Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Notebook NP102SP (https://forum.cdrinfo.pl/f113/notebook-np102sp-97158/)

DejaVu 20.03.2018 06:45

Notebook NP102SP

Znalazł ja na dnie szafy mego starego złoma i pomyślał co by go trochę poużywać :> ale on straszny muł jest :ysz: nic nie ma a muli że aż strach :sciana: dało by się coś z tym zrobić?
Win7starter, Intel Atom N2100 1,60ghz , 4GB RAM, Intel Graphics 3600
Byłby do neta i ebooków :taktak: jak światło zabiorą k***a

moorgan 20.03.2018 07:02

Cytat:

Napisany przez DejaVu (Post 1402092)
Znalazł ja na dnie szafy mego starego złoma i pomyślał co by go trochę poużywać :> ale on straszny muł jest :ysz: nic nie ma a muli że aż strach :sciana: dało by się coś z tym zrobić?

Wrzuć do niego dysk ssd - znacznie przyspieszy.

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

misiozol 20.03.2018 09:47

Cytat:

Napisany przez DejaVu (Post 1402092)

Wez to wywiez na recykling , to jest 1 rdzen 1.6ghz jemu nic nie pomoze , chyba ze zainstalujesz okrojone XP na tym :D

DejaVu 08.08.2018 18:50

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1402098)
Wez to wywiez na recykling , to jest 1 rdzen 1.6ghz jemu nic nie pomoze , chyba ze zainstalujesz okrojone XP na tym :D

A da się?? kiedyś myślałem nad jakimś Ubunu ,ale do tego złoma nie ma sterowników :ysz: ale e booki czyta się normalnie ,od biedy sprawdzi pocztę czy też jakieś info na necie ,a nawet coś tam obejrzy na YT

loki7777 08.08.2018 20:39

https://drp.su/en/laptops/samsung/n1...windows-xp-x86 stery sa wiec zainstalowac tez sie powinno dac:)

DejaVu 09.08.2018 06:12

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1408872)
https://drp.su/en/laptops/samsung/n1...windows-xp-x86 stery sa wiec zainstalowac tez sie powinno dac:)

:piwo: to trzeba wszystko ściągnąć na PC czy od razu na notebooka? nie znam się na takich sprawach :ysz:

loki7777 09.08.2018 12:29

Jak bedziesz mial internet po kablu do laptopa, to sobie sciagniesz te sterowniki co ci tylko beda potrzebne na laptop i poinstalujesz, bo nie ma sensu wszystkiego sciagac, bo np. sa 2 rodzaje kart sieciowych wifi.
Ogarnij instalacje i potem zrob print screena czy fotke menadzera urzadzen ze znakami zapytania i czesciowo bedzie wiadomo co brakuje - sadze ze bluetooth w lapku do netu i ebookow nie bedzie ci potrzebny.

Zreszta na gorze tej strony co podalem pobiera sie program, ktory sam wykryje i pobierze potrzebne sterowniki do twojego laptopa - wiadomo ze do internetu musisz byc podlaczony PO KABLU;)

misiozol 09.08.2018 13:42

Ten driver pack solution to badziew z rootkitem , jesli o mnie idzie sa lepsze i mozna uzywac offline np to https://sdi-tool.org/download/

DejaVu 09.08.2018 17:26

Ściągnąłem tego instalatora co zapodał loki7777 po wi-fi :> bo tak mam w robocie , coś tam potem się po instalowało , ale nie znam się :ysz: laptok działa ,ale nadal ma win7starter , więc chyba trzeba wpierw wrzucić xpeka? ale jak go zainstalować z usb ? mam ci ja gdzieś xp profesjonal :taktak:

loki7777 09.08.2018 18:48

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1408923)
Ten driver pack solution to badziew z rootkitem , jesli o mnie idzie sa lepsze i mozna uzywac offline np to https://sdi-tool.org/download/

Moze rootkit to nie ale jakis spam jest ale odinstaluje i nie ma.W twoim torrencie jest 15GB do pobrania.

Tak, musisz usunac W7 i zainstalowac XP:
http://instalacja-pendrive.pl/instal...xp-z-pendrive/ sposob 2 i 3 sa proste do zrobienia.
Lub tu https://pl.ccm.net/faq/223-instalacj...p-z-napedu-usb Potem nalezy uruchomic instalacje z pendrive'a ale to juz zalezy jaki masz bios.

misiozol 09.08.2018 20:45

Obok jest wersja light :P ma 4mb, ale offline jest dobra jak brak kart sieciowych i innych bajerow .

mgit 09.08.2018 22:02

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1402098)

Nie prawda... jak zainstaluje debiania z powłoką tekstową zamiast graficznej, to będzie śmigać! Ba nawet neta przejrzy na przeglądarce tekstowej :czytaj:

DejaVu 10.08.2018 06:12

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1408938)
Nie prawda... jak zainstaluje debiania z powłoką tekstową zamiast graficznej, to będzie śmigać! Ba nawet neta przejrzy na przeglądarce tekstowej :czytaj:

Ja i teraz od biedy neta przejrzę , czy odpiszę na maila :taktak: nawet YT nie raz działa normalnie ,a nie raz się przycina - chcę po prostu mieć tego złomka w robocie , czasami mamy przestoje gdzie nic się nie robi a do 14 musisz być , więc mam na nim calibre i sporo e-booków , ale jak by trochę szybciej śmigał to by było ok :spoko: nie opłaca mi się kupować coś nowego , w domu i tak mam blaszaka , mogę oczywiście w robocie korzystać z srajfona 5'' ale wzrok już nie ten ,trzeba już zrobić okulary :ysz: W sobotę chyba zawiozę go ''mechanikom'' niech coś tam pokombinują :taktak:

Arepo 10.08.2018 09:13

Ja mam Samsunga N150 (Win7Starter, 2GB Ram, Atom N450). Od czasu do czasu jeszcze z niego korzystam. Zamontowałem mu jakiś stary dysk SSD i w tej konfiguracji spokojnie da się przeglądać internet po instalacji blokera reklam. Procesora nie da się podkręcić w sensowny sposób, są niby jakieś programy do tego, ale niewiele dają.

DejaVu 10.08.2018 15:26

Notebook jest u ''mechaników'' mają tam w grać jakąś lżejszą wersję win7 na takie złomy :taktak: ma mnie ten tuning kosztować 90zł :ysz:

Arepo 10.08.2018 18:17

Jeśli będą optymalizować system na szybkość działania, to więcej niż z "gołego" Startera pewnie nic nie wycisną. Na XP nie warto schodzić, bo będą problemy z przeglądaniem sieci. Jestem ciekaw co zrobią, daj znać po fakcie jak to wygląda :)

DejaVu 10.08.2018 19:44

Zobaczymy - ja im mówiłem o xpeku albo linuksie ,ale mechaniki mówią że jest jakaś siódemka na słabe sprzęty , w poniedziałek odbiorę i się przekonam , ma leżeć w robocie w razie jakiegoś przestoju ,co dość często się zdarza , a wtedy nuda na maxa , wi-fi jest więc czemu nie korzystać :>

mgit 10.08.2018 19:46

Cytat:

Napisany przez DejaVu (Post 1408990)
Zobaczymy - ja im mówiłem o xpeku albo linuksie ,ale mechaniki mówią że jest jakaś siódemka na słabe sprzęty , w poniedziałek odbiorę i się przekonam , ma leżeć w robocie w razie jakiegoś przestoju ,co dość często się zdarza , a wtedy nuda na maxa , wi-fi jest więc czemu nie korzystać :>

7 na słabe sprzęty to nic innego jak zwykła 7 co ma wszystko co możliwe wywalone i powyłączane wszelakie usługi...

Równie dobrze mogłeś zainstalować sam zwykłą 7 i powyłączać wszystko co się da.

DejaVu 10.08.2018 20:35

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1408991)
7 na słabe sprzęty to nic innego jak zwykła 7 co ma wszystko co możliwe wywalone i powyłączane wszelakie usługi...

Równie dobrze mogłeś zainstalować sam zwykłą 7 i powyłączać wszystko co się da.

A z uja ja miał bym wziąć tą 7 :ysz: ne złomku już była ,a na formatach i instalacjach z pena to ja się nie znam niestety :buu:

MajsterPopsuj 11.08.2018 00:39

Jak się nie znasz to w ogóle nic sam nie zrobisz... Te podstawy trzeba znać, nie przejdziesz nawet instalacji Linuksa, o którym pisałeś (poza tym żadne DE się nie nadaje na to poza XFCE).

Windows 7 Starter można sobie samemu zrobić ze zwykłej siódemki. Ma powyłączane efekty graficzne, aero glass, usługi, ograniczenie do maksymalnie chyba trzech naraz uruchomionych programów. Straszne gówno.

Na tego trupa ja bym stawiał XP, a jeśli o przeglądarce mowa to Firefox ESR v52.

Sprawdziłbym na początek też czy ten HDD to się w ogóle jeszcze nadaje do czegoś (S.M.A.R.T).

DejaVu 11.08.2018 06:19

Cytat:

Napisany przez MajsterPopsuj (Post 1409006)
Jak się nie znasz to w ogóle nic sam nie zrobisz... Te podstawy trzeba znać, nie przejdziesz nawet instalacji Linuksa, o którym pisałeś (poza tym żadne DE się nie nadaje na to poza XFCE).

Windows 7 Starter można sobie samemu zrobić ze zwykłej siódemki. Ma powyłączane efekty graficzne, aero glass, usługi, ograniczenie do maksymalnie chyba trzech naraz uruchomionych programów. Straszne gówno.

Na tego trupa ja bym stawiał XP, a jeśli o przeglądarce mowa to Firefox ESR v52.

Sprawdziłbym na początek też czy ten HDD to się w ogóle jeszcze nadaje do czegoś (S.M.A.R.T).

Dlatego też zaniosłem do mechaników u których złożyłem 3 blaszaki , oni się znają to posprawdzają :taktak: a czemu dysk miał by się do niczego nie nadawać ?? złomka mam nawet nie wiem ile lat a przeważnie leżał na dnie szafy :ysz: więc prawie nówka nie śmigana :spoko: W PC mam dwa dyski jeden stary 500GB na którym mam system i chyba 3 letni(albo więcej) 1TB no i ten z systemem ma coś walnięte , że przy odpalaniu muszę trzymać F8 aby wejść w bios i tam wybieram dysk z systemem chociaż rozruch jest zaznaczony z tego i normalnie działa :D mi to nie przeszkadza - zawsze jest komunikat że czegoś tam brak jak nie przytrzyma się F8

Arepo 11.08.2018 07:06

Cytat:

Napisany przez MajsterPopsuj (Post 1409006)

Starter bardzo dobrze sprawdza się na tego typu netbookach. Instaluje się go z płyty instalacyjnej 7, tylko trzeba było zmienić jakiś plik (już nie pamiętam jaki) aby pojawiła się możliwość takiej instalacji.

Używałem go kilka lat i nawet nie zauważyłem, że ma jakieś większe ograniczenia, najbardziej doskwierał brak możliwości zmiany tapety ale da się to obejść. Raczej pisząc "straszne gówno" mijasz się z prawdą, pewnie nie masz z nim żadnego doświadczenia.

Instalując XP po pierwsze będzie to pirat (na Startera ma się licencję). Nie pooglądasz dobrze nawet filmów na YT, bo nie pojawi się większość ich rozdzielczości. Dla ESR skończyło się wsparcie i nie będzie już aktualizacji więc lipa. Będzie też pewnie problem ze sterownikami. Takie rady są więc więcej niż kiepskie.

MajsterPopsuj 11.08.2018 16:21

Nie zaglądałem na stronę producenta, więc nie wiem czy są sterowniki. Kiedyś były na pewno bo to platforma pod zabytki. Dla mnie starterowa siódemka to dziadostwo i nie nadaje się nawet na tak słabe maszyny. Vista+ na co najmniej dwurdzeniowe laptopowe procki po 1.5GHz bez trotlingu z 1GB DDR3. Inaczej to mordęga.

Po co mu na YT 1080p jak tego nie da rady płynnie odtworzyć? 720p będzie. Aktualizacje są zbędne tak Windowsa jak i przeglądarki bo i tak w niczym mu nie pomogą, a będą tylko zadręczać (na Windowsa działa potężny rynek zła, gdzie są 0d wchodzące jak nóż w masło nawet na najnowszych 10tkach...). Jedyna wada ESR, że to stary Lis, a 57 znacząco przyspieszył (nawet 54 jest szybszy od 52).

Kwestię pirat/oryginał zostawiam w gestii sumienia użytkownika docelowego. Ja nie mam takich dylematów moralnych i uwierz mi, że zawsze smacznie sobie z tym spałem. Dziś mam siódemkę kupioną, ale tylko dlatego że nie ufam loaderom i nie chce mi się szukać sum dla oryginalnych releasów.

- - -

@DejaVu: Właśnie dlatego. ;)

Arepo 11.08.2018 16:47

Uwierz, że obecnie na XP nie ruszą wielokrotnie filmy z YT nawet poniżej 480p. Niektóre wcale, pojawi się komunikat że brak wsparcia do odtworzenia filmu. Często jest tak, że widać tylko 240 i 360p, a Ty piszesz o 720 i 1080p ;)

To ma być komputer do internetu, więc siłą rzeczy będziemy logować się do różnych serwisów, banków itp. Warto więc mieć aktualizację przeglądarki, a Firefox ESR zakończył wsparcie dla XP i Visty.

Starter jest w porządku do zadań, do których został przeznaczony, czyli choćby do takich netbooków. To nie jest maszyna do poważnych zadań i nie są potrzebne te wszystkie dodatki co w pełnych wersjach.

Mimo wszystko 7 to znacznie nowocześniejszy system niż XP, choćby jak masz dysk SSD to jest Trim i wsparcie dla wielu nowych technologii. Działa stabilnie i w miarę szybko od 2GB pamięci. Zmiana go na XP-ka jest kompletnie bez sensu.

DejaVu 11.08.2018 17:54

Dobra nie bić piany :ysz: mechaniki założyli Windows Thin PC ale czy to działa lepiej to nie wiem , bo i na starterze używałem '' od święta'' e-booki działają Chrome też :taktak: na YT filmiki czasem się przytną ,ale dziś u mnie net i na blaszaku słabej chodzi , zobaczymy w robocie - szału nie oczekuję po prostu czasem chcę coś tam sobie luknąć ,a nawet wiadomości google lepiej się czyta na 10'' jak na srajfonie 5'' :>

MajsterPopsuj 11.08.2018 19:04

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1409039)
Uwierz, że obecnie na XP nie ruszą wielokrotnie filmy z YT nawet poniżej 480p. Niektóre wcale, pojawi się komunikat że brak wsparcia do odtworzenia filmu. Często jest tak, że widać tylko 240 i 360p, a Ty piszesz o 720 i 1080p ;)

Nie używałem XP od stuleci, ale jeśli faktycznie jest tak jak piszesz to pewnie wystarczy oszukać user agentem.

Cytat:

To ma być komputer do internetu, więc siłą rzeczy będziemy logować się do różnych serwisów, banków itp. Warto więc mieć aktualizację przeglądarki, a Firefox ESR zakończył wsparcie dla XP i Visty.

Nieistotne. Ale nie ważne, przeczytaj teraz w kontekście powyższego co oni mu zainstalowali. :)

Cytat:

Mimo wszystko 7 to znacznie nowocześniejszy system niż XP, choćby jak masz dysk SSD to jest Trim i wsparcie dla wielu nowych technologii. Działa stabilnie i w miarę szybko od 2GB pamięci. Zmiana go na XP-ka jest kompletnie bez sensu.

Niezaprzeczalnie tak, ale to nie jest system na atomy. Więc co mu po tym, że ładniej zarządza pamięcią i ma gładką czcionkę jak będzie mulić? To jest sprzęt pod XP i nie jesteś w stanie mnie przekonać aby było inaczej. Uważam, że responsywność jest ważniejsza niż nowoczesność, której i tak nie użyje.

A żeby było śmieszniej to wgrali Chrome'a, który wręcz słynnie z oszczędności RAM. :)

loki7777 11.08.2018 19:12

Ale on ma 4gb ramu to tragedii nie ma.

DejaVu 11.08.2018 19:37

Nie będę tam z Wami się kłócił pewnie znacie się lepiej :> na co dzień używam Firefoxa , na złomka też zainstalowałem jeszcze przed zmianą systemu i Chrome działał lepiej , więc pozostałem przy nim :taktak: a jak zechcę to może i zainstaluję Firefoxa , tylko jak napisałem wyżej , głównie złom ma być do e-booków i do maila , i czasem jakieś wiadomości czy YT - mam przecież jeszcze srajfona :ysz:
Na złomku forum normalnie działa , YT na Chrome w 720i się tnie , działa w 360 ale najpłynniej na 240 i to mi wystarczy , bo mam z tego korzystać jak wspomniałem w robocie , jak mamy jakiś przestój głównie do czytania e-booków , jak coś będę chciał obejrzeć w HD to koleżanka ma laptoka

Arepo 11.08.2018 20:02

Cytat:

Napisany przez MajsterPopsuj (Post 1409044)
Nie używałem XP od stuleci, ale jeśli faktycznie jest tak jak piszesz to pewnie wystarczy oszukać user agentem.

Raczej nie, jedyny sposób na YT jaki znalazłem to Chrome, on jakoś dawał radę z filmami. Jednak były z nim inne problemy, z którymi nie chciało mi się już walczyć ... obecnie pożegnałem XP definitywnie.

Cytat:

Napisany przez MajsterPopsuj (Post 1409044)
Niezaprzeczalnie tak, ale to nie jest system na atomy. Więc co mu po tym, że ładniej zarządza pamięcią i ma gładką czcionkę jak będzie mulić? To jest sprzęt pod XP i nie jesteś w stanie mnie przekonać aby było inaczej. Uważam, że responsywność jest ważniejsza niż nowoczesność, której i tak nie użyje.

Jest czy nie jest, u mnie z 2GB Ram i dyskiem SSD Atom 450 przez lata dawał sobie ładnie radę ze Starterem :)

M@X 12.08.2018 07:26

Cytat:

Napisany przez MajsterPopsuj (Post 1409036)
Aktualizacje są zbędne tak Windowsa jak i przeglądarki bo i tak w niczym mu nie pomogą, a będą tylko zadręczać

Cóż za złota myśl!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:52.