Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Hardware (https://forum.cdrinfo.pl/f105/)
-   -   PS4 bida, slimline czy prosiak? (https://forum.cdrinfo.pl/f105/ps4-bida-slimline-czy-prosiak-96522/)

A youkai of love 28.06.2017 18:00

PS4 bida, slimline czy prosiak?

Odłożyłem wystarczająco kasy z wypłat żeby pierwszy raz w życiu kupiś konsole 'za swoje'. xD Zastanawiałem się co kupić, Switcha kiedyś kupie dla tych paru Ma(w)r(y)janów i Zeldasów, seXbox One odpadł w przedbiegach bo zero stałych exów które by mnie usatysfakcjonowały także na razie wybór padł na ps4 ale które i dlaczego?

misiozol 28.06.2017 19:07

ps4 pro :P , ale czy ja wiem czy jest sens w dzisiejszych czasach kupywac konsole dla paru exclusiwow , jepiej w tej samej kasie zlozyc pc do grania ;)

melag 28.06.2017 19:13

Warto dla np. Uncharted 4 ;)
Wracając do pytania Hakera, jeśli masz kasę, zainwestuj w PRO, wolisz zaoszczędzić i kupić np. dodatkowe gry, czy pad-a, bierz Slim-a.
Na razie nie ma exów dla PRO, jest kilka tytułów, które są skalowane do 4K dla Pro, na tę chwilę.

misiozol 28.06.2017 20:45

Przyszlosciowo to sie liczy VR

melag 28.06.2017 20:51

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1386252)
Przyszlosciowo to sie liczy VR

Tyż prawda :taktak:

Berion 28.06.2017 21:36

Zwykłe, czyli w sumie Slim. Po wyjściu XBO Scorpio, w rok Sony wyda kolejną wariację. I tak ta generacja będzie wyglądać, więc nie ma sensu inwestować w wersję dla burżuazji przy założeniu ograniczonego budżetu.

@misiozol
Nie, to nie ma szans się przyjąć. Umrze jak wszystkie udziwnienia i utrudnienia. Brak wsparcia przez wszystkie gry AAA, cena, opcjonalność. Zabija to wszystkie tego typu inicjatywy (i dobrze zresztą, chcę grać we wszystko po staremu, bez demolowania wbudowanego w mózg systemu korekcji ciała ;p).

A youkai of love 29.06.2017 11:16

A jak z pro na TV 1080p, wygląda to lepiej jak na slimie?

Berion 29.06.2017 13:42

Osobiście nie miałem okazji organoleptycznie porównać, ale na moją logikę to lepiej, przy założeniu że obraz na wyjściu z konsoli jest 4K, które skalowane jest do 1080p - teoretycznie traci się trochę szczegółu niż w natywnym 1080p, ale zyskuje na anty aliasingu. Ale to moje przypuszczenia, musiałbyś mieć dwie te same gry odpalone na obu konsolach obok siebie, w tej samej lokacji o tej samej porze dnia (w grze ;]). Nie przypuszczam aby różnica była szczególnie duża.

A youkai of love 29.06.2017 13:50

Ale czytałem że na pro na 1080p jest stabilne 60 klatek na sekundę?

Berion 29.06.2017 16:35

Cytat:

Ale czytałem że na pro na 1080p jest stabilne 60 klatek na sekundę?
Nie wiem czy tak czytałeś. Myślę, że znasz siebie lepiej ode mnie i wiesz co i kiedy czytałeś ;)

Jolek 29.06.2017 17:23

Ogólnie to dla PS4 PRRRO miały być 3 tryby rozdzielczości:
4k 30FPS, 1080p 60FPS i 1080p 30FPS full detale.

Jakoś średnio się to przyjęło.

Tu masz listę gier (nie jest ich za wiele) z trybami rozdzielczości do wyboru:
http://www.ign.com/wikis/playstation...nd_Differences.

Tu masz listę gier dla zwykłego pleja 4 z 1080p i 60FPS:
http://www.videogamerplus.com/2014/0...ames-list.html.

Y2J 30.06.2017 16:28

Gdybym kupował dzisiaj nową konsolę to PS4 Slim. Nie mam i nie mam zamiaru mieć telewizora 4K, poza tym, jak zwrócił uwagę Berion, za chwilę może ukazać się PS4 PRO X TURBO i nikogo to już nie zdziwi. Mnie nie interesuje taka zabawa w kotka i myszkę.

Wszystko zależy też od Twojego podejścia - ja mam ten komfort, że choćbym się bardzo postarał, to nie interesują mnie kwestie typu 720p vs 900p vs milion p, czy rozmyślanie nad ilością klatek na sekundę.

A youkai of love 30.06.2017 20:14

Kupuje prosiaka, niby przyszłościowo bo innych nie mają tu gdzie mieszkam. xD

misiozol 30.06.2017 20:20

To bierz, taki sie na da ?

http://www.sheilacallaham.com/wp-con.../10/piglet.jpg

A youkai of love 01.07.2017 15:39

Nie, taki to na szynkę. xD Wziąłem CUH-7016B i od razu dokupiłem pada tylko jeszcze nie mam żadnej gry. :D

Berion 01.07.2017 19:28

Cytat:

Napisany przez Y2J (Post 1386374)
Gdybym kupował dzisiaj nową konsolę to PS4 Slim. Nie mam i nie mam zamiaru mieć telewizora 4K, poza tym, jak zwrócił uwagę Berion, za chwilę może ukazać się PS4 PRO X TURBO i nikogo to już nie zdziwi. Mnie nie interesuje taka zabawa w kotka i myszkę.

Tutaj nie chodzi (w każdym razie konkretnie mnie) o TV 4K bo i tak to nie jest natywne 4K. Chodzi o to, że "wersje dla plebsu" są tańsze o niemal połowę, a "wersje dla burżuazji" nie są w stanie pochwalić się znaczenie lepszą grafiką w grach przygotowanych pod PS4 Pro. Więc moim zdaniem to nie ma sensu, nie dla samej kosmetyki i nie za tą cenę.

Oczywiście w dłuższej perspektywie czasowej, gry na PS4/PS4 Slim będą obywatelami drugiej,a nawet trzeciej kategorii (ponoć w remake'u trylogii Crasha rwie animacja w filmikach liczonych).

W ogóle wkurza mnie to... Czar konsol prysł. Myślałem, że po awaryjności i raku online już gorzej nie będzie, to teraz jest konkurs na FPS, rozdzielczość, moc. Nie przymierzając, jak w... PC. :(

- - -

No, ja w tym roku raczej celuję w Slim, którą ewentualnie za dwa lata wymienię na 'PS4 pro hiper uber slim mega edyszyn', która to wtedy będzie tą naj. Oszczędzając przy tym dobry tysiąc. ;) Tylko czekam aż spadnie do 800zł.

misiozol 01.07.2017 19:47

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1386430)
Tutaj nie chodzi (w każdym razie konkretnie mnie) o TV 4K bo i tak to nie jest natywne 4K. Chodzi o to, że "wersje dla plebsu" są tańsze o niemal połowę, a "wersje dla burżuazji" nie są w stanie pochwalić się znaczenie lepszą grafiką w grach przygotowanych pod PS4 Pro. Więc moim zdaniem to nie ma sensu, nie dla samej kosmetyki i nie za tą cenę.

Oczywiście w dłuższej perspektywie czasowej, gry na PS4/PS4 Slim będą obywatelami drugiej,a nawet trzeciej kategorii (ponoć w remake'u trylogii Crasha rwie animacja w filmikach liczonych).

W ogóle wkurza mnie to... Czar konsol prysł. Myślałem, że po awaryjności i raku online już gorzej nie będzie, to teraz jest konkurs na FPS, rozdzielczość, moc. Nie przymierzając, jak w... PC. :(

- - -

No, ja w tym roku raczej celuję w Slim, którą ewentualnie za dwa lata wymienię na 'PS4 pro hiper uber slim mega edyszyn', która to wtedy będzie tą naj. Oszczędzając przy tym dobry tysiąc. ;) Tylko czekam aż spadnie do 800zł.

A byle jaka srenio wyzsza grafika i tak pobije konsole mozliwosciami graficznymi :D

Berion 01.07.2017 21:36

Ale na "byle jakiej średnio wyższej grafice pobijającej konsole możliwościami graficznymi" nie zagram w Last Guardian czy inny Uncharted, nie ma systemu trofeów (który jest lokalny i jak dla mnie lepszy od mikrokiękkiego, parowego, jabłkowego czy androidowego), wymaga ode mnie Windowsa 10 i dzielenia z nim istotnych do pracy zasobów.

PC w takim układzie jest nie dla mnie. Może bym się zastanowił jakbym mógł grać na Linuksie (i nie, nie mam siły na półśrodki w stylu Wine itp, niedorobionych sterowników zszytych z konkretnym kernelem, ani nawet dyskusji na temat dostępnej biblioteki gier natywnych). ;]

BTW: Misiozol, i po co cytujesz cały mój post? Nie edytuję go podstępnie, a rozciągasz w pionie stronę (znaczy się: psujesz internet). ;p

misiozol 01.07.2017 23:40

Alez ty zrzedliwy, bys znalaz lepiej cos do potuptania a nie mi marudzisz o psuciu internetu :P , wcale nie musisz instalowac W10, na W7 wszystko dziala , raptem wymieniles 2 gry gdzie sie podzialy te super exclusivy ? No i pomijam bo chyba se jaja robisz, co ty masz 12 lat ze musisz miec pucharki wirtualne w dupie z nimi wole zeby gra byla dopracowana niz dostawac jakies wirtualne badziewie :D , ni nie wiem czy sobie zdajesz sprawe ze wszystkie nowe gry maja natywne wsparcie na kontroler xone/360 ;)

szczuru 02.07.2017 00:25

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1386442)
i nie wiem czy sobie zdajesz sprawe ze wszystkie nowe gry maja natywne wsparcie na kontroler xone/360 ;)

Co za tym idzie dla DS3/4 też ;)

Berion 02.07.2017 00:27

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1386442)
Alez ty zrzedliwy

Uwielbiam komplementy. :)

Cytat:

na W7 wszystko dziala
Szczególnie DX12.

Cytat:

raptem wymieniles 2 gry gdzie sie podzialy te super exclusivy?
  • Bloodborne: Game of The Year Edition
  • Crash Bandicoot: N-Sane Trilogy (być może będzie też na PC)
  • Death Stranding (nadchodzący)
  • Detroit: Become Human
  • Dragon Quest: Builders
  • God of War (nadchodzący reboot)
  • Horizon: Zero Dawn
  • Ni no Kuni II: Revenant Kingdom
  • Ni no Kuni III (nadchodzący)
  • Ratchet & Clank (remake'o-reboot)
  • Shadow of The Colossus (nadchodzący remake)
  • The Last Guardian
  • The Last of Us 2 (nadchodzący)
  • Uncharted 4: A Thief's End
  • Uncharted: The Lost Legacy (nadchodzący)

A to tylko same exclusive'y PS4 i bez indyków. Dodając konsolowe tytuły na wyłączność wyjdzie ze dwa razy dłuższa lista. A zestawiając z tytułami dostępnymi na XBO i PC jeszcze dłuższa. Ten układ jasno pokazuje jaka konsola już wygrała tę generację i że PC się nie sprawdzi jeśli interesują Ciebie wszystkie lub niemal wszystkie gatunki gier.

Cytat:

co ty masz 12 lat ze musisz miec pucharki wirtualne w dupie z nimi wole zeby gra byla dopracowana niz dostawac jakies wirtualne badziewie
A ja wolę jedno i drugie. Jak nie będzie pucharków to gra magicznie się nie dopracuje. To, że teraz wychodzi zabugowane szambo (zwykle) to wina dostępu konsoli do internetu. Dla wydawcy taniej jest wydać gówno, które jeśli nie przyniesie oczekiwanej sprzedaży, zaoszczędzi na "nadmiarowych" roboczogodzinach ekipy tworzącej grę. I np. nigdy nie daruję From Software, że wydał 3D Dot Game Heroes, w którym nie da się zrobić 100% gry, którego deweloper dobrze wiedział o błędach, wydali to z premedytacją, nie sprzedało się, więc nie naprawili.

Nie interesuje mnie rywalizacja tylko dokumentacja. Nie zrozumiesz, więc nawet nie pytaj. ;)

Cytat:

nie wiem czy sobie zdajesz sprawe ze wszystkie nowe gry maja natywne wsparcie na kontroler xone/360 ;)
Ale co to ma do rzeczy? Nie wspominałem nigdzie o joypadzie.

misiozol 02.07.2017 10:03

Cytat:

Napisany przez szczuru (Post 1386458)
Co za tym idzie dla DS3/4 też ;)

No niestety nie na PC dzialaja na zasadzie plug&play tylko xone/360

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1386459)
Uwielbiam komplementy. :)

Szczególnie DX12.

• Bloodborne: Game of The Year Edition
  • Crash Bandicoot: N-Sane Trilogy (być może będzie też na PC)
  • Death Stranding (nadchodzący)
  • Detroit: Become Human
  • Dragon Quest: Builders
  • God of War (nadchodzący reboot)
  • Horizon: Zero Dawn
  • Ni no Kuni II: Revenant Kingdom
  • Ni no Kuni III (nadchodzący)
  • Ratchet & Clank (remake'o-reboot)
  • Shadow of The Colossus (nadchodzący remake)
  • The Last Guardian
  • The Last of Us 2 (nadchodzący)
  • Uncharted 4: A Thief's End
  • Uncharted: The Lost Legacy (nadchodzący)

A to tylko same exclusive'y PS4 i bez indyków. Dodając konsolowe tytuły na wyłączność wyjdzie ze dwa razy dłuższa lista. A zestawiając z tytułami dostępnymi na XBO i PC jeszcze dłuższa. Ten układ jasno pokazuje jaka konsola już wygrała tę generację i że PC się nie sprawdzi jeśli interesują Ciebie wszystkie lub niemal wszystkie gatunki gier.

A ja wolę jedno i drugie. Jak nie będzie pucharków to gra magicznie się nie dopracuje. To, że teraz wychodzi zabugowane szambo (zwykle) to wina dostępu konsoli do internetu. Dla wydawcy taniej jest wydać gówno, które jeśli nie przyniesie oczekiwanej sprzedaży, zaoszczędzi na "nadmiarowych" roboczogodzinach ekipy tworzącej grę. I np. nigdy nie daruję From Software, że wydał 3D Dot Game Heroes, w którym nie da się zrobić 100% gry, którego deweloper dobrze wiedział o błędach, wydali to z premedytacją, nie sprzedało się, więc nie naprawili.

Nie interesuje mnie rywalizacja tylko dokumentacja. Nie zrozumiesz, więc nawet nie pytaj. ;)

Ale co to ma do rzeczy? Nie wspominałem nigdzie o joypadzie.

Dokumenty to ja ogladam na discovery :P i rozumiem dokumentowanie ale pucharki to dla mnie dziecinada sam wiem czy dobrze ukonczylem misje czy polowe olalem i uciekalem , raptem wymieniles kilkanascie gier gdzie wydaje sie kilka tysiecy przez kilka lat, wiec podtrzymuje zdanie dla kikunastu gier obecnie nie warto kupywac konsoli, a joypad to taki bonus ze dziala na zasadzie plug&play w pc nie trzeba jakis kombinacji ;)

A youkai of love 02.07.2017 12:09

Prawda jest taka, że wziąłem pro bo u mnie w mieście nie było innego wyboru. xD Jak na razie zero gier i zbananowane konto PSN na PS3. :D

misiozol 02.07.2017 13:04

Zeby ci nie przyszlo do glowy logowac sie tymi danymi z ps3 na nowe ps4 bo ci je zbanuja tak samo ;)

A youkai of love 02.07.2017 17:59

Jak się na PC mogę zalogować na konto PSN to nic nie znaczy? Akurat zarobić banana na nowej konsoli to byłoby przegięcie. XD

M@X 02.07.2017 18:23

Ilość załączników: 1
Cytat:

Cytat:

na W7 wszystko dziala
Szczególnie DX12.
:taktak:

misiozol 02.07.2017 22:19

Cytat:

Napisany przez Haker120 (Post 1386502)
Jak się na PC mogę zalogować na konto PSN to nic nie znaczy? Akurat zarobić banana na nowej konsoli to byłoby przegięcie. XD

Tak, ludziska dostaja bany na nowe ps4 wlasnie w taki glupi sposob ;)

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1386503)
:taktak:

Nie wiem o co wam chodzi z tym dx12 , co z tego ze nie ma wsparcia na w7, wszystkie gry i tak dzialaja, pokazcie mi palcem ktora nie dziala :taktak:

mgit 02.07.2017 22:25

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1386512)
Tak, ludziska dostaja bany na nowe ps4 wlasnie w taki glupi sposob ;)

Nie wiem o co wam chodzi z tym dx12 , co z tego ze nie ma wsparcia na w7, wszystkie gry i tak dzialaja, pokazcie mi palcem ktora nie dziala :taktak:

Tu nie chodzi czy działają, ale czy wykorzystują potencjał karty - szczególności SLI - rezygnować w D12 tylko po to by trzymać się archaicznego systemu?

To już lepiej zrezygnować z gry na PC - taki PC pod kontrolą debiana sprawdzi się w zupełności, a gry na PS4 / XboxONE

Podejrzewam, że taki debian będzie lepiej działać niż archaiczna 7... a jak ktoś już boi się debiana jest mint / ubuntu i cała reszta...

Jolek 02.07.2017 23:12

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1386512)

Chociażby Gears of War: Ultimate Edition, Forza Motorsport 6: Apex, Quantum Break.

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1386513)
Tu nie chodzi czy działają, ale czy wykorzystują potencjał karty - szczególności SLI - rezygnować w D12 tylko po to by trzymać się archaicznego systemu?

Sam system (W7 SP1) nie jest taki zły i na szczęście będzie otrzymywał jeszcze łatki bezpieczeństwa do 14 stycznia 2020.

Po za DX12 jest jeszcze Vulkan, a ten API powinien działać nawet na 7.

misiozol 02.07.2017 23:20

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1386513)

To już lepiej zrezygnować z gry na PC - taki PC pod kontrolą debiana sprawdzi się w zupełności, a gry na PS4 / XboxONE

Podejrzewam, że taki debian będzie lepiej działać niż archaiczna 7... a jak ktoś już boi się debiana jest mint / ubuntu i cała reszta...

Taa to pokaz mi palcem gry ktore poprawnie dzialaja na DX12 , co was napadlo ludzie, jak na razie to nie wiadomo co bedzie czy dx12 czy vulkan , to wszystko ledwo im dziala a nowe tytuly i tak wychodza na dx11 :D

Berion 03.07.2017 23:16

No tak, bo wszystkie na DX12 działają niepoprawnie, a jedynie poprawnie na DX11. I dlatego na Steam prawie połowa użytkowników ma już 10-tkę. To jest całkowicie logiczne. :)

Widzisz, skoro miałbym grać na PC i kupić kartę za średnią krajową to chciałbym też grać na legendarnych full detalach, jak to na PC przystało. A skoro to PC to RAM z 16, jakiś i7 z górnej półki, gówniany Windows 10, bliźniaka do SLI/CF i monitor 4K. A jeśli tylko celować w moc konsol, to znowu: po co, skoro na konsoli mam więcej interesujących mnie gier?

M@X 04.07.2017 19:13

A to ktoś sprawdzał?

http://store.steampowered.com/steamos/?l=polish

Wydaje się sensiwne. Cały steam, nic zamulającego i rozpraszającego w tle. Taka konsola na PC.

Berion 04.07.2017 21:36

SteamOS to jest dystrybucja Linuksa. Niewiele gier jest na Linuksa, a te nowsze na dodatek rzadko używają Vulcana, większość to DX11/12 lub co gorsza owrapowane z nich na Vulcan.

SteamOS miałby sens gdyby sprzedawany był na gotowych komputerach, które da się rozbudowywać i przede wszystkich sam producent dbałby o sterowniki. Niestety tak nie jest.

mgit 04.07.2017 23:02

Pomijając fakt... że jak już pchać się w Linux'a to lepiej w coś poważnego jak Debian, a nie wynalazki ograniczające funkcjonalność systemu.

Berion 04.07.2017 23:17

A ja uważam, że w tym przypadku nie lepiej. Klient Steam odpala się od razu przy starcie, na cały ekran, dając wrażenie czegoś na wzór konsoli - czyli bezobsługowego pudełka do grania. Taka jest przecież idea SteamOS, a nie żeby mieć tradycyjny PC.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:41.