![]() |
Żadna z nich. ;]
|
Ktoras z tych http://www.moregameslike.com/afrika/ ?
|
Technicznie to jest kaszanka, nie oszukujmy się. Dno dna. Ale jest w niej unikalna ta fotograficzna otoczka. Gdyby taka gra została wydana dzisiaj, tylko z mechaniką nie nastawioną na żyłowanie czasu spędzonego z grą (nowe zwierzęta pojawiają się dopiero po zrobieniu zamówionych zdjęć, więc nawet nie da się zrobić kilku kluczowych misji na raz), grafiką i fizyką na poziomie (np. U4, Horizon czy nadchodzącego GoW) to ja bym to kupił w dniu premiery za 200zł. :D
Oni zrobili (albo mieli zrobić?) jeszcze to samo tylko pod wodą. Niestety nie znam tytułu. |
Nie nazwałbym tego kaszaną. Owszem, sporo tu drewnianych mechanik, ale potrafi dać satysfakcję... no i to jest bodajże jedyna gra gdzie można się pobawić w wirtualne foto-safari.
Jakby tego było mało to "Afrikę" później odsprzedam z zyskiem. ;) |
Gdyby nie ten temat dalej bym był nieświadom takich cudów jak "Africa, naprawdę chce Ci się w to grać? Ja rozumiem 10 lat temu, gdy człowiek cieszył się każdą kaszaną z rynku... ale w dobie cyfrówek i promocji... wydaje mi się, że jest dużo więcej ciekawszych produkcji :P
|
To przypomnij sobie trwało za pierwszym razem. :P
|
W końcu po długim czekaniu gra dotarła. Co do hien się jeszcze nie wypowiem, ale pragnę zdementować jeden komentarz:
Cytat:
|
Przepłaciłeś. :D
Daj znać czy przebiłeś się przez Hieny. U mnie się wieszała na loadingu przed scenką wprowadzajacą. |
No i w końcu dorwałem wersję chińską (z językiem angielskim) za 50zł. :szczerb:
Uwzględniając normalne ceny tej gry na ebayu - od około 70zł za japońskiego importa (bez języka angielskiego) nie powinienem mieć później problemu odsprzedać bez straty. :D |
Cytat:
Gametrade mimo wszystko prostsze... szybsze... i tańsze... |
Nie prościej bo trzeba się z tym mordować, jakieś wysyłki, sryłki, a na giełdę wystarczy pójść. ;]
|
Cytat:
|
Ja już dawno przestałem kupować gry, a więc i je sprzedawać. Pod nosem mam giełdę komputerową, tam od 10 do maksymalnie 40zł są wymiany jednej gry na inną.
|
Tego to się akurat domyślam. Jeśli chciałbyś odsprzedać kiedyś to ja chętnie przygarnę. ;)
|
Jak kupisz to za 90zł to będziesz się biczował rózgami i pluł w brodę. ;p Za 60zł to u mnie na giełdzie największe hity chodzą.
|
Hm, tylko gdzie to dorwać za 10zł? Najtaniej widzę za 90zł. D:
|
Zalezy za ile. Za 10zl mozna skosztowac. ;) Za wiecej nie, poniewaz gra jest calkowicie amatorsko wykonana (fizyka, grafika, menu, dobranie muzyki, mechanika, wszystko). Zmarnowany potencjal bo pomysl jest super. I nienarzekalbym jeszcze tak gdy nie trzy mankamenty: wielkosc save'a i wynikajace z tego nieprzyjemnosci; gra mi sie zawiesza w pewnym momencie i amen w pacierzu. Najgorsze jest to, ze nowe zwierzeta pojawiaja sie dopiero po wykomaniu okreslonych misji. A wiec im wiecej misji, tym zywszy jest swiat (na poczatku gry kiedy nie ma jeszcze swobody w poruszaniu sie i zaraz po, mozna odniesc wrazenie ze jezdzisz lazikiem po Marsie...). A szkoda, w teksturach widzialem bajery typu bilet na balon, z 10 obiektywow (mozna sie nauczyc podstaw fotografii, serio), skory na jeepa. Swiat tez jest maly, to jakis krater (wtf?) podzielony na cztery rejony (odblokowalem trzy), kazdy wielkosci... hmm... bo ja wiem, 1/6 mapy GTA3.
Ta gra bylaby swietna gdyby National Geographic zaiwestowalo w jakis Naughty Dog czy cos. Gdyby gracz dostal od razu do zwiedzania caly swiat i od razu ze wszystkimi zwierzetami to werdykt bylby pewnie inny bo felerne hieny bym sobie zostawil na koniec. Juz abstrahujac od poziomu wykonania, caly czas odnosilem wrazenie, ze jestem wodzony za nos, ze ktos mi dozuje gre malymi lyzeczkami zebym gral 80h, a nie 10. |
Cytat:
Berionie, czy pomijając ten karygodny błąd z zapisami poleciłbyś grę? Bo zdaje mi się być interesująca. :D |
Ilość załączników: 1
Jest jeden plus, fajne tapety będę miał. :D Na Xentax'ie ktoś zrobił skrypt dla QuickBMS to wypakowania zasobów.
Kod:
quickbms_4gb_files.exe afrika_arc.bms X:\a.arc X:\wypakowane\Kod:
GoTo 0x4 0 ; |
Cytat:
wystarcza 2 , brak DRM i brak chmury , zadanie wykonane :piwo: |
Cytat:
No to postulujmy o utworzenie znaku jakości "by Berion" Główne założenia: - Brak DRM - Brak automatyzacji - Brak chmur - Brak przyjaznego interfejsu i sposobu działania - Wszystko z linii komend - Brak intuicyjności i prostoty działania |
Cytat:
|
"Berion approved! noDRM, portable, clean, grzebofriendly & excelent" ;p
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Bo Maxu to taka persona co w swoim ajfonie nieznosi laga i ma być wszystko płynnie,
ale w konsoli już inna skala tolerancji, nie musi być płynnie, bo to nie jest apple :) |
No i sobie pograłem... Gra się zawiesza przed polowaniem na hieny. Z płyty, z wyłączoną kobrą to samo. Na pohybel partaczom... Ale szkoda, bardzo chciałem gry w takiej konwencji, nawet przebolałem że amatorska...
Cytat:
|
Cytat:
|
Tylko, ze to dzial konsole a nie PC:) Podstawowa PS3 ma 12gb wbudowanej pamieci flash a to juz nie tb. I o jakim backupie piszesz, bo chyba o macu a nie ps3?
|
Argumentacja misiozola mnie przekonuje. :taktak:
Beriona - niestety nie. :nie: Jak widzę "IOPS" to widzę gimbów z komentarzy na PCLabie. Polecam przy okazji rozpętać wojnę TLC vs MLC do kompletu i wyjdzie standard. A jedyna prawda jest taka, że do momentu padnięcia dysku i tak wymienię go na większy/szybszy, a dane backupują się same co godzinę. Jestem "kantowany". Ale mi źle... |
Tak, pewnie, 500MB save w te czy we w te, przy 40MB/s zapisu i dramatycznie niskim IOPS. Ja bym za***ał od razu 1GB bo przecież i tak ludzie mają teraz wieloterabajtowe dyski... Nawet nie wiem jak to skomentować. Informacje, które trzeba zapisać w tej grze to jakieś 50KB + maksymalnie 200 zdjęć, każde po około 200KB. Czasami mi się wydaje, że zasłużyliście na to aby was tak kantować. Byle gówno można zrobić po najmniejszej linii oporu, a i tak znajdą się obrońcy i/lub tumiwisicy...
|
Cytat:
500MB w te czy we wte.... co za różnica... |
Problem to nie wielki jesli idzie o 500mb, ale czas w jakim jest wykonany zapis i odczyt takiego save-a gry ;)
|
Co to za problem gdy pojemności liczymy już w gigabajtach a nawet terabajtach?
|
A co to za badziewie ze ja o niej nic nie wiem ? co to za wykopaliska w grach ?
|
od muzyki z Indjany Dżonsa sie odczep :P
|
Cytat:
Poza założeniami. Podoba mi się koncepcja sandbox'a z szukaniem zwierza i robieniu im zdjęć (na szczęście murzyn nam oddaje auto i można jeździć gdzie się chce). Za nie dostajemy filmy przyrodnicze, zdjęcia, informacje o zwierzynie i walutę, którą wymieniamy na gadżety takie jak lepsze aparaty, obiektywny, namiot itd. I dlatego gram. :) Mogę polecić to najmłodszym, nie można nic potrącić jeepem, nie ma nawet krwi jak gepard przegryzł szyję topi. To przedostatnia gra na PS3, którą mam zamiar ukończyć i pożegnać tę generację, a w każdym razie PS3 od strony czysto growej. Cytat:
|
Mi się wydaje, że po prostu robią chyba binarny memory dump do pliku z jakiegoś obszaru pamięci :)
|
Mam, nie podobala mi sie. Grafa i zalozenie moze ok, ale calkiem niudane.
|
tak to przykre :( :P
|
400MB save!
Nie wierzę własnym oczom. Save do gry Afrika waży... 400MB! Myślałem, że w Bioshocku nieźle zapili z 60MB, ale to już przechodzi wszelkie granice. Co tam k*a tyle waży? 200 JPG 900xIleśtam z kompresją na poziomie: "coś może widać"? Nie mogę wyjść z szoku. Odpalanie gry trwa 5min. Czaicie to? Start Game, a tu 5 min czekania na zapis pierwszego save'a - i ja się zastanawiam - resetować? Kobra wywraca grę czy jak? A tu się okazuje, że tyle czasu zapisuje się pierwszy auto-save. k***a I wczytuje też tyle... k***a
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:14. |