![]() |
ImgBurn
Ilość załączników: 1
Temat dotyczy wszystkich spraw\problemów\ustawień itd itp związanych z ImgBurn.
Załącznik 69797 Program i polskie pliki językowe do pobrania tu: ImgBurn plik językowy PL |
Rewelacyjny program. Brakuje mi jednak obsługi multisesji i wyboru zawartości każdego systemu plików z osobna. Nie podoba mi się też, że przy dodaniu folderów VIDEO_TS i AUDIO_TS wymusza na mnie dodanie IFO.
|
Dla mnie ma jeden minus (chyba, że o czymś nie wiem), o którym wcześniej wspominałem: Brak możliwości palenia na kilku napędach jednocześnie. :)
Poza tym, super soft, ma się całkowitą kontrolę, nie jak w kreatorach typu Nero. :) |
Ilość załączników: 2
Tak ma wiele zalet ....mało wad \jest za free, prosty , super działa w wersji portable, ma niewielkie potrzeby \wymagania ,nie zajmuje wiele miejsca itp itd...
Ma oddanego autora który jako jeden z nielicznych w sorcie free prowadzi pomoc \ udziela\pomaga na forum ImgBurn ,MyCe...nikogo nie zostawia bez pomocy .....chwała mu za to:spoko: http://forum.imgburn.com/ Załącznik 69809 Załącznik 69810 |
Działa też na Linuksie przez Wine.
Z innej beczki: w wersji 2.5.8.0 (w instalatorze) siedzi reklamiarz. Klikacze oczywiście włożą głowę pod gilotynę, ale ja nie o tym. Przez to wiele programów antywirusowych zgłasza go jako zainfekowany. Oby to się nie odbiło autorowi na niekorzyść. Widać, że szuka sposobu na monetyzację aplikacji. @Leman39 Może da się to obejść przez cmd i kilka instancji? |
takie pytanie
gdzie i jak ustawić w imgburn żeby np. jak nagrywam na płytę DVD+R DL np. 7gb danych wpierw nagrało max na pierwszej warstwie a potem resztę na drugiej. nie mówie o DVD-Video tylko luźne dane pliki muzyka zdjęcia filmy nagrywałem na pierwszy raz i nagrało mi podzieliło 6GB i nagrało równo po połowie na każdej warstwie ustawienia domyślne mam w programie |
Layer Break.
Czyli musisz wyliczyć ilość sektorów (1=2048B), tylko nie wiem czy liczy się to od sektora 0 czy już po lead in. |
ups. a nie ma opcji z automatu nagrywa do końca i zmienia warstwę ?
Cytat:
|
Nie nagrywam DL, więc nie było mi to nigdy potrzebne. Dopiero od Ciebie się dowiaduję, że tak właśnie nie jest domyślnie.
|
czekam na odp. czary2mary i lemana39 może oni będą wiedzieć
wydaje mi się że w opcjach jest miejsce wpisania wartości i będzie chodziło o to Last Physical Sector in Layer 0: 2*283*519 |
Musisz ręcznie policzyć i ustawić ;
DL Layer-Break Calculator by GEAR http://orwell.ru/test/multimedia/LayBre_GEAR Załącznik 79999 |
a na przykładzie tej płyty co dałem info podpowiesz jak to obliczyć ?
Załącznik 80001 |
Z automatu, z tego co pamiętam niestety jest jedynie opcja (o ile jeszcze jest) "nagrywaj tylko na 1. warstwie) :/
Ale mogę się mylić... |
Cytat:
|
Ilość załączników: 3
jest taka opcja :-) zobaczymy
ustawiłem tak wypalamy na iHAS 124 A Załącznik 80007 niestety nic z tego Załącznik 80008 Załącznik 80009 |
te błędy znikły jak zmniejszyłem buffer do 128mb już tak kiedyś miałem dlaczego nie wiem
zaznaczyłem ta opcje i jest to samo 50/50 podzieliło na płycie |
próbuje z tym od ponad 2h. i nic imgburn domyślnie dzieli na 50/50 nie ważne ile danych
wpisywałem taka wartość tak jak to jest przy Xbox ale niestety nic nie daje próbowałem tworzyć img. z danymi i domyślnie ustawia przerwę na środku Załącznik 80010 Załącznik 80011 Załącznik 80012 |
:hmm:
Może technicznie\standard DVD-9 jest jakiś limit podziału bo nigdy nie spotkałem się w DVD-Video z innym podziałem maksymalnym jak w okolicy ~~60\40 ? Może tak jak w przypadku Xbox stwórz w notatniku plik z rozszerzeniem .dvd i ustaw przejście warstwy i wybierając ten plik spróbuj zapisać stworzony obraz ? Załącznik 80013 |
czytałem wczoraj ale poszłem spać
robiłem tak tworzyłem obraz ISO ale on domyślnie dzieli go tak samo 50/50 nagrywam dla znajomego seriale i żeby cały sezon był na jednej płycie więc całość zajmuje około 5-6GB z danymi to bez znaczenie "chyba" gdzie będzie Layer Break wpisywałem wartość w ImgBurn na L0 ale on chyba nie reaguje na to zrobie tak jak piszesz ale to co ładuje plik ISO a ten drugi plik to co ? samoistnie zaciągnie informacje ImgBurn ? |
Cytat:
|
Ilość załączników: 2
czary2mary :spoko:
zobacz chyba działa :-) zaraz będę wypalał ale zastanawiam się czy ustawić L0 Data Zone Capacity: 2*086*912 nagranie do ostatniego sektora z drugiej strony to nie jest overburnning co sądzisz ? Załącznik 80017Załącznik 80018 |
ustawiłem max czyli 2 086 912 a L0 ImgBurn ustawił koniec na 2 086 911 sektor przed końcem
Załącznik 80019 |
Powinien działać ten sposób \przecież w czasie tworzenia obrazu z danymi nie ustawia się przejścia warstwy \ tylko podczas operacji zapisu...
|
działa :-)
Cytat:
|
Czy imgburn wymaga jakichś. net framework'ów do prawidłowego działania.?
|
Nic ImgBurn nie potrzebuje ale spotkałem się z opiniami że nie zawsze nowsze wersje lubią się z XP.... Ale sam już dawno XP nie używam więc trudno mi to zweryfikować ...
|
System robiłem 11.01.2011 wiec kupę czasu temu. Niemniej mam od jakiegoś czasu problem. Program niby wypali płytkę ale w momencie jak pojawia się napis w logu creating grafh data imgburn się wysypuje.
Do tego po czymś takim tackę mam zablokowaną na amen i jedynie mogę reboot lub reset zrobić. W dzienniku zdarzeń mam błąd wystąpienie wyjątku w net frameworku kodu teraz nie pamiętam. Co ciekawe nie miałem takich problemów bo jechałem cały czas na xp. Dziwne... |
Przeinstaluj ImgBurn \ usuń kompletnie instalkę i zainstaluj jeszcze raz ... Potrafi się na XP wysypywać ImgBurn.
|
Juz to robiłem Kilka razy i zero poprawy. Innymi słowy bida hehe
|
|
Taki mam błąd:
Nie można znaleźć opisu dla identyfikatora zdarzenia ( 0 ) w źródle ( .NET Runtime ). Być może komputer lokalny nie ma wymaganych informacji rejestru lub plików DLL potrzebnych do wyświetlania komunikatów z komputera zdalnego. Możesz użyć flagi /AUXSOURCE= do pobrania tego opisu; więcej informacji można znaleźć w Pomocy i obsłudze technicznej. Następujące informacje są częścią zdarzenia: CorperfmonExt!CollectCtrs caught exception c0000090. żródło: .NET Runtime identyfikator: 0 Twoje ustawienia przestuje wieczorem :fiu: |
Raczej wygląda to na problem z XP ...:ysz:
|
NET Runtime << Podane. Problem komunikacji.
Dla poprawnego działania IMGBurn na XP nie trzeba wiele. Czysta instalka Windows XP SP3, przy czym najlepiej jeśli SP3 jest już zintegrowany, nie doinstalowywany. (żadnych MXów, BlackEdition i innych spustów pseudolabów). Sterowniki Chipsetu od płyty głównej (najlepiej jednak wszystkie mieć zainstalowane), jeśli płyta obsługuje, to również Intel Rapid Storage Technology i Intel Management Engine. Do tego pakiet NetFramework możliwie najnowszy dla XP plus sprawne (zainstalowane) biblioteki NET Framework. Dodatkowo zależnie od ustawionej wielkości bufora potrafi się wysypać jeśli jest wyłączony lub za mały plik stronicowania (lub jeśli RAMU jest fizycznie za mało). IMGBurna używam z powodzeniem na XP od lat (z racji mnogości napędów na ATA) i nie przypominam sobie bym miał jakiekolwiek problemy z nim. ;) |
Tak podejrzewałem. Świeża instalacja w grę nie wchodzi bo musiałbym najpierw inwestycje w postaci dysku twardego dokonać. Do starego komputera 230pln nie mam ochoty dopłacać.
Pamiętam że wyłączałem jakąś usługę z netów bo zapychała mi procesor na 100%. Będę musiał protestować w wolnej chwili. Pozdrawiam |
Sorka że pisze post pod postem ale nie mogę edytować poprzedniego. Może winny jest sterowniki samego windowsa spti.sys lub wirtualny napęd z ultra iso. Mam też poweriso zainstalowane ale bez napędów.
|
Programy do obrazów lub napędów wirtualnych często mieszają w systemie. To tylko jedna z możliwych przyczyn. :/
|
ImgBurn nie jest napisany w dot necie przecież.
|
To jak wyjaśnić ten błąd który wywala mi imgburna przy "compiling graph data " zastanawia mnie to ech...
|
Wiesz sam napisałeś, że system stoi od ponad 5 lat. Masz wgrane pełno aplikacji, min. do wirtualnych dysków itd. To jest tylko biedny Windows który ewidentnie ma dość.
Ja bym zrobił format i tyle. |
Moze nie tyle co format ale pokusil bym sie o podstawienie dysku i zrobienie instalki probnej zanim zaora zystem :)
|
Czy na wersji Portable jest tak samo ?
Testowałeś \sprawdzałeś ? https://www.portablefreeware.com/?id=583 |
Dzisiaj zrobię test na tej wersji. Spróbuje jakiegoś rw testowo nagrać.
System jest już ze mną 6 lat. Nie dawno parę dni mu stuknęło. Pisałem już hdd ma ponad 6lat kupiony w drugiej połowie września 2009r. Obecny system jest drugi postawiony na nim i racji tego że mam relegowane bady formatu nie robię bo czuję w kościach że się posypie. Do tego płyta główna we wrześniu skończy okrągłe 11lat; ) Ten pc to zabytek - tak wiem - ale ja tak mało używam pc że wymiana nie miała dla mnie sensu. Obecnie są konsolę tablety i smartfony: ) w użytku. Do hdd też nie chce mi się dokładać bo komputer ten cały nie jest warty 150pln. I druga sprawa nie już dysków z sektorem 512 więc chcąc używać xp dojdzie dodatkowo program do wygladzania partycji który będzie musiał chodzić cały czas w tle (do tego ponoć nie zaleca się tworzenia więcej niż jednej partycji). Pozdrawiam |
Na takiej konfiguracji, badach i innych wynalazkach cuda się mają prawa dziać. Wątpię, aby ktokolwiek był w stanie Ci pomóc tutaj.
|
Kolego Lee99 - wszystko co piszesz, to jedna strona medalu. Sprzęt niewiele wart i nie warto w niego inwestować, ale jednak z jakiegoś względu ci potrzebny. Musisz podjąć jakąś męską decyzję. Albo dajesz se z nim siana i wyrzucasz na szrot, albo zanabywasz chociaż nowy HDD, który przecież może ci się przydać w przyszłości na innym sprzęcie. Jeśli masz HDD z badami, to co tu dużo mówic?
Całkiem przyzwoitego sprzęta kompletnego kupisz też za raptem 200-300 pln, więc może i nie warto się męczyć z tym... a w tych poleasingowych przeważnie są nie za wielkie HDD, więc miałbyś jak znalazł. Za to włączasz i działa bezproblemowo. Bez jakiegoś wkładu finansowego chyba tego nie ugryziesz. Decyzja należy do ciebie. Rzekłbym, że powinieneś się z tym przespać, ale to już chyba za tobą :D PS Zanim wydasz jakiekolwiek pieniądze, to pożycz od kogoś pewny HDD dla testu i pogimnastykuj się. No w jakiś sposób musisz dochodzić do pewnych wniosków. |
Cytat:
Obsługą zapisu na dysku nie zajmuje się system operacyjny tylko ostatecznie firmware dysku twardego. Nie widzę powodów dla których większy sektor miałby być problemem dal XP. W każdym razie, dla osób które używają komputera rzadko i nie potrzebują wydajności, nadają się laptopy/notebooki i miniaturowe komputery. Dziwie się Tobie, że jeszcze wachlujesz się z tym trupem. |
Wyskoczył mi taki błąd: "ConnectFilters(Source Sample Grabber) Failed!"
Chciałem otworzyć plik "cue". Edit: Znalazłem, brakowało DirectShow filter. |
Dla potomnych
Fajnie się sprawdza również madFLAC\ImgBurn
http://www.free-codecs.com/download/madflac.htm |
Dlaczego LIGHTNING UK! nie rozwija już tego programu?
@czary2mary: coś Ci może zdradził w prywatnych rozmowach? |
Cytat:
Ostatnio z nim w marcu rozmawiałem ale nawet nie poruszałem tego tematu \ od bardzo dawna ignoruje od wszystkich pytania o aktualizację Imgburn :ysz: |
Tak po prawdzie to co można jeszcze dodać czy poprawić?
1. Multisesji nie chce dodać bo już dobre 10 lat o to go proszą. 2. Kontroli zawartości w tablicach systemu plików nie chce dodać. 3. Odczytu zakresu sektorów, jw. 4. Odczytu z pominięciem wybranych, jw. 5. Ponownego odczytu TOC, jw. A do Blu-Ray Video są już chyba lepsze (?) programy. No chyba że nie ma (i nie chodzi mi o rip-owanie bo wiadomo, zresztą wszyscy znają historię DVD-Decryptera, ale o automatyczne tworzenie struktury katalogów i uzupełnianie IFO). |
Cytat:
Spodziewałem się takiej odpowiedzi, ale nie chciałem żeby padła. @Berion w sumie też ma rację. Ciekawe co by powstało z tego programu, gdyby LIGHTNING uwolnił jego kod... |
Cytat:
|
Póki co używanie ImgBurn nie wiąże się z żadnymi negatywnymi skutkami dla środowiska. Prosty, przejrzysty. BD wypala też :)
|
mam pytanie czy w ImgBurn jest opcja otwarcia nie zamkniętej sesji płyty DVD-R
dokładnie chodzi mi o płyty Verbatim Photo Save w Nero można otworzyć sesje i skasować te 2 pliki co ta są i dołożyć bajkę w divx i po nagraniu na płycie mamy tylko sama bajkę bez zbędnych 2 plików Ja wiem one ta są już wypalone ale nie wyświetlają się. niestety po takim nagraniu nie ma wykresu zapisu na nero więc wole dlatego ImgBurn |
Cytat:
|
Co do tej multisesji to nie ma aktualizacj/łatki która to "naprawia"? Zdaje mi sie ze z rok temu potrafiłem tak nagrywać płyty jak kolega.
|
:wow:
Ja tak nie umiem nadal.. |
ja też czekamy na info
|
Witam
Wyskoczył mi już 2 raz taki błąd jak na obrazku ( płyty 50GB ritek od czary2mary). Na płytach była archiwizacja i filmy dokumentalne. Odtwarzałem niektóre z filmów i szły. Pytanie - jak groźny to błąd i czy można go naprawić przy pomocy tych porad z youtuba https://www.youtube.com/watch?v=OxDO6jKacSc&t=35s |
Cytat:
Weryfikacja w Imgburn często działa niepoprawnie zwłaszcza na Bluray . Zrób test odczytu w OptiDriveControl tak jak na screen Opti Drive Control Załącznik 139903 |
Płyty po zakończeniu nagrania startują automatycznie ponownie - ImgBurn
Witam. Nagrane płyty blu-ray przy pomocy ImgBurna po zakończeniu nagrania startują/odtwarzają się mi automatycznie ponownie w odtwarzaczu blu-ray . Filmy na płytach blu-ray mam nagrane jako obraz płyty ISO w ImgBurnie według poradnika z cdrinfo.pl
Czy jest jakieś ustawienie w ImgBurnie, które za to odpowiada? Odtwarzacz mam ustawiony prawidłowo - Auto Play: Off, Disc Resume: Off. Filmy DVD nienagrywane ImgBurnem odtwarza mi prawidłowo - po zakończeniu nie odtwarzają się automatycznie ponownie. Nagrywarka: Samsung SE-506AB - BDXL drive - Hi-Speed USB Series |
Obrazy ISO sam tworzysz z katalogów z folderów BDMV i CERTIFICATE ?
Możesz bezpośrednio nagrać jako "nagraj pliki i foldery" , tylko ręcznie ustaw UDF 2.50 Załącznik 146077 |
Cytat:
Sposób w jaki nagrywam według Waszego poradnika: a) Utwórz obraz z plików/folderów b) Lupa z folderem (Dodaj folder) - zaznaczam BDMV - Wybierz folder, Lupa z folderem (Dodaj folder) - zaznaczam CERTIFICATE - Wybierz folder c) Opcje - Typ danych: MODE1/2048, System plików: UDF, Wersja UDF: 2.50, v Dołącz podkatalogi (mam zaznaczone tylko to) d) Informacje - klikam na kalkulator (Oszacuj rozmiar obrazu) e) Klikam Tworzenie (w lewym dole) f) Wybieram gdzie zapisać - Zapisz jako typ: ISO Files (*.iso) - Zapisz NAGRYWANIE: a) Zapisz obraz na dysk b) Źródło - Lupa z folderem - wybieram wcześniej zapisany plik .iso c) Miejsce docelowe - wybieram nagrywarkę (TSST corp BDDV DW SE-506AB) d) Prędkość zapisu: 2x e) Ilość kopii: 1 f) Zapisz (ikona w lewym dole) |
Spróbuj nagrać bezpośrednio bez tworzenia obrazu tak jak napisałem -foldery BDMV i CERTIFICATE i tylko ręcznie ustaw UDF 2.50
Załącznik 146078 |
Cytat:
Czy może cały folder w którym jest są foldery BDMV i CERTIFICATE? (pewnie to pierwsze, ale pytam dla pewności). Tak nagrany film Blu-ray będzie się odtwarzał na stacjonarnym odtwarzaczu po wciśnięciu "Play", czy będę musiał wchodzić w folder BDMV i włączać jakiś plik? |
dodaj folder - BDMV, a później CERTIFICATE - dokładnie tak , tylko koniecznie ręcznie ustaw UDF 2.50
Tak nagrany film Blu-ray powinien być wykrywany jako nośnik BluRay i uruchamiany stacjonarnym odtwarzaczu po wciśnięciu "Play" |
Cytat:
Można nagrać 2 filmy blu-ray na jednej płycie blu-ray? |
Jesli mozna dorzuce pare swoich groszy , czy ten plik filmowy to jest zdeszyszyfrowany poprawnie tzn komp go widzi i np vlc go odtworzy ? dla pewnosci zrob obraz plyty i podmontuj w wirtualnym napedzie . Sprobuj to samo zrobic z innym plikiem filmowym napewno czystm od drm i innego syfu spreparuj jakies cicioci urodziny do obrazu i podmontuj , sprobuj inny program np. nero i podaj rezultaty tutaj ;)
|
czary2mary dziękuję za pomoc, jeśli nie jutro, to za kilka dni nagram płytę blu-ray tak jak mi poradziłeś (dla sprawdzenia) ;) Przepraszam za problem, ale okazało się, że to nie ImgBurn był problemem, a program którym tworzyłem strukturę blu-ray. Dzięki użytkownikowi Ch3vr0n z forum programu ImgBurn już wprowadziłem w nim pomocne mi zmiany do ustawień domyślnych, które nie były widoczne po otworzeniu programu. Teraz po zakończeniu nagrania film nie odtwarza się ponownie w stacjonarnym odtwarzaczu :D Jeśli kiedyś tutaj zajrzysz, to mógłbyś mi odpowiedzieć na zadane Ci wcześniej pytanie :P
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Jeżeli nagram to jako obraz ISO tworząc wcześniej obraz ISO obraz z plików/folderów w ImgBurn, to odtwarzanie będzie wyglądało tak samo, czy takiego stacjonarny odtwarzacz w ogóle nie odtworzy? |
To ja dorzuce 2 grosze , teoretycznie da sie zrobic kilka filmow na BD , bedzie to wygladalo jak DVD z kilkoma rozdzialami robilem takie cuda na BD ;)
|
Cytat:
|
Jak sie uprzesz to da sie , polacz wszystko w calosc i porob rozdzialy, utworz menu glowne i gotowe, nie jest to idealne ale da sie ;)
|
Cytat:
W przypadku dodania więcej jak po jednym folderze BDMV i CERTIFICATE i innych plików multimedia wtedy będzie to rozpoznawane jako multimedia i wszystko będziesz musiał ręcznie wyszukiwać i uruchamiać . Co do wielu filmów w formacie Bluray na jeden płycie to tak jak @miś piszę ...trzeba zrobić ponowny master kodowanie w jakimś programie do edycji video , stworzyć menu , filmy dodać , utworzyć rozdziały lub części itp itd Bez znaczenia czy utworzysz iso z taką "rąbanką " - nie będzie rozpoznawane jako standard BluRay i tak samo ręcznie wyszukujesz i startujesz . |
Usuwanie zbędnych folderów ze struktury blu-ray
Po przepuszczeniu filmu BD Rebuilderem z opcją pozostawienia wyłącznie filmu (Movie-Only Backup) pozostają mi puste foldery. Mogę je usunąć, czy nie? Lepiej jest nagrywać w ImgBurn z tymi pustymi folderami, czy bez nich?
Dotyczy to folderów takich jak: CERTIFICATE (jest pusty i nie wiem, czy go dodawać, czy usunąć i dodawać tylko BDMV) W folderze BDMV (AUXDATA, BDJO, JAR, META - są puste i nie wiem, czy mam je zostawiać, czy usuwać) Ewentualnie może coś źle ustawiam, że te foldery powstają, sam nie wiem. |
Cytat:
Takie foldery BDMV i CERTIFICATE jakie otrzymasz z BD Rebuilder dokładnie dodaj do zapisu . |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:27. |