Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   O MBR pytań kilka (https://forum.cdrinfo.pl/f101/o-mbr-pytan-kilka-94909/)

Berion 25.08.2015 19:36

Systemy mogą robić co chcą ze wszystkimi sektorami dysku twardego.

W przypadku Windows nic, w boot.ini czy czym tam na partycji 0, dopisuje wpisy do czegoś tam czym bootuje te Windowsy. W przypadku np. Linuksa, zapisuje jakiś (np. GRUB2) bootloader do MBR, a z jego zasobów z systemu plików na innej partycji z pliku konfiguracyjnego wczytuje co, skąd i jak bootować.

xor82 25.08.2015 14:54

Chodzi mi o to, że w MBR jest wydzielone 446 bajtów na bootloader i czy systemy mogą tylko aktualizować wpisy w ramach tych 446 bajtów - jest to wielkość ograniczona. Chodzi mi o sytuacje, co się dzieje z bootloaderem, gdy wgrywany jest drugi system operacyjny.

Berion 25.08.2015 13:51

To zależy od systemu operacyjnego i użytkownika. Windows bez pytania tworzy. Kolejny system może użyć istniejącej albo wgrać nową, inną, jakąkolwiek. W ogóle nie traktuj tego jako jakiegoś magicznego miejsca, to zwykły obszar wydzielony z dysku, który można w każdej chwili skasować...

Od strony HDD nie ma takich ograniczeń bo on nie rozumie co na sobie zapisuje. Z jego perspektywy to są zera i jedynki, które coś każe napisać w takim, a takim miejscu.

xor82 25.08.2015 13:33

Ok, czyli MBR jest tworzony przez pierwszy system zainstalowany na danym dysku tak? W takim razie co się dzieje, gdy instalujemy kolejny system? Czy kolejny system aktualizuje tylko wpis w bootloader dodając swój własny i czy w tej sytuacji jest jakieś ograniczenie do ilości systemów możliwych do zainstalowania na dysku?

revolver0 24.08.2015 21:25

2 minuty wcześniej napisałem że czasem mają soft...

Berion 24.08.2015 21:25

Jeszcze bardziej podejrzane. :D

No ok, zgadza się. O tym nie pomyślałem.

mgit 24.08.2015 21:25

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1334458)
Kupione ze sklepu są czyste. Jak nie są to podejrzane. ;]

A co powiesz o zaplombowanych dyskach USB firmy WD na których dodatkowo jest wrzucony ich program do backup... lub dyskach segate gdzie jest dokładnie to samo i szczycą się tym na swoich stronach www.

Dodatkowo mają logo Windows lub MacOS informujący o gotowości do pracy w momencie podłączenia.

W edycjach MacOS mamy oczywiście program do backup dla MacOS

Jedyne dyski z serii Red były naprawdę czyste... bez patrycji

revolver0 24.08.2015 21:23

czasem maja jakiś soft...

Berion 24.08.2015 21:22

Kupione ze sklepu są czyste. Jak nie są to podejrzane. ;]

mgit 24.08.2015 21:19

Nie do końca.... dyski na USB mają 1 partycję w NTFS, są też wyjątki z systemem plików MacOS

Berion 24.08.2015 21:08

Nowy dysk ze sklepu ma same zera na wszystkich sektorach, jest po prostu czysty. To użytkownik decyduje co na nim zapisze, czyli jaki format tablicy partycji utworzy, ile partycji i z jakim systemem plików.

xor82 24.08.2015 20:54

Ok. Bardziej interesuje mnie skąd się bierze na dysku MBR? Czy na czystym, nowym dysku ze sklepu, jest jakiś domyślny MBR czy MBR jest kwestią danego systemu operacyjnego/systemu plików?

andy 12.08.2015 22:50

Wikipedia nie gryzie ;)
Cytat:

Master Boot Record, MBR – główny rekord startowy, struktura danych zapisana w pierwszym sektorze dysku twardego. Nazywany też Master Boot Block. Zawiera program rozruchowy oraz tablicę partycji.
Cytat:

MBR znajduje się na pierwszej ścieżce, w pierwszym cylindrze, w pierwszym sektorze dysku (CHS – 0, 0, 1), zajmuje jeden sektor (512 bajtów), jego struktura zmieniała się wraz z rozwojem techniki komputerowej. W klasycznym MBR pierwsze 446 bajtów zajmuje program rozruchowy (ang. bootloader). Druga część MBR to czteroelementowa tablica partycji – opisująca podział dysku na partycje, każda po 16 bajtów. MBR kończą 2 bajty sygnatury rozruchu (boot signature) szesnastkowo 0x55 0xAA.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Master_Boot_Record

Berion 12.08.2015 22:35

MBR to jeden z wielu formatów tablicy partycji (jak np. wymieniony przez mgita, lepszy, nowszy: GPT). Z tego co mi wiadomo może być tylko jeden. Tablica partycji nie jest niezbędna, ale to są specyficzne sytuacje. Windowsy bez nich nie mogą żyć, więc dla akurat tego systemu jakaś musi być zawsze i na wszystkim.

mgit 12.08.2015 15:18

Nie zawsze jest mbr... ja np. korzystam z GPT a nie z mbr

Więcej info TUTAJ

xor82 12.08.2015 14:28

O MBR pytań kilka

Witam,

Mam pytanie odnośnie MBR i partycji dyskowych. Czy na dysku jest zawsze tylko jeden MBR zawierający informacje o dysku i partycjach, czy też w przypadku kilku partycji każda ma swój własny MBR?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:50.