Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) (https://forum.cdrinfo.pl/f108/)
-   -   Pomoc w wyborze najlepszego TV 3D (https://forum.cdrinfo.pl/f108/pomoc-wyborze-najlepszego-tv-3d-96042/)

misiozol 29.02.2012 20:17

Pomoc w wyborze najlepszego TV 3D

Tak jak w temacie wszyscy którzy poszukują najlepszego TV do oglądania filmów w technologi 3D .

Dla wszystkich, którzy stają przed wyborem sprzętu 3D, sa dwie najpopularniejsze jak do tej pory technologie stereoskopowe: aktywna i pasywna.

Jakość obrazu, to nic innego jak rozdzielczość wyświetlanego obrazu, jego jasność oraz efekt przenikania się obrazów. W przypadku okularów migawkowych do każdego oka dociera obraz w takiej jakości, w jakiej został on nagrany. Nie ma tutaj mowy o żadnych stratach na jakości. Sprawa komplikuje się jednak w przypadku okularów pasywnych, gdzie dwa różnie spolaryzowane obrazy wyświetlane są obok siebie. Niestety w tym przypadku tracimy na jakości obrazu i do każdego oka dociera sygnał w dużo mniejszej rozdzielczości 1920 x 540 pikseli.

Biorąc pod uwagę jasność obrazu, która dociera do naszego oka zwycięzcą są okulary pasywne. Testy jasności wykazały bowiem, że okulary migawkowe przyciemniają obraz nawet trzykrotnie bardziej niż okulary pasywne.
Jednym z problemów technologii 3D jest przenikanie się obrazu. Badacze z firmy TCO Development wykazali, że większe problemy z obrazem zauważamy w przypadku okularów pasywnych. Szczególnie podczas odchylenia obrazu w pionie. Tutaj odchylenie już o 15 stopni powoduje nieprzyjemny dla oka efekt cross-talk, czyli smużenia spowodowane niekompletną izolacją obrazu dla oczu, czego nie zaobserwowano w konkurencyjnych okularach aktywnych.

Zatem co najlepiej wybrać ? Niestety nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi. Wybór konkretnej technologii zależy od indywidualnych upodobań i oczekiwań konsumenta. Jeśli widz jest wrażliwy i jest w stanie zauważyć najmniejszy spadek jakości obrazu, to powinien zainteresować się okularami aktywnymi. Jeśli natomiast przeczytawszy powyższą analizę i oglądając w sklepie produkty wykonane w oparciu o różne technologie, nie widzi między nimi różnicy, to w najlepszym wyborem będą okulary polaryzacyjne. Tym samym o wyborze najlepszej opcji TV dla danego poszukiwacza będziemy dyskutować tutaj w temacie .

cyryl33 18.12.2012 12:11

Ja mam samsunga PS60E6500 i jestem zadowolony ;) obraz 3d elegancki - jadę na oryginalnych okularach. Menu nawet ok, jedyny minus to dźwięk z tv, ale jak już taki telewizor to i porządne audio.

rcobex 08.01.2013 23:56

Telewizor LCD - 3D aktywne vs pasywne ?

Zasadniczo wiem czym się te technologie różnią, mam jednak pytanie dla osób które na własne oczy widziały różnicę na tym samym materiale.
Ogólnie krąży teza, że "aktywna" lepsza jakościowo bo nie obcina rozdzielczości poziomej. Wadą jest, że niby coś komuś migocze, innemu nie, a "bryle" drogie.
Za technologią pasywną przemawia cena okularów i wygoda ich użytkowania (chociaż ponoć te "migawkowe" też są już lekkie.)

W tym półroczu zmuszony będę kupić jakiś TV, nurtuje mnie tylko wybór - pasywne/aktywne. Przyznam, że raczej skłaniam się ku aktywnej, chyba nie zniosę spadku jakości. A może tego aż tak nie widać ? :ysz:

Jarson 09.01.2013 00:34

No to już bezwzględnie musisz zobaczyć. I to nie konkretną technologię, tylko konkretny model TV i jak się sprawdza.

Większości osób oba rozwiązania odpowiadają, ale to dlatego, że większość osób nie zwraca uwagę na jakość poza samym momentem kupna, gdzie trzeba wydać tyle ile się może, żeby było - nawet nie zdają sobie sprawy, że gdyby dać im model połowę tańszy i nic nie powiedzieć to będą przekonani, że wszystko jest ok.

Jeśli dla Ciebie różnica w jakości odgrywa rolę, to prawdopodobnie pasywne okulary będą Ci przeszkadzać. Ale najpierw zobacz, potestuj, a nuż się okaże, że pasywne 3D Ci odpowiada i zaoszczędzisz trochę gotówki?

Reetou 09.01.2013 00:42

Ostatnio też trochę dumałem nad tematem, ale podszedłem do niego bardziej empirycznie: polazłem do saturna i poprzymierzałem sobie okularki od samsunga, sony'ego (aktywne) i lg (pasywne). O ile sam efekt 3D był niezły w obu technologiach jak na takie krótkie testy, to zauważyłem jeden niepokojący efekt - mianowicie przy pasywnym lg efekt był niezły jeśli patrzyłem na ekran stojąc w określonej odległości i na wprost ekranu. Krok w bok, czy do tyłu i efekt zanikał. Takich objawów nie zauważyłem przy aktywnych tv. Tylko nie wiem, czy to wina technologii, czy tandetnego modelu lg. Ale warto na to zwrócić uwagę - w końcu nie zawsze ogląda się tv siedząc na wprost ekranu, szczególnie w kilka osób...

rcobex 09.01.2013 07:37

Hmm, czyli jednak nie pozostanie nic innego jak przekonać się na własne oczy. Trzeba będzie tylko znaleźć miłego pana w jakimś sklepie któremu będzie się chciało zrobić małą prezentację. Z tym akurat różnie bywa.

- Deckard - 09.01.2013 14:39

W weekend miałem okazje na Bravii w aktywnym 3D pograć w tekkena i zobaczyć Avengers
Wygląda to na prawdę świetnie, nic nie przycina,film robi wrażenie
Znajomy dostał gratis 3 pary brylków + bondy na bluray razem z tv

Migotanie i czasem rozjeżdżanie obrazu było widoczne na kompresowanej kopii zapasowej meridy walecznej

rcobex 09.01.2013 21:29

Cytat:

Napisany przez - Deckard - (Post 1237345)
W weekend miałem okazje na Bravii w aktywnym 3D pograć w tekkena i zobaczyć Avengers
Wygląda to na prawdę świetnie, nic nie przycina,film robi wrażenie
Znajomy dostał gratis 3 pary brylków + bondy na bluray razem z tv

Migotanie i czasem rozjeżdżanie obrazu było widoczne na kompresowanej kopii zapasowej meridy walecznej

Sony z serii HX ma znakomite 3D, zresztą to telewizor który dostał nagrodę EISA. Niestety jest makabrycznie drogi co skutecznie odstrasza klientów. A przecież jak w każdym Sony mamy tam matrycę Samsunga. Jak widać oprogramowanie czyni cuda, szkoda, że liczą sobie jak za Bentleya. Miedzy innymi za to nie lubię Sonego.

Jarson 09.01.2013 21:58

Między innymi dlatego Sony ma teraz tak olbrzymie kłopoty finansowe. Nie widziałem 3D w wykonaniu Sony, ale zapewne jest bardzo dobre. Przy czym widziałem 3D w wykonaniu Samsunga i sądzę, że nie ma się tam czego przyczepić.

superrrmario 09.01.2013 22:40

Widziałem jedno i drugie. Stawiam na Sony.

pali 09.01.2013 23:31

Ja widziałem 3D tylko w kinie Oka na Marszałkowskiej, za Jaruzelskiego.
Całe moje dzieciństwo grali dwa filmy: "Gry i zabawy zwierząt" i jakiś drugi. Okulary chyba aktywne mieli.

Już wtedy znudziło mi się to całe 3D.

icemac 10.01.2013 08:28

mam LG 47lm620s - okulary pasywne

idąc do sklepu wiedziałem co zakupię (chodzi mi o LG "3D pasywne", ale nie konkretny model) więc chodziłem z filmami na hdd i testowałem :)
aktywne okulary jakoś dla mnie miały za ciemny obraz, a pasywnych nie czuć na nosie ;)
jakość jak i "wychodzenie" zależy od materiału jaki oglądasz.

Ja jestem zadowolony z LG

ynsiwy 10.01.2013 10:19

A miał ktoś do czynienia z 3D w plazmach Panasonica?

Reetou 10.01.2013 18:45

Cytat:

Napisany przez icemac (Post 1237424)
Ja jestem zadowolony z LG

O, świetnie... Możesz wyjaśnić moje wątpliwości z postu wyżej? Ta utrata efektu 3D w LG przy spojrzeniu na ekran pod kątem... Czy to był lewy egzemplarz, czy ta technologia po prostu tak ma? Jeśli to sprawa technologii, to mam obawy , czy 2 osoby siedząc po 2 stronach ławy mogą obejrzeć na nim film 3D...

Berion 10.01.2013 20:28

Czym się różni to całe 3D, aktywne od pasywnego?

Czy nie lepiej zaczekać na telewizor, który nie będzie potrzebować okularów?

legion 10.01.2013 20:29

Posiadam jak @ice lg ten sam model tylko 55 cali i wczesniej mialem Samsunga UE46ES6570 - powiem jak dla mnie nie chodzi o wielkosc tylko o okulary pasywne zero bolu gowy (po godzinie ogladania 3d) po aktywnych bol glowy podwojne widzenie po godzinie czasu ogladania materialu 3d i dlatego zmienilem na lg - moze na mnie tak dziala miganie ale tez mozna zauwazyc ze pasywne okulary moga uzywac dzieci a aktywnych raczej nie powiny :).
Takze jest nowa aktualizacja softu ktora ulepszyla wyswietlanie 3d plus super rozdzielczosc na lg wiec juz praktycznie niczym nie ustepuje w jakosci obrazu okularow aktywnych.

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1237506)
Czym się różni to całe 3D, aktywne od pasywnego?

Czy nie lepiej zaczekać na telewizor, który nie będzie potrzebować okularów?

juz zrobiony przez toshibe cena kolo 50000 zl :D (prototyp oledowy)

rcobex 10.01.2013 22:31

Trochę poszperałem, większość osób które - można by napisać jest obyta z technologią 3D preferuje technologię aktywną. Argumenty są różne, przeważnie dwa. Przede wszystkim utrata rozdzielczości i kąty podczas oglądania plus swoboda poruszania się. Przy "aktywnej" tego typu rzeczy nie ma. Piszę tylko to co znalazłem w sieci. Z migotaniem różnie bywa, większość osób tego praktycznie nie widzi. Zapewne jednak jakaś szkodliwość jest. Mnie najbardziej boli utrata połowy rozdzielczości poziomej, takie wykastrowane 3D będzie na dużym TV moim zdaniem widoczne. O tym też ludziska piszą. Nie da się oprogramowaniem naprawić takiego ubytku, po prostu jednemu to nie przeszkadza innemu nie.

Edit: Dla pana Beriona => http://www.cinematic.pl/news/telewiz...asywne-3d.html

icemac 11.01.2013 08:12

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1237481)
O, świetnie... Możesz wyjaśnić moje wątpliwości z postu wyżej? Ta utrata efektu 3D w LG przy spojrzeniu na ekran pod kątem... Czy to był lewy egzemplarz, czy ta technologia po prostu tak ma? Jeśli to sprawa technologii, to mam obawy , czy 2 osoby siedząc po 2 stronach ławy mogą obejrzeć na nim film 3D...

jest to moja opinia, czy się z nią zgadzasz czy nie to mnie nie obchodzi :P

a teraz tak na serio - każde 3D trzeba oglądać z odpowiedniej odległości, najlepiej ogląda się siedząc na wprost TV, ale kąty widzenia dla mnie w tym LG są dobre (wszystko zależy od serii telewizorów) - i tak musisz siedzieć mniej więcej na wysokości ekranu.
Ja mam TV z jednej strony pokoju a siedzę z drugiej - nie jest maniakiem wpatrywania się w TV z odległości 1-2m (aby widzieć wszystkie szczegóły - bo podobno im bliżej tym lepiej ... g... prawda). Kanapa z której oglądamy jest z 7m od TV - wiem, za dużo ale najwygodniej nam się tam siedzi i z tego miejsca ogląda. Obraz 3D ma odpowiednią głębię (można sobie jeszcze dostroić) i i tak samo 3D wygląda zarówno z prawej jak i lewej strony TV.

P.S.
to moja opinia jak napisałem powyżej.
Pozdrawiam

legion 11.01.2013 22:12

@icemac zgadzam sie dodam ze minimaln odleglosc zalecan to 2 m przy ogladaniu 3D

CIAPEK 26.01.2014 17:22

pytanie techniczne...

Czy odświeżanie 200 hz a 600 hz w przypadku telewizora LED 3D to znacząca różnica widzialna "gołym okiem"?
Chodzi dokładnie o takie telewizor:

http://www.euro.com.pl/telewizory-le...320.bhtml#opis

600 hz jest o 800 zł droższe!!

Reetou 26.01.2014 20:26

W przypadku Samsunga to nie do końca odświeżanie, oni nazwali to clear motion rate i odpowiada za odwzorowanie ruchu na ekranie niby w dynamicznych scenach, ale ja mam tak dziwnie, że widzę różnice nawet przy zwykłym ruchu kamery. Staruszce było wszystko jedno i wzięła dwusetkę, a ja nie mogę oglądać u niej telewizji, natomiast sam wziąłem 600, a długo biłem się z myślami czy nie wziąć 800, ale to kolejne +1Kzł.

Najlepiej sam wybierz się do jakiegoś sklepu dla idiotów i na ściance tv namierz obok siebie jakąś 200 i 600 Samsunga. Zwróć uwagę na rozmazywanie obrazu przy dynamicznych ruchach, porównaj i zdecyduj czy Ci przeszkadza to, czy 800 zł ;)

M@X 26.01.2014 20:48

Ja mam 100 Hz wbudowane i wylaczylem w cholere - nie da sie patrzec na "poprawiony" obraz - wyglada jak film "u cioci na imieninach" i nie ma nic wspolnego z oryginalnym zamyslem artystycznym rezysera i operatora obrazu.

CIAPEK 27.01.2014 21:41

Bylem w sklepie, zobaczyłem, oceniłem.

Ja widzę różnicę :) Oczywiście na korzyść wyższego odświeżania. Nie jest to oczywiście jakaś kolosalna różnica, ale 600 Hz jest ok.
Nie miałem okazji zobaczyć 400 Hz.

Warto też wspomnieć o efekcie o którym wspomniał M@X. Przy wyższym odświeżaniu obraz faktycznie wygląda nieco nienaturalnie, ale ja zauważałem to na telewizorach 800 i 1000.
600 wg. mnie to dobre optimum. Zwłaszcza przy matrycy tej wielkości.

Tylko ta cena za tę różnicę !! :/
Fajna 46 kosztuje 3390, a mniejsza 40 2600.

madmax2 29.03.2015 16:15

Odświeżę temat.
Muszę wybrać nowy telewizor.
Żona chce 3D, a ja 4K.
Od informacji w sieci to mnie już głowa boli.
Obecnie mam 46 calową plazmę Panasonica z 2010 roku i turbodekoder NC + podłączony do sieci.
Zamierzam kupić odbiornik o przekątnej minimum 50 cali.
Co wybrać?

andy 29.03.2015 17:18

Ile chcesz wydać?

madmax2 29.03.2015 17:45

Maksymalnie 4500, ale najlepiej 4000 PLN.

misiozol 29.03.2015 20:20

w tej kwocie jest co wybrac w 50 calach z uhd , sam jakos w grudniu kupilem 60 cali 3D z aktywnymi okularami ale nie uhd doszedlem do wniosku ze zanim technologia bedzie w zyciu codziennym telewizor sie zstazeje na tyle zeby go znowu zmienic ;)

madmax2 29.03.2015 20:21

Zawężyłem wybór do:

http://www.mediaexpert.pl/telewizory...800h,id-238569

Oraz do
http://www.mediaexpert.pl/telewizory...d-4k,id-224981

mdfire 30.03.2015 16:09

Cytat:

Napisany przez madmax2 (Post 1319554)

Moim zdaniem na co dzień nie będziesz korzystał ani z 3D (niewiele materiałów nadawanych w tej technologii, oglądanie TV w dodatkowych okularach nie jest zbyt wygodne i mimo wszystko nie ma takiego efektu jak w kinie) ani tym bardziej z UHD (praktycznie brak materiałów, technologia wciąż jeszcze raczkuje). Jednak jak pokazały testy przy zbliżonej cenie telewizora, jakość obrazu dynamicznego przy matrycy FHD będzie o wiele lepsza niż przy matrycy UHD. Pisałem już o tym tutaj.
Podsumowując, jeśli już zdecydowałeś się na Samsunga, to bierz tego pierwszego.

misiozol 30.03.2015 19:19

Moze w polsce nie ma materialow nadawanych w 3D , ale na zachodzie jest po kilka dedykowanych na platnych platformach gdzie leca TYLKO filmy 3D a efekt przy 60 calach jest zajefajny ;)

rcobex 08.05.2015 21:09

Niestety będę zmuszony kupić TV. Nasz 7 latek HD-ready zaczyna umierać, robią się coraz większe plamy na ekranie. W serwisie powiedzieli, że prawdopodobnie matryca kończy żywot.

Trochę wypadłem z tematu, upatrzyłem sobie cztery modele. Kompletnie nie wiem którego wybrać, jak człowiek czyta komentarze, to na dobrą sprawę nic by nie kupił. Jedni narzekają, drudzy zachwalają, totalny "misz-masz".

Może ktoś pomoże ?

1. http://allegro.pl/salon-firmowy-tosh...305607344.html
2. http://allegro.pl/tv-led-panasonic-t...307555638.html
3. http://allegro.pl/smart-tv-48-samsun...337239361.html
4. http://philips.strefamarek.allegro.p...48pfs6609.html

Nie wymagam cudów "smart", liczy się przede wszystkim obraz.
Warunek to 48 cali, tak sobie upatrzyłem i koniec. :)

Jarson 08.05.2015 22:03

Cytat:

Napisany przez rcobex (Post 1323797)
jak człowiek czyta komentarze, to na dobrą sprawę nic by nie kupił.

Ludzie rzadko to biorą pod uwagę, ale przecież jest to jedna z opcji ;) Dodam, że nawet nie taka głupia.

Cytat:

Napisany przez rcobex (Post 1323797)
Nie wymagam cudów "smart", liczy się przede wszystkim obraz.
Warunek to 48 cali, tak sobie upatrzyłem i koniec. :)

Brałbym Samsunga. Akurat ma trochę funkcji "smart", ale dla mnie też nie są one pierwszorzędnie ważne, to raczej taki dodatkowy plus do ogólnej oceny. Po prostu masz tu bardzo przyzwoity obraz, a do tego stosunkowo niewielką szansę, że TV będzie się tułał po serwisach. Choć tu żadnej pewności nie ma, dziś nie mam pełnego zaufania do żadnej marki. W tych cenach jakie są bardzo trwałego produktu po prostu zrobić się nie da - to tak jakby oczekiwać zdrowego i smacznego chleba za 2 zł :P

M@X 09.05.2015 01:26

Jako ze temat juz starszy zapytam tych co nabyli parenascie miesiecy temu - uzywacie wogole tego niby-3D? ;-)

- Deckard - 09.05.2015 05:33

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1323825)
Jako ze temat juz starszy zapytam tych co nabyli parenascie miesiecy temu - uzywacie wogole tego niby-3D? ;-)

ja mam tv od ponad roku , 3D używałem 3 razy :szczerb:

rcobex 09.05.2015 09:46

Aktualnie mam Philipsa, jakoś się przyzwyczaiłem do tej marki. Model z linku otrzymał bardzo wysokie noty w testach, sam nie wiem. Chyba będę wybierał między Philipsem a Samsungiem. Najlepiej jakbym miał możliwość porównania, ale tego typu akcje to tylko fantastyka. :)

mgit 09.05.2015 10:27

Cytat:

Ja użyłem tego 3D aż 5 razy :taktak: - teraz od kilku lat zbiera kurz

misiozol 09.05.2015 11:41

Cytat:

Ja uzywam , i jestem bardzo zadowolony ;) , tak jak pisalem sa dedykowane kanaly 3d , efekt filmu w 3d jest zaje.bisty :D

M@X 09.05.2015 14:11

Cytat:

Napisany przez - Deckard - (Post 1323840)
ja mam tv od ponad roku , 3D używałem 3 razy :szczerb:

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1323853)
Ja użyłem tego 3D aż 5 razy :taktak: - teraz od kilku lat zbiera kurz

Czyli tak jak myslalem - dzieki. :spoko:

Patrix 09.05.2015 14:39

Mam 3D, nie użyłem nigdy. Nie byłem też w kinie 3D i nie mam zamiaru być.

misiozol 09.05.2015 16:07

Ehh nie wiecie co tracicie , nie ma to jak dobry film w 3D nie mowie tu o jakis guwnianych produkcjach , najlepsze sa takie sci-fi :D no i trzeba lubic taki klimat tez ;)

Patrix 09.05.2015 16:45

klimat lubię, 3d nie...

- Deckard - 09.05.2015 17:10

Cytat:

Napisany przez rcobex (Post 1323852)
Aktualnie mam Philipsa, jakoś się przyzwyczaiłem do tej marki. Model z linku otrzymał bardzo wysokie noty w testach, sam nie wiem. Chyba będę wybierał między Philipsem a Samsungiem. Najlepiej jakbym miał możliwość porównania, ale tego typu akcje to tylko fantastyka. :)

To zostań przy Phlipsie :spoko: idz do jakiegoś mm albo saturna i porównaj obie marki

rcobex 11.05.2015 22:45

Po konsultacjach z panem "kiki" z HDTV, zmuszony jakoby jestem do zmiany preferencji. Może być 47 cali, choć jakoś mnie to boli.

Za 3000zł z profesjonalną kalibracją mogę mieć to - http://www.3dmaniak.pl/56672/toshiba...y-warto-kupic/

Nie brałem tej marki pod uwagę, może to i błąd, ale nie znalazłem negatywnej opinii na temat tego TV w sieci. Obraz klasy premium za pieniądze klasy średniej-wyższej. Jedynym minusem jest dosyć ubogie wyposażenie w "smart pierdoły" na których mi nie zależy.

Ma ktoś z forumowiczów ten model ? Chciał bym jutro go zamawiać. Dla mnie kupno TV to jak zakup samochodu. :sciana:

Pierwszy 11.05.2015 23:34

do 3000zł wybrałbym panasonica as640 55 cali... ale warunek ~47 cali więc 48as640

w profesjonalną kalibrację w wykonaniu kiki nie wierzę... wystarczy spojrzeć na ichiejsze testy i zdjęcia z niby skalibrowanych tv...

test 48as640 -> https://www.avforums.com/review/pana...V-review.10436

rcobex 11.05.2015 23:39

No wybacz, ale ten Panasonic to kulawa sprawa co do tej Toshiby (nawet wersja 650 mnie nie skusiła). Kupują tam osoby które mogą zwrócić TV jeżeli coś jest nie tak. Tego się trzymam. Kalibracja obrazu to nie "kiki" tylko soft pobrany od producenta. Zawsze można zrobić "po swojemu" w przypadku nie dopasowania.

Panasonic serii "7" jest porównywalny, wszelakie fakty za tym przemawiają.

Pierwszy 11.05.2015 23:52

dlaczego ten panas to kulawa sprawa? tv do sklepu też możesz zwrócić jeśli coś jest nie tak (do 14 dni przy zakupie przez internet), nie ma czegoś takiego jak "kalibracja przez soft od producenta"...

panas as640 to martyca va, as650 to matryca ips więc to dwa rózne telewizory...

jakie wszelakie fakty? wg testu, do którego link podałem panas ma czerń zmierzoną na poziomie 0,055 cd/m2 i kontrast 2200:1, jak tu wypada toshiba? co przemawia za toshibą?

rcobex 12.05.2015 00:04

Co przemawia, matryca IPS. :)

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Choć dobre oprogramowanie potrafi zrobić cuda z matrycą VA czy AUO.
Obstawiasz super czerń, no akurat w tej Toshibie nie ma się co czepiać czerni. Jak na matrycę IPS. Czyli lepsza jasność, kąty widzenia, odwzorowanie kolorów (naturalnie, nie tak jak to mają Samsungi, niestety).

Oczekuję po prostu dobrego obrazu HD i Full-HD z plików "mkv" itp. Ten TV podobno ma mi to dostarczyć w najlepszej postaci, jakie są dostępne do 3000zł w wielkości 47 cali lub nieco większej.

Pierwszy 12.05.2015 00:17

widać, zależy jakie kto ma priorytety... dla mnie kontrast i czerń to sprawa pierwszorzędna, dla ciebie kąty i jasność panela... trzeba na coś się zdecydować i wybrać...

edit: znalazłem test tej toshiby http://www.digitalversus.com/tv-tele...1922/test.html
Contrast: 800:1
Black: 0.19 cd/m2

przy panasie wypada dosłownie blado...

misiozol 12.05.2015 09:45

A jak dla mnie przesadzacie obydwoje :P , jak telewizor podziala na stan obecny 4-6lat to sukces a wywody macie jak byscie kupywali go na kolejne 30lat lol2

rcobex 12.05.2015 10:47

Toshiba zamówiona. Przyjedzie w czwartek. Dla potomności krótko napiszę czy warto.

Pierwszy 12.05.2015 14:49

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1324211)
A jak dla mnie przesadzacie obydwoje :P , jak telewizor podziala na stan obecny 4-6lat to sukces a wywody macie jak byscie kupywali go na kolejne 30lat lol2

jakie wywody? nie sztuka kupić byle co, chodzi o to, żeby być zadowolonym przez te 4-6 lat używania...

@rcobex: napisz jak dojdzie, szczególnie ciekawi mnie ta kalibracja softem od producenta... mam nadzieje, że to nie zwykły picture wizard :]

januszpawlik 13.05.2015 08:42

W swoim samsungu też mam 3d i szczerze powiedziawszy to prawie w ogóle z tego nie korzystam :) na początku strasznie się napaliłem na 3d a jak już przyszło do zakupu i oglądania, to obejrzałem avatara i coś tam jeszcze i jakoś specjalnie nie byłem zachwycony. Do tego okulary są aktywne, więc po czasie oczy zaczynają mnie boleć. I dodam jeszcze, że strasznie szybko w tych okularach bateryjki się rozładowują :D

rcobex 14.05.2015 21:48

TV podłączony. Cóż mogę napisać, na te kilka chwil zabawy, jestem zadowolony prawie w pełni. Dlaczego prawie ? Ponieważ do jasnej ciasnej, dlaczego nie kupiłem większego ??? 50 cali Toshiba nie produkuje, a 55 to już inna kwota, nie stać mnie.
Obraz moim zdaniem świetny. Czarne jest czarne, białe jest białe, podświetlanie matrycy równomierne (brak ciemnych rogów jak to mają w zwyczaju co poniektóre LG np.) Nie mam wymagań nie wiadomo jakich, ale nie mogę znaleźć w obrazie jakiegoś minusika, no może piłka tenisowa delikatnie jakby "smuży", ale ten efekt widać na każdym LCD z jakim miałem styczność. Poza tym, to marginalna sprawa. Fajnie sprawdza się w mocno nasłonecznionym pokoju, na moim starym LCD bez zasłonięcia rolet trzeba było się przyglądać. Bardzo podoba mi się opcja zmiany jasności podświetlenia matrycy, fajna sprawa.

Dźwięk jak na tak cienki TV zaskakująco dobry. Słychać nawet delikatny bas, tego się nie spodziewałem. Tutaj naprawdę wielkie brawa. Na początku wydawało mi się, że jest za dużo wysokich tonów, znowu efekt starego TV pozostawił ślad. Po kilku minutach się przyzwyczaiłem.

Co do 3D, mam tylko jeden film - Gravitacja => http://www.filmweb.pl/film/Grawitacja-2013-564230

Nie jestem zwolennikiem tego typu oglądania, ale chyba nieco zmienię zdanie. Ten film prezentuje się olśniewająco w 3D. Naprawdę polecam.
Skalowanie 2D/3D w normie, szału ni ma.
Kanały SD wyglądają naprawdę dobrze, co prawda brakuje nieco ostrości, ale za to praktycznie nie widać słabej rozdzielczości. Kolejne brawa.

Nie bawiłem się resztą, jakieś tam opcje smart mnie nie ruszają. Na tym polu Toshiba ma plecy do konkurencji, zwłaszcza do Samsunga i Philipsa.

Wykresy z kalibracji dostałem, szczerze się przyznam, że sporo tego tam, ile to dało - nie wiem. Nie widziałem jak gra ten TV bez kalibracji.

Mam ogromną ochotę kupić coś nieco większego........ :ysz:

misiozol 14.05.2015 22:46

Obejrzyj sobie w 3D : prometeusza , jupiter ascending , transformers , pacific rim , xmen ,no i jeszcze pare sie znajdzie :D

M@X 14.05.2015 22:58

...a "Powiekszenie" Antonioniego na szczescie zawsze i wszedzie wyglada tak samo dobrze. :spoko:

Pierwszy 14.05.2015 23:26

@rcobex: można prosić o te wykresy z kalibracji?

haa, a pisałem "do 3000zł wybrałbym panasonica as640 55 cali" :D

Jak gra tv bez kalibracji możesz sprawdzić. Musisz tylko spisać WSZYSTKIE ustawienia obrazu z profilu, który był kalibrowany i reset do ustawień fabrycznych. Potem przywrócić spisane ustawienia.

rcobex 15.05.2015 10:47

Kurcze, jednak po rozmowie telefonicznej z panem Krzysztofem, zdecydowałem się na coś większego. Przynajmniej trochę, bo na 55 cali mnie nie stać, po drugie moja żonka nie chce słyszeć o tak dużym TV.
W sumie to tylko 3 cale więcej, czyli 7,5cm po przekątnej, zawsze coś.
Stanęło na - http://www.panasonic.com/pl/consumer...-50as650e.html
Mam nadzieję, że będzie miał podobny obraz, bo ten z Toshiby bardzo mi się podobał. Szkoda tylko, że jest jedna para okularów, trzeba będzie dokupić.

misiozol 15.05.2015 10:51

Za daleko nie zajdziesz jak sie bedziesz sluchal kobiety ile cali ma miec telewizor :D zawies go jak nie bedzie jej w domu , myslisz ze bedzie wiedziec ile ma cali jak nie zobaczy pudelka moja protestowala na 60cali ale jak zobaczyla to jej przeszlo , ewentualnie bedzie miec ciche dni :D bierz 55cali i nie wnikaj :)

Wawelski 15.05.2015 21:27

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1324701)
Za daleko nie zajdziesz jak sie bedziesz sluchal kobiety ile cali ma miec

Odradzam kwestionowanie zdania swojej kobiety w temacie ilości cali. Bardzo odradzam.

misiozol 15.05.2015 23:48

Zalezy jakich cali lol2

rcobex 17.05.2015 10:56

Przy zakupie pasywnych okularów 3d zwracać na coś uwagę ? Czy kupić po prostu tanie ?

- Deckard - 17.05.2015 12:36

Cytat:

Napisany przez rcobex (Post 1324912)
Przy zakupie pasywnych okularów 3d zwracać na coś uwagę ? Czy kupić po prostu tanie ?

A są jakieś dedykowane do producenta twojego tv?

rcobex 17.05.2015 18:04

Kurczę nie wiem, na allegro piszą że pasują te bryle do każdego pasywnego.

rcobex 20.05.2015 15:28

A czy ktoś może mnie uświadomić dlaczego Panasonic AS650E nie widzi u mnie pendrive 32GB USB 3.0 ? Toshiba widziała. A ten pisze, że urządzenia nie rozpoznano, mimo iż samą nazwę rozpoznaje. Formatować go nie chce.

bartekkoch 20.08.2018 11:42

może jest zapełniony i dlatego? Kiedys miała taka sytuacje bo za długo go czytał i dlatego. Spróbuj z 10% zapełnieniem pamieci podlaczyc.

chris996 03.10.2024 17:26

Dawno nikt nie pisał, niemniej polecam telewizor PHILIPS 55" cali.
Taki mam w salonie. Telewizor oparty na systemie Android.
Ma oprócz zwykłej telewizji analogowo-cyfrowej, możliwość oglądania filmów Netflix, cda.pl itp. Jest też youtube. Także nic dodać, nic ująć.

misiozol 03.10.2024 22:20

Ma 3D ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:44.