![]() |
Ktoś się tym bawił głębiej? Dawno temu ucieszyłem się że odczytuje i wypakowuje, ale nie sprawdziłem czy tworzy nowe. ;p
No więc robię tak: 1. Odczytuję OpenPSID (czymkolwiek jest ;p). Kod:
ps3xport SetKeysFile klucze/keys.conf ExtractPSID SYSBACKUP klucze/OpenPSID.bin Kod:
ps3xport SetKeysFile klucze/keys.conf SetDeviceID klucze/IDPS_DEX.bin SetPSID klucze/OpenPSID.bin Dump SYSBACKUP SYSBACKUP_EXT dev_flash2\etc\xRegistry.sys dev_hdd0\home\00000001\exdata\*.rif i edaty 4a. Robię backup NIE zabezpieczony (i działa): Kod:
ps3xport SetKeysFile klucze/keys.conf SetPSID klucze/OpenPSID.bin CreateBackup SYSBACKUP_nowy SYSBACKUP_EXT - Kod:
ps3xport SetKeysFile klucze/keys.conf SetDeviceID klucze/IDPS_DEX.bin SetPSID klucze/OpenPSID.bin CreateBackup SYSBACKUP_nowy2 - SYSBACKUP_EXT Składnia programu: Kod:
Usage: ps3xport command [argument ...] [command ...] |
Nie ma. Jak wykorzystasz limit to pozostaje Ci z poziomu recovery opcja Restore PS3 System. Zakładasz potem konto użytkownika (powiedzmy, że to jest to zerowanie o które pytasz bo zaczynają się wtedy znowu od 00000001) i spinasz je z kontem SEN (prawdopodobnie dopiero wtedy stare save'y i trofea zaczynają działać bo NPAccountID ma najwyższy priorytet, a ustawiany jest dopiero kiedy masz konto). Co jeśli nigdy nie miałeś konta SEN? Tego nie wiem, głowy za to nie dam, ale wydaje mi się że wtedy już nigdy nie przypiszesz save'ów pod siebie. Cały czas oczywiście rozmawiamy o OFW. Na CFW takie problemy są do rozwiązania na kilka sposobów.
A jak to odkryłem? Ano tak, że teraz często gry mają auto save i to "na jednym slocie". Mam uraz psychiczny z czasów PSX i PS2 kiedy wyłączenie prądu podczas zapisu save'a powodowało wyczyszczenie karty (PSX) lub uszkodzenie save'a (PS2), a wiele save'ów na PS3 nie robią dwóch pod rząd (np. Demon's Souls robi dwie kopie, Uncharted 3 trzyma save też w cache'u (Game Data w XMB)). Więc co jakiś czas robię kopię save'a, ale że na pendrive mogę mieć tylko jeden to wygodniej jest mi robić nowy profil i tam po każdej dłuższej sesji kopiować save'a. Pewnego dnia konsola mnie poinformowała, że już więcej nie mogę zrobić profili mimo, że tych 16 nie wykorzystałem. Wlazłem do /home i tam zauważyłem, że ostatnią cyfrą jest 00000255 (logika by nakazywała 99999999, ale to Sony, więc logika nie obowiązuje ;p). |
Heh, nie ma sposobu na wyzerowanie tego licznika w CellOSie ?
|
Nie można. Ponieważ:
1. Profile są w "/dev_flash2/etc/xRegistry.sys" (każdy ma przypisany identyfikator NPAccountID i numer w "dev_hdd0/home/") do którego dodawać cokolwiek jest dość ryzykowne. 2. Ilość profili jest zdefiniowana gdzieś w systemie (w binarkach), a nie plikach konfiguracyjnych na HDD. Jedyne co możesz zrobić to sobie dodać w home kolejny numer użytkownika, ale bez odwzorowania w "rejestrze" to chyba nawet tego nie przywróci. I tam też jest limit 255 użytkowników. Po przekroczeniu tego, na OFW trzeba... formatować HDD i ustawiać użytkowników ręcznie przez dopasowywanie kont na SEN bo CellOS jest niezdolny przydzielić nowemu użytkownikowi już nie używany numer (zawsze zwiększa o kolejny). :sciana: |
Mam takie pytanie, czy można zwiększyć limit profili na konsoli tym narzędziem? (teraz to chyba jest maks. 16)
|
Na tym forum coś działają https://gbatemp.net/threads/play-som...in-ofw.377564/
|
Ja wiem, że chodzi o C00 bo te można aktywować z buta przez ReactPSN (chyba tak to się nazywało). Nie potrzebne są *.rif czy (wykastrowane *.rif) *.raf. To w zasadzie nie są dema tylko pełne wersje gier, które "się odblokowują" po znalezieniu licencji. Ale to na CFW, na OFW whitelistowane są inne klucze niż te które zna scena.
Tak ja uważam, nie testowałem, ani szczególnie nie zgłębiałem tematu (ale że EBOOT/SELF i SPRX się nie odpali to jestem już więcej niż pewien ;p). - - - Dobra, znalazłem coś ciekawego: http://playstationhax.it/forums/topi...eta-wip/page-3 Cytat:
|
Z tym że to dotyczy demek posiadających folder C00 - znaczy takich które są w wersji trial np. Child of Light. Demka takie jak Mortal Kombat już nie ujdą.
Podałbym Ci linka ale strona (znowu) padła. |
Głowy za to nie dam, ale nie sądzę. Przyjmijmy jednak że się mylę i *.edat dają się poprawnie wygenerować przez aktualnie posiadaną wiedzę na temat formatu i klucze. To i tak jest to niebezpieczne bo licencje te nie pokryją się z kupionymi. Gdyby Sony zaczęło to sprawdzać, posypałyby się banany. ;) Na OFW nie da się potem usunąć tych danych bez usuwania konta użytkownika lub formatowania dysku twardego (na konsolach z NAND, exdata są chyba we flashu, a nie HDD).
|
Ostatnio poczytałem na forach i na taką ciekawostke na trafiłem - idzie dograć odpowiedni EDAT(do demka) do niechronionego archiwum i działa :wow:
|
Jeśli jest podobny do tego to tak:
http://www.psdevwiki.com/ps3/IDPS Ostateczny test to i tak test na backupie, ale jeśli masz coś co strukturą przypomina powyższe to możesz być niemal w 100% pewien, że jest poprawny. Od teraz czuj się właścicielem systemowych kopii i save'ów (bo nie byłeś). :D - - - Osoby które przekonwertowały konsole na DEX lub z powrotem z DEX na CEX, a kopię wykonywały na CEX, muszą zmienić w IDPS TargetID z debugowego na zgodny z pierwotnym regionem. - - - Są jeszcze dwa narzędzia oparte o ps3xport: - http://playstationhax.it/forums/topi...pack-by-flatz/ - http://www.ps3hax.net/showthread.php?t=80487 |
IDPS wyciągniety twoją radą :spoko:
Ma 16 znaków więc chyba się zgadza :D |
Klucze używane do podpisywania archiwów utworzonych przez Narzędzie Systemowej Kopii są statyczne, czyli takie które jak dotąd posiada każda wersja firmware każdej konsoli PS3. Klucze te Sony może zmienić w każdej chwili w nowszej wersji firmware. Technicznie jest to jak najbardziej wykonalne - ale biznesowo już raczej mało prawdopodobnie ponieważ dochodziłoby do sytuacji w której Kowalski zrobił sobie kopię, zdechła konsola, kupił nową z nowszym fw gdzie klucze już zostały zmienione i zapewne nieźle by się wkurzył nie mogąc tej kopii przywrócić.
Osobną kwestią jest IDPS, czyli jeden z wielu unikalnych dla każdej konsoli z osobna kluczy. Sony zmienić go nie może, ale jedyny jak na razie sposób na jego odczytanie na OFW (na CFW nie ma z tym problemów) jest podsłuchanie komunikacji konsoli z SEN. Wspomniany wcześniej program IDPStealer przestanie niedługo działać ponieważ Sony zmieni klucze i być może certyfikaty używane do połączenia z SEN. Pamiętaj też, że Sony banuje konsole po tym kluczu. Jest pożądany na giełdach itp. przez osoby które już bana dostały. Więc należy zachować ostrożność używając tego typu programów. Chodzi o to, że oprócz odczytu może także wysłać Ci go w świat i dostaniesz za jakiś czas bana jeśli ktoś go użyje na swojej konsoli np. do łączenia się z SEN na CFW. Dlatego polecam odpalić ten program na maszynie wirtualnej, a na routerze na ten czas zablokować wszystkie połączenia z internetem poza domeną playstation.net. Wówczas po sczytaniu klucza, kopiujesz go sobie do hosta, a maszynę wyrzucasz do śmietnika (eliminuje to ryzyko trojana, który mógłby wysłać IDPS jak już "odblokujesz internet"). |
Z ciekawości, klucz(?) potrzebny do podpisania tych plików jest niemożliwy do zdobycia jak na ten czas czy to kwestia krótkiego czasu aż pojawi się coś do podpisywania na scenie?
|
Tak, pod warunkiem, że:
1. Masz IDPS tej konsoli z OFW. Jak nie masz to sczytuj dopóki działa, ten klucz bierze także udział w podpisywaniu save'ów i trofeów. 2. Owe mody nie są plikami wykonywalnymi (ponieważ nie da się ich poprawnie podpisać). Czyli pod warunkiem, że nie są to kontenery EBOOT, SELF i SPRX, a jedynie zewnętrzne zasoby gry. IDPS potrzebny dlatego, że "dev_hdd0/game/" jest w drugim, chronionym archiwum. Nie wiem czy można te archiwa dowolnie tworzyć (jeśli można to game wrzuciłoby się do pierwszego i IDPS nie byłby potrzebny). Po za tym trzeba pamiętać o tym, że przy przywracaniu takiej systemowej kopii, cała zawartość dysku twardego jest kasowana i zastępowana tą z kopii. |
Dzięki temu da radę dograć mody do GTA V? Skyrima? Mortal Kombat?
|
W zasadzie to nic się nie dzieje. Narzędzie super, ale przekiszone w szufladzie dwa lata. ;p
|
cos sie dzieje :)
|
IDPStealer v0.1 od Flatza, ale będzie działać pewnie krótko. I szczerze powiedziawszy to ja bym bał się tego używać, wystarczy tylko odrobinę złej woli aby Twój IDPS poszedł w świat na giełdę.
Avast mówi, że to zło. ;) |
Cytat:
O a tego nie slyszalem a jak sie zwie ? |
Mamy już także narzędzie do wydobywania IDPS z konsol z OFW bez dodatkowego osprzętu ;)
|
Ilość załączników: 2
Działa: :)
http://forum.cdrinfo.pl/attachments/...o-ps3xport.png Wyjaśniło się, a w zasadzie potwierdziło się że Sony pakuje do bakapu CAŁĄ zawartość wszystkich partycji. To jest tak głupie i bezsensowne, że nie wiem nawet jak to skomentować... Wymagany "keys.conf" (może być kodowanie windowsowe): https://github.com/kakaroto/ps3xport...79a4612c6cdb0e Wymagany też IDPS (hex, nazwa pliku dowolna). |
PS3xport od Kakaroto
http://kakaroto.homelinux.net/2014/1...port-released/
Program pozwala na odczyt plików, które generuje Narzędzie Systemowej Kopii Zapasowej w PS3. A więc można tam wgrać dowolne dane*, a co za tym idzie dowolne dane na OFW. Niestety drugi zasób wymaga znania IDPS, którego na OFW nie da się odczytać**... więc gier i ich licencji nie da się póki co tak przenieść. *przewidziane przez SBU, więc nie takie znowuż dowolne ;p *teoretycznie można by spróbować bruteforce na PFD save'a Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:25. |