Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 8 - strumieniowe przesyłanie multimediów (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-8-strumieniowe-przesylanie-multimediow-94725/)

rcobex 04.06.2015 12:50

Windows 8 - strumieniowe przesyłanie multimediów

Ilość załączników: 1
Przy próbie włączenia opcji "strumieniowego przesyłania multimediów" mam komunikat jak na zdjęciu.
Po kliknięciu poniżej w "Narzędzie Administracyjne usług systemu Windows" otwiera mi się okno "Usługi lokalne" w którym jest milion opcji.
O co tutaj chodzi ?

joujoujou 04.06.2015 13:03

Przeprowadzka do właściwego działu.

rcobex 04.06.2015 13:10

Fakt, myślałem, że to dział do sprzętu. Zresztą, dlaczego na forum nie ma okienka o sofcie - osobno ? Powinno być Komputery - oprogramowanie. A tu ni ma.........a inni mają.

mgit 04.06.2015 13:23

To idź do innych... skoro mają...
A teraz na temat:
Olej tą usługę i zainteresuj się programem servio

misiozol 04.06.2015 13:25

Cytat:

Napisany przez rcobex (Post 1326564)
Przy próbie włączenia opcji "strumieniowego przesyłania multimediów" mam komunikat jak na zdjęciu.
Po kliknięciu poniżej w "Narzędzie Administracyjne usług systemu Windows" otwiera mi się okno "Usługi lokalne" w którym jest milion opcji.
O co tutaj chodzi ?

Nie pamietam juz dokladnie ale wystarczy poszukac uslugi do dzielenia sie wewnatrz sieci i ta sama usluga jest jak chcesz wyswietlac obraz bezprzewodowo ;)

mgit 04.06.2015 14:23

Tylko po co skoro w servio będzie mieć to samo jednym kliknięciem

rcobex 04.06.2015 22:01

Serviio, dalej to samo. Plików nie widać. Bawiłem się tego typu pierdołami, gdyby to było skuteczne, to by o tym ktoś pisał głośno i wyraźnie.
Windows 7/8/8.1 ma tak "ebnięte" zabezpieczenia, że tego nie da się ogarnąć. Dziwne, że pliki "mkv" widać, telewizor od razu zajarzył co trzeba włączyć. A zdjęcia z folderu mimo iż udostępnione, nie są dostępne. Te same pliki z pendrive są bez problemowo czytane.
Nie mam już siły do tego szurniętego udostępniania folderów, gdzie czasy WinXP, tam wszystko było bez problemu. :(

misiozol 04.06.2015 22:39

Ja mam XP i nie odczuwam potrzeby zmiany :D

mgit 04.06.2015 22:45

Bez przesady - ja mam 8.1 i servio i nic jakoś specjalnie nie ustawiałem - udostępnianie zdjęć, filmów działa bez zarzutu. Może nie masz uprawnień administratora na koncie, może system po wielu formatach i nie masz pełnych praw do folderu?
Sprawdź tą zakładkę co na screenie

rcobex 15.12.2015 21:03

Temat powraca. W Win 10 było super, 30 sekund kombinowania. Wróciłem do 8.1 ze względu pewnych problemów, nie ważne, i po raz kolejny nie mogę włączyć strumieniowego udostępniania plików. Czy ten zasrany windows dopiero w wersji 10 kuma o co chodzi ? Czy udostępnianie folderu w sieci musi być tak skomplikowane ? Czy ktoś ma duży młotek aby ebnąć komu trzeba ? Nie mam już siły.

szczuru 16.12.2015 00:41

Sprawdź przede wszystkim czy ta usługa startuje z menadżera usług:

Uruchom -> services.msc

I spróbuj odpalić usługę "Usługa udostępniania w sieci programu Windows Media Player" (nazwa z Win7 ale wnioskując po twoim screenie to w Win8 jest taka sama). Jeśli wystartuje to przestaw jej tryb uruchamiania na Automatyczny, restart kompa i sprawdź czy działa ;)

We właściwościach tej usługi w zakładce "Zależności" możesz obadać wspomniane zależności ;) W samym Windows Media Playerze zobacz czy w Ustawieniach -> Sieć masz wszystkie protokoły zaznaczone.

rcobex 16.12.2015 10:12

Ilość załączników: 3
Już to przerabiałem. Po kliknięciu w opcjach sieciowych (włącz przesyłanie sieciowe multimediów) wyskakuje ekran z błędem (Przesyłanie strumieniowe multimediów nie jest włączone) i zostajemy przekierowani do zakładki "usługi" . System jest świeży, instalowany dwa dni temu.

rcobex 16.12.2015 10:20

Po kliknięciu "Uruchom" wyskakuje następny błąd.

szczuru 16.12.2015 11:18

A te usługi podane w "zależnościach" też masz włączone? Windows Media Player jest doinstalowany i działa (pytam bo nie wiem czy to czasem nie Win8 typy N ;) ).

rcobex 16.12.2015 11:27

Windows Media Player jest w systemie. Również w nim nie mogę włączyć przesyłania strumieniowego. Ta sama bajka. System to "Windows 8.1 64bit Enterprise". Wcześniej na laptopie miałem Premium i też nie dało się włączyć strumieniowego przesyłania danych. Dokładnie ta sama sytuacja. Jeżeli chodzi o włączenie usług które znajdują się w zakładce "zależności", nie da się, wszystkie opcje są nie aktywne. Nie mogę nic zmieniać.

Edit: W sieci nie znalazłem rozwiązania tego problemu, choć próbowałem wszystkiego co piszą. Zastanawiam się, czy to nie ma jakiegoś związku z prawami administratora. Nie ma na tym komputerze żadnych kont użytkownika.

szczuru 16.12.2015 11:46

Cytat:

Napisany przez rcobex (Post 1345016)
(...) Zastanawiam się, czy to nie ma jakiegoś związku z prawami administratora. Nie ma na tym komputerze żadnych kont użytkownika.

Idąc tym tropem to spróbuj testowo stworzyć nowego użytkownika z prawami admina i na nim uruchomić usługę.

Własnie też google-owałem Twój problem i w wielu przypadkach pomagało uruchomienie/restart usługi Windows Search.

rcobex 16.12.2015 12:25

No właśnie, szkoda, że nikt wcześniej nie napisał, że mam włączyć usługę Windows Search. Teraz da się uruchomić strumieniowe przesyłanie multimediów. System widzi telewizor. Szkoda tylko, że nadal nie widać udostępnionych folderów w telewizorze. :(

szczuru 16.12.2015 12:39

Spróbuj uruchomić jeszcze raz udostępnianie plików.

rcobex 16.12.2015 12:45

Ilość załączników: 2
Zrobiłem, TV nadal nic nie widzi. A niby udostępnione wszystko jak należy.

szczuru 16.12.2015 12:52

Udostępnianie zaawansowane -> uprawnienia? Zaznacz dla pewności wszystko ;)

rcobex 16.12.2015 12:54

Wszędzie mam "pełną kontrolę" zaznaczoną. Co jeszcze go boli...............

szczuru 16.12.2015 13:22

To co jeszcze udało mi się znaleźć:

Cytat:

Należy dodać w panelu sterowania w opcjach indeksowania wszystkie foldery, które mają być dostępne przez DLNA.
+ zobacz czy w WMP masz wsio ustawione:

http://img2.altcontroldelete.pl/imag...5e1e19e029.jpg

Poczytaj jeszcze tu:
http://www.topnettricks.com/windows-...-media-server/

rcobex 16.12.2015 13:42

Dupa. Poddaje się. :(

M@X 16.12.2015 13:52

A nie korzystales zaraz po instalacji systemu z "optymalizatorow wylaczajacych niepotrzebne uslugi"? Jestem wiecej niz pewien ze na czystym, nieruszanym systemie bedzie dzialac...

rcobex 16.12.2015 13:58

Żadnego dodatkowego oprogramowania w tym stylu nie używam i nie używałem.

rcobex 16.12.2015 15:09

Znalazłem. Przyczyną problemów były złe ustawienia rozpoznawania sieci w programie ESET Smart Security. Po prostu miałem tam zaznaczoną "sieć publiczną" a nie "sieć w domu lub w pracy". Telewizor widzi wszystko. :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:22.