Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   DVD czy Blu-Ray - który nośnik wybrać do długoletniej archiwizacji danych? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dvd-czy-blu-ray-ktory-nosnik-wybrac-dlugoletniej-archiwizacji-danych-93971/)

qrek 22.11.2014 17:54

DVD czy Blu-Ray - który nośnik wybrać do długoletniej archiwizacji danych?

Witam

Zwracam się do Was z nurtującym mnie problemem. Niedawno kupiłem cake 100 szt. płyt DVD-R z Verbatima. O ile pierwsza i druga płyta po wypaleniu przeszła pomyślnie testy w Nero CD-DVD Speed, o tyle kolejne podczas odczytu powyżej 3,2 GB zaczęły wyraźnie zwalniać i sypały błędami. Płyty kupuję raz na jakiś czas, zawsze z Verbatima, i już raz miałem do czynienia z taką wadliwą serią produkcyjną w jednym cake-u. Z tego, co zauważyłem po przyłożeniu płyt do światła - te wadliwe są bardziej przeźroczyste od tych dobrych - z innej dostawy. Czyżby to była jakaś oszczędność?

To uświadomiło mi, że chyba już czas skończyć wypalać dane na płytach DVD i zacząć wypalać je na niebieskim nośniku. Ale czy aby Blu-Ray to bezpieczniejszy nośnik od DVD? Wystarczyłaby jedna ryska, i strata danych byłaby większa na pojemniejszym nośniku. Z drugiej jednak strony - "żonglerka" 5- lub 6-cioma płytami DVD, podczas gdy w przypadku BD starczyłby jeden taki nośnik.

W kwestii archiwizacji, jeśliby porównać HDD 1TB, DVD 4,7GB i BD25GB pod względem opłacalności, to wygląda to następująco:

- dobry HDD 1TB (280 zł) kontra markowe 2x cake 100 szt.DVD 4,7 GB [940 GB] (160 zł) - taniej będzie z DVD,
- 1x cake 100 szt. DVD 4,7 GB (80 zł) [470 GB] kontra 1x cake 25 szt. BD 25 GB (50 zł) [625 GB] - taniej i pojemniej będzie z BD.

Bezpieczniej byłoby oczywiście z dobrym HDD (np. WD Black), ale upadek dysku z wysokości prawie na pewno poskutkuje jego, o zgrozo, mechanicznym uszkodzeniem.

Nie mam doświadczenia z wypalaniem BD jak i samymi płytami. Co zatem radzicie? Warto się przerzucić na BD w celu archiwizacji danych?

Pozdrawiam

M@X 23.11.2014 00:14

Zalezy Ci na danych czy na cenie?

Jesli na danych - dysk + drugi w RAID na kopie. Jak sie cos stanie to zmieniasz jeden z nich. Prawdopodobienstwo padniecia dwoch rownoczesnie jest rownie znikome jak plynnie dzialajacy Android.

andy 23.11.2014 00:21

Przy archiwizowaniu ważnych danych najlepiej trzymać je w 2 czy 3 kopiach. Płytki trzymane najlepiej w osobnych miejscach i utrata danych spada do minimum. Ba jest tak proawdopodobna jak iPhone bez wad ;)

Najlepiej zastosować nośniki od Panasonica.

Można jeszcze łączyć nośniki kopii - główny to dysk a dodatkowy nośnik to BD od Panasonica.

qrek 23.11.2014 16:56

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1302136)
Zalezy Ci na danych czy na cenie?

Jesli na danych - dysk + drugi w RAID na kopie. Jak sie cos stanie to zmieniasz jeden z nich. Prawdopodobienstwo padniecia dwoch rownoczesnie jest rownie znikome jak plynnie dzialajacy Android.

Macierz RAID w tym konkretnym celu odpada. Owszem, zdałoby to egzamin, gdybym do ważnych plików chciał mieć dostęp na bierząco i móc je edytować, np. pliki znajdujące się zazwyczaj w folderze "Moje Dokumenty". A tymczasem u mnie to tak, jak z porządkami domowymi - jeśli z czegoś rzadko korzystam, to idzie do kartonu i do piwnicy.

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1302139)
Przy archiwizowaniu ważnych danych najlepiej trzymać je w 2 czy 3 kopiach. Płytki trzymane najlepiej w osobnych miejscach i utrata danych spada do minimum. Ba jest tak proawdopodobna jak iPhone bez wad ;)

Myślę, że warto też pliki spakować WinRAR-em z danymi naprawczymi (np. 10%). W razie problemów z odczytem uszkodzonych sektorów na płytce, dane naprawcze powinny pomóc w wypakowaniu spakowanych plików bez szwanku. Tak mi się przynajmniej wydaje ;)

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1302139)
Najlepiej zastosować nośniki od Panasonica.

A jak nośniki Panasonica mają się do takiego np. TDK? O Verbatimie nawet nie wspominam, skoro odpiepsza taką kaszanę z DVD, jak w przypadku moich niedawno zakupionych DVD-R. A propo... Jest jakieś sensowne wytłumaczenie, że te Verbatimy są bardziej przeźroczyste na całej zapisywalnej powierzchni, ale dopiero powyżej 3,2 GB zaczynają się problemy z odczytem? Uważne przyjrzenie się płytce, niczego nie wykazuje.

Dzięki za podpowiedzi.

andy 23.11.2014 19:03

Cytat:

Myślę, że warto też pliki spakować WinRAR-em z danymi naprawczymi (np. 10%). W razie problemów z odczytem uszkodzonych sektorów na płytce, dane naprawcze powinny pomóc w wypakowaniu spakowanych plików bez szwanku. Tak mi się przynajmniej wydaje
No sens to jakiś ma. Pytanie czy nie lepiej wypalić to w 2,3 egzemplarzach?
Cytat:

A jak nośniki Panasonica mają się do takiego np. TDK? O Verbatimie nawet nie wspominam, skoro odpiepsza taką kaszanę z DVD, jak w przypadku moich niedawno zakupionych DVD-R. A propo... Jest jakieś sensowne wytłumaczenie, że te Verbatimy są bardziej przeźroczyste na całej zapisywalnej powierzchni, ale dopiero powyżej 3,2 GB zaczynają się problemy z odczytem? Uważne przyjrzenie się płytce, niczego nie wykazuje.
Gdy jeszcze paliłem na DVD to wybór był tylko jeden - Verbatim. Jakość zdecydowanie lepsza niż u innych.

Poczytaj sobie forum BD i zobacz skany jakości nośników BD. Panasonic jednym słowem rządzi.

Podsumowując dla danych dynamicznych (zmieniasz je itpe) najlepiej mieć RAID lub kopie po sieci. Dla danych statycznych nośniki BD (przechowywane w suchym i ciemnym miejscu) + ewentualnie dysk HDD.

Berion 23.11.2014 22:41

Ja namawiam do BD. Nie wypalasz już na barwniku organicznym, więc będzie dłużej żyć (tylko nie kupuj przypadkiem BD-R LTH, których jest coraz więcej). Jak możesz przeznaczyć na płytę więcej niż 7zł :P to BD-M (BD-R M-Disc). BD znacznie trudniej zarysować niż CD i DVD, ale argument co do rys jest z tej samej bajki co upuszczanie HDD na podłogę. ;)

Do tego jako drugą formę przechowuj na zewnętrznym HDD lub jeśli nie zależy Ci na prywatności i własności to w tzw. chmurze.

andy 23.11.2014 23:05

Cytat:

BD znacznie trudniej zarysować niż CD i DVD,
Z tym się nie zgodzę. BD ma mniej warstw - ba jest podobna do CD. W przypadku DVD miałeś tzw. hamburgera - dwa plastiki i w środku barwnik, CD i BD ma jeden plastik i na to jest nalepiona warstwa barwnika i na to lakier zabezpieczający.

Co to to LHT?

szczuru 24.11.2014 00:01

@andy, http://forum.cdrinfo.pl/f28/degradac...d-r-lth-92972/

andy 24.11.2014 00:23

No czytałem to. Właśnie sobie pogooglowałem i wygląda na to że w tych nośnikach są barwniki organiczne?

szczuru 24.11.2014 00:56

Egzakli:
http://en.wikipedia.org/wiki/Blu-ray...low_to_high.29

andy 24.11.2014 03:17

Ale to aż tak tragiczne jest? Przecież w DVD też są organiczne i jakoś nośniki wytrzymują u mnie 4-5 lat już.

Berion 24.11.2014 12:25

Ja wolę jak wytrzymają 50 niż 5.

Po za tym zgadza się, DVD ma warstwę plastiku na górze, ale za to i CD i DVD są miękkie. BD mają ten plastik twardy, na tyle że trzeba się postarać o rysy, a już takie które zaczną powodować problemy odczytem to bardzo postarać (chyba, że zarysujesz od góry...).

Ja nie wiem co wy z tymi płytami robicie, że się obawiacie o rysy? Jeszcze nigdy w życiu nie udało mi się porysować płyty... Bardziej bym się martwił o bad sektory na HDD lub nagłą śmierć SSD bo na to wpływu nikt nie ma, a jest to nagminne w tych czasach.

andy 24.11.2014 12:46

Berion pisząc, że moje mają 4-5 chciałem pokazać, że mimo tych kilku lat dalej są ok. Znając życie wytrzymają drugie tyle przynajmniej.

W przypadku BD liczę na podobne wyniki. Tylko, że ja nie oszczędzam na nich...

Z tymi BD LHT jest aż tak tragicznie? Kilka miesięcy i cmentarz?
Przecież w DVD to się całkiem dobrze sprawdza. BTW jaki jest koszt z barwnikiem organicznym?

Aha, pisząc że BD jest łatwiej zarysować chodziło mi o to że ma górze nie ma praktycznie warstwy ochronnej - tylko lakier.

qrek 27.11.2014 18:33

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1302178)
No sens to jakiś ma. Pytanie czy nie lepiej wypalić to w 2,3 egzemplarzach?

Owszem, lepiej. Zwłaszcza wtedy, gdy z jednego z tych egzemplarzy zamierzamy skorzystać, a drugi trzymać nie ruszany. Ale chyba zgodzisz się, że płyta wypalona, w przeciwieństwie do tłoczonej, ma mniejszą trwałość? Może się okazać, że samo wypalanie na kilku egzemplarzach płyt nie wystarczy. W związku z czym, aby przedłużyć życie naszym plikom, po kilku(-nastu) latach dane wypalone na nośniku trzeba ponownie wypalić na innym, nawet jeśliby to miała być ta sama technologia, np. DVD -> DVD.

Cytat:

Gdy jeszcze paliłem na DVD to wybór był tylko jeden - Verbatim. Jakość zdecydowanie lepsza niż u innych.

U mnie tak samo - Verbatim - przez wiele lat, nie licząc tych wpadek. Ale spróbuję też TDK, co by wyrobić sobie zdanie.

Cytat:

Podsumowując dla danych dynamicznych (zmieniasz je itpe) najlepiej mieć RAID lub kopie po sieci. Dla danych statycznych nośniki BD (przechowywane w suchym i ciemnym miejscu) + ewentualnie dysk HDD.

Dane dynamiczne i statyczne - dobrze to ująłeś. Nie ma sensu nagrywać danych dynamicznych na nośniki jednokrotnego zapisu, bo to tylko marnotrawienie czasu, pieniędzy i nośników ;)

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1302232)
Jak możesz przeznaczyć na płytę więcej niż 7zł :P to BD-M (BD-R M-Disc).

Zważywszy na cenę tychże nośników - gdyby je kupować w dość dużej ilości, to już zrobi się niezła sumka. Toż to już taniej wyjdzie regularne robienie kopii z kopii.

Po przemyśleniu sprawy, jednak postawię na Blu-Ray. Co nie znaczy, że DVD będę miał gdzieś ;) Tylko, czy jest jakiś sprawdzony sklep oferujący nośniki Panasonika? Co się zaś tyczy nagrywarki - będze to prawdopodobnie Pioneer BDR-209EBK.

Berion 27.11.2014 18:55

Trwałość płyt tłoczonych określa się na kilkaset lat. Nie porównuj tłoczenia do wypalania bo to są inne metody i inne materiały.

Wątpię aby dzisiejsze DVD-/+R przetrwały kilkanaście lat.

Skoro szkoda Ci 7zł to nie ma sensu rozmawiać w ogóle o archiwizacji. ;) Są rozwiązania konsumenckie - guzik warte i są te mniej - ale droższe i pewniejsze.

Każdy nośnik ma wady i zalety. Dopasowujesz własną strategię wykonywania kopii, adekwatnie do potrzeb i tego co oferuje dany nośnik.

andy 27.11.2014 19:03

Cytat:

Napisany przez qrek
Owszem, lepiej. Zwłaszcza wtedy, gdy z jednego z tych egzemplarzy zamierzamy skorzystać, a drugi trzymać nie ruszany. Ale chyba zgodzisz się, że płyta wypalona, w przeciwieństwie do tłoczonej, ma mniejszą trwałość? Może się okazać, że samo wypalanie na kilku egzemplarzach płyt nie wystarczy. W związku z czym, aby przedłużyć życie naszym plikom, po kilku(-nastu) latach dane wypalone na nośniku trzeba ponownie wypalić na innym, nawet jeśliby to miała być ta sama technologia, np. DVD -> DVD.

Moje pierwsze płytki DVD bez problemu się u mnie odczytują. Mają 4-5 lat. Jaki dysk twardy teraz tyle wytrzyma? :)

Zresztą ile masz danych statycznych które musisz zarchiwizować? 200, 300GB?

Wypalisz w dwóch egzemplarzach + co miesiąc sprawdzanie sum kontrolnych jeżeli to dane bardzo wrażliwe i spokój.

Dodatkowo można stosować jeszcze chmurę typu dropbox. Jednak zanim tam się*coś*wyśle to dane muszą być zaszyfrowane ;)
Oczywiście stosowanie chmury zależy od wielkości rury. Jeżeli natura nie wyposażyła Cię w dużą rurkę to będize to mało wydajne.

Dzisiaj do archiwizacji statycznej idealnie nadaje się*BD natomiast za 5-6 lat będą już pewnie nośniki holograficzne :)

joujoujou 27.11.2014 20:20

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1302762)
Moje pierwsze płytki DVD bez problemu się u mnie odczytują. Mają 4-5 lat. Jaki dysk twardy teraz tyle wytrzyma? :)

[...]

Znalazłbym kilka. :P

andy 27.11.2014 21:04

Z nowych? :>

joujoujou 27.11.2014 21:10

Nie uprawiaj demagogii. To pytanie możesz zadać za 4-5 lat. :P

qrek 29.11.2014 10:00

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1302761)
Skoro szkoda Ci 7zł to nie ma sensu rozmawiać w ogóle o archiwizacji. ;)

7 zł za jedną płytkę? Żeby tylko tyle ;) A tu trzeba liczyć się z kwotą co najmniej 3x większą, w przypadku BD.

Cytat:

Zapewne HDD droższe i najdroższe. Zresztą, to jaka będzie trwałość danych jak i samego dysku, zależy też od sposobu korzystania z niego. Inaczej będzie, gdy napęd zostanie na stałe podpięty do kompa, a jeszcze inaczej gdy będziemy trzymać go w szafie i nie traktować jako typowego zewnętrznego dysku, którego często podłączamy pod kompa lub innego urządzenia zdolnego do czytania jego zawartości.

Cytat:

Zresztą ile masz danych statycznych które musisz zarchiwizować? 200, 300GB?

Tu nie chodzi o jakieś konkretne liczby. Jest tak, jak pisałem wcześniej odnośnie bierzących porządków w domu (na dysku). Liczby mają znaczenie dopiero wtedy, gdy przyjdzie mi wybrać opłacalny, złoty środek (patrz porównanie HDD, DVD, BD w moim pierwszym poście). Nośniki BD Panasonica to max, na co się mogę zdecydować.

Cytat:

Wypalisz w dwóch egzemplarzach + co miesiąc sprawdzanie sum kontrolnych jeżeli to dane bardzo wrażliwe i spokój.

Masz na myśli porównanie jednego egzemplarza, z drugim? Tak jakby jeden z nich był tym wzorcowym?

Cytat:

Dzisiaj do archiwizacji statycznej idealnie nadaje się*BD natomiast za 5-6 lat będą już pewnie nośniki holograficzne :)

W zasadzie już są. Ale zanim się upowszechnią minie parę lat. Choć trzeba przyznać - Blu-Ray - już teraz ma silną konkurencję ze strony wygodnych i coraz pojemniejszych pamięci przenośnych (karty SD, pendrajwy) - nie mających tu (długoletnia archiwizacja) żadnego sensu. Po prostu wielu nieświadomych konsumentów uważa, że dane zgromadzone na/w flash(k)ach ;) będą na długie lata.

A wracając do moich problemów z DVD... Kupiłem tym razem Verbatim DVD+R i do tego TDK DVD+R. W obu przypadkach - tym razem w dużo mniejszej ilości ;) - do testów. W niedzielę obadam dokładniej temat.

andy 29.11.2014 11:17

Cytat:

7 zł za jedną płytkę? Żeby tylko tyle A tu trzeba liczyć się z kwotą co najmniej 3x większą, w przypadku BD.
Panasonici są po ok 7zł/sztuka.
Cytat:

Masz na myśli porównanie jednego egzemplarza, z drugim? Tak jakby jeden z nich był tym wzorcowym?
Nie. Dla każdego z plików tworzysz sumy kontrolne jeszcze na dysku i nagrywasz z nimi. Potem weryfikujesz plik z sumami kontrolnymi. Jednak to tylko dla wariatów ;)

Dyski twarde mają to do siebie, że mogą się zepsuć w wielu miejscach. O ile jeszcze przywrócenie danych na dysku talerzowym jest w miarę łatwe to w przypadku SSD już nie.

Berion 01.12.2014 10:40

Cytat:

Napisany przez qrek (Post 1302943)
7 zł za jedną płytkę? Żeby tylko tyle ;) A tu trzeba liczyć się z kwotą co najmniej 3x większą, w przypadku BD.

7zł kosztuje Panasonic BD-R. 25zł BD-M.

Cytat:

Zresztą, to jaka będzie trwałość danych jak i samego dysku, zależy też od sposobu korzystania z niego. Inaczej będzie, gdy napęd zostanie na stałe podpięty do kompa, a jeszcze inaczej gdy będziemy trzymać go w szafie i nie traktować jako typowego zewnętrznego dysku, którego często podłączamy pod kompa lub innego urządzenia zdolnego do czytania jego zawartości.
Teoretycznie tak, ale w praktyce może być tak że trafisz na wadliwy egzemplarz, który zacznie się sypać po kilkuset przepracowanych godzinach, a przy takim użytkowaniu jak piszesz będzie to już dawno po gwarancji. Tak czy siak zawsze monitoruj jego S.M.A.R.T.

Po za tym jak chcesz cokolwiek archiwizować na HDD to sens ma raid lustrzany. I wtedy płyty tak wcale drożej już nie wychodzą. ;)

Nośników holograficznych nie ma. Nigdy nie opuściły laboratorium (z tego co wiem, walczą z prędkością zapisu, który jest za wolny jak na takie pojemności). Realnym następcą BD jest AD (Archival Disc), który prawdopodobnie jest/będzie wielowarstwowym BD (BD-R XL to cztery warstwy, więc teoretycznie będzie 8+, a to nie wróży dobrze). I nie, nigdy się nie upowszechnią ponieważ napędy optyczne i nośniki powoli odchodzą z rynku konsumenckiego. Do przenoszenia danych wyparły je flashe, do domowej archiwizacji NASy, dyski zewnętrzne i hostingi (zwane niepoprawnie chmurami ;]). Do tego dodaj propagandę i znikomą wiedzę na temat technologii i w głowie Kowalskiego rysuje się obraz "płyty z biedronki za 20gr", której nie da się odczytać po kilku miesiącach, a więc obraz taki że "wszystkie płyty to przestarzałe, wolne i zawodne". Poczytaj komentarze na różnych serwisach przy np. newsach na temat M-Disc. Więc niestety, ale o tanich BD zapomnij, a tym bardziej kolejnych nowościach w tej dziedzinie.

qrek 09.12.2014 15:04

Cytat:

Panasonici są po ok 7zł/sztuka.
I to jest kwota do przełknięcia ;)

Jestem świadom większości przedstawiomych przez Was faktów. Niemniej, dzięki za uświadomienie.

A propo niedzieli... Sprawa z wypalaniem i uzyskiwanymi rezultatami jest bardziej skomplikowana, niż mi się wydawało. Postaram się za kilka dni szczegółowo to opisać. Póki co grudzień jak co roku to taki specyficzny miesiąc, kiedy mam mniej czasu.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:28.