![]() |
Kolejne wyczyny ZAiKSu
Chyba upadli na głowę, patrzcie co się wyprawia:
http://www.dobreprogramy.pl/Podatek-od-piractwa-obejmie-tablety-bo-przeciez-sa-jak-magnetofony-aktualizacja,News,58189.html Że niby my mamy mieć droższy sprzęt z powodu opłaty za MOŻLIWOŚĆ używania go nielegalnie? Czyli że jak ktoś kupi telefon to od razu będzie podejrzany o piractwo? A i tak kasa z tego pójdzie na kolejne limuzyny prezesa ZAiKS i całej tej mafii rzekomo zajmującej się ochroną artystów (( :banan:ich i tak nie wygrają z nami :] :pirat: Co myślicie o tym? |
Mlody, zbuntowany, pelen checi do walki ;-).
Spoko - mija ;-). Moze nie wiesz ale w kazdej plycie CD/DVD czystej tez masz taki podatek juz nalozony. |
Mija? Z ciebie para zeszła? No tak, bo co to jest dołożyć parę groszy do czystej płytki, skoro się nawet nie ich używa...
Ale jeśli to przejdzie, to kolejna iSłuchawka w oficjalnej dystrybucji może kosztować nie 5 tysięcy, a 5,4 tysiąca. Ja wiem, że tobie nie robi to różnicy, ale wiesz... |
M@X kupuje płytki u ziomka który nie płaci żadnych podatków o ZAiKS nie wspominając, może hurtownia gdzie kupuje to płaci ale on nie i chwała mu za to bo ma bardzo tanio :D
A chęć do walki nigdy nie przeminie :samozapl: |
Nigdy nie mów nigdy. :fiu:
|
Cytat:
|
Tylko że dane z chmury mogą "odpłynąć" a i dla FBI/CIA/NSA są bez problemu dostępne :P
|
Prędzej twoje płytki odmówią posłuszeństwa, a niżeli chmura.
A nawet jak odpłynie, to zawsze wcześniej ostrzegają, tak jak było z chmurą ubuntu. Co do sprawdzania zawartości chmury, najwyżej obejrzą sobie amatorskie filmy i zdjęcia z wakacji :P Wielka mi strata ... no chyba że masz w chmurce nielegalny soft, to wtedy twoje obawy są uzasadnione |
Ale mi chodzi o sam fakt że MOGĄi mają taką możliwość. Tak samo nie wstydzę się swojej twarzy/ubioru/tego gdzie chodzę ale i tak nienawidzę kamer monitoringu i staram się je omijać albo nie dać się rozpoznać. Bo nie chcę by mnie ktoś obserwował.
|
Do kompa też się mogą włamać i co w związku z tym. Mamy kompa nie używać?
Komórkę można namierzyć, to co nie używać komórek - powrót do budek telefonicznych? Idziesz ulicą i jest monitoring, to co masz z mieszkania nie wychodzić? Jest pewna fajna książka pod redakcją M. Enerlich Ochrona Osób I Mienia, przeczytać w niej można, że właśnie osoby unikające kamer - należy szczególnie obserwować. Gdyż jest duże prawdopodobieństwo że coś przeskrobią. Powiem więcej w wielu miejscach pracy kamery są codziennością. Myślisz że jak pójdziesz kiedyś pracować np. na produkcje to tam kamer nie ma? A jak do biura - to kamer nie uświadczysz? |
Cytat:
|
Po co zostawać w domu - starczą jakieś ciemne okulary + bluza z kapturem :matrix:
Wtedy da się kogoś rozpoznać tylko po znakach charakterystycznych a jak ktoś takich nie ma to się nie da :] Komputer można zabezpieczyć, używać połączenia tylko przez proxy, mieć kilka tożsamości w internecie (jedna do rzeczy normalnych druga do dyskretnych i nie do końca legalnych). Z komórką tak samo - masz normalny telefon do "normalnych" rzeczy i jakąś starą Nokię kupioną bez pudełka, paragonu na jakimś bazarku do dyskretnych rozmów które nie powinny się dostać w obce ręce. Ja z takiego telefonu kontaktuje się z osobami poznanymi przez internet (jeśli to konieczne). Wtedy nie poznaje mojego prawdziwego numeru i nie może mnie skojarzyć. Wiem że to dziwne ale ja na punkcie prywatności mam "bzika" i nie chcę by ktoś dowiedział się tego o czym nie powinien wiedzieć :] |
To swojego smartphone nie nosisz przy sobie?
Bo wiesz, że ma on GPS, i umożliwia firmie np. google namierzenie twojego telefonu przez internet. Konta e-mail też nie używasz of cors, bo wiesz, że e-maila mogą przeglądać np. google. Co do twego proxy -> no jak ci na szybkości neta nie zależy -> takie elite proxy demonem prędkości nie jest... Co do twoich kamer, widziałeś kiedyś nagranie z kamery przemysłowej IP? Owszem na analogu obraz tragedia, ale na cyfrowych już jest ciekawie, a jak wersja HD z zoomem optycznym :> |
Coś mi się zdaje, że ci się wydaje.
Naoglądałeś się amerykańskich bajeczek. Twoje starania wzbudzają, co najwyżej, uśmiech. Zachowanie prywatności jest dużo trudniejsze, o ile nie niemożliwe. |
Mój smartphone ma wyłączony GPS, transmisję danych i lokalizację przez Wi-Fi gdyż nigdy tego nie używałem :czytaj: Proxy do stron internetowych się przydaje zresztą nie używam go na codzień tylko jak nie chcę żeby mnie rozpoznali.
Gdzieś Ty spotkał kamerki nagrywające w HD? Przecież musieliby mieć dysk 1TB na dzień :haha: A na takich prostych sztuczka działa. |
Cytat:
Widziałem takowe kamerki, byś się zdziwił... co do dysku 1 TB na dzień, jesteś w błędzie i to dużym mylisz pojęcie nagrywanie w HD a podgląd na żywo <- wydaje mi się, że mylisz kamery przemysłowe z kamerami normalnymi :taktak: Masz szczęście, że nie jestem andy bo bym stworzył posta 13 stronicowego o kamerach IP :P |
Cytat:
Nie chodzi o to aby się zaszyć w tajdze w ziemiance tylko kontrolować swoje dane. Nie pozwalać na inwigilację, inaczej proces ten będzie postępować. Kto wie czy w przyszłości komputery nie będą zbyt drogie aby sobie mógł na nie pozwolić przeciętny Kowalski, zamiast tego będziemy mieć terminale - cała aktywność w sieci logowana, szyfrowanie dla cywilów (za wyjątkiem firm) zdelegalizowana, programy odpalane po stronie serwera, operowanie danymi również, przechowywanie itd. Koszmarna wizja, która przy akceptacji tej patologii się ziści. |
A potem będzie DIUNA :D
|
Berion wiem, ale w takim stopniu, jak posiadanie dodatkowego telefonu do rozmowy z nieznanymi ludźmi to już trochę "niestandardowe".
|
Cytat:
|
Cytat:
Wolałbyś posta wyjaśniającego różnicę w zapisie obrazu, i dla czego zajmuje on mniej aniżeli normalny film, jak i poruszającego kwestię dla czego takie nagranie nie zajmie 1 TB :czytaj: Jeśli tak, to mogę takowe zagadnienie wyjaśnić... |
Cytat:
|
Cytat:
|
Proste. Jak rozmawiam z osobą której nie znam (w ogóle) to w przypadku jakiegoś nagabywania nie jest to uciążliwe. Poza tym nie dojdzie po tym numerze do niczego bo nie jest on podawany nikomu oprócz niego :]
Poza tym stary telefon = pewność że nigdzie nie wysyła danych. |
Cytat:
Po pierwsze to ktoś znając numer do nikogo nie dojdzie jeśli ty lub osoby, które go znają nie upubliczniały tych informacji np. w internecie. Po drugie, numery z poza listy można blokować lub blokować tylko te wpisane na czarna listę (akurat mój domyślny dialer w telefonie tego nie potrafi i szukam czegoś zewnętrznego). Po trzecie skąd ta pewność? Węszyłeś ruch na GSM? Wiesz, że nawet operator może Ci zdalnie zainstalować program bez Twojej wiedzy (w starociach to chyba tylko na flashce pod JRE)? |
@DarkSlide97 chlopie na jakim ty swiecie zyjesz wierzysz w bajki WSZYSTKIE rozmowy telefoniczne sa nagrywane kazdy telefon jest do namierzenia na podsawie triangulacji nawet jak ma gps wylaczony , protokol SSL jest zlamany juz dawno , proxy nie daje w zasadzie zadnego bezpieczenstwa tylko poczucie pewnosci tego kto go uzywa :P
|
Cytat:
|
@misiozol
Jak wyjmiesz baterie to Cie nie namierza. Ale zaraz, zaraz... jak wyjmiesz baterię hmm... To zdaje się powoli staje się komfortem. :> @joujoujou Ok, są. |
Hehe i to jakim komfortem :D
|
Cytat:
Temat: Systemy zabezpieczeń stosowane w ochronie obiektów ***8211; kamery By móc mówić o stosowaniu wideo rejestratorów i kamer IP trzeba zdać sobie sprawę że te kwestie są regulowane przez prawo. A mianowicie przez ustawę o ochronie osób i mienia z 22 sierpnia 1997. Ustawa ta dzieli obiekty na dwie grupy: obiekty objęte obowiązkową ochroną fizyczną (w tym także stosowanie wideo rejestratorów) oraz pozostałe. Kwestia stosowane sprzętu jest już drugorzędna ***8211; zależy od zasobności portfela. Ale czym różni się taki monitoring w obiekcie objętym obowiązkową ochroną a np. żabką? W praktyce osobą montującą takową instalacje. Taka osoba musi posiadać stosowne uprawnienia jeśli chce montować systemy CTV w obiektach takich jak np. banki i przedsiębiorstwa wytwarzające, przechowujące bądź transportujące wartości pieniężne w znacznych ilościach. Uprawnienia do instalacji i projektowania systemów ochrony ***8211; w tym także monitoringu wizyjnego: Uprawnienia zawodowe upoważniające do instalacji i projektowania systemów ochrony uzyskuje się na podstawie licencji wydawanych przez wojewódzkie Komendy Policji. Kursy zawodowe uprawniające do uzyskania licencji pracownika technicznego systemów ochrony, prowadzą Zrzeszenia firm branży technicznego zabezpieczenia mienia. Są to Polska Izba Ochrony Osób i Mienia, Polska Izba Systemów Alarmowych, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Systemów Zabezpieczeń. Ww. Zrzeszenia prowadzą:
Jako ciekawostkę dodam iż od 1 stycznia 2014 roku po nowelizacji ustawy o ochronie osób i uwolnieniu zawodów nie ma już licencji technicznych, ich miejsce zajął wpis na listę kwalifikowanych pracowników zabezpieczenia technicznego, który można uzyskać w drodze postępowania administracyjnego po spełnianiu wymagań zapisanych w ustawie. To tyle jeśli chodzi o wstęp, teraz przejdźmy do kwestii dla nas interesujących, a więc systemu dozoru wizyjnego. Systemy dozoru wizyjnego: Systemy wizyjne używane w systemach ochrony należą do najbardziej dynamicznie rozwijających się technologii branży ochrony technicznej obiektów. Aktualnie rozróżniamy:
Oczywiście, że nie, co nam z samych kamer nawet jak są w stanie przekazywać obraz w HD. Do kamer podłączony jest wideo rejestrator a ten czasem podłącza się dodatkowo do stacji monitorowania ***8211; koszt od 1500 zł miesięcznie. Czy warte swej ceny? Hmm dają monitor z podglądem osobie na stacji, która odbiera pełno telefonów - przez 12 godzin, co chwila dzwoni wysyła grupę interwencyjną, i teoretycznie przez 12 godzin nie odrywa wzroku od monitora z kamerami jak ma 3 monitory obok siebie. Powiedzmy, że ta opcja jest dla świętego spokoju - i naszego dobrego samopoczucia :) Wideo rejestratory tak jak i kamery muszą być dobrane do typu kamery, oraz ich ilości, są wersje 10 kanałowe, a nawet 25, rejestratory mogą być łączone. Rejestrator może mieć w zależności od zastosowanej wersji od 100 GB do 16 TB (większych nie spotkałem). Zazwyczaj łączy się rejestratory w celu obsłużenia większej ilości kamer ***8211; jeśli potrzeba więcej miejsca - nagrania mogą być zapisywane na serwerze. I tutaj zaczyna się cała zabawa ***8211; przecież jak nagramy obraz w HD dajmy na to 60 minut zajmie 14 GB, przecież to się nie pomieści. I tu jesteś w błędzie! Wideo rejestrator nie nagrywa każdej sekundy, zazwyczaj ustawia się przy analogach co 15 - 25 sekund przy HD - 1 klatka co 20 sekund, w nocy stosuje się tzw. detekcję, nagrywa tylko jak wykryje ruch. Od cała zagadka, jak to wszystko zmieścić ***8211; dźwięk nie jest nagrywany ***8211; zabrania tego ustawa. No ale przecież i tak to się nie zmieści, po całym miesiącu, pół roku. Każdy instalator ustawia w porozumieniu z kontrahentem jak i umową czyszczenie nagrań, przy HD zazwyczaj jest to 7 dni ***8211; tak tylko 7 dni i automatycznie najstarsze nagranie zniknie, przy analogach zazwyczaj jest to 30 dni ***8211; owszem zdarzają się przypadki, że klient chce by trzymało dłużej ***8211; da się, ale więcej zapłaci za sprzęt. No ale widziałem w sklepie, ze się rusza na ekranie płynnie. Tak naprawdę to co widzimy na ekranie to tylko podgląd na żywo ***8211; nie jest on nagrywany w takiej formie. No ale ja bym chciał by ten obraz nagrywało na żywo, wszystko. Da się, ale jest to mega drogie, nie jest stosowane nawet w bankach, ani obiektach objętych obowiązkową ochroną ***8211; przynajmniej ja się z tym nie spotkałem. revolver0 liczyłeś na mega kompresję, a może na tajemniczy format? Miałem okazje montować systemy CTV - i to co napisane jest wzięte z praktyki (tak mam uprawnienia stosowne)... PS. Jako drugą ciekawostkę, mogę dodać, że w obiektach pozostałych zazwyczaj stosuje się rejestratory z dyskiem do 1 TB, a najczęściej 500 GB - raz spotkałem się z wersją na kasety - ale to już archaizm :) |
@misiozol - tak, to prawda. Wszystko wiadome jest juz od dawna. Jesli nie jestesmy "prawymi ludzmi" jestesmy z definicji na celowniku.
@DarkSlide97 - jesli karta zalogowala sie do sieci to zbiera dane lokalizacyjne dal operatora z trzech najblizszych nadajnikow. Jest to oczywiscie powiazane z unikalnym numerem identyfikacyjnym telefonu komorkowego (nie mylic z numerem seryjnym) i bez problemu mozna te dane wyciagnac. Prosty przyklad z ostatnich tygodni - facet zamordowal kobiete i nim ja zakopal zabral jej telefon. Ten telefon po czterech latach dal komus ze swojej rodziny, a ten sie... "zglosil". Znaleziono od razu i zamknieto. Chcesz prywatnosci? Za kazdym razem nowy tleefon (nie z komisu - bo ma historie) i do tego nowa, prepaidowa, nierejestrowana karta SIM. Wtedy mozesz spokojnie zadzwonic do kochanki... Na litosc, paranoicy, ogarnijcie sie! |
Cytat:
|
Berion nie o to mi chodzi. Chodzi o to że żadna osoba którą znam nie dowie się że dzwoniłem do kogoś nieznajomego bo używam numeru którego nikomu nie podawałem. Np. dzwonisz do gościa, gadasz z nim a może się okazać że ten gość ma znajomych wśród Twoich znajomych czy rodziny. I teraz wiedzą że masz z nim kontakt a z różnych względów nie powinni wiedzieć. Teraz wiesz o co mi się rozchodzi? :mruga:
M@X ja to wiem... Myślałem raczej o wysyłaniu SMS do sieci czy coś takiego, słyszałem że jakieś klawiatury na iPhone przechwytują hasła i wysyłają do sieci... Jak telefon nie ma dostępu do sieci (Internet) to nic nie wyśle. |
Takie kombinacje, to tylko przy umawianiu się z tym gościem na seks analny. :szczerb:
|
Toś wymyślił :P Dwa telefony są tak samo jak dwa maile - jeden od spamu drugi od prywatnej poczty. Tak samo tutaj - jeden do rodziny i znajomych drugi do interesów (różnego rodzaju :mruga:)
|
DarkSlide97 co ty za konspire wymyslasz zachowujesz sie co najmniej jak bys byl tajnym agentem 007 :D , herbate tez pijesz wstrzasnieta nie mieszana ? :>
|
Cytat:
Tylko że do tego wystarczy jeden telefon i dwie karty SIM. ;p Cytat:
|
@DarkSlide97 - jasne. iPhone nie odpowiada tylko za gradobicie, trzesienie ziemi i koklusz ;-).
Klawiatur firm trzecich mozna uzywac dopiero od iOS 8, czylibod kilku tygodni. |
Berion Ty mnie podejrzewasz że ja z dwoma dziewczynami kręcę? :>
M@X podałem tylko przykład. Chodzi ogólnie o to, że systemy operacyjne i telefony z dostępem do sieci są mniej bezpieczne. Android też, i WP tak samo. A stara Nokia co ma tylko WAP, nawet bez GPRS/EDGE jest bezpieczna. |
Ale przed czym bezpieczna ? oswiec mnie wodzu bo ja nie kumam :D
|
Że nigdzie nie wysyła danych przez sieć :] Oświeciłem?
|
Cytat:
|
Cytat:
Chcesz zostac anonimowy zacznij sie spotykac face2face na odludziu :D albo w szczerym lesie ale nie czekaj jeszcze cie zwierzyna lesna uslyszy :rotfl: |
Cytat:
tak, dwa telefony można powiedzieć, znają swoją pozycję. Obaj dostawcy wiedzą, że to ta sama osoba. Gdzie tu sens? |
Cytat:
Ciekawe wnioski. :kreci_gl: |
Cytat:
|
jeśli ciągle są niedaleko siebie, jeśli zabierasz je ze sobą, to nie trzeba czarodzieja aby powiązać te telefony z jedną osobą,
w usa ponoć mogą oprzeć alibi o lokalizację komórki więc wnioski są ciekawe. |
Cytat:
Kamery nagrywające w HD mam np. na zakładzie :> W tym jedna, obrotowa, umieszczona w odległości niemal 100 m od bramy zakładu ma zoom wystarczający na przeczytanie nagłówka gazety niesionej przez osobę przechodzącą obok tej bramy... |
sprawdzałeś? :szczerb:
|
Ja tam podejrzewam ze on tylko na :cycki: poluje :D
|
Cytat:
Cytat:
|
Wystarczy wybrać się w upał na rower, dziewczyny nie zakładają staników, bo gorąco, t-shirty, no bo co innego na rower, a te damskie mają dekolt spory, siadają w pozycji którą rower górski wymusza, na ścieżkę rowerową... i taki dziadek jak ja ma radochę! :w00t:
|
Jarson jak by szla/uciekala z prezesa biura to mogla by sie trafic :szczerb:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:50. |