![]() |
DVD czy Blu-Ray - który nośnik wybrać do długoletniej archiwizacji danych?
Witam
Zwracam się do Was z nurtującym mnie problemem. Niedawno kupiłem cake 100 szt. płyt DVD-R z Verbatima. O ile pierwsza i druga płyta po wypaleniu przeszła pomyślnie testy w Nero CD-DVD Speed, o tyle kolejne podczas odczytu powyżej 3,2 GB zaczęły wyraźnie zwalniać i sypały błędami. Płyty kupuję raz na jakiś czas, zawsze z Verbatima, i już raz miałem do czynienia z taką wadliwą serią produkcyjną w jednym cake-u. Z tego, co zauważyłem po przyłożeniu płyt do światła - te wadliwe są bardziej przeźroczyste od tych dobrych - z innej dostawy. Czyżby to była jakaś oszczędność? To uświadomiło mi, że chyba już czas skończyć wypalać dane na płytach DVD i zacząć wypalać je na niebieskim nośniku. Ale czy aby Blu-Ray to bezpieczniejszy nośnik od DVD? Wystarczyłaby jedna ryska, i strata danych byłaby większa na pojemniejszym nośniku. Z drugiej jednak strony - "żonglerka" 5- lub 6-cioma płytami DVD, podczas gdy w przypadku BD starczyłby jeden taki nośnik. W kwestii archiwizacji, jeśliby porównać HDD 1TB, DVD 4,7GB i BD25GB pod względem opłacalności, to wygląda to następująco: - dobry HDD 1TB (280 zł) kontra markowe 2x cake 100 szt.DVD 4,7 GB [940 GB] (160 zł) - taniej będzie z DVD, - 1x cake 100 szt. DVD 4,7 GB (80 zł) [470 GB] kontra 1x cake 25 szt. BD 25 GB (50 zł) [625 GB] - taniej i pojemniej będzie z BD. Bezpieczniej byłoby oczywiście z dobrym HDD (np. WD Black), ale upadek dysku z wysokości prawie na pewno poskutkuje jego, o zgrozo, mechanicznym uszkodzeniem. Nie mam doświadczenia z wypalaniem BD jak i samymi płytami. Co zatem radzicie? Warto się przerzucić na BD w celu archiwizacji danych? Pozdrawiam |
Zalezy Ci na danych czy na cenie?
Jesli na danych - dysk + drugi w RAID na kopie. Jak sie cos stanie to zmieniasz jeden z nich. Prawdopodobienstwo padniecia dwoch rownoczesnie jest rownie znikome jak plynnie dzialajacy Android. |
Przy archiwizowaniu ważnych danych najlepiej trzymać je w 2 czy 3 kopiach. Płytki trzymane najlepiej w osobnych miejscach i utrata danych spada do minimum. Ba jest tak proawdopodobna jak iPhone bez wad ;)
Najlepiej zastosować nośniki od Panasonica. Można jeszcze łączyć nośniki kopii - główny to dysk a dodatkowy nośnik to BD od Panasonica. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dzięki za podpowiedzi. |
Cytat:
Cytat:
Poczytaj sobie forum BD i zobacz skany jakości nośników BD. Panasonic jednym słowem rządzi. Podsumowując dla danych dynamicznych (zmieniasz je itpe) najlepiej mieć RAID lub kopie po sieci. Dla danych statycznych nośniki BD (przechowywane w suchym i ciemnym miejscu) + ewentualnie dysk HDD. |
Ja namawiam do BD. Nie wypalasz już na barwniku organicznym, więc będzie dłużej żyć (tylko nie kupuj przypadkiem BD-R LTH, których jest coraz więcej). Jak możesz przeznaczyć na płytę więcej niż 7zł :P to BD-M (BD-R M-Disc). BD znacznie trudniej zarysować niż CD i DVD, ale argument co do rys jest z tej samej bajki co upuszczanie HDD na podłogę. ;)
Do tego jako drugą formę przechowuj na zewnętrznym HDD lub jeśli nie zależy Ci na prywatności i własności to w tzw. chmurze. |
Cytat:
Co to to LHT? |
|
No czytałem to. Właśnie sobie pogooglowałem i wygląda na to że w tych nośnikach są barwniki organiczne?
|
|
Ale to aż tak tragiczne jest? Przecież w DVD też są organiczne i jakoś nośniki wytrzymują u mnie 4-5 lat już.
|
Ja wolę jak wytrzymają 50 niż 5.
Po za tym zgadza się, DVD ma warstwę plastiku na górze, ale za to i CD i DVD są miękkie. BD mają ten plastik twardy, na tyle że trzeba się postarać o rysy, a już takie które zaczną powodować problemy odczytem to bardzo postarać (chyba, że zarysujesz od góry...). Ja nie wiem co wy z tymi płytami robicie, że się obawiacie o rysy? Jeszcze nigdy w życiu nie udało mi się porysować płyty... Bardziej bym się martwił o bad sektory na HDD lub nagłą śmierć SSD bo na to wpływu nikt nie ma, a jest to nagminne w tych czasach. |
Berion pisząc, że moje mają 4-5 chciałem pokazać, że mimo tych kilku lat dalej są ok. Znając życie wytrzymają drugie tyle przynajmniej.
W przypadku BD liczę na podobne wyniki. Tylko, że ja nie oszczędzam na nich... Z tymi BD LHT jest aż tak tragicznie? Kilka miesięcy i cmentarz? Przecież w DVD to się całkiem dobrze sprawdza. BTW jaki jest koszt z barwnikiem organicznym? Aha, pisząc że BD jest łatwiej zarysować chodziło mi o to że ma górze nie ma praktycznie warstwy ochronnej - tylko lakier. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Po przemyśleniu sprawy, jednak postawię na Blu-Ray. Co nie znaczy, że DVD będę miał gdzieś ;) Tylko, czy jest jakiś sprawdzony sklep oferujący nośniki Panasonika? Co się zaś tyczy nagrywarki - będze to prawdopodobnie Pioneer BDR-209EBK. |
Trwałość płyt tłoczonych określa się na kilkaset lat. Nie porównuj tłoczenia do wypalania bo to są inne metody i inne materiały.
Wątpię aby dzisiejsze DVD-/+R przetrwały kilkanaście lat. Skoro szkoda Ci 7zł to nie ma sensu rozmawiać w ogóle o archiwizacji. ;) Są rozwiązania konsumenckie - guzik warte i są te mniej - ale droższe i pewniejsze. Każdy nośnik ma wady i zalety. Dopasowujesz własną strategię wykonywania kopii, adekwatnie do potrzeb i tego co oferuje dany nośnik. |
Cytat:
Zresztą ile masz danych statycznych które musisz zarchiwizować? 200, 300GB? Wypalisz w dwóch egzemplarzach + co miesiąc sprawdzanie sum kontrolnych jeżeli to dane bardzo wrażliwe i spokój. Dodatkowo można stosować jeszcze chmurę typu dropbox. Jednak zanim tam się*coś*wyśle to dane muszą być zaszyfrowane ;) Oczywiście stosowanie chmury zależy od wielkości rury. Jeżeli natura nie wyposażyła Cię w dużą rurkę to będize to mało wydajne. Dzisiaj do archiwizacji statycznej idealnie nadaje się*BD natomiast za 5-6 lat będą już pewnie nośniki holograficzne :) |
Cytat:
|
Z nowych? :>
|
Nie uprawiaj demagogii. To pytanie możesz zadać za 4-5 lat. :P
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A wracając do moich problemów z DVD... Kupiłem tym razem Verbatim DVD+R i do tego TDK DVD+R. W obu przypadkach - tym razem w dużo mniejszej ilości ;) - do testów. W niedzielę obadam dokładniej temat. |
Cytat:
Cytat:
Dyski twarde mają to do siebie, że mogą się zepsuć w wielu miejscach. O ile jeszcze przywrócenie danych na dysku talerzowym jest w miarę łatwe to w przypadku SSD już nie. |
Cytat:
Cytat:
Po za tym jak chcesz cokolwiek archiwizować na HDD to sens ma raid lustrzany. I wtedy płyty tak wcale drożej już nie wychodzą. ;) Nośników holograficznych nie ma. Nigdy nie opuściły laboratorium (z tego co wiem, walczą z prędkością zapisu, który jest za wolny jak na takie pojemności). Realnym następcą BD jest AD (Archival Disc), który prawdopodobnie jest/będzie wielowarstwowym BD (BD-R XL to cztery warstwy, więc teoretycznie będzie 8+, a to nie wróży dobrze). I nie, nigdy się nie upowszechnią ponieważ napędy optyczne i nośniki powoli odchodzą z rynku konsumenckiego. Do przenoszenia danych wyparły je flashe, do domowej archiwizacji NASy, dyski zewnętrzne i hostingi (zwane niepoprawnie chmurami ;]). Do tego dodaj propagandę i znikomą wiedzę na temat technologii i w głowie Kowalskiego rysuje się obraz "płyty z biedronki za 20gr", której nie da się odczytać po kilku miesiącach, a więc obraz taki że "wszystkie płyty to przestarzałe, wolne i zawodne". Poczytaj komentarze na różnych serwisach przy np. newsach na temat M-Disc. Więc niestety, ale o tanich BD zapomnij, a tym bardziej kolejnych nowościach w tej dziedzinie. |
Cytat:
Jestem świadom większości przedstawiomych przez Was faktów. Niemniej, dzięki za uświadomienie. A propo niedzieli... Sprawa z wypalaniem i uzyskiwanymi rezultatami jest bardziej skomplikowana, niż mi się wydawało. Postaram się za kilka dni szczegółowo to opisać. Póki co grudzień jak co roku to taki specyficzny miesiąc, kiedy mam mniej czasu. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:28. |