Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 8 problem z zarządzaniem monitorami (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-8-problem-zarzadzaniem-monitorami-94939/)

Berion 19.08.2015 22:37

Teoretycznie jest to możliwe, ale nie słyszałem nigdy o czymś takim (wymagałoby to przepakowania wielo-GB-owych WIM, bez sensu) i sądząc po objawach z pierwszego postu jest to skrajnie wątpliwe.

mwers 19.08.2015 09:31

a jest możliwe, że partycja recovery została w jakiś sposób zainfekowana i gdy przywracam z niej system to automatycznie z błędami?

mgit 18.08.2015 22:35

Można, poprzez zmianę systemu np na XP - tam tego nie ma to wyskakiwać nie będzie...

mwers 18.08.2015 22:30

a po prostu wyłączyć tego panelu jakoś nie można? poprzez zmiany w rejestrze czy coś? Bo ja nie zamierzam korzystać z drugiego ekranu, jest to zbędna opcja

mgit 18.08.2015 22:25

A przestawiłeś bios na other os bo jak masz włączone uefi to ubuntu może się buntować..

Możesz sprawdzić na innej dystrybucji np. mint, fedora...

Nie da się inaczej sprawdzić... jak na innym systemie niż Window's w końcu rozchodzi się by wyeliminować problem z Windows. Alternatywą jest format...

mwers 18.08.2015 22:20

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1333865)
To bez sprawnej klawiatury nic nie zrobisz :P

Podłączyłem klawiaturę usb. Udało mi się wejść do bios, przestawiłem kolejność tak żeby usb było pierwsze. W UEFI nie musiałem wyłączać Secure boot gdyż było od razu ustawione na disabled.
Pendrive jest dobry gdyż sprawdziłem na innym laptopie i bez problemu zaczęło bootować.
Nie mam płyty żeby spr live cd ubuntu.
W związku z tym czy jest jakiś inny sposób na spr skąd te błędy w systemie bądź czy jest możliwość by całkowicie wyłączyć pojawianie się tego panelu zarządzania monitorami?

mgit 18.08.2015 21:13

To bez sprawnej klawiatury nic nie zrobisz :P

mwers 18.08.2015 20:40

ok, zaraz klawiature USB. A ta w laptopie to nie działa od momentu w którym laptop nie chciał się uruchomić. Jednak mówiąc nie działa ma na myśli, że nie działa tak jak powinna tzn prawie wszystkie klawisze nie działają, a te które działają np esc po wciśnięciu wpisują literę P.

mgit 18.08.2015 20:27

Cytat:

Napisany przez mwers (Post 1333860)
Tylko właśnie mam jeden problem, który do tej pory nie był ważny. Nie działa mi klawiatura w laptopie więc nie mam możliwości by zmienić kolejność w bios. Jakim programem mogę to zrobić z poziomu systemu?

Podłącz klawiaturę na USB - jak nie działa tylko przy starcie to wyłącz fastboot w programie producenta notebooka

mwers 18.08.2015 20:24

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1333854)
Linuksów nie musisz instalować. Większość pozwala się odpalić z płyty, pendrive itd. Oczywiście wówczas nie działa to tak wydajnie bo wszystko ładowane jest z ram/odczytywane z nośnika, ale do testów czy jako tzw. rescue media wystarczy.

Oczywiści musisz to np. Ubuntu zabootować przed Windowsem. ;) Skoro używasz Windows 8 to w UEFI wyłącz Secure Boot i priorytet bootowania ustaw na USB.

Tylko właśnie mam jeden problem, który do tej pory nie był ważny. Nie działa mi klawiatura w laptopie więc nie mam możliwości by zmienić kolejność w bios. Jakim programem mogę to zrobić z poziomu systemu?

Berion 18.08.2015 19:20

Linuksów nie musisz instalować. Większość pozwala się odpalić z płyty, pendrive itd. Oczywiście wówczas nie działa to tak wydajnie bo wszystko ładowane jest z ram/odczytywane z nośnika, ale do testów czy jako tzw. rescue media wystarczy.

Oczywiści musisz to np. Ubuntu zabootować przed Windowsem. ;) Skoro używasz Windows 8 to w UEFI wyłącz Secure Boot i priorytet bootowania ustaw na USB.

mwers 18.08.2015 19:18

ok, zaraz ściągnę i sprawdzę

mgit 18.08.2015 19:13

A po co chcesz instalować - to już z pendrive uruchomić bez instalacji nie można?

I nie osiągniesz tego samego efektu na maszynie wirtualnej... bo to ciągle windows będzie wszystkim sterował

mwers 18.08.2015 19:09

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1333847)
Normalnie... pobierasz dystrybucję ubuntu.... odpalasz sprawdzasz, jak się system zachowa czy będzie to samo co na Windows

mam jeden dysk lokalny i na nim windows. Czy osiągnę te same efekty instalując ubuntu na maszynie wirtualnej?

mgit 18.08.2015 18:35

Normalnie... pobierasz dystrybucję ubuntu.... odpalasz sprawdzasz, jak się system zachowa czy będzie to samo co na Windows

mwers 18.08.2015 17:26

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1333840)
Zwarcie na wyjsciu wizyjnym? Zobacz pod Ubuntu.

A mógłbyś trochę szerzej, gdyż nie za bardzo wiem jak miałbym spr pod Ubuntu.

M@X 18.08.2015 16:17

Zwarcie na wyjsciu wizyjnym? Zobacz pod Ubuntu.

mwers 18.08.2015 12:33

Windows 8 problem z zarządzaniem monitorami

Witam
Jakiś czas temu zawieszał mi się laptop. Skanowałem system ale nie wykryło żadnych wirusów więc ponownie zainstalowałem system za pomocą recovery. Wczoraj jak zwykle włączyłem laptopa ale system nie chciał się uruchomić, jednak na szczęście mogłem go przywrócić przez recovery.
Teraz nic sie nie zacina ale gdy pracuję na laptopie np korzystam z internetu, otwieram okna, słucham muzyki to co jakiś czas otwiera mi się samoczynnie panel zarządzania monitorami. Dodatkowo zauważyłem, że po zamknięciu tego panelu nie mogę przemieszczać ikon na pulpicie tak jakby były zablokowane do momentu ponownego uruchomienia systemu czy np ponownego zalogowania.
Proszę o pomoc jak to naprawić
Laptop to HP Pavilion 15-n065sw

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:07.