![]() |
C++ komplikacja
Ilość załączników: 1
Tak sobie przypominam C++, mam bardzo prosty książkowy prawie przykład (lekko zmodyfikowany) o kodzie:
Kod:
//zamiana_celsjusza_na_fahrenheita.cpp Zakładam iż czegoś mu brakuje - ale co ??? |
Brakuje Ci biblioteki Jednorożec.cpp, a tak poważnie spróbuj to skompilować w normalnym C++.
A gdzie "using namespace std;" /? |
A to co nienormalne?
Microsoft Visual Studio Express 2015 - brakuje mu czegoś na bank, ale nie wiem czego - w sensie jakiegoś komponentu z serią tych bibliotek - do których się on odnosi, ale ich nie znajduje... Jak pisałem, program po skomplikowaniu działa, ale niepokoją mnie te komunikaty o braku plików... |
Z tego co pamiętam miedzy C++ a C++ od Microsoftu są jakieś drobne różnice... "using namespace std;" to chyba powinno być w kodzie.
|
No przecież jest w funkcji głównej
int main() <-- przyjżyj się kodowi, zaraz pod setlocale Kod jest poprawny, nie ma problemu ze skomplikowaniem i uruchomieniem programu.... problem jest to co wyświetla się podczas komplikacji w polu output o braku plików |
Fakt jest ale powinno być chyba na początku, a program się wykonuje i działa, sprawdziłem w Codeblock, jak chcesz to Ci podeśle skompilowany program.
Fakt, jest i kompiluje się tam gdzie jest.... |
Przeprowadzka do odpowiedniego działu.
|
Cytat:
A teraz raz jeszcze przeczytaj ten wątek uważnie i zastanów się o co się rozchodzi w tym wątku... |
A masz zainstalowane Visual C++ Redistributable x86?
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
|
uruchom program jako administrator, tzn vse 2015....
|
To samo:
Kod:
'Ćwiczenie 6 - Rozdział 2.exe' (Win32): Loaded 'C:\Windows\SysWOW64\ntdll.dll'. Cannot find or open the PDB file. |
Zobacz to "Try go to Tools->Options->Debugging->Symbols and select checkbox "Microsoft Symbol Servers", Visual Studio will download PDBs automatically."
|
O to działa:
Kod:
'Ćwiczenie 6 - Rozdział 2.exe' (Win32): Loaded 'D:\Users\Mateusz\Documents\Visual Studio 2015\Projects\Ćwiczenie 6 - Rozdział 2\Debug\Ćwiczenie 6 - Rozdział 2.exe'. Symbols loaded. Przestawienie opcji tylko dla specyficznych modułów - w nich lista pusta przestawia to na wyłączone i jest git :) Teraz zachodzi pytanie co to do jasnej ciasnej to pdb - po co to i na co i czemu jak to włączone to tak długo komplikuje.... |
Mnie się od razu skompilował, ale wolno działa...
|
Cytat:
Lepiej powiedz co to ogóle jest to pdb EDIt Już wiem co to.... ale po kiego to jest standardowo włączone to tego nie wiem.... :szczerb: |
Nie mam pojęcia, właśnie vse odinstalowuje, patrzeć na to nie mogę... Ale pomogło to co podałem?, mnie bez tego poszło... Swoją drogą, żeby na Intelu były takie cyrki, to kpina... zazwyczaj to przy AMD są problemy.
Edit1. Zauważyłem, że przy wyborze co ma być w projekcie, jest opcja "secure coś tam", może odhaczenie tego rozwiązało by problem. |
Pomogło...
Jak pisałem wcześniej, bez tego i tak program się komplikował i działał, ale mnie to niepokoiło. Co do programu to rzecz względna, mi Visual pasuje bardziej od DEV++ (kwestia interfejsu) ;) EDIT Ale wiesz, że nawet jak odinstalujesz za pomocą dodaj usuń to aplikacja nadal zostaje w systemie :szczerb: By się tego pozbyć trzeba w konsoli wydać polecenie odinstalowania z parametrem force :szczerb: |
Komp-lik-acja? A co to? :) Nie używaj polskich znaków w nazwach projektów bo to zły nawyk.
|
Cytat:
Kwestia polskich znaków - to mnie zaciekawiłeś... dla czego? Uzasadnij ;) |
Po pierwsze kompilator zazwyczaj nie lubi ścieżek, gdzie nie ma zwykłych znaków.
Po drugie wyślij projekt jakiemuś azjacie na przykład to się być może przekonasz ;) |
Wysyłanie do Azjatów to mi nie grozi...
:szczerb: Chociaż kto wie... jak raz wysłałem projekt CAD w polskiej wersji językowej to miałem tyle telefonów od kontrahenta firmy, że następne szły już tylko w English :D |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:20. |