![]() |
Robiłem już tego typu rzeczy, nie działa to tak jak powinno. Kupiłem nawet kieszeń "antywibracyjną" i niestety nadal przenosi drgania. Jedynie Seagate 1TB DM003 jest praktycznie niesłyszalny pod tym względem.
|
kawałek gumy daj między kieszenią (zatoką) dysku a dyskiem.
|
Wracając trochę do tematu, nie lubię dysków twardych które mają "głośne łożyskowanie" - tak to ujmę.
O co mi chodzi, trzymając w rękach pracujący dysk Seagate z serii DM003 praktycznie nie odczuwam, że pracuje. Co za tym idzie, po przykręceniu go do obudowy, nie przenosi wibracji które wywołują buczenie obudowy w bardzo dobrze wyciszonym komputerze. Trzymając z rękach (podczas pracy) dysk Hitachi 1TB, czy też Seagate z serii SV35, zaczyna mi ręka drżeć. Po przykręceniu takiego HDD do obudowy, od razu go wykręcam. Nie wysiedzę przy takim "buczeniu". Wiem, że WD z serii "green" jest idealny pod tym względem, ale czy "blue" też taki jest ? Ktoś sprawdzał tego typu ułomność ? Bo moim zdaniem to ułomność. |
Cytat:
|
Ja polecam Chińskie SSD i trzymac wszystko w chmurze :D
|
Cytat:
|
Seagate odkąd pamiętam były problematyczne. W swoim pierwszym pececie, z procekiem Pentium 75MHz też był dysk tego producenta. W każdym kolejnym kompie, w którym były Sigi, ciągle coś było nie tak jak trzeba. Są tak słabe czy tylko ja mam takiego pecha?
|
Może i tak być, dlatego trzeba ten parametr monitorować. Ja mam w nieszczęsnej Barakudzie 11 kilka relokowanych i cisza (i cały czas stoi na tym felernym fw :D).
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Robią i 16TB, tylko hmm... :czar:
Bez znaczenia jaka to jest firma. Zdarzają się modele lepsze i gorsze, zdarzają się wady produkcyjne. Po za tym na rynku panuje duopol i zastój technologiczny bo nie bardzo wiedzą jak zwiększać pojemność. Wydziwiają z Helem, w planach podgrzewanie laserowe, pierdylion talerzy. To nie wróży dobrze trwałości. |
pamiętaj że ssd nie nadaje się do archiwizacji danych, i drogi jest....
2Tb kosztuje 15384,17 zł ale jest na PCI-Express x8, natomiast za 1TB chcą około 1600 złociszy:( |
Chodzi mi o szybkość HDD, robią SSD 1TB i większe ? Ciekawe ile by chcieli ? :)
Biorąc pod uwagę testy odczytu i zapisu danych dysków na cdrinfo, najlepiej wychodzą hdd od Seagate. Nie wszystko złoto co się świeci, z tego wynika. Mam w domu 3 dyski w komputerze, SSD jako systemowy, pozostałe to Hitachi 1TB i Seagate z tematu. Jest młodszy od Hitachi, a jednak błędy na nim się pojawiły. |
ja próbowałem zrobić mini szlifierkę, ale bez elektroniki nie bardzo działa... za wolno...
|
Jak chcesz szybkości to nie szukaj jej w HDD tylko SSD.
Greeny to budżetówki, w sam raz na trofeum na ścianę (może jestem dziwny, ale tak robię z talerzami od dysków :szczerb:). |
Ja mam:
- Trzy zewnętrze WD MyPassword po 2TB - Dwa WD Red po 1 TB - wewnętrzne 3,5 - Jeden Seagate 2 TB wewnętrzny 3,5 - Jeden Seagate 1 TB wewnętrzny 3,5 - Jeden SSD samsunga - Jeden Seagate 1 TB zewnętrzny 3,5 usb - nie dawno umarł - po roku (lub trochę dłużej) działania 24/7 razem z raspberry Wszystkie po za jednym działają idealnie.... więc nie ma tragedii |
Cytat:
@rcobex narazie się nie przejmuj, monitoruj parametr 05. Równie dobrze może tak już zostać. |
Cytat:
Dysk WD Red to dysk przeznaczony do pracy ciągłej różnica to nie tylko zastosowane komponenty ale i sposób zapisu, parkowania głowicy i jeszcze parę innych bzdetów zapisanych w firmware dysku Dysk WD blue to dysk konsumencki do pc - różnica to nie tylko zastosowane komponenty ale i firmware w której mamy sposób zapisu, parkowania głowicy itd. WD Red może pracować jako blue poprzez zmianę firmware... ale nie ma róży bez kolców, zmieniając na na blue zyskamy zalety i wady blue - po za wytrzymałością mechaniczna - bo ta nadal będzie od wersji red. Gdzieś o tym czytałem - jak znajdę linka to zapodam z opisem jak tego dokonać... Na podobnej zasadzie działa przerabianie napędów optycznych na inny model, i niektórych kart graficznych... czy nawet telefonów (w szczególności SE były na to podatne..) |
grena sobie odpuść, miałem 2Tb i poszedł na śmietnik, wolny jest...
|
Cytat:
|
Do pc są blue jak pisałem... a nie green
|
To była nowa płyta, pewnie pod 6Gb/s. Odniosłem wrażenie, że "Green" to taki dysk jak piszą, na magazyn się nadaje, na nic innego.
|
Cytat:
|
Hmm, jakiś czas temu, montowałem gdzieś 1TB Green. Szczerze przyznam, nie byłem zachwycony prędkością tego dysku. :(
|
Wszystkie są tak samo szybkie... red pod serwery i nas, pure pod rejestratory do kamer...
Z red bez problemu zrobisz blue... dodatkowo Ale nigdy nie na odwrót Blue są dla pc - oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by w pc używać np. wersji pure |
Gubię się z tymi WD. Green, Blue, Red, Black, Purple.......który najszybszy ? :)
|
Trzeba było brać WD
|
Hmm, co prawda mam nowy ST1000DM003, ale niestety nie działa. Świeżo otwarty, po wymianie kolejny uszkodzony, rozkręca się na 5 sekund, coś w nim dwa razy "klepnie" i zatrzymuje się. Seagate raczej kontroli jakości chyba nie ma..........
Znowu muszę czekać na wymianę, chętnie bym z Seagate po takich jajcach zrezygnował. |
Umiera, jak skończą mu się zapasowe sektory to zaczniesz tracić dane.
|
Seagate 1TB, jest problem ?
Ilość załączników: 1
Dysk służy jako magazyn. Pracuje poprawnie, nie gubi plików. Nie jestem pewien, ile pociągnie. Z tego typu informacji da się coś wywnioskować ?
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:54. |