![]() |
PS4 bida, slimline czy prosiak?
Odłożyłem wystarczająco kasy z wypłat żeby pierwszy raz w życiu kupiś konsole 'za swoje'. xD Zastanawiałem się co kupić, Switcha kiedyś kupie dla tych paru Ma(w)r(y)janów i Zeldasów, seXbox One odpadł w przedbiegach bo zero stałych exów które by mnie usatysfakcjonowały także na razie wybór padł na ps4 ale które i dlaczego?
|
ps4 pro :P , ale czy ja wiem czy jest sens w dzisiejszych czasach kupywac konsole dla paru exclusiwow , jepiej w tej samej kasie zlozyc pc do grania ;)
|
Warto dla np. Uncharted 4 ;)
Wracając do pytania Hakera, jeśli masz kasę, zainwestuj w PRO, wolisz zaoszczędzić i kupić np. dodatkowe gry, czy pad-a, bierz Slim-a. Na razie nie ma exów dla PRO, jest kilka tytułów, które są skalowane do 4K dla Pro, na tę chwilę. |
Przyszlosciowo to sie liczy VR
|
Cytat:
|
Zwykłe, czyli w sumie Slim. Po wyjściu XBO Scorpio, w rok Sony wyda kolejną wariację. I tak ta generacja będzie wyglądać, więc nie ma sensu inwestować w wersję dla burżuazji przy założeniu ograniczonego budżetu.
@misiozol Nie, to nie ma szans się przyjąć. Umrze jak wszystkie udziwnienia i utrudnienia. Brak wsparcia przez wszystkie gry AAA, cena, opcjonalność. Zabija to wszystkie tego typu inicjatywy (i dobrze zresztą, chcę grać we wszystko po staremu, bez demolowania wbudowanego w mózg systemu korekcji ciała ;p). |
A jak z pro na TV 1080p, wygląda to lepiej jak na slimie?
|
Osobiście nie miałem okazji organoleptycznie porównać, ale na moją logikę to lepiej, przy założeniu że obraz na wyjściu z konsoli jest 4K, które skalowane jest do 1080p - teoretycznie traci się trochę szczegółu niż w natywnym 1080p, ale zyskuje na anty aliasingu. Ale to moje przypuszczenia, musiałbyś mieć dwie te same gry odpalone na obu konsolach obok siebie, w tej samej lokacji o tej samej porze dnia (w grze ;]). Nie przypuszczam aby różnica była szczególnie duża.
|
Ale czytałem że na pro na 1080p jest stabilne 60 klatek na sekundę?
|
Cytat:
|
Ogólnie to dla PS4 PRRRO miały być 3 tryby rozdzielczości:
4k 30FPS, 1080p 60FPS i 1080p 30FPS full detale. Jakoś średnio się to przyjęło. Tu masz listę gier (nie jest ich za wiele) z trybami rozdzielczości do wyboru: http://www.ign.com/wikis/playstation...nd_Differences. Tu masz listę gier dla zwykłego pleja 4 z 1080p i 60FPS: http://www.videogamerplus.com/2014/0...ames-list.html. |
Gdybym kupował dzisiaj nową konsolę to PS4 Slim. Nie mam i nie mam zamiaru mieć telewizora 4K, poza tym, jak zwrócił uwagę Berion, za chwilę może ukazać się PS4 PRO X TURBO i nikogo to już nie zdziwi. Mnie nie interesuje taka zabawa w kotka i myszkę.
Wszystko zależy też od Twojego podejścia - ja mam ten komfort, że choćbym się bardzo postarał, to nie interesują mnie kwestie typu 720p vs 900p vs milion p, czy rozmyślanie nad ilością klatek na sekundę. |
Kupuje prosiaka, niby przyszłościowo bo innych nie mają tu gdzie mieszkam. xD
|
|
Nie, taki to na szynkę. xD Wziąłem CUH-7016B i od razu dokupiłem pada tylko jeszcze nie mam żadnej gry. :D
|
Cytat:
Oczywiście w dłuższej perspektywie czasowej, gry na PS4/PS4 Slim będą obywatelami drugiej,a nawet trzeciej kategorii (ponoć w remake'u trylogii Crasha rwie animacja w filmikach liczonych). W ogóle wkurza mnie to... Czar konsol prysł. Myślałem, że po awaryjności i raku online już gorzej nie będzie, to teraz jest konkurs na FPS, rozdzielczość, moc. Nie przymierzając, jak w... PC. :( - - - No, ja w tym roku raczej celuję w Slim, którą ewentualnie za dwa lata wymienię na 'PS4 pro hiper uber slim mega edyszyn', która to wtedy będzie tą naj. Oszczędzając przy tym dobry tysiąc. ;) Tylko czekam aż spadnie do 800zł. |
Cytat:
|
Ale na "byle jakiej średnio wyższej grafice pobijającej konsole możliwościami graficznymi" nie zagram w Last Guardian czy inny Uncharted, nie ma systemu trofeów (który jest lokalny i jak dla mnie lepszy od mikrokiękkiego, parowego, jabłkowego czy androidowego), wymaga ode mnie Windowsa 10 i dzielenia z nim istotnych do pracy zasobów.
PC w takim układzie jest nie dla mnie. Może bym się zastanowił jakbym mógł grać na Linuksie (i nie, nie mam siły na półśrodki w stylu Wine itp, niedorobionych sterowników zszytych z konkretnym kernelem, ani nawet dyskusji na temat dostępnej biblioteki gier natywnych). ;] BTW: Misiozol, i po co cytujesz cały mój post? Nie edytuję go podstępnie, a rozciągasz w pionie stronę (znaczy się: psujesz internet). ;p |
Alez ty zrzedliwy, bys znalaz lepiej cos do potuptania a nie mi marudzisz o psuciu internetu :P , wcale nie musisz instalowac W10, na W7 wszystko dziala , raptem wymieniles 2 gry gdzie sie podzialy te super exclusivy ? No i pomijam bo chyba se jaja robisz, co ty masz 12 lat ze musisz miec pucharki wirtualne w dupie z nimi wole zeby gra byla dopracowana niz dostawac jakies wirtualne badziewie :D , ni nie wiem czy sobie zdajesz sprawe ze wszystkie nowe gry maja natywne wsparcie na kontroler xone/360 ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A to tylko same exclusive'y PS4 i bez indyków. Dodając konsolowe tytuły na wyłączność wyjdzie ze dwa razy dłuższa lista. A zestawiając z tytułami dostępnymi na XBO i PC jeszcze dłuższa. Ten układ jasno pokazuje jaka konsola już wygrała tę generację i że PC się nie sprawdzi jeśli interesują Ciebie wszystkie lub niemal wszystkie gatunki gier. Cytat:
Nie interesuje mnie rywalizacja tylko dokumentacja. Nie zrozumiesz, więc nawet nie pytaj. ;) Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Prawda jest taka, że wziąłem pro bo u mnie w mieście nie było innego wyboru. xD Jak na razie zero gier i zbananowane konto PSN na PS3. :D
|
Zeby ci nie przyszlo do glowy logowac sie tymi danymi z ps3 na nowe ps4 bo ci je zbanuja tak samo ;)
|
Jak się na PC mogę zalogować na konto PSN to nic nie znaczy? Akurat zarobić banana na nowej konsoli to byłoby przegięcie. XD
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
To już lepiej zrezygnować z gry na PC - taki PC pod kontrolą debiana sprawdzi się w zupełności, a gry na PS4 / XboxONE Podejrzewam, że taki debian będzie lepiej działać niż archaiczna 7... a jak ktoś już boi się debiana jest mint / ubuntu i cała reszta... |
Cytat:
Cytat:
Po za DX12 jest jeszcze Vulkan, a ten API powinien działać nawet na 7. |
Cytat:
|
No tak, bo wszystkie na DX12 działają niepoprawnie, a jedynie poprawnie na DX11. I dlatego na Steam prawie połowa użytkowników ma już 10-tkę. To jest całkowicie logiczne. :)
Widzisz, skoro miałbym grać na PC i kupić kartę za średnią krajową to chciałbym też grać na legendarnych full detalach, jak to na PC przystało. A skoro to PC to RAM z 16, jakiś i7 z górnej półki, gówniany Windows 10, bliźniaka do SLI/CF i monitor 4K. A jeśli tylko celować w moc konsol, to znowu: po co, skoro na konsoli mam więcej interesujących mnie gier? |
A to ktoś sprawdzał?
http://store.steampowered.com/steamos/?l=polish Wydaje się sensiwne. Cały steam, nic zamulającego i rozpraszającego w tle. Taka konsola na PC. |
SteamOS to jest dystrybucja Linuksa. Niewiele gier jest na Linuksa, a te nowsze na dodatek rzadko używają Vulcana, większość to DX11/12 lub co gorsza owrapowane z nich na Vulcan.
SteamOS miałby sens gdyby sprzedawany był na gotowych komputerach, które da się rozbudowywać i przede wszystkich sam producent dbałby o sterowniki. Niestety tak nie jest. |
Pomijając fakt... że jak już pchać się w Linux'a to lepiej w coś poważnego jak Debian, a nie wynalazki ograniczające funkcjonalność systemu.
|
A ja uważam, że w tym przypadku nie lepiej. Klient Steam odpala się od razu przy starcie, na cały ekran, dając wrażenie czegoś na wzór konsoli - czyli bezobsługowego pudełka do grania. Taka jest przecież idea SteamOS, a nie żeby mieć tradycyjny PC.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:41. |