Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows Media Creation Tool (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-media-creation-tool-94949/)

Berion 24.08.2015 17:01

I skończyło się pobieranie ISO, teraz trzeba się chyba już logować... :sciana:
Albo to jakiś błąd, mnie wyświetla za każdym razem bla bla bla 715-123130. Pyta o wersję Windows, język, ale już nie o architekturę (może to w tym problem?).

Patrix 21.08.2015 19:23

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1334137)
Ale trzeba jeszcze mieć dostęp do MSDN/DS. :P

Sobie wejdz i zobacz, że nie trzeba mieć dostępu, ja piszę, że masz gdzie skróty ISO sprawdzać a nie pobierać...

Berion 21.08.2015 19:08

Ale trzeba jeszcze mieć dostęp do MSDN/DS. :P

Patrix 21.08.2015 18:38

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1334088)
Windows 10 Home, 64bit: nie mam teraz pod ręką :P

nie trzeba mieć pod ręką, wszystko jest tu:
https://msdn.microsoft.com/en-us/sub...dex=0&FileId=0

Cytat:

Windows 10 (Multiple Editions) (x64) - DVD (English)
ISO English Release Date: 7/29/2015 Details
3895 MB
Windows 10 Pro
Windows 10 Home
File Name: en_windows_10_multiple_editions_x64_dvd_6846432.is o
Languages: English
SHA1: 60CCE9E9C6557335B4F7B18D02CFE2B438A8B3E2

mgit 20.08.2015 23:40

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1334090)
(...)
Przyjazna konsola? PowerShell. Tak, to był żart.
Ładny wygląd? A co już Ci się pedalizm ModernUI nie podoba?(...0

Nigdy z aplikacji Modern nie korzystałem, nawet mając 8 nie korzystałem z kafli... multum skrótów na pasku w zupełności mi wystarcza... a skoro z tego nie korzystam, to mi nie przeszkadza...
Kolory w 10 są ok, nie mam do nich zastrzeżeń po za ikonami, które są... lipne... w GNOME są i ikony ładne i kolory...

Jeśli już mowa o ModernUI to jeszcze ujdzie bo z tego nie korzystam... (pomijam kwestie aplikacji stylizowanych na nie) gorzej z Material Design... czarne motywy były super, a te pastelowe kolory do mnie nie przemawiają... owszem przyzwyczaiłem się, ale nadal tęsknię za kolorami z Android 4.2

Co do konsoli... tak jest przyjazna... wpisuję jedno polecenie i mam zainstalowany program... Chcę coś ustawić wpisuję polecenie i gotowe, i nie muszę szukać po opcjach - wygoda... i oszczędność czasu... zresztą lubię mieć wybór. Chcę ładne GUI i konsolę - bo tak i już.

Nigdy nie twierdziłem, że Windows 10 jest mega hiper super... a tylko Linux jest ok. Jak wiadomo są zastosowania, że Windows jest nie zastąpiony... a są takie, gdzie na Linux'ie jest wygodniej i bardziej intuicyjnie... Dla tego korzystam z dwóch systemów na różnych komputerach. Niestety nie istnieje idealny środek. Który by połączył wszystkie zalety jednego i drugiego systemu.

Tak jak z konsolami... w jednym lepszy jest Xbox a w drugim PS...

Patrix 20.08.2015 23:21

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1334084)
jeśli w BIOS/UEFI masz SLIC ze wpisanym kluczem do np. Windows 8 to on dalej tam pozstaje

Raczej nie mam bo sam składałem kompa mobo asus. "generowany jest nowy klucz" dzięki za info, nie wiedziałem :D

Berion 20.08.2015 22:12

Cytat:

la czego nie może być jak na debianie wchodzisz na stronę i masz do wyboru nie dość że iso, to jeszcze kilka metod do pobrania od www po torrenta... - zero kombinacji.
Podejrzewam, że dlatego aby uniknąć pytań na infolinii co to jest x86 i x64 albo fucków,*że pobrali 64bitową wersję i nie działa na 32bit procku. Wszystko teraz jest jak dla dzieci robione, już po samym wyglądzie widać. Kolorki, bombki, brzdęki, nawet BSOD ma emotikonowego ryja.

Cytat:

Do tego przyjazna i logiczna konsola i ładny wygląd GNOME
Przyjazna konsola? PowerShell. Tak, to był żart.
Ładny wygląd? A co już Ci się pedalizm ModernUI nie podoba?

Cytat:

Ach... gdyby nie te komercyjne programy to bym tego Windows'a wywalił, a tak trzeba mieć na jednym kompie Windows'a... a skoro już musi być to zawsze najnowszy
Znam ten ból. :czar:
Ja na szczęście jeszcze nie muszę, tak kiedyś pewnie będę już zmuszony, choćby przez brak sterowników do siódemki.

mgit 20.08.2015 22:09

Dla czego nie może być jak na debianie wchodzisz na stronę i masz do wyboru nie dość że iso, to jeszcze kilka metod do pobrania od www po torrenta... - zero kombinacji.

Do tego przyjazna i logiczna konsola i ładny wygląd GNOME :)

Ach... gdyby nie te komercyjne programy to bym tego Windows'a wywalił, a tak trzeba mieć na jednym kompie Windows'a... a skoro już musi być to zawsze najnowszy :szczerb:

Berion 20.08.2015 22:07

Trzeba tez mieć wszystkie java skrypty włączone. To się powoli znowu gorsze od Google robi. ;)

Jak ktoś chce poszukać na torrentach to dla:

Windows 8.1 Home, 64bit: 12ed86340eba6c8d77e69bab123baaa7
Windows 10 Home, 64bit: nie mam teraz pod ręką :P

Ale oni pewnie będą wymieniać te obrazy co jakiś czas, więc... ;)

mgit 20.08.2015 22:06

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1334086)
Jeśli w przeglądarce masz user agent Windowsowy to Ci będzie wpychał WMCT, jeśli masz inny to będziesz mógł z liostbox'ów wybrać wersję systemu i wiola.

Czyli dalej kłody pod nogi dla przeciętnego Kowalskiego... ile osób potrafi zmieniać useragenta - znowu te nieszczęsne 10% :ysz:

Berion 20.08.2015 22:05

Ilość załączników: 1
Jeśli w przeglądarce masz user agent Windowsowy to Ci będzie wpychał WMCT, jeśli masz inny to będziesz mógł z listy wybrać wersję systemu i wiola.

mgit 20.08.2015 22:03

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1334084)
Co ty gadasz? ISO pobierasz ze strony MS lub przez ten syf co opisałem w pierwszym poście.

Łyka tylko najpierw trzeba zrobić upgrade, ponieważ w tym procesie generowany jest nowy klucz. Musisz go sobie potem odczytać jeśli nie chcesz się spinać z kontem MS.

Prześledź temat o upg 8 do 10. Wszystko tam opisałem. :P

No patrz... a ja tego iso jakoś nie widziałem :taktak:

Berion 20.08.2015 22:02

Cytat:

Bo masz taką możliwość - my chcąc iso analogowego - musimy brać z torrenta niepewnego... więc nie mamy wyboru :szczerb:
Co ty gadasz? ISO pobierasz ze strony MS lub przez ten syf co opisałem w pierwszym poście.

Cytat:

kiepsko z tą możliwością skoro klucza ISO nie łyka
Łyka tylko najpierw trzeba zrobić upgrade, ponieważ w tym procesie generowany jest nowy klucz (jeśli w BIOS/UEFI masz SLIC ze wpisanym kluczem do np. Windows 8 to on dalej tam pozstaje). Musisz go sobie potem odczytać jeśli nie chcesz się spinać z kontem MS. Mgit bredzi. ;] Prześledź temat o upg 8 do 10. Wszystko tam opisałem.

mgit 20.08.2015 21:37

No tak nie do końca bez konta da radę to obejść....

Instalujesz 10 i do nich dzwonisz... :rotfl:

Lub instalacja systemu starszego, a potem ponowna aktualizacja do 10 :taktak:

Tylko co będzie po roku... to już znak zapytania...

Patrix 20.08.2015 21:31

Będzie więcej czasu to jeszcze pokombinuję po swojemu i się wyda czy faktycznie bez konta MS jest kicha.

mgit 20.08.2015 21:30

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1334076)

No patrz... tu mnie zaskoczyłeś :fiu:

Widać Microsoft dba o twoje dobro co byś nie uniknął ich wynalazku :taktak:

Patrix 20.08.2015 21:27

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1334075)
Bo masz taką możliwość - my chcąc iso analogowego - musimy brać z torrenta niepewnego... więc nie mamy wyboru :szczerb:

mgit 20.08.2015 21:26

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1334068)
A Wy się dziwicie, że ja chcę stawiać z ISO "analogowo", że tak napiszę :szczerb:

Patrix 20.08.2015 21:13

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1334049)
Zapomniałeś dodać - że przypisuje numer seryjny do konta ms i bez użycia zewnętrznego programu go nie poznamy

A Wy się dziwicie, że ja chcę stawiać z ISO "analogowo", że tak napiszę :szczerb:

Berion 20.08.2015 20:43

A to niby czemu? Zaktualizowałem Win8 do Win10, odczytałem klucz, sformatowałem HDD, zainstalowałem, aktywowałem, szafa gra. :P

edit:
A, rozumiem już. No tak, zgadza się.

mgit 20.08.2015 20:41

Widzisz, musiałeś użyć zewnętrznego programu - a nie dostałeś numeru np. na e-maila. Osoba która przeprowadzi aktualizację do 10 i nie ma konta MS to po formacie pożegna się z 10 - jeśli nie odczyta numeru wcześniej :P

A ile procent społeczeństwa wie, że można tym programem odczytać numer seryjny 10% (zakładając optymistycznie)...

Berion 20.08.2015 20:38

A tego to też nie wiem, ja nie robiłem konta MS i aktywował bez problemu (w każdym razie z dziesiątką tak było). Klucz odczytałem sobie ProductKey.

mgit 20.08.2015 20:36

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1334052)
Mnie się nie pytał o żaden numer seryjny, po prostu pobrał. Nie mam też konta MS. Być może dlatego że to Windows 7, może 8+ mają dodatkowe ficzery. ;p

Nie sam program, a Windows podczas instalacji :P

Dodatkowo program łączy się z serwerem MS i wysyła konfigurację komputera - nie wiadomo po co :P

Berion 20.08.2015 20:35

Mnie się nie pytał o żaden numer seryjny, po prostu pobrał. Nie mam też konta MS. Być może dlatego że to Windows 7, może 8+ mają dodatkowe ficzery. ;p

Ciekawe czy instalacja na USB dalej jest zepsuta jak w Windows USB/DVD Tool. Pamiętam, że do którejś wersji działało, potem ktoś się doszukał złodziejstwa kodu, wstawili nową i ta już nie rozpoznawała wszystkich pendrive'ów...

mgit 20.08.2015 20:33

Zapomniałeś dodać - że przypisuje numer seryjny do konta ms i bez użycia zewnętrznego programu go nie poznamy

Berion 20.08.2015 20:29

Windows Media Creation Tool

Ilość załączników: 4
Aby pobrać obraz Windows 8.1 lub Windows 10, Microsoft wymusza na użytkowniku użycie swojego kolejnego ułomnego dziecka, czyli programu Windows Media Creation Tool.

Idiotyzm nr.1:
Dwie wersje tego samego programu do pobierania w ten sam sposób obecnie dwóch wersji systemu operacyjnego.

Idiotyzm nr.2:
Program wcale nie pobiera obrazu ISO tylko pliki wchodzące w jego skład do któregoś z katalogów tymczasowych, by potem je przekopiować do "C:\ESD\" by na sam koniec przekopiować w miejsce wskazane przez użytkownika... Folder ESD ma atrybut ukryty i nie jest usuwany po operacji, czyli zwykły użytkownik nigdy go nie znajdzie, tym samym na zawsze zabierając mu ~4GB miejsca z dysku.

Idiotyzm nr.3:
Aplikacja już po starcie zaczyna rozmawiać ze światem po HTTPS jeszcze zanim użytkownik dokona jakiegokolwiek wyboru i cokolwiek zechce pobierać.

Idiotyzm nr.4:
Aplikacja nie pokazuje prędkości pobierania.

Idiotyzm nr.5:
Mimo, że GUI składa się z trzech opcji na krzyż zajmuje 1/4 ekranu i tradycyjnie już dla modernowych aplikacji, wygląda paskudnie ubogo. Tak, musiałem, wygląd to ważna rzecz. ;D

http://forum.cdrinfo.pl/attachments/...ool-wmct_1.png

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:10.