Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Praca w serwisie komputerowym (https://forum.cdrinfo.pl/f113/praca-serwisie-komputerowym-93587/)

DarkSlide97 15.07.2014 21:18

Praca w serwisie komputerowym

Witam.
We wrześniu idę do 2 klasy LO, jednak już teraz warto pomyśleć nad przyszłą pracą.
Myślę nad zatrudnieniem w serwisie komputerowym. Naprawiałem komputery znajomym, składałem na zamówienie itp. więc mam jakieś doświadczenie. Jeśli chodzi o umiejętności to może wymienię co umiem:

Hardware
Złożenie całego zestawu komputerowego od podstaw
Wymiana jakiejkolwiek części w komputerze
Wymiana chłodzenia/pasty termoprzewodzącej na procesorze
Diagnostyka dysku twardego (MHDD, Victoria) i RAM(Memtest 86)
Mierzenie napięć zasilacza miernikiem
Wymiana kondensatorów na płycie głównej
Diagnostyka ogólnych awarii komputera

Software

Instalacja systemu Windows(od 98 do http://forum.dobreprogramy.pl/public.../icon_cool.gif i Linux(większość dystrybucji)
(łącznie z instalacją sterowników/programów)
Ogólna optymalizacja systemu(usuwanie niepotrzebnych plików i programów)
Skanowanie pod kątem wirusów i ew. usuwanie ich(większość antywirusów, program MBAM)
Usuwanie programów szpiegujących
Konfiguracja większości popularnych programów
Rozwiązywanie problemów z uruchomieniem systemu (BOOTMGR, NTLDR)
Backup programów/plików

To czego nie umiem/umiem słabo i będę się dokształcał:

Konfiguracja sieci przewodowych/bezprzewodowych
Odzyskiwanie danych z uszkodzonych dysków

I teraz moje pytania:

1. Wiem, że to co wyżej napisałem to raczej takie podstawy. Czego jeszcze się douczyć, by móc zdobyć pracę w takim serwisie?
2. Jakie wykształcenie trzeba mieć, by w tym pracować i czy bardziej liczy się samo wykształcenie czy raczej wiedza nabyta?
3. Czy to się opłaca?
4. Jaka jest szansa na znalezienie pracy?

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam :)

Berion 15.07.2014 21:27

A języki znasz? Angielski, Assembler, Ruski? ;p

Ad2. 3 i 4. A kogo znasz? To podstawowe pytanie w Polsce. ;)

A tak poważnie:
Kształć się w sieciach, bazach itd. Rób certyfikaty.

revolver0 15.07.2014 21:40

Programować się naucz, bazy danych ewentualnie sieci komputerowe, ale bardziej dogłębniej.

M@X 15.07.2014 23:33

Na pytanie numer 3 odpowiadam - od tego zaczynalem. Potem przewinalem sie jeszcze przez branze handlowa (kontakt z klientem naprawde duzo daje - z ludzmi pracowal bedziesz zawsze) i poszedlem na pare szkolen, w tym z NLP. Dzis jestem szczesliwym czlowiekiem.

Nie zaplanuje Ci sciezki kariery - niektore sa jasne, niektore mgliste. Ale wszystko Ci sie w koncu przyda. Punkty musza sie polaczyc - polecam przemowe Steve'a Jobsa ze Stanford w 2004 - inspiruje. Do znalezienia na YouTube :-)!

DarkSlide97 16.07.2014 00:40

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Po wakacjach przestudiuję szerzej sieci komputerowe ;)

ed hunter 16.07.2014 07:52

I pamiętaj, kup ajfona, człowiek z ajfonem jest więcej wart! :P

DarkSlide97 16.07.2014 08:43

Flamewar on? :rotfl:

Tak na serio, to zostanę przy swoim HTC Legend :spoko:

Zetoxa 16.07.2014 11:02

Rychowi wystarczała nawet folia od ajfona :spoko:

Patrix 16.07.2014 17:51

DarkSlide97,
składanie kompa to nie jest żaden wyczyn w tej branży i nawet nie ma co pisać o tym w CV bo wstyd, to jest jak elementarz.
To tak jakbyś dołączył certyfikat szkolenia z Firefoksa... dobre dla pana po studiach trzeciego wieku...

Jeśli Cię te tematy interesują to podstawowe certyfikaty MS z windows server, workstation i możesz startować na stanowisko w Helpdesk jakiejś firmy, gdzie douczysz się 70% pozostałej wiedzy potrzebnej na to stanowisko :)
Gdy posiądziesz wiedzę o systemach danej firmy, możesz startować na jakieś lepsze rekrutacje wewnętrzne dla pracowników.

Pamiętaj też, że w PL (i świecie) jest teraz niestety moda na outsourcing i w korpo będziesz konkurować z panami
o ciemnej karnacji z Rumunii lub innych często biedniejszych krajów, którym to w przeliczeniu na ich pensje krajowe wystarczy dużo dużo mniej złotówek, bądź euro o ich niezrozumiałym niedbalskim akcencie nie wspomnę.
Moda na wewnętrzne IT niestety mija na rzecz zasobów firm zewnętrznych, które można łatwo zredukować... tak nazwałem Cię zasobem abyś się przyzwyczajał.
Blogi są pełne wyszkolonych ciapatych, z całym szacunkiem dla nich bo często są to ludzie dość zdolni - jest to niestety konkurencja dla nas (i to ku..wa w naszym kraju!!).

Pewnie masz marzenie pracy w dużej korpo typu google, ibm, hp itd... ale po paru latach użerki, gdy interesuje Cię praca techniczna a nie menegerskie brednie, zaczynasz tęsknić do tych mniejszych firm, gdzie miałeś jednego szefa...

PS
jestem programistą w jednej z korpo... reszta to confidential :]

DarkSlide97 16.07.2014 18:11

Cytat:

Pewnie masz marzenie pracy w dużej korpo typu google, ibm, hp itd
No właśnie nie :) Chodzi mi o taki lokalny serwis komputerowy. Takie coś, co Ty przedstawiasz to ewentualnie później, jak będę miał większe doświadczenie i jakąś pracę za sobą.

PS Programiści to ponoć najlepiej opłacana grupa zawodowa w naszym kraju... Zazdroszcze ;)

Patrix 16.07.2014 18:20

Kariery w kategorii sprzętu nie zrobisz (to tak jak zawód sprzedawcy...),
tak jak piszesz jest to dobre tylko do dorobienia do zakończenia pierwszego roku studiów.
Potem musowo szukaj coś innego, lepszego z branży baz danych, sieci, programowania, możesz wybrać jakiś komercyjny produkt i opanować go do perfekcji (konsulting)
ale to też nie w domu, tylko na jakimś stanowisku. W IT warto dobić do papierka mgr inż wtedy wszystkie rekrutacje będziesz mieć dostępne (nieraz ograniczają).

DarkSlide97 16.07.2014 18:35

Dziękuję za odpowiedzi, dałem repy. Jak ktoś nie dostał to dostanie jutro :)

Berion 16.07.2014 19:40

Lokalne serwisy komputerowe za jakiś czas znikną. Zostaną wyparte przez sprzęt jednorazowy, nienaprawialny i wewnętrzne serwisy danej firmy (być może przetrwają też te większe świadcząc usługi autoryzowane).

DarkSlide97 16.07.2014 19:48

Berion ale może być sklep, który sprzedaje towary i daje na nie gwarancje. I jeśli coś się zepsuje to w ramach gwarancji trzeba to przecież naprawić.
Poza tym to jest Polska, tu ludzie nie są przy kasie i zamiast zapłacić 2000zł za nowego laptopa wolą dać 300 za naprawę i mieć spokój(zaobserwowane).

Berion 16.07.2014 19:53

Nie. W ramach gwarancji sklepy odsyłają z powrotem do producenta, uprzednio tylko pobieżnie sprawdzając. Taki serwis jedynie wymienia części i to póki co jeszcze na rynku działa.

Jednak powoli np. laptopy stają się nienaprawialne bo wszystko wspawane jest w płytę główną itd. itd. A kupując desktopy zwykle idą do supermarketu i kupują oplombowane na trzy spusty.

Ja Ci mówię o przyszłości, a nie to co jest obecnie.

Patrix 16.07.2014 20:11

Zapomniałem dopisać, że producenci i firmy lubią outsourcing do krajów biednych, tam gdzie tanio uzyskają produkt/usługę.
Będzie tak jak pisze Biedron (naprawa poprzez wymianę całego elementu) i to najlepiej tam gdzie jest najtaniej, czyli nie w naszym kraju.

Fabryki i firmy generalnie już nie pracują dla naszego kraju, pracują dla zagranicznego kapitału. Dziękuj za to wiesz komu....

DarkSlide97 16.07.2014 20:13

Patrix niedługo sami im "podziękujemy". Tylko że nasze podziękowania nie będą dla nich przyjemne :samozapl:

Zetoxa 16.07.2014 22:57

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1287798)

Fabryki i firmy generalnie już nie pracują dla naszego kraju, pracują dla zagranicznego kapitału. Dziękuj za to wiesz komu....

biedny Kaczyński, znowu mu się oberwało :sciana:

moja Staśka też pracuje w outsourcingu i robota co chwila ucieka do Indii,
ale jest światełko w tunelu,
jeden z projektów tak Hindusi skopali, że wrócił do Polski, teraz "nasi" mają pół roku, żeby posprzątać po hindusach k***a
kolejne transfery do Indii zostały wstrzymane :taktak:

blackened2687 20.07.2014 11:32

U mnie pytanie. Mi prosto ciekawie.

Na ile są rozpowszechnione w Polsce pracownie naprawy notebooków, tabletów, drukarek? W których pracuje się zaledwie kilku ludzi. W których mogą, na przykład, przylutować złamany gniazdo na płytkę czy odremontować blok żywienia. Mam wiele znajomych z Niemiec, które mówią, że u ich takich pracowni praktycznie nie ma. Jak z tym sprawy idą u was?

Berion 20.07.2014 12:28

Nie wiem co miałeś na myśli pod pojęciem "blok żywienia". Tłumaczyłeś sam czy przez Google Translate? Pytam z ciekawości ponieważ zdania budujesz w miarę ok i da się zrozumieć o czym piszesz, co wykluczałoby automat (nawet pomimo tej samej rodziny języków słowiańskich).

W każdym razie, u nas jest jeszcze sporo serwisów, ale sądzę że te resztki w ciągu najbliższych 10 lat wyginą. Coraz mniej rzeczy jest naprawialnych, a wymienić części w desktopie potrafi każde dziecko. Także serwisowanie obecnie skupia się jeszcze na laptopach.

grzeniu 20.07.2014 12:41

Blok zasilania, Berion! :D

Berion 20.07.2014 12:54

Ja ni panimaju pa raski jazyk. ;p

ed hunter 20.07.2014 14:20

Ty się kawy napij, mocnej! :D

blackened2687 20.07.2014 14:37

Cytat:

Tłumaczyłeś sam czy przez Google Translate?
Nie, nie Google Translate :)

Nieźle czytam forum na języku polskim bez stosowania online tłumaczy, lecz sam pisać na nim jak długo nie nauczył się. Korzystam rosyjski-polskim słownikiem 1980 roku i translate.meta.ua. Znam, że dużo błędów, lecz spodziewam się, że mój tekst można zrozumieć.

Cytat:

Blok zasilania
Power Supply Unit I've meant. Dziękuje, popamiętał prawidłową nazwę.

Patrix 20.07.2014 14:55

Da się zrozumieć od biedy, ja się przyczepiam jak robi błędy Polak,
może jedynie admin forum będzie zgrzytać zębami...

Google Translate nie jest dobry, gdzieś czytałem, że on tłumaczy wszystko przez j. angielski,
to znaczy, że nie ma tłumaczenia polski -> rosyjski, tylko poprzez polski -> angielski -> rosyjski.
Jak się mylę, poprawcie.

Co do tematu serwisu, połowa sukcesu to dobre narzędzia np. do reballing, a druga połowa to wiedza z elektroniki,
no i trzeba też mieć części zapasowe... ja np nie wiem gdzie można kupić nowy chipset w taśmie po 50 szt???

Berion 20.07.2014 15:09

@ed hunter
Przerzuciłem się na jednodniowe soczki dla dzieci: marchewkowo-selerowe. Kawa to zło. :P

@Patrix
Chińskie aukcje.

Cytat:

Napisany przez blackened2687 (Post 1288050)
Nie, nie Google Translate :)

Nieźle czytam forum na języku polskim bez stosowania online tłumaczy, lecz sam pisać na nim jak długo nie nauczył się. Korzystam rosyjski-polskim słownikiem 1980 roku i translate.meta.ua. Znam, że dużo błędów, lecz spodziewam się, że mój tekst można zrozumieć.

Da się zrozumieć, ale do ideału brakuje jeszcze bardzo wiele. W każdym razie nie przejmuj się. Jeśli nie jesteś Polakiem to z oczywistych względów błędy możesz robić i będziesz je robić. Gorzej, tak jak Patrix wspomniał, kiedy to Polak nie potrafi pisać w języku Polskim (urodzony w Polsce, mający na co dzień kontakt z tym językiem).

Z ciekawości więc zapytam jakiej jesteś narodowości (sądząc po profilu, Rosyjskiej) i skąd u Ciebie znajomość naszego języka, a przy tym chęci do jego nauki?

Cytat:

Power Supply Unit I've meant. Dziękuje, popamiętał prawidłową nazwę
Zasilacz lub sekcja zasilania (jeśli jest wbudowany).

ed hunter 20.07.2014 15:18

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1288053)
@ed hunter
Przerzuciłem się na jednodniowe soczki dla dzieci: marchewkowo-selerowe. Kawa to zło. :P

@Patrix
Chińskie aukcje.

Da się zrozumieć, ale do ideału brakuje jeszcze bardzo wiele. W każdym razie nie przejmuj się. Jeśli nie jesteś Polakiem to z oczywistych względów błędy możesz robić i będziesz je robić. Gorzej, tak jak Patrix wspomniał, kiedy to Polak nie potrafi pisać w języku Polskim (urodzony w Polsce, mający na co dzień kontakt z tym językiem).

Z ciekawości więc zapytam jakiej jesteś narodowości (sądząc po profilu, Rosyjskiej) i skąd u Ciebie znajomość naszego języka, a przy tym chęci do jego nauki?

Rusycyzm! :jupi:

loki7777 20.07.2014 15:26

Chyba z Ukrainy skoro UA - no dobra niech bedzie ze Rosja:) Fishki rzadza;)
To ja juz tez nie musze patrzec na bledy bo corka juz jest Irlandka;) My pewnie tez za jakis czas zostaniemy;)

Berion 20.07.2014 15:29

Ot rusycyzm. ;p

- - -

No nie, chodziło mi o to, że jeśli urodziłeś się w Polsce i od urodzenia masz kontakt z językiem to na pewno go dobrze znasz - a przynajmniej powinieneś. Tak samo jeśli córka wyjedzie np. na stałe za granice to nie staje się np. Irlandką tylko dalej jest i będzie aż do śmierci Polką.

loki7777 20.07.2014 15:36

Ona sie tam urodzila - jeszcze slabo mowi, no tak gaworzy;)

revolver0 20.07.2014 15:48

Ale już gaworzy po irlandzku xD

blackened2687 20.07.2014 16:17

Cytat:

Google Translate nie jest dobry, gdzieś czytałem, że on tłumaczy wszystko przez j. angielski,
to znaczy, że nie ma tłumaczenia polski -> rosyjski, tylko poprzez polski -> angielski -> rosyjski.
Tak, Google Translate prawie zawsze przeprowadza przez język Angielski i przez ten mocno zniekształca się sens. Translate.meta.ua przeprowadza bezpośrednio, myślę, ponieważ konstrukcje przetłumaczonych z Rosyjskiego na Polski zdania są bardzo mocno podobne

Cytat:

Tak, Rosyjski (u mnie w rodzajowi byli również Ukraińcy i Kazachowie). Kolekcjonuję nagrywarki i ich firmware, po niektórych modelach szukałem dużo informacji w internecie i często popadałem na wasze forum. :) Forum Polskie - oto i zainteresowałem się językiem Polskim. W regionie, gdzie żyję, wiele osób znają Ukraińską mowę, i ja też jego rozumiem - zza mownego podobieństwa Ukraińskiej mowy z języka Polskiego częściowo rozumiem i język Polski też :D W ogóle bardzo lubię cudzoziemskie mowy - przestudiował język Angielski i trochę uczył Niemiecki, przez pracę u mnie teraz za mało czasu na studiowanie mów :(

Cytat:

DZIĘKUJE!!!

DarkSlide97 20.07.2014 22:18

Cieszymy się, że nasza strona jest odwiedzana przez obcokrajowców - w końcu mało która może się tym pochwalić.
Swoją drogą, opanować język polski jest trudno, ponoć to jeden z najtrudniejszych języków :czytaj:

grzeniu 20.07.2014 23:50

Bijecie pianę. Przecież widać, że to ktoś obcy, ale usilnie stara się wysłowić. I dobrze mu to idzie :spoko: Ja zrozumiałem wszystko, ale ja może stary już jestem.

W odróżnieniu od leniów śmierdzących i nieuków (po większej części) zasłaniających się papierkiem od lekarzy i usprawiedliwiających swoje dysleksje, dysortografie i takie dyscośtam k***a

Berion 21.07.2014 01:05

Kto bije pianę? Lepiej nie używaj idiomów bo w obecnej sytuacji geopolitycznej, ich niezrozumienie może przynieść szereg nieporozumień. :D

misiozol 21.07.2014 10:20

Tak.... polityka :P , wracajac do zapytania to nie chodzi o wymienialne elementy tylko o zamoznosc spoleczenstwa w irl nikomu przy zdrowych zmyslach nie chcialo by sie naprawiac laptopa tylko idzie i kupuje nowy , i to nie dla tego ze sie nie da ale mu sie niechce i przewaznie koszt robocizny z czesciami wynosi 1/3 do 1/2 nowego i woli pujsc do sklepu kupic nowy z prostej przyczyny BO GO STAC na nowy z jednej tygodnowki i mu jeszcze zostanie nie mowie tu o hi-end ale przecietnej maszynie do pisania co juz wykona wszystkie prace mu zadane .

Patrix 21.07.2014 16:00

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1288113)
Tak.... polityka :P , wracajac do zapytania to nie chodzi o wymienialne elementy tylko o zamoznosc spoleczenstwa w irl nikomu przy zdrowych zmyslach nie chcialo by sie naprawiac laptopa tylko idzie i kupuje nowy

Dzięki nim niektóre polskie firmy z allegro mają świetne cukiereczki nówki nieśmigane, wygląd igła itd. za super cenę. Oczywiście słowo klucz - powystawowe. Także wszyscy tylko się czepiają, przecież czytali...

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1288113)
pujsc

apropo... :sciana:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:12.