Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Propozycje, sugestie, błędy forum (https://forum.cdrinfo.pl/f10/)
-   -   Załączniki - dodanie nowego dozwolonego typu (https://forum.cdrinfo.pl/f10/zalaczniki-dodanie-nowego-dozwolonego-typu-94120/)

andy 06.01.2015 15:57

Załączniki - dodanie nowego dozwolonego typu

Brakuje wśród dozwolonych typów plików WebP:

Cytat:

WebP - format kompresji statycznych i animowanych[3] obrazów rastrowych. Jest rozwijany przez Google w oparciu o technologie zdobyte przy zakupie On2 Technologies[4]. Został zaprezentowany 30 września 2010[2]. Siostrzanym projektem jest format wideo WebM. WebP ma dwa tryby kompresji: stratną i bezstratną.

mgit 06.01.2015 16:01

A po co jak nikt z tego nie korzysta

Wystarczy jpg, i png - to nie forum o grafice...

andy 06.01.2015 16:04

Cytat:

Po jajco. Skoro natknąłem się*na taki plik to znaczy, że jednak ktoś*używa...Co za durne myślenie.

Chciałem wrzucić na forum obrazek, który jest w tym formacie i nie mogłem. Dodanie tego to 5 minut, więc nie widzę problemu.

mgit 06.01.2015 16:32

To się wrzuca na serwer - kto będzie chciał to sobie pobierze
Kolejny durny pomysł tak jak ze stylem mobilnym

andy 06.01.2015 17:05

Chcę*aby obrazek był wrzucony na tym serwerze wtedy mam pewność, że plik będzie dostępny. Wystarczy wejść do pierwszego lepszego tematu w FAQ i można zobaczyć efekt wrzucania załączników na inny serwer.

Co do mobilnego stylu to racja stoi po mojej stronie. To że Bartez go nie wrzucił wynika ze starego stylu.

Po co po raz kolejny toczysz pianę? Czy ta zmiana wpłynie negatywnie na Ciebie? NIE. No ale dzisiaj to modne protestować.
Dodanie kolejnego obsługiwanego typu załącznika kompletnie nie powoduje, żadnych negatywnych suktów dla użytkowników ani forum.

Rzucanie się w stylu mgita to zwykłe toczenie piany o nic.

Berion 06.01.2015 17:24

Tak samo brakuje zwiększenia limitu wielkości pliku dla np. 7z. Ale też znajdują się malkontenci, którzy nigdy żadnych plików nie załączają i wielkie zdziwienia "po co?". :P

andy 06.01.2015 17:34

Wyznaję*zasadę: jak dana zmiana nie ma na Ciebie wpływu to szat da fak ap i nie przeszkadzaj.

Berion 06.01.2015 17:38

Chociaż akurat *.webp to faktycznie koszmarek. Safari i IE chyba tego nie obsługuje nawet. ;]

mgit 06.01.2015 19:11

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1308876)
Chcę*aby obrazek był wrzucony na tym serwerze wtedy mam pewność, że plik będzie dostępny. Wystarczy wejść do pierwszego lepszego tematu w FAQ i można zobaczyć efekt wrzucania załączników na inny serwer.

Co do mobilnego stylu to racja stoi po mojej stronie. To że Bartez go nie wrzucił wynika ze starego stylu.

Po co po raz kolejny toczysz pianę? Czy ta zmiana wpłynie negatywnie na Ciebie? NIE. No ale dzisiaj to modne protestować.
Dodanie kolejnego obsługiwanego typu załącznika kompletnie nie powoduje, żadnych negatywnych suktów dla użytkowników ani forum.

Rzucanie się w stylu mgita to zwykłe toczenie piany o nic.

To tylko stwierdzenie faktu o bezsensowności wprowadzania zmian tylko dla tego, że jednej osobie chce się wrzucić jeden plik.

Co innego jak by więcej osób chciało z tego korzystać w tedy to ma sens. A w tym wypadku jest to twoje widzimisie...

Tak samo jak mobilny styl jak byś nie mógł korzystać z taplatalk (starej wersji - nowa niestety jest skopana)

andy 06.01.2015 19:45

Cytat:

To tylko stwierdzenie faktu o bezsensowności wprowadzania zmian tylko dla tego, że jednej osobie chce się wrzucić jeden plik.

Co innego jak by więcej osób chciało z tego korzystać w tedy to ma sens. A w tym wypadku jest to twoje widzimisie...
Jaki to ma na Ciebie negatywny wpływ? ŻADEN. Tobie to każda zmiana przeszkadza jak widzę...

Cytat:

Tak samo jak mobilny styl jak byś nie mógł korzystać z taplatalk (starej wersji - nowa niestety jest skopana)
Już nie raz wspominałem, że od przeglądania strony są przeglądarki www a nie jakiejś protezy w stylu taptalka, które nie dają*Ci żadnej wartości dodanej w stosunku do przeglądarki www.
No ale Ty używasz taptalka i każdy ma. W przypadku stylu mobilnego też nie było by żadnego wpływu na Ciebie.

mgit 06.01.2015 19:51

Czy ja zabraniam wprowadzać zmiany?
Wyrażam tylko i wyłącznie swoją subiektywną opinię na ten temat - która nie koniecznie musi się podobać...
Ty byś tylko wszystko zmieniał i aktualizował... zero stosowania starych sprawdzonych rozwiązań...

andy 06.01.2015 20:03

Cytat:

Czy ja zabraniam wprowadzać zmiany?
Zabronić nie możesz ale robisz wszystko w kierunku aby te zmiany nie weszły.
Cytat:

Wystarczy jpg, i png - to nie forum o grafice...
Cytat:

Kolejny durny pomysł tak jak ze stylem mobilnym
Cytat:

Ty byś tylko wszystko zmieniał i aktualizował... zero stosowania starych sprawdzonych rozwiązań...
Czy styl mobilny zabierał Ci przeglądanie w taptalku? NIE. Czy zabierał Ci dostęp przez normalną*przeglądarkę? NIE.
Czy dodanie dodatkowego rozszerzenia do obsługiwanych plików zabierze Ci dostęp do innych? NIE.

Więc sorry ale twoja logika tutaj nie pasuje.

mgit 06.01.2015 20:22

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1308900)
Zabronić nie możesz ale robisz wszystko w kierunku aby te zmiany nie weszły.

A czyli wrażenie mojej opinii jest równoznaczne z nie wprowadzeniem twoich pomysłów. Nawet nie wiedziałem, że mam taką władzę na forum :taktak:
A nie pomyślałeś, że skoro dany twój pomysł nie jest wprowadzany w życie to akurat ja mam rację. I jest to nie potrzebne...

grzeniu 06.01.2015 20:26

Dajcie spokój.
Andy zgłosił propozycję i wystarczy. Dalsze gęganie nie jest potrzebne.
Bartez wprowadzi lub nie.

Berion 06.01.2015 20:29

Mobilny styl to są koszta, choćby czas. Ale dodanie tylko formatu do listy możliwych czy zmiana rozmiaru maksymalnego to jest 5mi. roboty.

Bartez 06.01.2015 22:10

Bartez wprowadzi :) Tylko jutro, jak dotrze do kompa :) Pisane z tapatalka :p

Bartez 07.01.2015 21:42

Ilość załączników: 1
Proszę bardzo:
http://forum.cdrinfo.pl/attachments/...go-typu-1.webp

misiozol 07.01.2015 21:55

W zasadzie mnie to nie dotyczy ale :piwo: za checi sie nalezy ;)

M@X 07.01.2015 22:57

Ilość załączników: 1
Załącznik 68677

Tak...

mgit 07.01.2015 23:22

No a nie mówiłem... kolejny format nikomu nie potrzebny...
No ale ja się czepiam i hamuję rozwój forum...

misiozol 07.01.2015 23:49

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1309073)
No a nie mówiłem... kolejny format nikomu nie potrzebny...
No ale ja się czepiam i hamuję rozwój forum...

Ty zamiast hamowac rozwoj forum lepiej bys podpowiedzial w moim temacie co dzialac dalej z adhoc :P

Bartez 08.01.2015 00:30

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1309070)

Póki co niestety mało co to obsługuje. Nie jest nawet na liście rozszerzeń IANA, a to już o czymś świadczy. Ale sama idea nowego formatu jest całkiem ciekawa. Jeżeli faktycznie webp pozwala zmiejszyć rozmiar plików o 30% w porównaniu z jpg - oczywiście w porównywalnej jakości - to może to być ciekawa inicjatywa. W końcu spora część ruchu w sieci to obrazki i jeżeli można to ograniczyć o 30%, to mówimy o pierdyliardach (;) ) terabajtów danych, których nie trzeba gromadzić i przesyłać.

misiozol 08.01.2015 10:47

Nie wiem jak u was ale u mnie nowy format dziala i mam ladne gory z rzeka po srodku :P

joujoujou 08.01.2015 13:43

Góry z rzeką? :hmm:

Żeby chociaż cycki jakieś wrzucił a nie takie tam... :kreci_gl:

Berion 08.01.2015 14:29

:piwo:

Siedemzip do 20MB, tyle powinno wystarczyć każdemu. Nie, to nie jest aluzja. :czar:

Lis mi też nie widzi, nawet js odblokowałem. Przy kliku chce zapisywać na hdd. Ale jak to? Przecież Chrome i FX miały obsługiwać ten format?

grzeniu 08.01.2015 14:40

Chromek obsługuje.

Bartez 08.01.2015 20:20

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1309139)
:piwo:

Siedemzip do 20MB, tyle powinno wystarczyć każdemu. Nie, to nie jest aluzja. :czar:

Lis mi też nie widzi, nawet js odblokowałem. Przy kliku chce zapisywać na hdd. Ale jak to? Przecież Chrome i FX miały obsługiwać ten format?

No widzisz, wystarczyło wspomnieć. Ja przecież nie mam żadnych problemów ze zmienianiem czegokolwiek, żeby tylko było lepiej :) Styl mobilny na razie pomińmy ;) Choć powiedzmy, że robiłem pierwsze przymiarki, więc nie znacie dnia ani godziny :D

misiozol 08.01.2015 20:43

Uuu.... to zabrzmialo powaznie :D to kiedy bedzie mobilny ? Wyjaw nam ta slodka tajemnice :)

mgit 08.01.2015 20:58

No to andy się doczekał mobilnego stylu... :)

andy 09.01.2015 00:19

Co do webp to wątpię aby zastąpił jpega i png oficjalnie jako standard :)

Ostatnio głośno było o BPG http://bellard.org/bpg/

Cytat:

BPG (Better Portable Graphics) is a new image format. Its purpose is to replace the JPEG image format when quality or file size is an issue. Its main advantages are:
High compression ratio. Files are much smaller than JPEG for similar quality.
Supported by most Web browsers with a small Javascript decoder (gzipped size: 56 KB).
Based on a subset of the HEVC open video compression standard.
Supports the same chroma formats as JPEG (grayscale, YCbCr 4:2:0, 4:2:2, 4:4:4) to reduce the losses during the conversion. An alpha channel is supported. The RGB, YCgCo and CMYK color spaces are also supported.
Native support of 8 to 14 bits per channel for a higher dynamic range.
Lossless compression is supported.
Various metadata (such as EXIF, ICC profile, XMP) can be included.
Bazuje na HEVC/H265.

Wątpię jednak, że zastąpi jpega ;) Patenty, polityka itd.

Tutaj porównanie - http://bellard.org/bpg/lena.html

Jak dla mnie jakość żyleta w porównaniu do jpega przy małych rozmiarach pliku wynikowego.

Berion 09.01.2015 12:08

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1309198)
to kiedy bedzie mobilny ? Wyjaw nam ta slodka tajemnice :)

Zacytuję:
"A co to jest? A komu to potrzebne?"

:D

- - -

@Bartez
Ja tak wspominałem o tym hmmm... 3 lata temu? ;p

@Andy
A dla mnie nie żyleta bo bluruje. ;) Jestem przeciwny dodaniu tego formatu, ponieważ nic go nie obsługuje, a kolejnego js nikt nie potrzebuje.

misiozol 09.01.2015 12:50

Generalnie to mi to nie potrzebne bo mam tableta do spamowania a i telefon ktory mam obsluguje normalnie strone i nie mam jakis wiekszych problemow ze spamowaniem z niego rowniez :)

andy 09.01.2015 16:32

@Berion piszesz o webp czy bpg?

misiozol 18.01.2015 22:50

Wlasnie chcialem wgrac zalacznik 7zip wielkosc 17.4mb wgrywa sie wgrywa i wyskakuje biale okno przy przeladowaniu .

revolver0 18.01.2015 22:55

dropbox xD

Bartez 18.01.2015 23:14

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1310756)
Wlasnie chcialem wgrac zalacznik 7zip wielkosc 17.4mb wgrywa sie wgrywa i wyskakuje biale okno przy przeladowaniu .

A co to za plik? Podeślij na maila i wrzucę na serwer. Ewentualnie dropbox. box, czy jakiś inny serwis do udostępniania plików.

Patrix 18.01.2015 23:24

Właśnie, mnie też kiedyś wywaliło jak chciałem dodać coś ok 10MB.
Więc może jakieś quoty od ilości postów wprowadzić? :D

misiozol 18.01.2015 23:25

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1310761)
A co to za plik? Podeślij na maila i wrzucę na serwer. Ewentualnie dropbox. box, czy jakiś inny serwis do udostępniania plików.

Ten z tad http://forum.cdrinfo.pl/f106/playsta...6/#post1310765

testowalem na opera i firefox

Bartez 18.01.2015 23:29

Możliwe, że jakieś uprawnienia serwera. Jedna rzecz to ustawienia vBulletina, a zupełnie inna, to ustawienia serwera i dozwolone tam wielkości uploadu. Sprawdzę.

Jeżeli jest tak, jak pisze Berion i firmware konsoli jest chroniony prawem autorskim, to lepiej jednak wrzuć go gdzieś poza forum ;)

misiozol 18.01.2015 23:44

A to juz dawno jest na jakims sendspace , ale fakt pozostaje ze nie chcialo wgrac na forum .

Berion 19.01.2015 00:21

Może dlatego, że to było podwójne archiwum? <nazwa>.7z|<nazwa>.zip. Skoro forum skanuje pliki to może jakiś bug związany z odczytem? Nie chce mi się sprawdzać. Gdybam. ;p

e:
A jednak nie. Zrobiłem 7MB archiwum i też twierdzi, że failed.

Bartez 20.01.2015 18:53

Sprawdź teraz proszę.

Berion 20.01.2015 19:07

Działa. :)

Bartez 20.01.2015 21:18

Super :cool:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:44.