Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Napisy w VCD (https://forum.cdrinfo.pl/f13/napisy-vcd-9576/)

Folwarczny 11.08.2002 23:46

Napisy w VCD

Mam problem z nagraniem płyty VCD z napisami. Moze podacie jakies programy lub strony z tym związane. Bardzo bende wdzięczny

zargo 12.08.2002 10:14

Cześć!

Jesteś bardzo oszczędny w podawaniu szczegółów. Z treści nie wynika, czy masz już gotowy materiał do wypalenia vcd (posiadasz mpega w formacie vcd lub jego mutacji - cvd/kvcd/xvcd), czy materiał filmowy w jakimkolwiek innym formacie (avi, asf, etc.).
Ogólnie rzecz biorąc, napisy w formacie vcd można uzyskać jedynie wklejając je na stałe w obraz.
Format svcd pozwala dodatkowo oprócz wspomnianej wyżej metody dokonać muxowania napisów z obrazem.
Niestety nie wszystkie stacjonarne odtwarzacze dvd potrafią obsługiwać napisy uzyskane drugim sposobem (warto więc przed wyborem metody sprawdzić, czy dany model dvd radzi sobie z opcją - Wykaz kompatybilności odtwarzaczy DVD).
Sprecyzuj dokładnie swoje potrzeby (jaki posiadasz materiał wejściowy, jaki chcesz uzyskać wyjściowy) - będę Ci wtedy wstanie podać bardziej konkretne informacje (progsy, tutoriale)

Pozdrawiam :)
zargo

Folwarczny 12.08.2002 15:20

Szczegóły

Mam film w formacie avi. Nagrywam nero ale jak napiszesz nazwy programów to sobie sciągne. Napisy mam w postaci txt. Jeśli możesz to podaj dwa sposoby, będę bardzo wdzięczny.

zargo 12.08.2002 16:48

No i teraz jesteśmy w domu...

Na wstępie proponuję poczytać trochę board Forum DivX PL - bez tego ani rusz...

1. metoda - permanentne wklejenie napisów do vcd (na stałe) - opis + drobne sugestie + progsy znajdziesz tutaj lub w topicu wcześniejszym niniejszego forum.
2. druga metoda - wymaga więcej czasu i trochę doświadczenia; niestety nie posiadam gotowego opisu, proponuję wpierw abyś sprawdził
Cytat:

...czy dany model dvd radzi sobie z opcją - Wykaz kompatybilności odtwarzaczy DVD).
- jeżeli nie obsługuje, to nie warto zawracać sobie głowy.

W przypadku problemów - pisz.

zargo

sp6 26.08.2002 11:02

Czesc
Widze ze temat jest "walkowany" dosc intensywnie, pomimo tego mam kilka
pytan.
Dlaczego TMPGENC nie widzi pliku .vdr który zrobilem pod VD? (*.avi +
*.ssa), odpalilem auxsetup, mam zainstalowany vfapi, zapisalem to z
rozszerzeniem *.vdr ?
Może ktos opisze mi jak to zrobic "lopatologicznie", nie mam pewnosci czy
mam wszystkie potrzebne do tego pliki.

Pozdrawiam

zargo 26.08.2002 14:37

Jeżeli dobrze Cię zrozumiałem i tak jak piszesz
Cytat:

TMPGENC nie widzi pliku .vdr
to w trakcie wyboru pliku .vdr trzeba wpierw wybrać z rozwijanej listy rozszerzeń All Files (*.*) . Plik .vdr nie jest bowiem domyślnym plikiem TMPEGEnc.
Jeśli natomiast, chodzi Ci o to, że nie możesz go załadować i pojawia się komunikat o mniej więcej treści:
Cytat:

File "D:/[ścieżka]/anything.vdr" can not open, or unsupported
to trochę trzeba będzie pokombinować z ustawieniami w zakładce TMPGEnc Option/Environmental setting/VFAPI plugin - metodą prób i błędów należy włączać/wyłączać pluginy ...File Reader lub ustawiać wartość Priority .

zargo

darek147 28.08.2002 09:44

[QUOTE]zargo napisa***322;(a)
[B]Jeżeli dobrze Cię zrozumiałem i tak jak piszesz to w trakcie wyboru pliku .vdr trzeba wpierw wybrać z rozwijanej listy rozszerzeń All Files (*.*) . Plik .vdr nie jest bowiem domyślnym plikiem TMPEGEnc.
J

Cześć
ja też mam ten problem, ale już próbowałem właśnie zmieniać pluginy i priority, ale mimo różnych kombinacji nie udało mi się tego zrobić

POMOCY! bo już nic nie mogę wymyślić

zargo 28.08.2002 10:08

Nie kumam...
Czy nie możesz załadować pliku .vdr bo go nie widzisz, czy dopiero przy próbie podania ścieżki (przycisk Browse TMPGEnc) pojawia się przywołany przeze mnie komunikat.
Podaj więcej szczegółów.

zargo

darek147 28.08.2002 11:07

Cytat:

zargo napisa***322;(a)
Nie kumam...
Czy nie możesz załadować pliku .vdr bo go nie widzisz, czy dopiero przy próbie podania ścieżki (przycisk Browse TMPGEnc) pojawia się przywołany przeze mnie komunikat.
Podaj więcej szczegółów.

zargo

Sytuacja wygląda tak:
Gdy chcę wybrać plik source w TMPGnc
pliku *.vdr nie widzę ale wybieram *.* i widzę wszystkie pliki. Wtedy go wybieram i pojawia
się komunikat unsupported czy jakoś tak.
Normalnie TMPGnc nie widzi tego typu rozszerzeń (*.vdr) przy najmniej u mnie dlatego wybieram
all files. Gdy właśnie nie udało się uruchomić probowałem z tymi plugianami ale też bez skutku.

Ale ciekawą sytuacją jest to, że dziwnie zapisuje się ten plik (*.vdr) w VirtualDub'ie. Dziwnie musze sam nadać rozszerzenie vdr bo komputer jak nada to póżniej wyglda ten plikjakby był bez rozszerzenia - może tu też coś jest nie tak

zargo 28.08.2002 11:19

Ażeby się upewnić, czy dobrze zapisujesz w VDub'ie, w Eksploatorze systemowym, odznacz opcję Ukryj rozszerzenia plików.... Następnie zapisz plik .vdr podając w nazwie jego pliku rozszerzenie. I spróbuj ponownie załadować plik do TMPGEnc.

zargo

darek147 28.08.2002 13:58

Cytat:

zargo napisa***322;(a)
Ażeby się upewnić, czy dobrze zapisujesz w VDub'ie, w Eksploatorze systemowym, odznacz opcję Ukryj rozszerzenia plików.... Następnie zapisz plik .vdr podając w nazwie jego pliku rozszerzenie. I spróbuj ponownie załadować plik do TMPGEnc.

zargo

próbowałem już tak ale nic to nie daje plik zapisuje się wtedy z VDR, ale i tak TMPG nie akceptuje tego pliku ciągle komunikat unsuported.

sp6 29.08.2002 11:04

W moim przypadku jest niestety tak samo :(

darek147 29.08.2002 11:15

Cytat:

sp6 napisa***322;(a)
W moim przypadku jest niestety tak samo :(
a na jakim Window'sie pracujesz?

Nokia7650i 29.08.2002 18:47

Hello...

Ja też niedawno mzacząłem robić SVCD z napisami i nie miałem problemu z wykrywaniem pliku .vdr.
Przypominam, że zanim otworzysz TMPEGen nie zamykaj Vduba tylko go zminimalizuj te programy się łączą TMPEGen pobiera właśnie vdr od VirtualDuba.
Mój jedyny problem to to, ę musze czekać kilkanaście godzin bo mam słaby sprzęt :))

gg 27961048) 8) 8) 8) :-D

zargo 30.08.2002 10:03

Ilość załączników: 1
Jeśli pomimo prawidłowego postępowania zgodnie z opisem
Cytat:

znajdziesz tutaj lub w topicu wcześniejszym niniejszego forum
pojawia się błąd o treści:

File "D:/[ścieżka dostępu]/anything.vdr" can not open, or unsupported.

to prawdopodobną przyczyną jest:

1. błąd ładowania do TMPGEnc filtru/pluginu Avisynth/VirtualDub script reader obsługiwanego praz bibliotekę ReadAVS.dll, który jest wymagany przy załadunku skryptów .avs i . vdr; jego błędny załadunek jest widoczny w zakładce TMPGEnc Option/Environmental setting/VFAPI plugin - w kolumnie Name jest zapis The file can not be loaded na przeciwko nazwy biblioteki ReadAVS.dll; należy poprawnie wprowadzić wpis do rejestru owej biblioteki .dll i zrestartować TMPGEnc

2. brak pliku msvcr70.dll (potrzebny do prawidłowego frameservingu z VDub'a - opis błędu tutaj

Może sie zdażyć, iż nadal w sporadycznych przypadkach nie będzie się ładować plik .vdr jako źródło dla audio. Pozostaje wtedy tylko:
- oddzielnie wyciągnąć z materiału źródłowego dźwięk i przygotować do formatu akceptowalnego przez TMPGEnc
- skompresować w TMPGEnc sam obraz używając frameservingu z plikiem .vdr
- połączyć obraz i dźwięk (multiplex) przy pomocy narzędzi MPEG Tools wchodzących w skład TMPGEnc.

Pozdrawiam
zargo

sp6 31.08.2002 11:30

[QUOTE]darek147 napisa***322;(a)

a na jakim Window'sie pracujesz?
[/QUO

w'98

/||\aster 01.09.2002 05:35

a ja nie wie mnic na ten temat

niger 14.03.2003 10:28

Jak na SVCD??

??? ostatnio korzystajac z pomocy zamieszczonej na waszej stronie skompresowalem sobie film divxa z napisami do VCD a teraz chcialbym zrobic to samo tylko na SVCD. nie wiem tylko jak ustawic TMPGencodera, bo do kompresji na VCD jest w TMPG gotowy plik przygotowany przez was ktory wystarczy zaladowac a co mam zrobic (co wczytac albo jak poustawiac) zeby skompresowac film do SVCD???
czy VCD 2.0 to jest wlasnie SVCD???
??? ??? ???

LeszekJ 31.03.2003 20:18

1. błąd ładowania do TMPGEnc filtru/pluginu Avisynth/VirtualDub script reader obsługiwanego praz bibliotekę ReadAVS.dll, który jest wymagany przy załadunku skryptów .avs i . vdr; jego błędny załadunek jest widoczny w zakładce TMPGEnc Option/Environmental setting/VFAPI plugin - w kolumnie Name jest zapis The file can not be loaded na przeciwko nazwy biblioteki ReadAVS.dll; należy poprawnie wprowadzić wpis do rejestru owej biblioteki .dll i zrestartować TMPGEnc

Mam jedno pytanie: jak posłużyć się likiem readavs.rar? W opisie instalacji jest punkt nr 3, kóry nie jest do końca dla mnie jasny.

LeszekJ 31.03.2003 21:46

Z tym wgraniem readAVS.dll już sobie poradziłem. Pliki są widoczne ale po naciśnięciu start pojawia mi się komunikat, że wystąpił błąd po uruchomieniu ACM oraz informacja: "Illegal floating decimal point calculation order". Co to znaczy oraz jak to usunąć?
Pozdrawiam

kivan21 30.01.2005 13:37

Witam. Mam ten sam problem co kolega wczesnie opisywał. Nie mozna owtorzyc pliku *.vdr w TMPGEnc - Error "... can not open, or unsoportet", podczas Frameserwowania z Virtual Duba. Szukalem w zakladce Option\Evironmetal setting...\VFAPI Plugin... , tam niby ma byc pozycja ReadAVS.dll;, ale u mnie takiej nie ma. Ściągnąlem readavs.rar , ale nie wiem co za bardzo mam z tym zrobic. Gdzie nalezy zgrac tego DLL, aby TMPGRnc mógł z niego korzytsac?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:26.