![]() |
A już myślałem że spodobają się Tobie te pieszczoty :> gieju jeden :jezyk:
|
I po sprawie. W kontakcie, nie macguyver z kaloryferem. ;)
Dzięki za uwagi. |
Mowilem o tym ze dwie strony temu, ale wybrali kaloryfer ;-)
|
Cytat:
|
Agregat 160 KVA uziemia się sztycą wbitą w ziemię, ostatnio był z tym problem, bo ziemia sucha jak pieprz, poszło gdzieś małe przebicie i podglądy zastrajkowały, wylanie butelki wody rozwiązało problem. :)
|
Podłączenie do kaloryfera nie jest dobrym rozwiązaniem. Jeśli masz instalacje dwu przewodową to lepszym rozwiązaniem jest zmostkowanie w gniazdku PE i N (uklad sieci TN-C)
http://images.tapatalk-cdn.com/15/09...2388e1519d.jpg |
Gorzej jakby jakiś nowoczesny wykonawca dał plastikowe rury! :D
|
Że uziemione elektrycznie to nie wiedziałem, że izolowane termicznie to kur.. tak :>, a farby z kaloryfera nie trzeba zrywać, bo zawór świeci metalem!
|
Te kilometry rur w ziemi są izolowane termicznie i uziemione elektrycznie.
|
No to niech pamięta, żeby farbę zedrzeć z kaloryfera pod kabel, hehe.
|
Nieważne gdzie są rury, przy takim przekroju zadziała. (blok, osiedle, ciepłownia), wymienniki ciepła są metalowe, kilometry rur w ziemi,izolowane? na kilometrach... a zasuwy? ;)
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I Berionu, nie masz prądu, tylko napięcie, potencjał, prąd zaczyna płynąć przez chwilę przez Ciebie gdy dotkniesz obudowy, nie bądź taka baletnica ;) |
Tak to czytam i czytam... Weź kurna podłącz się do tego kaloryfera i po sprawie! Na zaworze, gdzie metal jest na wierzchu.
|
Cytat:
|
Silnik w pralkach starszych jest indukcyjny (bezszczotkowy) i daje zwarcie do zera tym samym jak podlaczysz uziemienie pod zero cala pralka ma na sobie 240V ;) dosc niebezpieczna zwlasza kiedy jest w lazience kolo wanny/umywalki itd.
|
Bez obaw, mam brata elektryka.
Cytat:
I ja tak kilka lat nieświadomie używałem sprzętu... Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
prad moze byc na czymkolwiek metalowym, co jest OBOK czegos, w czym prad plynie
zjawisko tajemne zwane indukcja nie swiadczy to koniecznie o zwarze czy przebiciu najlepszy przyklad to szczatkowe napiecie w kablach PO WYLACZENIU KORKA |
Ooo masz racje , juz lepszy efekt bedzie zamiast mieszac w gniazdku to faktycznie zlaczyc pod kaloryfer obudowe PC :szczerb:
|
W elektryce jak w życiu (piciu) - podstawowa zasada: nie mieszać. W tym wypadku zerowania z uziemianiem. :]
|
Nie jest to najlepsze rozwiazanie bo jak podlaczy cos indukcyjnego pod to gniazdko to pojawi sie na sprzecie 240V i go niedaj ubije no i to zalezy tez od zasilacza w PC bo jesli jest guwnianej konstrukcji to PC bedzie malo na obudowie 240V ;)
|
Cytat:
Rozbierz gniazdko - sprawdź, może zapomniało im się podpiąć uziemienie do bolca, a przewód jest. Jeśli nie zmostkuj bolec uziemienia do zera zasilania, powinno rozwiązać tymczasowo problem. Tylko nie zapomnij wyłączyć korki po sprawdzeniu, który przewód to zero ;) |
Ale wy to jestescie , trzeba bylo dac mu sie wykazac, a moze by jakas fajna reklama byla :D a tak sie nie dowiemy :P
|
Jak kat nad dobrą duszą. :D
|
A my tu i tak będziemy czyhać. :>
|
Wróci jak weksel. ;]
|
Trudno się mówi. :fiu:
|
Spłoszyliśmy go.
|
Mi też. Ale 6 postów jeszcze poczekam.
|
Mi też nie, np. to że zaczynasz pisać byle co, byle gdzie żeby nabić limit postów i wstawić reklamę... Czyż nie mylę się?
|
Mi tu coś nie gra.
|
Póki co próbnik twierdzi, że w środku komputera na obudowie jest prąd. Wyjąłem zasilacz, podłączyłem samego do kontaktu, próbnik twierdzi że jest prąd na jego obudowie (wsadziłem przez kratkę bo zewnętrzna jest lakierowana). Podłączyłem do kontaktu w łazience gdzie na 100% jest uziemienie i próbnik milczy.
Co za partacze z tych PRLowskich elektryków. ;) |
Genialne polacz obudowe kompa z kaloryferem kablem i masz uziemione :szczerb: a tak po za tym to co pisze przedmowca ;)
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
To, że kontakt ma 3 bolce nie (a raczej powinien mieć jeden ;) ) oznacza, że uziemienie jest pociągnięte w ścianie i podłączone do kontaktu ;)
|
Ale to źle, tak? Jakie są tego konsekwencje? Myślałem, że mam uziemiony jak kontakty i wtyczki mają po trzy bolce. Tym razem pytam śmiertelnie poważnie.
|
Nieuziemiony to on ma, ale komputer. Jakby miał nieuziemiony kaloryfer, to by nic nie popłynęło. Jakiś miernik uniwersalny ma? Niech sprawdzi uziemienie w gniazdku od kompa. Ewentualnie jak nie ma, to niech zmostkuje uziemienie do zera - rozwiązanie nie najpiękniejsze, ale działa na kompie.
|
Kwestia normalna. Pewnego razu u znajomego robiliśmy remont i zaraz po położeniu gładzi jeszcze jak była mokra to jak się dotknęło ściany i kaloryfera to też było czuć przepływ prądu - wyobraźcie sobie nasze zdziwienie jak po chwili zmierzyliśmy to miernikiem - 230V :szczerb: Tylko niskie natężenie :D Znaczy się Berionu, że masz nie uziemiony kaloryfer ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
językiem dotknij :-)
|
Mam, ale nie mam kabla męsko męskiego. Wszystkie są heteroseksualne. :P
|
na frontowym panelu nie masz? albo jakiś kabel podłączony do usb i drugi koniec złap...
|
Cytat:
|
Nie mam jak dotknąć USB, palec mi tam się nie mieści. :szczerb:
Moja wiedza z zakresu elektroniki jest bliska zeru. Dokonałem takiego odkrycia, przestraszyłem się, więc... nom... Kiedyś w dzieciństwie nad rzeką przechodząc przez pole wziąłem w garść elektrycznego pastucha. Być może mam teraz traumę. |
Nie dotykaj kaloryfera i będzie ok :szczerb:
|
dotknij usb w pc, powinno być tak samo... A grafika genialna.
|
Czy to jest normalne? Przepływ prądu.
Ilość załączników: 1
Taki jak na schemacie niżej. :szczerb:
Kiedy dotknę jednocześnie kabla hdmi, a drugą ręką kaloryfera, czuje jak płynie po mnie około 10V. Pytam poważnie. :> http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1440965782 |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:18. |