Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   CFW noBD Cobra (https://forum.cdrinfo.pl/f106/cfw-nobd-cobra-95067/)

Spaid 06.10.2015 10:16

CFW noBD Cobra

Witam jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość.

Posiadam konsole ps3 z pamiecią nand. Niestety w konsoli mam niesprawny napęd. W sięci znalazłem kilkadziesiąt softów z cobrą i patchem nobd które działają na konsolach z niesprawnym napędem. Linki do każdego z nich padły i nigdzie nie można już znaleść Na dzień dzisiejszy jest tylko jeden soft co posiada cobre i jest z patchem nobd. Soft ma nr 4.46 (Rogero) i zosał do niego dodany patch noBD przez Orion90. System był testowany na modelach fat CECHL i slim CECH 200x, 2500x z pamięcią nor i działał dobrze. Niestety nie wiem czy również zadziała na konsolach z pamięcią nand i tu kieruję pytania Czy soft był testowany przez kogoś na konsolach z pamięcią nand ?? Czy soft powodował Bricki ?? W sieci pełno jest tematów o tym systemie ale nigdzie nie ma informacji o testach na konsolach z pamięcią nand. Proszę o pomoc.

misiozol 06.10.2015 11:04

Z tego co mi wiadomo na dzien dzisiejszy wszystkie maja juz patch noBD ;)

Berion 06.10.2015 11:53

Nie szukaj fw po nazwie tylko po sumie kontrolnej MD5 (i tak musisz ją znać aby zweryfikować na końcu czy to jest na pewno ten CFW). Być może są plikownie gdzie się uchował i tak szybciej znajdziesz.

Możesz też napisać temat na psx-scene.com lub psx-place.com z pytaniem czy np. ostatni Rebug taką łatę posiada (nie posiada, ale to nie istotne ;]). Często przeglądają je habib i joonie, którzy być może wydadzą na żądanie wersję z noBD (albo potwierdzą, że już taka łata jest).

@Misiozol
Oj nie byłbym taki pewny. Mnie się wydaje, że prawie żaden.

Trilu 06.10.2015 12:08

@misiozol ,nie mają ,noBD jest dla konsol z niesprawną logiką napędu ,obecnie Ferrox wydaje takie CFW ,ale bez Cobry .

@Spaid,z tego co mi wiadomo na konsolach z NAND występował soft brick,Gamesonic poprawił niby tego buga i na Jego CFW niby nie występuje soft brick.
O CFW pisz do autorów Patchy ,powinni mieć jakieś kopie .
Kup sprawną logikę ,sparuj z płytą i będzie działać każde CFW z Cobrą .

Spaid 06.10.2015 12:14

Cytat:

Z tego co mi wiadomo na dzień dzisiejszy wszystkie maja już patch noBD
@misiozol Niestety nie wszystkie softy mają patch noBD. Zazwyczaj w nazwie tematu z softem i w zmianach czy funkcjach jest info o patchu noBD. Jeżeli nie ma w nazwie tematu dopisku nobd tzn że soft go nie posiada.

Cytat:

Nie szukaj fw po nazwie tylko po sumie kontrolnej MD5 (i tak musisz ją znać aby zweryfikować na końcu czy to jest na pewno ten CFW). Być może są plikownie gdzie się uchował i tak szybciej znajdziesz.
@Berion Mam prawidłowy nr MD5 Proszę MD5:72421699a1b2429086db186b60c4835e

Cytat:

Możesz też napisać temat na psx-scene.com lub psx-place.com z pytaniem czy np. ostatni Rebug taką łatę posiada (nie posiada, ale to nie istotne ;]). Często przeglądają je habib i joonie, którzy być może wydadzą na żądanie wersję z noBD (albo potwierdzą, że już taka łata jest).
@Berion Nr MD5 mam z tego pierwszego forum bo właśnie tam znalazłem to cfw dla potwierdzenia mogę dać link ale nie wiem czy nie złamie regulaminu forum lub działu. Na obu forach posiadam konta ale nie mogę dać posta bo mam za mało wpisów na tych forach dlatego zapytałem tu.

Cytat:

@Spaid,z tego co mi wiadomo na konsolach z NAND występował soft brick,Gamesonic poprawił niby tego buga i na Jego CFW niby nie występuje soft brick.
O CFW pisz do autorów Patchy ,powinni mieć jakieś kopie .
Kup sprawną logikę ,sparuj z płytą i będzie działać każde CFW z Cobrą .
@Trilu Czy mógł bym cię prosić o link do dobrego cfw z cobrą i nobd z tego gamesonica bo nie wiem jak tego szukać ?? Na forum Gamesonica,ps3-scene,ps3hax trzeba mieć minimum 10 postów na forum by móc pisać pw i zakładać nowe tematy ja niestety tylu nie mam. Za jakieś 2 miesiące mam dostać dongla więc prędko tego nie naprawie a chciałbym trochę pograć

Trilu 06.10.2015 12:20

Masz CFW Rogero noBD by Orion90
Do FSM można wejść na CWF 3.55 ,FactoryServiceMode Tool v0.2 - The Non-Dongle
Kod:

http://www.mediafire.com/download/n6k24w3c3n989gi/CFW+4.46+COBRA+ROGERO+NOBD.rar

Spaid 06.10.2015 12:57

@Trilu ten link jest może z psx-scene ?? Ponoć ta wersja brickuje konsole z nand. Ta wersja od Gamesonica naprawia ten problem ale jak widziałem nie wydali jeszcze cfw na forum bo dopiero robią testy

Trilu 06.10.2015 13:08

Napisz na w ps4news.com w tym temacie ,albo go przeszukaj jest tam Habib noBD z Cobrą i inne CFW noBD z Cobrą ,
Kod:

http://www.ps4news.com/forums/ps3-cfw-mfw/rebug-4-30-1-rebug-4-21-2-3-55-4-ps3-cfw-rex-editions-arrive-125504-34.html

misiozol 06.10.2015 15:43

Tam powinno byc jak nie to sie zawsze znajdzie ;)

Trilu 06.10.2015 15:48

@misiozol,mega podpis :smile::smile:

No tam jest na samym wejściu noBD,wiele archiwów tam mają .

Spaid 06.10.2015 18:40

QUOTE=Trilu;1338741]Napisz na w ps4news.com w tym temacie ,albo go przeszukaj jest tam Habib noBD z Cobrą i inne CFW noBD z Cobrą[/QUOTE]

@Trilu Dzięki za pomoc. Co do Habiba to jest cfw nr 4.70 z cobra i nobd ale ten soft. jak również 4.46 Rogero cobra robi bricka. Ciekawe jest że Geohot brał udział w tworzeniu cfw. Link z cfw wyśle ci na pw do wglądu.W poście z dnia 05-29-2014 z tego tematu na ps4news jest info o cfw Rebuga z masą linków. Soft ten był testowany na prawie wszystkich konsolach z NOR. Niestety nie ma żadnej informacji czy był testowany na jednej konsoli z NAND więc sytuacja może być podobna jak w 4.46 Rogero cobra (Brick).Jeżeli będe miał możliwość to napisze tam posta. Pod softy z nr 4.55 istnieją 4 softy z no bd Rogero,Habib,Arch,Ferrox. Niestety żaden z nich nie posiada cobry.Jeżeli nie znajde niczego z cobrą to wgram któryś z tych 4 powyżej. Jeżeli mieli byście wgrywać to który ?? Najnowszym cfw z nobd pod 4.55 jest Arch ale nie czy będzie odpowiedni. Głównie to zależy mi by dało się grać w gry z ps2 i ps3 w iso.

Cytat:

Tam powinno byc jak nie to sie zawsze znajdzie
@misiozol Tak jak wspomniałem wyżej są tylko dwa softy z cobrą posiadające patch noBD Rebug, Habib ale nie wiadomo czy działają na konsolach z NAND. Sytuacja z tym Rebugiem i Habibem może być podobna jak z softem Rogero cobra (Brick).

PS: Czy na tym ang forum ps4news trzeba mieć jakieś minimum wiadomości by pisać nowe tematy ??

misiozol 06.10.2015 18:46

Nie trzeba , trzeba miec kilka postow do wklejania linkow ;)

Cytat:

Napisany przez Trilu (Post 1338745)
@misiozol,mega podpis :smile::smile:

No tam jest na samym wejściu noBD,wiele archiwów tam mają .

:D , tak maja wiele ;)

Spaid 06.10.2015 19:27

Cytat:

Nie trzeba , trzeba miec kilka postow do wklejania linkow.
Nie rozumiem.Na tym forum ps4news trzeba mieć minimum postów by pisać tematy ??

misiozol 06.10.2015 19:37

Cytat:

Napisany przez Spaid (Post 1338751)
Nie rozumiem.Na tym forum ps4news trzeba mieć minimum postów by pisać tematy ??

1 komentarz wystarczy ;)

http://www.ps4news.com/forums/announ...fo-129526.html

Berion 06.10.2015 21:55

Cytat:

Napisany przez Spaid (Post 1338748)
Ciekawe jest że Geohot brał udział w tworzeniu cfw.

Egohot upublicznił w swoim życiu tylko jeden CFW, swój, a raczej patch, bazujący na 3.55. I to był pierwszy CFW dla PS3.

Cytat:

Jeżeli mieli byście wgrywać to który
Obecnie najlepszym CFW jest Rebug 4.75.3 lub 4.76.1. Tylko nie wiem jak z tym noBD... Zapewne nijak więc jesteś skazany na nieoficjalne modyfikacje lub stare fw.

Spaid 07.10.2015 14:14

Cytat:

Egohot upublicznił w swoim życiu tylko jeden CFW, swój, a raczej patch, bazujący na 3.55. I to był pierwszy CFW dla PS3.
Wiem że stworzył cfw ale jak czytałem był wymieniony w pomocy tworzeniu cfw.

Kod:

4.70 Habib cobra 7.10 starbucks v1.01 noBD
Niestety tak jak wypomniałem wyżej ten soft jak w przypadku Rogero 4.46 noBD może powodować Bricki

To forum ps4news które mi poleciliście jest do niczego. By co kol wiek pobrać trzeba dać post lub napisać nowy temat. Wchodziłem na ten link z softem ale by pobrać trzeba dać post w temacie a temat został już zamknięty. Dodam że nawet pisząc tam nowy temat nie można go wy edytować. Jeżeli macie linki do tego softu Rebug nobd gdzie jest filmik to dajcie dzięki.

Cytat:

Pick any (1) of the mainpage articles and make a meaningful comment on it that is related to the article
Wait to be promoted to a Contributor by the Staff (It typically takes from 1 minute up to 24 hours depending on who is reviewing posts).
Czy mógłby ktoś wytłumaczyć jak to zrobić ?? dziękuję

misiozol 07.10.2015 19:04

Cytat:

Napisany przez Spaid (Post 1338835)

To forum ps4news które mi poleciliście jest do niczego. By co kol wiek pobrać trzeba dać post lub napisać nowy temat. Wchodziłem na ten link z softem ale by pobrać trzeba dać post w temacie a temat został już zamknięty. Dodam że nawet pisząc tam nowy temat nie można go wy edytować. Jeżeli macie linki do tego softu Rebug nobd gdzie jest filmik to dajcie dzięki.

Czy mógłby ktoś wytłumaczyć jak to zrobić ?? dziękuję

Widac ze cienko u ciebie z angielskim :P , wez sie przedstaw w temacie do tego przeznaczonym i bedziesz mogl pobrac ;) , a link ktory zostal wklejony to jest regulamin ile postow trzeba napisac zeby moc zalozyc temat :P

Spaid 08.10.2015 08:22

Cytat:

Widac ze cienko u ciebie z angielskim , wez sie przedstaw w temacie do tego przeznaczonym i bedziesz mogl pobrac , a link ktory zostal wklejony to jest regulamin ile postow trzeba napisac zeby moc zalozyc temat
Troche cienko ale daje rade. Promocje już dostał. Co softu 4.46 to w tym temacie są tylko dwa aktywne linki z mega ale nie sądze by były to softy lecz update lvl2 lvl1 itp. Jest info że na soft 4.70 Rebuga dogrywa się Toolboxa i w nim można coś zmienić by nie wykrywało napędu to prawda ??

Berion 08.10.2015 11:57

Nie miałem nigdy do czynienia z konsolą z niesprawnym napędem lub jego logiką, więc nie wiem jak wygląda wgrywanie "zwykłego" fw. Z tego co mi się wydaje to się nie da, konsola nie zgodzi się na aktualizację. Ale mogę się mylić.

W każdym razie takiej opcji w RT nie ma:
http://rebug.me/official-rebug-4-75-...-sep-6th-2015/

A co do GH: wiesz, jest taki dobry zwyczaj na scenie że jeżeli Twoja praca wynika z pracy innych to ich wymienia się w podziękowaniach. GH po rozprawie sądowej jednym z warunków ugody było zaprzestanie jakichkolwiek prac nad urządzeniami Sony (a więc nie tyko PS3 ;]).

Trilu 08.10.2015 12:44

:PDlaczego musi być CFW z Cobrą ? Ferrox noBD plus GameSonic Manager i działają wszystkie gry bez napędu , tak twierdzi Twórca tegoż programu.

Na konsole z uwaloną logiką ,nie wejdzie CFW bez patcha noBD.

@Bereion ,czep się jakiejś baby:P

Berion 08.10.2015 13:20

Jeśli nie Kobra to może być CFW bez niej, a przed startem gry w *.iso (bo rozumiem, że to jest powód dla którego koniecznie chcesz Kobrę) ładować można Mambę.

@Trilu
Moje czy bolą! :P Poznaj znaczenie słowa bynajmniej

Spaid 08.10.2015 16:17

Cytat:

A co do GH: wiesz, jest taki dobry zwyczaj na scenie że jeżeli Twoja praca wynika z pracy innych to ich wymienia się w podziękowaniach. GH po rozprawie sądowej jednym z warunków ugody było zaprzestanie jakichkolwiek prac nad urządzeniami Sony (a więc nie tyko PS3 ;]).
Berion mógłbyś rozwinąć skrót GH??

Cytat:

Dlaczego musi być CFW z Cobrą ? Ferrox noBD plus GameSonic Manager i działają wszystkie gry bez napędu , tak twierdzi Twórca tegoż programu.
@Trilu Nie musi być koniecznie z cobrą. Zależało mi tylko by każda gra odpaliła z ps3 jak i także z poprzednich generacji konsol ps2 itd. Jeżeli standarowy soft z nobd sobie poradzi z grami to wgram zwykły. GameSonica nie używam ze względu na wbudowaną funkcje control fun utility. Głównie zależało mi by odpalać multimanem i webmanem.

Cytat:

Na konsole z uwaloną logiką ,nie wejdzie CFW bez patcha noBD.
@Trilu rozumiem że przy instalacji zwykłego cfw z cobrą na konsole z uszkodzonym napędem wystąpi powiadomienie blokujące instalację tak ??

Cytat:

Jeśli nie Kobra to może być CFW bez niej, a przed startem gry w *.iso (bo rozumiem, że to jest powód dla którego koniecznie chcesz Kobrę) ładować można Mambę.
@Berion czytałem o tym pluginie. Właśnie myślałem by go wgrać do najnowszego softu Ferroxa. Niestety plugin ten ma jedną wade nie potrafi odpalać gier z poprzedniej generacji konsol ps2 itd.

Gdzieś na yt widziałem filmik jak koleś wziął zwykły soft i dodał patch nobd w MFW Builderze. Kombinowałem by wziąć np soft 4.46 lub 4.65 Rebuga z cobra i dodać do niego patch no bd w mfw builderze ale nie wiem czy myk wypali jak myślicie ??

misiozol 08.10.2015 16:33

Nie za bardzo rozumiem o co robisz zamieszanie , za duzego wyboru nie masz wiec instaluj feroxa i dodaj irismenager/gamesonic , jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma :P a jak szukasz innego softu to juz ci napisalem udez do dewelopera chyba ze chcesz sie porwac sam na temat to uzyj MFW Build ale wskazane miec jest flasher i kopie flash swojej konsoli , pomijam fakt ze kobra jest niestabilna z paczem do noBD ;) A jak chcesz pelne wsparcie to kup ps2 chodza na dzien obecny w cenie flaszki i nawet nie musza miec sprawnego lasera , zawsze tez mozesz kupic uzywana logike do napedu i sparowac to ci da to czego oczekujesz .

Spaid 09.10.2015 11:12

Cytat:

Nie za bardzo rozumiem o co robisz zamieszanie , za duzego wyboru nie masz wiec instaluj feroxa i dodaj irismenager/gamesonic , jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma a jak szukasz innego softu to juz ci napisalem udez do dewelopera chyba ze chcesz sie porwac sam na temat to uzyj MFW Build ale wskazane miec jest flasher i kopie flash swojej konsoli , pomijam fakt ze kobra jest niestabilna z paczem do noBD A jak chcesz pelne wsparcie to kup ps2 chodza na dzien obecny w cenie flaszki i nawet nie musza miec sprawnego lasera , zawsze tez mozesz kupic uzywana logike do napedu i sparowac to ci da to czego oczekujesz .
@misiozol Tak właśnie zrobie. Nie ma sensu kombinować. Narazie myślalem by wgrć soft 4.55 ale nie za bardzo wiem na który się zdecydować bo jest ich aż 4 rodzaje (Habib, Rogero, Arch, Ferrox).Natomiast co do starych gier to nowy soft ferroxa 4.76 właśnie odpala stare giery z poprzednich generacji konsol oczywiście z tego co wynika z funkcji softa. Jeżeli znasz loginy tych deweloperów lub masz adresy mejlowe to podaj bo nie wiem gdzie tego szukać. Flashera mam ale nie jest on do konsol z nand a moja konsola ma właśnie pamięć nand więc lipa.Co do zrobienia dumpa pamięci flash to nie było by z tym problemu. Nie widze sensu brać kolejnej logiki. Oprucz tej konsoli mam również inne. Kiedyś ps2 miałem nawet dwa modele ale skoro ps3 odtwarza giery to nie ma sensu brać kolejnej.

Wogóle to znalazłem soft 4.65.2 Rebug z nobd ale niestety linki już wygasły

Kod:

REBUG REX 4.65.2 (NO-BD)

Trilu 09.10.2015 11:38

Nieoficjalna wersja Rebuga 4.65 noBD
Kod:

https://psxtools.de/index.php/Thread/63375-RELEASE-INOFFICIAL-REBUG-4-46-REX-No-BD-PATCHED/

Berion 09.10.2015 12:12

Cytat:

Napisany przez Spaid (Post 1338908)
Berion mógłbyś rozwinąć skrót GH??

GeoHot.

Cytat:

Zależało mi tylko by każda gra odpaliła z ps3 jak i także z poprzednich generacji konsol ps2 itd. Jeżeli standarowy soft z nobd sobie poradzi z grami to wgram zwykły.
Gier z PS2 nie uruchomisz z *.iso, musiałbyś je wtedy zmielić do *.iso.enc i odpalać przez placeholder (nie bawiłem się tym, więc nie wiem jak to dokładnie wygląda i czym konwertować).

Gry z PSX z *.bin/*.cue uruchomisz przez manager plików np. multiMAN.

Cytat:

GameSonica nie używam ze względu na wbudowaną funkcje control fun utility
W webmana też jest wbudowany. I nie wiem czemu tego nie chcesz. Jeśli za głośno konsola wyje to zmień progi temperatur bo to na ich podstawie Fan Control zmienia obroty wiatraka.

Cytat:

rozumiem że przy instalacji zwykłego cfw z cobrą na konsole z uszkodzonym napędem wystąpi powiadomienie blokujące instalację tak ??
Z tego co kojarzę to tak, error ileś tam i nic się nie zainstaluje.

Cytat:

Gdzieś na yt widziałem filmik jak koleś wziął zwykły soft i dodał patch nobd w MFW Builderze.
Z Rebugiem to nie wyjdzie, po za tym to już chyba od dawna jest nierozwijane i nie ma skryptów dla nowszych fw. Mogę się mylić, ale edycja fw to nie jest wcale taka trywialna sprawa i na Twoim miejscu lepiej wziąłbym już istniejący fw bo przynajmniej ktoś go wcześniej testował. ;]

Trilu 09.10.2015 12:36

@Berion ,PS2 Launcher REBUG Edition uruchamia ISO ,nic nie trzeba przerabiać ,Multiman też odpali ale nie działa pad bez kabla .

szczuru 09.10.2015 13:46

Dokładnie PS2 Launcher działa na zasadzie PSP launchera, montujesz iso lub bin.enc i odpalasz za pomocą PS2 Launchera, robisz synchro pada i śmiga :) Minusem jest to, że zsynchronizować możesz tylko jednego pada, reszta musi działać po kablu.

Trilu 09.10.2015 14:18

@szczuru gdzieś na filmiku widziałem jak uruchamia 4 pady bezprzewodowo ,jak to znajdę to wstawię .Mam jednego pada nie mam jak sprawdzić.

MFW Builder'em nie radzę się bawić ,bez kopi dump'a i flashera pod ręką ,jeden zły patch,ścieżka i konsola zamienia się w cegłę .
Ostatnio bawiłem się jakimiś plikami w katalogu z pluginami ,podmieniłem pliczek i przywitał mnie Brick :)

Spaid 09.10.2015 20:18

Cytat:

Nieoficjalna wersja Rebuga 4.65 noBD
Widziałem już ten link z tym softem wcześniej. Wogóle jest to wersja 4.46 nie 4.65.Po filmiku z yt widać że koleś testował na facie ale nie wiadomo na jakim modelu czy z nand czy z nor.Koleś nawet nie wszedł do informacji o systemie o multimanie juz nie wspomnę. Czy ktoś testował ten soft z tej niemieckiej strony ??

Trilu 09.10.2015 21:20

@Spaid,ja już nic więcej nie poradzę,Wgraj sobie Ferroxa i po kłopocie .

Po pobraniu MD5 zgadza się z wersją 4.65, więc nie może to być 4.46.

Berion 10.10.2015 01:14

http://psx-scene.com/forums/content/...-cex-cfw-5170/
http://www.maxmodding.it/threads/1521/

Kod:

MD5: ebb8a035fcf78327c139320529fc1098
Jak na zawołanie.

Cytat:

CECHG04 - Testato e Funzionante. (Grazie LizZo)

misiozol 10.10.2015 14:02

Berion ja mu juz dalem te odpowiedzi, ale on sam nie wie czego szuka tylko marudzi i zawraca gitare innym zobacz sam ;)

http://www.ps4news.com/forums/ps3-he...lp-134297.html

Spaid 11.11.2015 16:17

Napęd w konsoli zaczął już normalnie działać. Wystarczyło poucinać koncówki od urwanego zatrzasku z wejścia ide od napedu po czym przymocować do włożonej taśmy. Programu w konsoli już normalnie działają ale niestety po próbie włożenia do napędu znów występuje black screen w programach.

Berion 11.11.2015 16:48

To może spróbuj jednak tego fw z noBD? ;p

Spaid 11.11.2015 18:18

Jeżeli padnie całkowicie napęd i homebrew nie będą chciały się odpalać to wtedy wgram najnowszy soft z nobd.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:08.