![]() |
AMD czy INTEL ?
ankieta :) kolejna .... niewiem dlaczego duzo osób sie wkurza na widok Ankiety :P mi sie bardzo podobaja :)
|
No ja akurat na jednym mam Athlonika, a na drugim kompie Pentium 100 Intela. I jak zaznaczyć??
|
no ja siedze na celeronie
|
Cytat:
Witam ! A nóżki mu sie nie pokrywiły od takiego nacisku :-D PS: Ja mam Pętaka III 550 |
very funny laser:-D
|
Nigdy nie byłem zwolennikiem AMD, aż to momentu odkrycia przeze mnie Athlona, który był wydajniejszy, niż odpowiedniki Intela.
Moim pierwszym procesorem był właśnie AMD (486 DX-2-80MHz@100!). Potem zmieniłem sprzęt na Intel Pentium II 333 (@375). No a dzisiaj mam Durona 1200:o, którego zapewne (ze złości) wymienię na Athlona XP, a najlepiej na Pentium 4:cool:. PS. Mnie też się ankiety bardzo podobają! |
intel! - i kiedy tylko bede mial kase wymienie swoja plyte z socket 423 na ta z socket 478 wladuje w nia pijawke4@2800 i 2Gb DDRow - i zaden Athlon mi nie podskoczy (bo sie spali...)
ale to jak bede mial KASE (ta zamiana nawet biorac pod uwago to ze sprzedam stare czaesci to ponad 2 tys...) |
Re: AMD czy INTEL ?
Cytat:
Powtórzę za Łysiakiem "są 3 rodzaje kłamsta - kłamstwo, wierutne kłamstwo i statystyka" (a ta wychodzi z ankiet) ;) To ja za Laserem - Pętak III 800 |
w tej chwili roznie!! Amd K6-200, Celina 800@roznie, celina 1.2@ roznie!
|
AMD w dużym komputerze, a intel w serwerze.
|
Witam !
Ja jakoś mam wstręt :) do AMD nie wiem dlaczego ale tak jush mam. Sid ja musze się z wymianą powstrzymać do ... powiedzmy przyszłego roku a zmieniać będę na ASUS P4S533 / SiS 645 DX / Pętak IV - 2.26 / 533 / 128 DDR 333 Jak na razie to wydatek rzędu 2000 pln więc zaczekam aż stanieje PS: jak na razie nie narzekam. PS2: Podajcie przykład jakiejś gry która jest bardzo wymagająca sprzetowo/ oprócz gta3 na maz detalach mam 25 FPS / |
1.Do przyszłego roku ta płyta którą wymieniłeś może być już nieprodukowana, może być jej następca.
2.a. Czy nie lepiej wziasc wolniejszy procek a za zaoszczedzone pieniądze kupic wiecej pamieci??? 128 to nie jest malo ale wiecej by nie zaszkodziło a nie sadze zebys zauwazyl różnice pomiędzy ciut słabszym prockiem(za wyjatkiem ceny) a tym. 2.b. Mam zarówno produkty Intela i Amd i uważam, że jak ktoś nie ma za dużo kasy na zbyciu to powinien kupic Amd które jest znacznie tańsze a nie ustępuje intelowi a za kase która zostanie kupic więcej ramu, lepszą płytę, dysk albo ups'a. Od niedawna mam ups'a i to jest zupełnie inna bajka. |
Witam !
Bas absolutnie się z tobą zgadzam / może kasa szybciej się wydrukuje / a co do upsa to możę kupie nie długo a co do pamięci to masz rację 256 DDR 333 to jest zupełnie wystarczajace ! PS ! Ale i tak kupię INTELA bo tak jush mam ...:-D PS2 ; Co do procesora PIV 2.26 jest to najtańszy procesor obsługujący magistralę 533 MHZ i dlatego go wstępnie wybrałem. |
ja sie nawet (krotko bo krotko) zastanawialem nad tymi nowymi RIMMami - 1200Mhz - ich wydajnosc w polaczeniu z odpowiednim chipsetem i pijawka4 (soc 478) jest... oszalamiajaca
cena niestety tez... |
Cytat:
Jestem zwolennikiem Intela, od zawsze :) Mam P3 850 EB (lubisz EB mas P3 :)) |
co tak spokojnie?
a myślałem ze nowa wojenka procowa wyjdzie :) ja tam wolę amd /ale kiedyś miałem parę inteli / co ciekawe ukruszyłem celka533a ale zęden amd nie zaznał takiego uszczerbku/ (aż nie pojawił sie k7)/ i czekam na k8 do stacji roboczych bo czas już proca z płytą wymienic na coś nowszego :) pozdro |
Jak mamy się bić ? jak my "intelowcy" jesteśmy w mniejszości?
Mnie to tylko drażni polityka firmy I nowy procek=nowe gniazdo=nowa płyta=nowa obudowa(od niedawna) Jedny słowem kasa, kasa, kasa.... PS. znaczy chodziło mi o zasilacz :) |
Bez wątpienia socet a, który jako taki się nie zmienia jest zaletą.
|
Sam mam Celka 1200, a słyszałem/przeczytałem, że ten socket 478 to dla nowej generacji Pentium nie będzie się nadawał.
Jak ktoś ma full kasy to niech sobie kupi nie Intela i nie AMD tylko coś z procesorów Alpha - koleś kupił coś takiego do tworzenia filmów na komputerze bo standardowo dostępne procesory były stanowczo za wolne, oczywiście do tego potrzebny jest jakiś wydajny system - M$ windows jest nieprzydatny bo cienki jak chudy barszcz |
Cytat:
|
Na dziś o cenach alphy nic nie mam, ale poszukam. Pamiętam,że chyba dwa lata temu widziałem ofertę jakąś, gdzie sprzedawano komputer na tej platformie po promocyjnej cenie ok. 15000 zł. Ale nie pamiętam szczegółów.
Widzę, że stopkę poszerzyłeś. Spróbuj coś poszukać, co Cię interesuje http://www.google.com.pl/search?q=%2...zukaj+z+Google |
alphy axp umarły / DEC szlag trafil :( / ale nadal są robionie przez samsunga i mają godnego następcę =>athlon jedzie na EV6 od alph
pozdro |
miałem sobie:
1) pentium 120 - zero kłopotów, ale się zestarzał, więc przesiadłem się na 2) amd k6 200 - i tutaj się zaczęły problemy, więc wymieniłem na 3) amd k6 220 - po pół roku nie mogłem załadować systemu, bo wcześniej komp mi się wieszał, więc mymieniłem na 4) celerona 460 - znów powrót do błogich czasów, kiedy to nie mósiałem dokumentu w wordzie zapisywać co 30 sekund w nadziei, że w międzyczasie mi się komp nie zacznie ładować od początku, ale i ten przybytek się zestarzał, więc wymieniłem na 5) p4 1,5 - zero problemów, zero przegrzewania... no i na co to ja mam zagłosować? :-D |
na intela naturalnie
zakladam ze nastepnym krokiem bedzie 6)p4 2.53 (socket 478) ja juz szukam pracy zeby na tego pana zarobic |
Cytat:
1. Kupiłem kiedyś Abita KT7A-RAID KT133A SocketA Ultra DMA 100 -od początku coś było nie tak, płytę dobiłem zasilaczem od halogenów(włączenie/wyłączenie światła zazwyczaj oznaczało reset kompa, komp zresztą wieszał się jak głupi a niektóre divx'y to lepiej nie mówić, niechciał mi wstać red hat 7.2 pokazywał run level=0. wymienili mi ją za dopłatą na: 2. K7T Pro2 (MS-6330) VIA KT133 Socket A AGPx4 SDRAM UDMA33/66 płyta chodziła generalnie dobrze, ale po zawieszeniu systemu(win98/r.h.7.3) i resecie nie można było załadować ponownie systemu, trzeba było zapisać cmos. wymienili mi ją bez dopłaty (musiałem pokryć różnice w cenie pamięci ram bo stwierdziłem, że jak moge za drobną dopłatą mieć RAM taktowany 333 to czemu nie)(niema to jak miec zaprzyjaźnioną firmę komputerową) na: 3.KT3 Ultra2-BR KT333 SocketA DDR333 ATA133 RAID AUDIO BlueTooth mam ją od 3 dni i chodzi super, ale: -poszedłem za radą kumpla, który miał podobne doświadczenia i kupiłem ups'a, a z ups'em to inna bajka -komputer jest odcięty od sieci(stoi za serwerem)-wcześniej bywało tak, że jak sieć padała to mi się komp wieszał a jak zaczynała działać było podobnie. |
bass ja właśnie od gościa u którego notorycznie się kt7a wieszał qpiłem tę płyte / mam sentyment do abita :)/ i u mnie po dokumentnym pogrzebaniu w biosie i jego upgrade / na defoultowych się komp wieszał :) ale cóż taki urok abita/ byłem z tej płyty bardzo zadowolony aż do czasu zaqpu kt266 a później kt266a / z hpt372 :) tez mnie wq.. na początku ale teraz robi to co ma robic :)/
taż że z nadal mam amd i czekam na młotki /już zbieram kasę na nowe pamiątki płute i proca :)/ pozdro |
Z tego co się dowiedziałem to trochę tych kt7a wróciło do serwisu, a reszta miała to do siebie, że nie radziła sobie z przerwaniami powyżej 3 urządzeń na pci, trzeba było mieć trochę pojęcia i pomysłów, żeby to ustrojstwo tak skonfigurować, żeby nie było konfliktów.
|
W sumie to miałem ten link włożyć do wątku:"znacie to?", ale tu chyba też pasuje, przeczytajcie całą dyskusję, chodzi mi o motyw z włożeniem innego procka.
http://allegro.pl/read.php3?num=2&id...0&thread=22358 To tak apropos blondynek i komputerów. |
Cytat:
|
historia
INTEL!
Tak już się u mnie przyjęło. Po ZX Spectrum i Atari 65XL, były kolejno: 386SX (33MHZ!!!), 486 DX 40MHz, Pentium 120 MHZ, Celeron 500MHz, Teraz jest PIII 800EB (133MHz), a za chwilke.... P4 2.4GHz (socket 478 - ABIT BD7 v.2 ATA 133 RAID) INTEL Rulez!!! P.S. AMD jest też cool (tyle że bardziej gorące:-D ) 8) |
Trudno określić co lepsze, AMD są tanie, a Pentium'y drogie (i to jak)
co do wydajnośći AMD nieznacznie odbiega od konkurenta. Trudny wybór, wszystko zależy od zasobności portfela (( , a tak poza tym to jestem za zwiększeniem liczby ankiet |
a czy nikt niema CYRIX-ów ... ? są tanie chociaż zadnych nowych technologi niema .. ale procek 700Mhz mozna kupic za 140zł ? czy ktoś ma lub miał ten procesor ? i jesli ktos ma jakies doswiadczenia z tym "czymś" to prosze o opinie .. ?
|
Cytat:
Witam ! Hehe doswiadczenia ! W szkole mamy kompu na CYRIX 66 :-D na szczęscie w 3 kl liceum nie ma jush infy ale do rzeczy! Jedynym doświadczeniem z CYRIXEM jest to ze moze działac na spalonym wentylatorze / nawet tego nie zauwazylismy / natomiast mieliśmy problem z internetem na tym stnowisku ale tylko z internetem !! Po zamontowaniu coolerka od innego padniętego kompa internet śmigał szybciej / sic !/ niz na stojącym obok pentium 200 ! A zeby nie było że w szkole mamy same złomy to musze dodać że w zanadrzu jest jeszcze P4 1.5 a u dyrki laptop niestety nie wiadomego pochodzenia ! |
Miałem i Celerony i Durony a teraz Athlon 1,8XP na jednym i Duron 1,2 na drugim. Niedawno zrezygnowałem z Celerona 1,7 i wymieniłem na Athlona. Problem z AMD to temperatura zaradzić przed spaleniem może tylko nowsza płyta główna np. GA 7VRXP (ATA133, DDR 333,VIA333 itd.)
Zaleta Celerona większa możliwość przetaktowania. Pozdrowienia dla zwolenników procesorów na płytach głównych bez względu na firmę 8) 8-) Yogi |
Popieram wszystkich zwolennikóe Intela
- najmniej z nimi kłopotu (no może z płytami pod nie):) RaDaR mam celerona 850@1000 |
Ilość załączników: 1
ehh... gdzie ja zabłądziłem, a swoją drogą jak bym z dzisiejszym komputerem/laptopem cofnął się do czasu z poprzedniego komentarza to ciekawe ile mógł bym sobie zaśpiewać za takie i7 12th Gen... Załącznik 181834
|
Przecie ani Windows XP ani tym bardziej 98 by na nim nie odpalił :P
|
W tych czasach trendy się zmieniają i ankieta powinna dotyczyć rywalizacji między komputerem stacjonarnym, a laptopem. Nawet po komunii św (niedługą będą) dzieciakom zakupuje się laptopy, a sam procesor do niszowy temat. Dla laika podzespoły kompa są nie ważne, ale kwota to punkt zaczepienia.
Osoby, które są bardziej obeznane szukają sprzętu opierając się na testach/recenzjach i na lubianych markach. |
Ilość załączników: 2
Cytat:
Przykład? Media Expert.... reklama laptopa mówi bardzo dużo... Załącznik 185914 "...Procesor INTEL iii pjęć, grafika czteryyy giga, super szybki dysk SSDee..." ... i z głośnika wyskakuje ta ubrana tylko w taśme zółto-czarną "włanczamy nieskie ceny"... Załącznik 185915 :rzygi: k***a |
Już przed majówką wystrzelą reklamy z laptopami i smartfonami. A w i po okresie komunijnym dopiero się zacznie... Ciężkie czasy nastały z braku dostaw podzespołów, więc niewiedza kupujących jest dobrym kąskiem dla sprzedających. Należy zrozumieć dwie strony "konfliktu".
|
Ten âinnyâ w ankiecie to mój jakby co, bo Apple M1 MAX zamiata ***55358;***56688;
|
Maxiu jak zwykle coś zaszyfrował. :szczerb:
|
Tak bebłocze, że nie da się go zrozumieć. :P
|
Cytat:
|
Sklep MM zasłyną z reklamy ze słynną piosenkarką. Sporo ludzi to wkurzało, ale MM przyciągnął do siebie sporo ludziska. Stał się bardziej rozpoznawalną marką, niż "nie dla idiotów". Już niedługo okres komunijny, wyprzedaż laptopów muszą zacząć.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:16. |