Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   Dump pamięci Nand (https://forum.cdrinfo.pl/f106/dump-pamieci-nand-95150/)

misiozol 11.11.2015 20:12

Ja tez nie mam jak sprawdzic moja czarnulka wyzionela ducha jak pomysle o tych 800euro to ciagle zal mi dupe sciska , teraz mam slim 25xx i zyje dalej ale konsoli z nand u mnie chyba brak ;)

Trilu 11.11.2015 20:11

Tak niby jest,ale nie mam dumpa+lv1 aby to sprawdzić .
@Spaid zgraj dump +lv1 Toolboxem i wyślij mi na pw ,mogę to ogarnąć i potwierdzić ,czy działa ,czy też nie .Chyba,że boisz się o IDPS :P

Berion 11.11.2015 20:05

Cytat:

(but I already contacted the author which promised to push that fix into the next release of Flowrebuilder)
No i pusznął? Sprawdzałeś? ;)

Trilu 11.11.2015 20:02

Te info pochodzi z psx-scene ,jest wszystko opisane pod Memdump'em http://www.ps3hax.net/2012/05/released-memdump-v0-01/

Te same opcje są w Toolbox'ie ,ogólnie to nic nie sprawdzę bez konsoli NAND pod ręką ,to wszystko tylko teoria,zbędna zabawa

Porypało mnie z tym 89 ,miało być 84 haha
Odmłodziłem nas toast2

Berion 11.11.2015 19:53

Zrozum, że nie potrzebujesz kompletnego dumpa NAND do odczytania IDPS (nie ma go w brakującym boot loaderze).

Nie potrzebujesz memdumpa dla 4.xx, możesz użyć Rebug Toolbox. Tylko po co...

Spaid 11.11.2015 19:49

Cytat:

Więc weź swój niekompletny dump i odczytaj. Porównaj z tym co wypluwa mM i będziesz mieć pewność, że jest poprawny.
@Berion z multimana i Rebug toolboxa wypluwa taki sam niekompletny dump o wadze 239 MB. Wątpie by ten dump z toolboxa był prawidłowy. Jak znasz programy do porównania to podrzuć.

Niestety w przeglądarce na fonie nie działa mi szukajka.

Cytat:

Memdumpa,zrobić dump i zgrać lv1,potem Flowrebuilder scalić(nie wiem jak to się poprawnie zwie ) i gotowe .
@ Trilu Czyli oprucz dumpa mam jeszcze zgrać tym memdumpem lvl1 tak ??

Do 3.55 nie chce zbytnio schodzić bo zależy mi na czasie. Dało by rade by ktoś podpisał tego memdumpa pod 4.46 ?? Jeśli nie to mógłbym prosić o poradnik ??

Berion 11.11.2015 19:39

1 min. w wyszukiwarce forumowej... >> http://forum.cdrinfo.pl/f105/ps3-backup-nand-u-93038/ (ale i tak linki już wygasły ;])

- - -

lv1 to zrzut pamięci hipervisora, być może zawiera bootloader i być może ten program go stamtąd wydłubuje i wstawia do dumpa NAND, a resztę uzupełnia zerami (inaczej nie miałoby to sensu). Skąd masz te informacje że tak się robi?

I nie, 84. :P

Trilu 11.11.2015 19:37

Robiłem Multimanem ,ale tak NOR jest kompletny ,NAND jest pozbawiony 16mb
Jedyna rada zejść do 3.55,wgrać Memdumpa,zrobić dump i zgrać lv1,potem Flowrebuilder scalić(nie wiem jak to się poprawnie zwie ) i gotowe .
Tak wygląda zgrany dump Memdumpem
- flash_eEID_version$.bin = 64 KB
- lv2_dump_version$.bin = 8192 KB
- lv1_dump_version$.bin = 16384 KB
- flash_stor_version$.bin = 245504 KB

Jak wyżej kolega napisał jest to zbędny zabieg ,aby uzyskać IDPS i PSID .

Berion 11.11.2015 19:35

Cytat:

Napisany przez Spaid (Post 1341728)
Ostatecznie chce wydobyć z dumpa Nand nr IDPS i PSID. Tak jak to zrobił Trilu tyle że z konsoli z NAND to wszystko.

Więc weź swój niekompletny dump i odczytaj. Porównaj z tym co wypluwa mM i będziesz mieć pewność, że jest poprawny.

PSID już napisałem skąd odczytasz. Jest także w pliku xRegistry.sys.

Cytat:

W przyszłości bede chciał przerobić dump z nand na nor
Nie da się.

Cytat:

NA STAŁE zamienić Nr idps i psid w konsoli z pamięcią Nor o ile będzie to możliwe. Dlatego potrzebny mi poprawny dump. Ten link podrzucili mi na innym forum.
Identyfikator konta SEN, czyli PSID zmieniasz w xRegistry.sys.

Cytat:

Co do homebrew istnieją jeszcze 2 programy do zrzutu dumpa dump_flash (Glevand), USB Flash Dump (PS3 Prodiy). Niestety nie mam pewności czy pujdą na 4.46
Nie pójdą i nie odczytasz nimi pełnego dumpa którego do tego do czego chcesz użyć NIEPOTRZEBUJESZ.

Spaid 11.11.2015 19:07

Cytat:

Na fw innych niż Rebug, po prostu opcje zarezerwowane dla Rebug będą niedostępne, te które są dostępne działają. Spróbuj najpierw, nie marudź. :p
Nie dawno zrobiłem dump Toolboxem rozmiar i nazwa pliku wychodzi taki sam jak w przypadku multimana więc to działa podobnie.
Cytat:

Na forum jest temat, w którym ktoś kiedyś pytał o to samo i tam link z kolei do tematu na ps3hax.net gdzie Habib napisał dumper do boot loadera
Szukałem tego tematu ale nie mogłem nic znaleść na ten tamat.@Berion w jakim konkretnie dziale był ten temat. tu w Homebrew ??
Cytat:

W ogóle to co chcesz ostatecznie zrobić? DEX2CEX to po naszemu konwersja konsoli debug w retail.
Ostatecznie chce wydobyć z dumpa Nand nr IDPS i PSID. Tak jak to zrobił Trilu tyle że z konsoli z NAND to wszystko. W przyszłości bede chciał przerobić dump z nand na nor i NA STAŁE zamienić Nr idps i psid w konsoli z pamięcią Nor o ile będzie to możliwe. Dlatego potrzebny mi poprawny dump. Ten link podrzucili mi na innym forum.
Cytat:

Wyciągałem przed wysłaniem do serwisu z dumpa IDPS ,zgadza się i działa .Wstawiony dump z innej mojej ps3 ,pokazuje realny IDPS ,nie warto kopiować zbanowane
@Trilu czym robiłeś ten dump również homebrew ?? Czy programatorem ?? Jak widać jest to dump z modeli slim która ma pamięć nor więc jest dużo łatwiej odczytać tym programem. W moim wypadku sprawdzając tym programem dump z nanda z twojej wypowiedzi natrafiłem na błąd.

Co do homebrew istnieją jeszcze 2 programy do zrzutu dumpa dump_flash (Glevand), USB Flash Dump (PS3 Prodiy). Niestety nie mam pewności czy pujdą na 4.46

Trilu 11.11.2015 19:00

Ja jestem starszy, zapewne ,a nie Ty jesteś starszy o rok ,jak dobrze pamiętam 89 ;)

No nie wylicza ERK a szkoda ,w razie awarii jak znalazł ,a tak trzeba pamiętać za życia konsoli ,o wyciągnięciu ERK.
@Spaid poszło tymi programami ?

Berion 11.11.2015 18:54

Widzisz, starzeję się. Demencja. ;(

Nie wyliczone, odczytane.

Trilu 11.11.2015 18:52

Tak rozmawialiśmy o ERK i to w moim temacie :P
ERK wyliczone z dumpa, jest niepoprawne :)

Berion 11.11.2015 18:46

IDPS wygląda na poprawny. No to super, można sczytywać z modeli "nie hackowalnych" i wyciągać zasoby z systemowej kopii. :] A mnie się przypomina, że to nie chodziło o IDPS tylko ERK, tego jeszcze brakuje do kompletu.

Trilu 11.11.2015 18:41

Wyciągałem przed wysłaniem do serwisu z dumpa IDPS ,zgadza się i działa .Wstawiony dump z innej mojej ps3 ,pokazuje realny IDPS ,nie warto kopiować zbanowane:P
http://oi64.tinypic.com/jinxjr.jpg

Berion 11.11.2015 18:19

Ostatnio o tym rozmawialiśmy na forum, bodajże z Misiozolem i żaden z dumpa nie pokazuje prawdziwego IDPS.

Auror odczytał już IDPS via mM. Chyba, że ma w tle jakiś szajs patchujący to wtedy odczyta niepoprawny - wszystkim co je odczytuje.

A jak zrobić poprawny dump NAND? Serio pytam, ja nie wiem. :}

Trilu 11.11.2015 17:59

IDPS z dumpa jak najbardziej się da ,@Spaid jest parę homebrew które pokazują IDPS ,pierwsze z brzegu IDPSet ,PsnPatch,Irisman,SenEnabler .
Nie trzeba zmieniać CEX na Dex aby zrobić poprawny dump NAND .

Berion 11.11.2015 17:43

Czyli niekompletny, w takiej formie bezużyteczny jeśli chciałbyś użyć go kiedyś do naprawienia konsoli.

Na fw innych niż Rebug, po prostu opcje zarezerwowane dla Rebug będą niedostępne, te które są dostępne działają. Spróbuj najpierw, nie marudź. :p

IDPS z dumpa to się z tego co kojarzę nie da (jest zaszyfrowany). Identyfikator konta SEN natomiast znajdziesz w każdym PARAM.SFO save'a utworzonym na tym koncie.

Na forum jest temat, w którym ktoś kiedyś pytał o to samo i tam link z kolei do tematu na ps3hax.net gdzie Habib napisał dumper do boot loadera. Ale jak to skleić z obrazem który otrzymujesz to nie wiem. W każdym razie jeśli chcesz wyciągnąć tylko identyfikatory to nie nie jest Ci to potrzebne.

W ogóle to co chcesz ostatecznie zrobić? DEX2CEX to po naszemu konwersja konsoli debug w retail.

Spaid 11.11.2015 17:05

Dumpa zgrywałem kilkakrotnie multimanem. Za każdym razem wychodzi jeden plik o wadze 239 MB z końcówką NANDBIN. Soft jaki aktualnie posiadam to 4.46 Rogero Cobra tak jak opisałem w poprzednim temacie. Niestety nie wiem czy tollbox sobie poradzi z dumpem na tym sofcie. Toolbox jest zaprorejktowany specjalnie do softów Rebuga i w innych softach niektóre opcje ma zablokowane.Czytałem że jest ten błąd ale nie kumam za bardzo o co z tym chodzi. Z dumpa chce wydobyć nr idps,psid i porównać z innymi które sprawdziłem programami psnpatch,webnanmod i w informacji o systemie multimana. Na zagranicznych czytałem że jest tzw metoda DEX2CEX Without CEX Flash http://www.ps3hax.net/showthread.php?t=45455. Ogółem znam słabo angielski więc cała operacja jest dla mnie nieco skomplikowana a nie wiem czy musze koniecznie ja stosować jeśli chce tylko wydobyć idps,psid z dumpa.

Berion ten program o którym wspomniałeś jest na forum ?? Czy na stronie głównej cdrinfo ?? Mógłbym prosić o nazwe lub link do tego programu ewentualnie podobnego tematu ??

Trilu 11.11.2015 15:05

Racja ,nie doczytałem wypowiedzi @Beriona ,jak brakuje boot loadera to nic nie zrobi ,myślałem ,że ma poprawny dump i on sieje błędami .

Memdump chyba robił zrzut 256 mb ,nie mam żadnej konsoli z NAND ,nie sprawdzę .

misiozol 11.11.2015 14:53

A co ty chcesz poprawiac jak w dumpie brakuje kilkanascie mb ?

Trilu 11.11.2015 13:56

Zgraj Rebug Toolbox'em ,jakie błędy ,jakim programem sprawdzasz dump'a ?

Miałem konsole, która za każdym razem po zgraniu dump'a siała błędami,ale wystarczyło go poprawić w hex edytorze,aby był poprawny .

Berion 11.11.2015 11:30

Ponieważ nie masz w nim boot loadera. Musisz go zrzucić osobno. Jest link na forum do programu, który to umożliwia. Poszukaj bo już taki temat się pojawił. :P

Sprawdź czy Rebug Toolbox też zrzuca 236MB, a nie 256MB. Być może ten robi to poprawnie.

@MrFilox
A kto Ci powiedział, że chce ingerować? Może chce zrobić kopię "na w razie W". I to jest bardzo dobry pomysł bo bez tej kopii konsola będzie się nadawała na śmietnik, a tak to wówczas można ją jeszcze ratować flasherem.

misiozol 11.11.2015 11:06

Ciezki temat to nie jest jak masz odpowiedni sprzet ;)

MrFilox 11.11.2015 09:32

No właśnie raczej jest to zablokowane, a niekiedy przydatna jest tak możliwość.
Do nadpisania całości, pozostaje tylko linux.

A tak poza tym, po co chcesz ingerować w dump?

PS. NAND w ps3 to ciężki temat, do flashowania...

Spaid 11.11.2015 09:22

Dump pamięci Nand

Witam. Czy zna ktoś dobry sposób na zrzucenie poprawnie dumpa z konsoli z pamięcią nand ?? Dump zrzuciłem multimanem ale po sprawdzeniu wyskakują błędy. Bardzo proszę o pomoc.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:31.