Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Stare vs nowe, czyli odwieczna dyskusja akademicka (https://forum.cdrinfo.pl/f113/stare-vs-nowe-czyli-odwieczna-dyskusja-akademicka-93840/)

M@X 17.10.2014 19:16

http://i.imgur.com/NYfdhhI.jpg

Yosemite :spoko:

sobrus 17.10.2014 19:43

Kurcze ale dock w poprzedniej wersji bardziej mi sie podobał.
Ta nowa płaska moda czasem jest do dupy.

U mnie jak zwykle od lat niezmiennie, bo nie wymyśliłem nic lepszego :)
http://warp-spider.tk/images/pulpit.png

mgit 17.10.2014 19:46

Stare vs nowe, czyli odwieczna dyskusja akademicka

Nie podpisali się z nowym dockiem - poprzedni był o wiele ładniejszy

sobrus 17.10.2014 20:02

Dużo rzeczy było ładniejszych zanim ktoś sobie przypomniał że stęsknił się za VGA.
:sciana:

mgit 17.10.2014 20:08

Może, tamten dock miał, za duże wymagania sprzętowe, a user'om Apple takich bajerów nie trzeba???

sobrus 17.10.2014 20:23

Nie przesadzajmy, tam wszystko jest akcelerowane. Poza tym skoro na słabszych komputerach działał dobrze to na nowszych powinien tym bardziej.
Po prostu głupia moda.

mgit 17.10.2014 21:28

Użytkownicy będą na pewno zadowoleni...
Tak jak część użytkowników z powodu kafli :P

M@X
GG psuje cały wystrój pulpitu u ciebie, normalnie się nie komponuje :P
Po za tym to już nie wypada z gg korzystać ...

DarkSlide97 17.10.2014 21:56

Czemu niby nie wypada? Komunikator jak każdy inny :mruga:

revolver0 17.10.2014 22:09

brak szyfrowania i mamy przecież facebook'a xD

mgit 17.10.2014 22:21

1. Brzydka ikona <- nie komponuje się z ikonami u góry ekranu
2. Brak szyfrowania
3. Przestarzałe nazwy konta w postaci kolejnych numerów
4. Jest facebook <- jak nie masz to nie istniejesz
5. Teraz z gg się nie korzysta, jak korzystasz nie jesteś na topie

M@X 18.10.2014 00:05

Nie mam FB i jestem zadowolony z tego faktu.

Zalozycielem wisz Pan kto jest.

A im sie nie ufa ;-)...

DarkSlide97 18.10.2014 06:52

mgit co to znaczy "nie korzystasz nie jesteś na topie"? Programu używa jeszcze wieeele osób a to że nie jest modny... niezbyt mnie obchodzi. Jakby instalowanie sobie wirusów na komputer było "na topie" to też byś instalował? :P Nie lubię takiego myślenia, że koniecznie trzeba być modnym i używać tego co wszyscy.

Trzy określenia których nienawidzę - "to już niemodne", "to nie wypada" oraz "co ludzie powiedzą".

Starsze wersje GG da się wciąż używać, albo GGLite. Proste, numery można zapisywać w programie, nie trzeba wypełniać formularzy, danych osobowych itp.

PS Nie mam facebooka, moi znajomi mają ale nie rozmawiają przez niego ze mną :czytaj:
Czyli nie istnieję?

sobrus 18.10.2014 09:23

Skoro nawet ja poznaje to Nimal tym bardziej ;)

mgit 18.10.2014 10:18

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1296661)
mgit co to znaczy "nie korzystasz nie jesteś na topie"? Programu używa jeszcze wieeele osób a to że nie jest modny... niezbyt mnie obchodzi. Jakby instalowanie sobie wirusów na komputer było "na topie" to też byś instalował? :P Nie lubię takiego myślenia, że koniecznie trzeba być modnym i używać tego co wszyscy.

Trzy określenia których nienawidzę - "to już niemodne", "to nie wypada" oraz "co ludzie powiedzą".

Starsze wersje GG da się wciąż używać, albo GGLite. Proste, numery można zapisywać w programie, nie trzeba wypełniać formularzy, danych osobowych itp.

PS Nie mam facebooka, moi znajomi mają ale nie rozmawiają przez niego ze mną :czytaj:
Czyli nie istnieję?

W moim przypadku:
GG po co mi, jak nie mam na nim znajomych, wszyscy przeszli na facebook'a.
Nie zamierzam zmuszać znajomych do badziewia jakim jest gg, tylko po to by mogli zemną czasem porozmawiać czasem. A przestrzeganie zasady:

Chcesz ze mną porozmawiać - do zainstaluj komunikator, bo mi na tej rozmowie nie zależy - też nie jest optymalnym rozwiązaniem.

Co do mody:
Jak bym nie patrzył na modę, nadal bym używał noki 3310 i jeździł Fiatem 126p <- w myśl zasady, przecież, jeździ to po co lepszy lub przecież dzwoni

GG wypadło z obiegu, i takie są fakty.

:taktak:

ed hunter 18.10.2014 10:22

Nokia 3310 i Maluch, to teraz właśnie jest moda, jeden w robocie ma fiacika w dobrym stanie, to mu żyć nie dają, takie zainteresowanie! :D

mgit 18.10.2014 10:26

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1296680)
Nokia 3310 i Maluch, to teraz właśnie jest moda, jeden w robocie ma fiacika w dobrym stanie, to mu żyć nie dają, takie zainteresowanie! :D

Bo teraz Fiat 126p to ewenement :taktak: tak samo jak trabant.

Kiedyś jak tylko prawko zrobiłem, miałem 126p. Ile to kilometrów się nim zrobiło, a w zimie problem z odpaleniem :haha:

DarkSlide97 18.10.2014 10:54

Ja używam teraz Nokii 6310i, dzwoni, SMS wysyła, a 10letnia bateria trzyma tydzień.
I jak upadnie to nie ma problemów bo najwyżej obudowa pęknie a wymiana kosztuje dwie dychy ;)

Nie chodzi mi o specjalne cofanie się w rozwoju tylko o pozostanie przy tym, co człowiekowi odpowiada a nie dołączanie do owczego pędu i zmianę tylko dlatego że "teraz to jest na topie". Mi odpowiadają GG i SMS to czemu miałbym nie korzystać z nich? FB mi na nic nie jest potrzebny - nie rajcuje mnie pisanie że zjadłem obiad, byłem w kinie, robienie samoj**ek i wklejanie memów. Jeśli używasz FB - Twoja sprawa, nie będę Ci zakazywał. Nie lubię tylko bezmyślnego podążania za trendami.

Berion 18.10.2014 11:58

GG od zawsze było syfem, GG prawie nikt nie używa. Używa się protokołu GG, chociaż coraz mniej, wypiera go XMPP (gtalk, facebookchat nowy tlen itd).

- - -

M@X, pokaż nam te jaskrawo niebieskie foldery wypalające ekran. :D

mgit 18.10.2014 13:11

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1296682)
Ja używam teraz Nokii 6310i, dzwoni, SMS wysyła, a 10letnia bateria trzyma tydzień.
I jak upadnie to nie ma problemów bo najwyżej obudowa pęknie a wymiana kosztuje dwie dychy ;)

Nie chodzi mi o specjalne cofanie się w rozwoju tylko o pozostanie przy tym, co człowiekowi odpowiada a nie dołączanie do owczego pędu i zmianę tylko dlatego że "teraz to jest na topie". Mi odpowiadają GG i SMS to czemu miałbym nie korzystać z nich? FB mi na nic nie jest potrzebny - nie rajcuje mnie pisanie że zjadłem obiad, byłem w kinie, robienie samoj**ek i wklejanie memów. Jeśli używasz FB - Twoja sprawa, nie będę Ci zakazywał. Nie lubię tylko bezmyślnego podążania za trendami.

Mój pentagram spadł na ziemię (beton) z wysokości około 1 m na centralnie na wyświetlacz (tak jakoś niefortunie) i poza otartymi rogami nic mu nie jest...
Co do Facebooka, jak twoi znajomi piszą na tablicy facebook'u wiadomości typu idę zrobić kupę to pogratulować znajomych

DarkSlide97 18.10.2014 20:49

mgit wbrew pozorom upadek tabletu/smartfonu na wyświetlacz nie jest najgroźniejszy - gorzej gdy upadnie na róg, wtedy może pęknąć LCD.
Nie mam takich znajomych, tylko zauważam taki trend że ludzie np. w barach robią zdjęcie jedzenia (lol) czy robią sobie "selfie" i od razu muszą wrzucić na "fejsbuczka".
Strasznie mnie to irytuje, z jednej strony wiadomo że każdy może robić co mu się podoba a z drugiej nie mogę zrozumieć motywów takiego działania, co kogo może obchodzić że byłem dzisiaj tu i tu, jadłem to i to? Przecież to bez sensu.

mgit 18.10.2014 21:05

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1296743)
mgit wbrew pozorom upadek tabletu/smartfonu na wyświetlacz nie jest najgroźniejszy - gorzej gdy upadnie na róg, wtedy może pęknąć LCD.
Nie mam takich znajomych, tylko zauważam taki trend że ludzie np. w barach robią zdjęcie jedzenia (lol) czy robią sobie "selfie" i od razu muszą wrzucić na "fejsbuczka".
Strasznie mnie to irytuje, z jednej strony wiadomo że każdy może robić co mu się podoba a z drugiej nie mogę zrozumieć motywów takiego działania, co kogo może obchodzić że byłem dzisiaj tu i tu, jadłem to i to? Przecież to bez sensu.

Zależy do czego fajsa wykorzystujesz, mi działa na zasadzie komunikatora najzwyklejszego + czytnika RSS z polubionych serwisów :taktak:

A że ktoś czasem wrzuci fotkę nowego samochodu który kupił, jakoś specjalnie mi nie przeszkadza ;)

DarkSlide97 18.10.2014 21:11

To rozumiem pochwalić się czymś nowym, sukcesem w pracy ale opisywać cały swój dzień? Może ludzie potrzebują poklasku i uznania ale co jest imponujące w zjedzeniu obiadu i pójściu do kina/na basen/na siłownię?

Dziwne czasy nastały ???

ed hunter 18.10.2014 21:32

Jak nie obchodzi, to może nie czytać. ;) W erze fotek cyfrowych lepiej coś fotnąć niż nie, bo pamięć słaba jest, a po latach takie focie mogą się okazać miłym wspomnieniem. Kiedyś ludzie pisali pamiętniki, teraz jest fejsbuk. ;)

andrzejj9 18.10.2014 21:33

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1296678)
W moim przypadku:
GG po co mi, jak nie mam na nim znajomych, wszyscy przeszli na facebook'a.
Nie zamierzam zmuszać znajomych do badziewia jakim jest gg, tylko po to by mogli zemną czasem porozmawiać czasem. A przestrzeganie zasady:

Chcesz ze mną porozmawiać - do zainstaluj komunikator, bo mi na tej rozmowie nie zależy - też nie jest optymalnym rozwiązaniem.

Co do mody:
Jak bym nie patrzył na modę, nadal bym używał noki 3310 i jeździł Fiatem 126p <- w myśl zasady, przecież, jeździ to po co lepszy lub przecież dzwoni

GG wypadło z obiegu, i takie są fakty.

:taktak:

Naturalnie wszelkie rozmowy prowadzone na FB też należą do firmy i mogą być w dowolny sposób wykorzystywane?

revolver0 18.10.2014 21:41

jak wszystko teraz....

joujoujou 18.10.2014 21:42

Z kolejnego tematu robi się syf. :|

ed hunter 18.10.2014 21:45

To wydziel temat do spuszczenia wody. ||

joujoujou 18.10.2014 21:47

Ja nie jestem tak tolerancyjny jak choćby Grzeniu - kasuję jak leci.

ed hunter 18.10.2014 21:52

Jesteś leń i tyle! :P

joujoujou 18.10.2014 21:57

Jestem leń. Powiem więcej - jestem z tego dumny! :tak!:

mgit 18.10.2014 22:06

joujoujou jak byś skasował czy wydzielił (wedle uznania bez komentowania) było by ok, ale w tym momencie dołączasz do grona osób robiących of topic w tym topiku :P

Takie fakty

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1296748)
Naturalnie wszelkie rozmowy prowadzone na FB też należą do firmy i mogą być w dowolny sposób wykorzystywane?

No i co w związku z tym?
E-maile to samo, i jakoś nikt się tym nie przejmuje

grzeniu 18.10.2014 23:12

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1296759)
Ja nie jestem tak tolerancyjny jak choćby Grzeniu - kasuję jak leci.

W locie? :O
Ja tak nie umiem, przez co może się wydawać, że jestem tolerancyjny.

joujoujou 18.10.2014 23:38

Tak, ale jutro. Jak zwykle dam czas offtopowiczom by się choć chwilę nacieszyli swoją twórczością. ;p

ed hunter 18.10.2014 23:48

Proponuję zacząć tu malować, ale nie chce mi się, bo jestem leń.

Jarson 19.10.2014 01:53

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1296644)
1. Brzydka ikona <- nie komponuje się z ikonami u góry ekranu
2. Brak szyfrowania
3. Przestarzałe nazwy konta w postaci kolejnych numerów
4. Jest facebook <- jak nie masz to nie istniejesz
5. Teraz z gg się nie korzysta, jak korzystasz nie jesteś na topie

1. True :P
2. A bo komunikacja za pośrednictwem fb zapewnia większe bezpieczeństwo niż gg...
3. True, choć tu akurat przychodzi mi na myśl jeszcze jedna podobnie zacofania - telefonia gsm :fiu:
4. Muszę się kiedyś z M@Xem na żywo spotkać, popatrzymy sobie nawzajem na kogoś, kto nie istnieje :D
5. Akurat z gg już nie korzystam, ale akurat argument że się nie korzysta przemówiłby do mnie tylko, gdybym został sam jeden. Nawet jeden użytkownik gg już wystarcza, a dowód na to jest taki, że komunikator wyrzuciłbym z rok wcześniej niż wyrzuciłem, gdyby nie jeden jedyny znajomy, z którym przez długi czas komunikowałem się właśnie przez gg.

Swoją drogą, co do konfliktu smartfony vs. telefony.

Jeszcze dwa lata temu nie widziałem szczególnie wiele powodów, żeby zmieniać telefon na smartfona. Urządzenie służyło do rozmawiania, miało wytrzymać na baterii długo a jeszcze lepiej bardzo długo, być kompaktowe, bo po co komu 5" cegła w kieszeni spodni.

Sytuacja zmieniła się diametralnie wraz z pojawieniem się abonamentów z internetem mobilnym bez limitu. Ten fakt spowodował, że telefonem w ogromnej ilości przypadków można zastąpić notebooka. A średnio wygodne 5" w kieszeni to i tak dużo lepiej niż 15,6" w torbie na ramieniu.

W moim przypadku nie wyobrażam sobie obecnie funkcjonowania bez smartfona. Tylko w ostatnich kilku miesiącach dorzuciłem dwa nowe superużyteczne zastosowania smartfona. Po pierwsze zmniejszyłem częstotliwość używania laptopa przy zdalnym nadzorze systemu w pracy, na rzecz wykorzystywania do tego telefonu. Po drugie, kiedy okazało się, że muszę często kontaktować się z chłopakami z Austrii, wpadłem na pomysł instalacji Skype'a w tel i aż się zdziwiłem, że wcześniej na to nie wpadłem - przecież to jest sto razy bardziej naturalnie niż korzystać z tego programu na kompie! Po prostu odpalam apkę, wybieram numer i dzwonię, różnica jest taka, że za granicę grosza nie płacę. No i może tylko trochę częściej nie mam zasięgu niż przy rozmowach gsm, bo tu jest potrzebny zasięg mobilnego internetu (lub po prostu WiFi).

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1296777)
Tak, ale jutro. Jak zwykle dam czas offtopowiczom by się choć chwilę nacieszyli swoją twórczością. ;p

Pierwszy... :fiu:

DarkSlide97 19.10.2014 06:57

Jarson smartfony jak ktoś potrzebuje mogłyby być, ale te starsze... Te nowsze mają wielki ekran + minimalną grubość przez co bałbym się o to żeby nie złamać takiego cuda.
Natomiast ten co miałem (HTC Legend) był z aluminium i słusznej grubości przez co fizycznie mało co mu się działo ( spadł raz na kafelki ze stołu i nic).
Poza tym, telefon powinien być obsługiwany jedną ręką, a do 5' to trzeba mieć gigantyczną rękę. W sumie jak sobie z tym radzisz?

Jarson 19.10.2014 10:19

Nie muszę sobie z tym radzić na co dzień, bo sam używam ekranu 4", bardzo wygodnego do obsługi jedną ręką. Jednak muszę przyznać, że korzystanie z SGS4, czyli ekranu 5", było może mniej wygodne jedną ręką, ale za to wygoda pracy wspinała się o klasę wyżej.

Jeśli ktoś korzysta z telefonu tylko do dzwonienia, to nie jest mu potrzebny smartfon. Z tym, że coraz mniej osób tak robi - jak nie używają telefonu do jakichś nietypowych zadań, to i tak pozostaje przeglądanie internetu, sprawdzanie poczty i pisanie maili, dzwonienie za granicę via Skype, korzystanie z nawigacji, czy tysiąc innych zastosowań.

DarkSlide97 19.10.2014 10:41

Ja tam nie potrzebuje sprawdzać ciągle maili - przychodzę do domu, włączam Outlooka i odpisuje na nie. A pisanie na klawiaturze dotykowej moim zdaniem nie jest zbyt wygodne, próbowałem szybko pisać ale litery ciągle wciskałem inne. Do pisania SMS musiałem sobie zainstalować klawiaturę numeryczną jak w zwykłych telefonach.

Po prostu jeśli ktoś nie ma potrzeby siedzenia ciągle on-line to nie jest mu potrzebny smartfon. Pocztę, posty na FB można sprawdzić później a nie być ciągle wlepionym w ekran smartfona (dużo osób tak robi).
Natomiast co do korzystania z nawigacji to się zgadzam - miałem na moim Automapę i jak gdzieś dalej jechaliśmy z rodziną to dobrze się korzystało (do jazdy po Krakowie to nie potrzebuję nawigacji bo większość miejsc znam, a ojciec zna cały Kraków praktycznie, jak sie mu powie miejsce to moze powiedzieć dokładnie jak tam dojechać :D)

Sam nie umiałbym mieć telefonu tak dużego bo pierwsze nie mieści się dobrze do kieszeni spodni a drugie nie jest mi wygodnie - telefonu zawsze używam jedną ręką i jak palec nie obejmuje całego ekranu to jest niewygodnie.
Teraz przy tej Nokii to nie muszę się patrzeć na ekran żeby pisać na niej SMS.

Dobra, spadam na autobus :D

mgit 19.10.2014 14:32

Chyba nigdy nie korzystałeś z 5 calowca - jedną ręką można pisać bez problemu

andy 19.10.2014 14:39

@mgit można - używam 5.5" i SwiftKey z dostosowaną klawiaturą do jednej ręki. Niestety nie jest to tak wygodne jak używanie smarta 4-4.5".

Tak w ogóle to o czym jest ten temat?

mgit 19.10.2014 15:11

Bo masz 5,5 cala, a mowa o 5 calach, a nie o 5,5 czy 7 cali

andy 19.10.2014 15:14

@mgit jak na 5.5" to rozmiar całej bryły jest mały.

Zobacz choćby Xperię M2 od Sony http://www.gsmarena.com/compare.php3...&idPhone2=6146

Nie wszystkie telefony z przekątną ekranu 5" są mniejsze niż te z ekranem 5.5" ;) Wszystko zależy od konkretnego modelu.

mgit 19.10.2014 16:09

Hmm może i tak, dla mnie za duży był Note jedynie

Jarson 19.10.2014 17:48

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1296824)
Tak w ogóle to o czym jest ten temat?

Jest to dyskusja akademicka. A ta, wiadomo - polega na tym, ze dysputanci prowadzą bardzo ożywioną wymianę zdań, będąc całkowicie przekonani o swoich racjach. Po pewnym czasie okazuje się jednakże, że obie strony, dalej kłócąc się srodze, zamieniają się stanowiskami i bronią stanowiska strony przeciwnej, które owa strona już dawno porzuciła.

Można też w pokoju wypić :piwo:, jeśli ktoś tak woli.

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1296837)
Nie wszystkie telefony z przekątną ekranu 5" są mniejsze niż te z ekranem 5.5" ;) Wszystko zależy od konkretnego modelu.

Racja, ramka sporo dokłada do ogólnych gabarytów. Mimo wszystko jednak uważam za idealny rozmiar 4,5 do maksymalnie 5". Przy czym mam średniej wielkości dłonie, a tu rozmiar ma znaczenie i wpływa na preferencje ;)

DarkSlide97 19.10.2014 19:46

andy zależy od ręki :P

mgit 19.10.2014 19:50

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1296861)
andy zależy od ręki :P

Po prostu nie dorosłeś do telefonów z większym wyświetlaczem :taktak:

grzeniu 19.10.2014 19:51

A w akademiku dyskusje były inne. Nie było czasu na długie spory, bo można było nie zdążyć.

DarkSlide97 19.10.2014 20:01

mgit ja mam rękę chudą i żylastą ( każdy zegarek który noszę wymagał dorobienia dziurki w pasku :D) ale za to długie palce (co się przydaje :mruga:). Mniejsza z tym, po prostu obsługa telefonu z ekranem powyżej 4' jest dla mnie mało wygodna.
Druga rzecz to jak pisałem telefon musi się mieścić do małych kieszeni spodni. Dlatego wolę mniejsze :spoko:

Berion 19.10.2014 20:20

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1296864)
ale za to długie palce (co się przydaje :mruga:).

Jesteś kieszonkowcem? :D

mgit 19.10.2014 20:43

DarkSlide97 kradnie oprogramowanie (czytaj gry) to co mu za różnica opędzlować jakiś portfel -> którego pewnie nikt nie chciał :P

DarkSlide97 19.10.2014 21:05

mgit no tak się składa że trochę inaczej na to spoglądam ale to już temat na oddzielną dyskusję :czytaj:

Berion różne ciekawsze rzeczy można tymi palcami wyczyniać :mruga:

ed hunter 19.10.2014 21:20

Tak, tylko dłubiąc nimi w nosie, żebyś się do musku nie dokopał! :szczerb:

grzeniu 19.10.2014 21:23

Młody, to musk ma gdzie indziej.

DarkSlide97 19.10.2014 21:27

PS Jedyne rzeczy jakie komukolwiek ukradłem to ok. 30 długopisów nauczycielce w gimnazjum bo pożyczała mi je a ja gubiłem je nagminnie :haha:

mgit 19.10.2014 21:28

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1296881)
mgit no tak się składa że trochę inaczej na to spoglądam ale to już temat na oddzielną dyskusję :czytaj:

Berion różne ciekawsze rzeczy można tymi palcami wyczyniać :mruga:

Wiem... wiem -> uznajmy, że twoje piracenie jest czymś podyktowane i kiedyś się nawrócisz na oryginały -> za parę lat, jak dorośniesz :P

DarkSlide97 19.10.2014 21:31

Pisałem że jak będę bogaty (tzn. będe zarabiał jakiekolwiek pieniądze wyższe niż kilkaset zł na miesiąc) to kupię wszystkie gry które mam ponagrywane na płytkach oryginalne. Z tym, że z paroma tytułami za parę lat będzie trudność :rotfl:

mgit 19.10.2014 21:33

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1296892)
Pisałem że jak będę bogaty (tzn. będe zarabiał jakiekolwiek pieniądze wyższe niż kilkaset zł na miesiąc) to kupię wszystkie gry które mam ponagrywane na płytkach oryginalne. Z tym, że z paroma tytułami za parę lat będzie trudność :rotfl:

Na steam będą za grosze ;)

DarkSlide97 19.10.2014 21:39

Ale wolę mieć kolekcję na szafce przeszklonej w pudełeczkach :) Zresztą pisałem już w jakimś temacie o tym.

revolver0 19.10.2014 21:53

To sobie zrobisz ich kopie na płytach, wtedy to nie będzie piracenie xD

andy 19.10.2014 22:02

Wydaje mi się że Max chciał się pochwalić najnowszą wersją OSX. Mam rację? :)

Jeśli chodzi o smarty o po to są różne wielkości aby każdy znalazł coś dla siebie (:

DarkSlide97 19.10.2014 22:05

Cytat:

po to są różne wielkości aby każdy znalazł coś dla siebie
Tak jest ze wszystkim :D

mgit 19.10.2014 22:13

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1296895)
Ale wolę mieć kolekcję na szafce przeszklonej w pudełeczkach :) Zresztą pisałem już w jakimś temacie o tym.

No ale, jak kupisz grę na steam, to też na płycie możesz mieć - dowód poniżej...

DarkSlide97 19.10.2014 22:16

Nie wiedziałem że się tak da. Chyba zainstaluję tego Steama :D

revolver0 19.10.2014 22:19

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1296914)
No ale, jak kupisz grę na steam, to też na płycie możesz mieć - dowód poniżej...

Cytat:

Napisany przez revolver0 (Post 1296899)
To sobie zrobisz ich kopie na płytach, wtedy to nie będzie piracenie xD

Napisałem o kopii.

Berion 20.10.2014 10:58

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1296915)
Nie wiedziałem że się tak da. Chyba zainstaluję tego Steama :D

Można robić kopie jednej/wybranych/wszystkich gier + ustawienia, do kontenerów na pamięci masowej lub na płyty. ALE, nie przywrócisz tej kopii bez internetu. Steam za każdym razem będzie chciał weryfikować konto bez czego w nic nie zagrasz z owej kopii - więc to ma średni sens.

Ja jedyne co ukradłem w swoim życiu, a w zasadzie uratowałem to małpę z Lego koledze i muszelkę ze szkolnej gabloty. Pirackich gier się nie da ukraść, więc tego nie wliczam. A czemuż to uratowałem? Ponieważ kilka lat później owy kolega miał w domu pożar i wszystko spłonęło, a gablotę przewrócił jeden z wyrostków wszystko tłukąc. Więc jakby nie patrzeć to same dobre uczynki! :D

mgit 20.10.2014 12:03

Ma sens, przywrócenie kopi jest znacznie szybsze niż pobranie od nowa całości z netu
Weryfikacja tra kilka sekund, poza tym jest tryb offline i można grać bez neta

Berion 20.10.2014 12:29

Dlatego napisałem, że sens jest średni, a nie żaden. ;)

Co z tego że trwa kilka sekund. Istotne w tym wszystkim jest to, że nie da się kupić i zapomnieć o Steamie. On zawsze będzie potrzebny, a to do uruchomienia tych gier, a to do weryfikacji konta. Nienawidzę być na smyczy dlatego rewelacyjną alternatywą jest np. GOG. Jedyny e-sklep bez tego gówna DRM. Niestety tam same gry CDP Red, antyki i indyki. Chociaż ostatnio pojawił się Rayman Origins, który ze wszech miar polecam.

mgit 20.10.2014 13:26

Z tym DDR to przesadzasz... Co ci przeszkadza weryfikacja kilka sekund u po bólu

grzeniu 20.10.2014 14:36

Ja Beriona doskonale rozumiem i w pełni się z nim zgadzam.

mgit 20.10.2014 14:56

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1296946)
Ja Beriona doskonale rozumiem i w pełni się z nim zgadzam.

Poproszę o uzasadnienie - dla czego weryfikacja jest problemem

grzeniu 20.10.2014 15:02

Przecież Berion napisał.
Nie chodzi tu o aspekt techniczny weryfikacji, bo tu kilka sekund nie robi.
Chodzi o tę smycz i całą tą filozofię.

mgit 20.10.2014 15:14

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1296950)
Przecież Berion napisał.
Nie chodzi tu o aspekt techniczny weryfikacji, bo tu kilka sekund nie robi.
Chodzi o tę smycz i całą tą filozofię.

Hmm czyli bojkot DDR bo przypisane do konta

Berion 20.10.2014 16:30

Otóż to. Nie może być tak, że płacę za coś, w zasadzie to nawet za powietrze i ktoś to kontroluje. Nie może być tak, że kupuję grę i ktoś będzie decydował kiedy i na jakich warunkach mogę w nią zagrać!

Co innego jeśli to są darmowe gry lub gry za które zapłaciłem dosłownie grosze. Darmowe to wiadomo, Valve zapłaciło wydawcom/deweloperom w nadziei na promocję sklepu i tychże gier - i mogą sobie tymi grami rozporządzać. Jeśli grosze to trudno, odżałuję.

ed hunter 20.10.2014 17:12

Nie może, nie może, ale jest. Ja mam na to sposób, nie gram. :]

mgit 20.10.2014 17:13

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1296955)
Nie może, nie może, ale jest. Ja mam na to sposób, nie gram. :]

Grasz, tylko o tym nie wiesz...

ed hunter 20.10.2014 17:17

Masz rację, ale gry *******ę, umówiłem się dzisiaj z kumplem na strzelanie ze sztucera, amunicja będzie więcej kosztować od nowej gry, ale frajda rzeczywista. :)

mgit 20.10.2014 17:21

No nie przesadzaj, jeden nabój to koszt od 1,70 za sztukę (mowa o ostrej amunicji) zależnie od kalibru

ed hunter 20.10.2014 17:25

:rotfl: źle wyguglowałeś. :)

grzeniu 20.10.2014 17:29

Będziecie strzelać do patelni? :D
Też bym se pograł.

mgit 20.10.2014 17:29

Masz racje, kosztuje 1 zł, a nie 1,7 zł, potaniały 9 mm :taktak:
DOWÓD
Kilka lat do tyłu chodziły po 1,7 zł za sztukę

ed hunter 20.10.2014 17:36

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1296963)
Będziecie strzelać do patelni? :D
Też bym se pograł.

Patelnię i kilka garnków znajdę.
Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1296964)
Masz racje, kosztuje 1 zł, a nie 1,7 zł, potaniały 9 mm :taktak:
DOWÓD
Kilka lat do tyłu chodziły po 1,7 zł za sztukę

Sztuka powyżej 7 złotych, może się coś tańszego znajdzie, cały czas mówię o amunicji myśliwskiej i nie wiem co za sztucery będą, może tańszą treningową amunicję znajdą. ;)

mgit 20.10.2014 17:43

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1296966)
Patelnię i kilka garnków znajdę.

Sztuka powyżej 7 złotych, może się coś tańszego znajdzie, cały czas mówię o amunicji myśliwskiej i nie wiem co za sztucery będą, może tańszą treningową amunicję znajdą. ;)

Napisałem, post wyżej, cena od

Nie miałem okazji strzelać z myśliwskiej, strzelałem na strzelnicy tylko z P-64, GLOCKA17, i PM-84 (ten to ma odrzut) -> wbrew pozorom, nie jest wcale łatwo tym strzelać :taktak:

Pamiętam, kiedyś jak dali ćwiczebną amunicję (takie gumowe jak by) -> i jednemu utknął w komorze, za cholerę jej wyjąć nikt nie mógł :P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:15.