Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   DATA NAGRANIA PŁYTY POMÓŻCIE! (https://forum.cdrinfo.pl/f28/data-nagrania-plyty-pomozcie-96512/)

thewolf10 26.06.2017 02:04

DATA NAGRANIA PŁYTY POMÓŻCIE!

Witam, mam poważny problem, potrzebuje znaleźć dokładną datę nagrania płyty DVD. Przeglądałem wiele już wątków na ten temat już od tygodnia. Ściągnęłem i wypróbowałem masę programów, jednak prawie każdy z nich działa w ten sam sposób tzn. datę modyfikacji traktuje jak datę nagrania <co nie do końca jest prawdą jak sam sprawdziłem na jednym nośniku którego jestem pewien daty nagrania, a w programach pokazuje datę modyfikacji>. Jest to dla mnie mega ważne. POMÓŻCIE PROSZĘ!

Ps: jestem nowy na tym forum i nie wiem czy w dobrym dziale umieściłem mój post. Z góry przepraszam.

czary2mary 26.06.2017 04:53

Czy to płyta nagrana w multi- sesji ? Dogrywane były sesje wielokrotnie czy nagrana jednorazowo ?

thewolf10 26.06.2017 10:12

@czary2mary to znaczy? :) hm... to była płyta nagrywana raz, nie było nic do niej dogrywane <jeżeli o to Ci chodziło> ;) Z góry dzięki za pomoc.

czary2mary 26.06.2017 10:44

Ilość załączników: 2
To gdzie i jak Tobie pokazuje datę modyfikacji ?

Jeżeli był włączony w programie nagrywającym kalendarz to program np. Nero Speed Disc pokaże datę nagrania .

Załącznik 96455

Załącznik 96456

thewolf10 26.06.2017 11:22

@czary2mary no właśnie tu pojawia się problem, bo zarówno w tym programie, jak i w informacji o folderze data modyfikacji jest równoznaczna z datą utworzenia i nagrania, co jednak nie jest zgodne z prawdą, ponieważ płyta była nagrana w czerwcu ;(. Płyta była nagrana przez program do nagrywania windows 10 (tzn nie program, tylko to co już system oferuje) z góry dziękuję za zainteresowanie i pomoc ;) Mam nadzieję, że da się jakoś dojść do prawdy :D

czary2mary 26.06.2017 16:28

Powiem szczerze to nie pamietam kiedy "windowsowskim " systemowym programem coś nagrałem . Jeżeli zapisuje on datę utworzenia katalogu\pliku jako kalendarz zapisu to wydaje mi się że ciężki temat do ugryzienia .

thewolf10 26.06.2017 17:48

@czary2mary wiem właśnie już nigdy nie będę nagrywał tym szmelcem. Wiem właśnie. Jednak liczę na pomoc, to dla mnie mega ważne. Sprawdzałem sektor 16 w nero, jednak tam data modyfikacji jest również zapisana, a nie faktyczna data zapisu. Z góry dziękuję.

thewolf10 26.06.2017 17:50

I jeszcze w dodatku trochę zależy mi na czasie ;( a już tydzień w tym siedzę. Kurcze to dla mnie mega ważne, będę bardzo wdzięczny za rozwiązanie mojego probelmu.

misiozol 26.06.2017 18:53

Cytat:

Napisany przez thewolf10 (Post 1385982)
Witam, mam poważny problem, potrzebuje znaleźć dokładną datę nagrania płyty DVD. Przeglądałem wiele już wątków na ten temat już od tygodnia. Ściągnęłem i wypróbowałem masę programów, jednak prawie każdy z nich działa w ten sam sposób tzn. datę modyfikacji traktuje jak datę nagrania <co nie do końca jest prawdą jak sam sprawdziłem na jednym nośniku którego jestem pewien daty nagrania, a w programach pokazuje datę modyfikacji>. Jest to dla mnie mega ważne. POMÓŻCIE PROSZĘ!

Ps: jestem nowy na tym forum i nie wiem czy w dobrym dziale umieściłem mój post. Z góry przepraszam.

Zmien date systemowa ;)

thewolf10 26.06.2017 19:13

@misiozol co to da? możesz rozwinąć? Datę systemową podczas nagrania miałem prawidłową.

misiozol 26.06.2017 19:19

no wlasnie zmien ja na taka jak chcesz, nastepnie zapisz/zmodyfikuj pliki i data mdyfikacji bedzie pokrywac z data utwozenia , nagrywasz kompilacje i masz to co chcesz z data jaka chcesz ;)

thewolf10 26.06.2017 19:23

@misiozol hm... tylko problem w tym, że ja potrzebuję się dowiedzieć jaka była data nagrania pewnej płyty, a nie nagrać płytę z datą którą bym chciał. ;)

misiozol 26.06.2017 20:50

:szczerb: heh zmeczenie materialu u mnie, sprubuj tego ale potrzebujesz linux ;) https://superuser.com/questions/5590...written-burned ewentualnie uzyc byle jakiego narzedzia do zrzucenia dvd/cd w formie RAW i odczytanie go winddowsie w/g wskazowek ;)

thewolf10 26.06.2017 20:51

kurcze nie ogarnę tego raczej ;( za bardzo zielony jestem w temacie.. ;( Tym bardziej w Linuxie

okej a wiesz mniej wiecej jak to zrobic? :>

misiozol 26.06.2017 21:04

w wielkim skrocie: zrobic obraz plyty w formie raw i zobaczyc po bajtach w hexedytorze jaka jest data nagrania linux jest zbedny do tego ;)

thewolf10 26.06.2017 21:07

a polecasz do tego jakis program? czyli mam zrobić obraz tej płyty której mam datę sprawdzić tak?
Sorki, że trochę pewnie mecze ale mam średnie pojęcie o tym. A ta sprawa jest dla mnie megaaa ważna.

misiozol 26.06.2017 21:12

Program jak program ma zdobic dump w forme RAW i potem hexedytor i podejrzenie , ot to wszystko ;)

thewolf10 26.06.2017 21:14

a jak podejrzeć to w tym hexedytorze, żeby znaleźć datę? Również w tym 16 sektorze? :)

misiozol 26.06.2017 21:25

o to ci chodzi "The first 32 KiB (32,768 bytes) of the disc aren't used by ISO 9660 and the above descriptor immediately follows the unused block, so we're interested 33,582th byte and the 16 that follow." jesli tak to interesuje cie 33,582 byte i kolejne 16 w linijce tam jest zakodowana data w iso9600 ;)

thewolf10 27.06.2017 00:35

hm... jutro rano będę próbował to zrobić, jednak wydaje mi się, że potrzebuję troszkę dokładniejszej instrukcji bo nie bardzo kumam ;) z góry dziękuję za cierpliwość

Berion 27.06.2017 12:41

Jeśli masz błędną datę w miejscu w którym wskazał Czary2Mary, a nawet błędne daty na plikach to nic nie zrobisz. Nagrałeś z błędną datą i już, amen w pacierzu. ;)

Na drugi raz nagrywaj za pomocą dedykowanych narzędzi bo od zawsze wszystkie te systemowe w Windows to wydmuszki. On nawet nie sprawdza tego co nagrał... Od siebie polecam ImageBurn (tylko czytaj w co klikasz bo domyślnie zainstaluje ci syf Open Candy w systemie).

Cytat:

a jak podejrzeć to w tym hexedytorze, żeby znaleźć datę? Również w tym 16 sektorze?
Oblicz sobie 2048*16 i będziesz mieć offset do przeskoczenia. Ale to bez sensu po dwu kroć bo to jest data nagrania, którą wyświetlają różne programy, a nawet możesz sam przeglądać sektory za pomocą np. Iso Buster.

thewolf10 27.06.2017 13:22

@Berion kurcze właśnie tak myślałem, że to za dużo nie da... Już przenigdy nie będę nagrywał za pomocą tych Windowsowych shitów. Hm.. czyli nie ma szans na sprawdzenie tego? :/

Berion 27.06.2017 14:51

A dlaczego to w ogóle ma jakiekolwiek dla Ciebie znaczenie? Wiesz, poleganie na datach w systemach plików to w ogóle jest nieroztropne (bo przenosząc dane pomiędzy różnymi i w zależności od tego jak manager plików je potraktuje możesz stracić prawdziwe).

Tak sobie przypuszczam, że nie jesteś pewien czy backup, który trzymasz w rękach jest najnowszy. Nie wiem, takie przypuszczenie. ;] Ja przyjąłem taki model, że zawsze opisuję płytę także datą wykonania, a większość danych mam popakowanych w archiwa, których częścią nazwy pliku (ponieważ nazwa zmianom ulec nie może, chyba że zbyt długa dla użytego docelowego fs, wtedy zostanie skrócona (czyli np. w FAT12, ISO9660 itp.)) jest data jak np. "artykuły na CDRinfo.pl (2017-07-22).7z".

Jeśli dane są już skompresowane to pakuję bez kompresji aby mieć jakiś np. projekt:
1. jako jeden plik (wygoda),
2. z nazwą która od razu mi powie kiedy wykonany,
3. wewnątrz kontenera są sumy kontrolne służące do weryfikacji integralności danych,
4. łatwe sprawdzanie integralności danych (bo pod ppm na pliku >> testuj archiwum)
Taki system nie ma sensu jeśli danych jest bardzo dużo (ale skoro nagrywasz na płytę to raczej tak nie jest) i kiedy często ulegają zmianom.

PS: Jeśli programy wyświetlają ci błędne daty utworzenia/modyfikacji dla wszystkich użytych formatów tablic (np. ISO9660 + UDF) i błędną datę nagrania to NIC z tym nie zrobisz bo twoich oryginalnych już tam nie ma. Musisz się z tym pogodzić i zmienić metodologię. ;]

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:21.