![]() |
9/10, to chyba powinien być jeszcze dodatkowo jakiś znaczek jakości:
https://i.postimg.cc/HktKM1Kj/leniwiec-jakosc1.png https://i.postimg.cc/rwGjHGCH/leniwiec-jakosc2.png :> |
Ilość załączników: 3
Skończyłem. Rewelacja jak Crash. Kiedyś to jednak robili platformówki, nie to co teraz... :D
Jest trochę zmian w fizyce względem "PSX'ówek", ale nawet na plus. Ciągłe skoki na biegu są zrobione znacznie lepiej, choć trudniej je opanować i stare triki na złodziei jaj już nie działają. Tu i ówdzie też stoją za duże collision box'y, więc nie można sobie tak beztrosko skracać dróg jak na szaraku (jednocześnie, rzadko na to trafiałem, więc ktoś kto pierwszy raz odpali smoka pewnie tego nie odczuje; to jest znacznie lepiej zrealizowane niż w Crashu (choć z drugiej strony to tutaj nie ma tak wymaganej od gracza precyzji)). W poziomach latanych ograniczono zwrotność smoka i nie ma wyrównywania lotu, więc bywa to cholernie irytujące (szczególnie w wyścigach) - i to w zasadzie jedyna zmiana która mi się naprawdę nie podoba. Muzyka jest remiksowana, ale można zmienić na oryginalną, która jest równie dobra, a może i nawet lepsza bo bardziej wyrazista. Można teraz szybko przemieszczać się pomiędzy poziomami, nie trzeba koniecznie przechodzić przez bramy (arcy dobry pomysł!). Trochę zdemolowali skillpointy bo część przeniesiono do trofeów, a część usunięto... Z bagów trafiłem tylko na dwa, zablokowałem się na amen w ruchomej wierzy z szachów i raz zdarzyło mi się, że ogniki do zamrożenia w roli schodów zablokowały się w drzwiach. Wersja 1.02. Mocne 9/10. :D |
Nie zdziwiłbym się jakby ten duet miał też inne języki niż angielski. ;p
|
Bo dual pod angielski, nasza do PL. ;)
|
Słyszałem, niestety. ;p
- - - Skoro kupiłeś duet to po co jeszcze zwykła? |
Poddałem się i zamówiłem Spyro (PL), Crash + Spyro (USA) i ps4 slim z OFW. xD
|
Ahhh kolego o Psim Patrolu i Swince Peppa to nie slyszales ale spokojnie jeszcze uslyszysz.....ale nie zwlekaj zbyt dlugo;)
|
Niestety tak, mini recenzję Wipeout HD/Fury.
Bowiem dają je ludzie z sentymentu. Każde pokolenie tak ma. Dla moich rodziców Zaczarowany Ołówek był super, a dla mnie średnio. Dla mnie super były Gumisie i Smerfy, a dla młodszych z kolei to dziadostwo i podobają im się gówna takie jak Bob Gąbka i inne Cartoon Network shity z powykrzywianymi ryjami, pełne nieuzasadnionej agresji. Sąsiad z którym piję wódkę i gram w szachy pamięta Piułsudzkiego, słucha z rozrzewnieniem Fogga, a dla mnie to jest zupełnie nieciekawe. Ktoś kto za małolata grał w Spyro na PS2 będzie je wyżej cenił niż kanciaty ryj smoka na PSX, mimo iż jest pod każdym względem gorszy. Sentyment. Także za mocno się nie sugeruj, ja nawet lubię obrzydzić komuś coś co mi się nie podoba. :czar: |
Cytat:
BTW dodałem "The Legend of Spyro: Dawn of the Dragon". Cytat:
Wrzuciłeś tam coś jeszcze? Cytat:
gdzie oceny wynoszą co najmniej 8.0. Po dokładniejszym przejrzeniu innych recenzji i twojej, wiem że... Od biedy można popykać w
Jak zawsze, dzięki za pomoc. :spoko: |
Crash nie ma PL, Spyro ma tylko dubbing bo napisów brak CAŁKOWICIE.
|
Mnie swego czasu uświadomił ffgriever. To teraz Twoja kolej. :D
The Legend of Spyro to reboot. To już nie platformer tylko slasher i był wręcz tragicznej jakości (poza tym były trzy części, a nie dwie ;)). Kiedyś napisałem mini recenzję ETD (bardzo słabą, nie warto czytać, serio): https://crazypumpkinsnest.wordpress....the-dragonfly/ Hero's Tail ograłem na Xbox'ie i nie był zły. Wiesz, w zasadzie to i Dragonfly nie byłby gdyby nie słaba fizyka, słaba grafika i brak tej bajkowej nuty we wstawkach filmowych. Mimo wszystko bardzo chciałbym zobaczyć remake'i tych dwóch gier, choć mocno przetworzone, poprawione z prawilną muzyką. :) - - - Crasha mam, ale nie chce mi się sprawdzać. Chyba miał. Zresztą podział gier na regiony jest teraz umowny bo i standard wideo jest wszędzie taki sam i zawierają te same języki (no, powiedzmy, że podział jest tylko na daleki wschód i zachód). Jeśli bardzo Ci zależy to mogę sprawdzić. A czemu w ogóle pytasz? |
Cytat:
więc dzięki za w miarę proste tłumaczenie co i jak. :spoko: PS: A co z częściami, które wyszły na PS2:
Warto chociaż zagrać w którąś z tych części? Jaka jest wg was najlepsza? |
Ale crash tez ma? Bo znalazlem zwiastun Spyro z pl dub i slabo to wypada(moze nie ma tragedii;) w porownaniu do wersji angielskiej a crash tylko jakies fandub.
|
@Jolek
Niemożna, ELF to plik wykonywalny. To, że ma w sobie moduły ELF (IRX to też ELF tyle, że nie dla EE, a IOP) to nie istotne, są zbindowane, tak jak np. mogą być DLL w PE na Windows czy SO/LIB w ELF na Linuksie. Tak tylko odwrotnie, najpierw kładzie glazurę, a dopiero potem kopiuje. @loki7777 Niestety są (napisy ok, ale dubbing jak zwykle lipny). Ja i tak używam angielskiego PSDM, więc będzie po angielsku. ;) W grze nie ma opcji ustawiania języka samemu, sczytuje z systemu. Tak mówią posiadacze, ja jeszcze nawet nie grałem. Powoli się szykuję na wizytę u koleżanek, więc zdam raport jakby co. :D |
Cytat:
Ma wbudowane, kodeki, sterowniki USB\HDD, etc, wszystko w jednym pliku. Chodziło mi o skrót myślowy. Może inaczej. Konsola kopiuje z płyty paczkę (może to być PKG czy co tam ta konsola obsługuje) na dysk, potem robi do tego skrót (kafelek z obrazkiem)? |
Crash/Spyro nie sa po polsku?
|
Prawdziwy changelog jest w fw dla debug kitów. Te poprawy stabilności to marketingowe wybroczyny by cokolwiek tam wpisać.
Nie. ELF to format pliku wykonywalnego dla systemów uniksowych (tak jak np. PE (EXE) dla Windows czy COM dla DOS/Windows). PKG to coś w rodzaju archiwum, umownie nazwijmy że podobny do ZIP. Ok, pomyliło mi się. Ale nawet to dużo mniej niż potrzeba i już na PS3/X360 transfer był problemem. |
Cytat:
wrzuci w końcu coś ciekawego. https://s3.postimg.cc/9dl7d0wpf/8d2ad9671de3.jpg Cytat:
Kopiujesz jakąś aplikację (np SMS.ELF) a konsola sama robi skrót w FMCB\FHDB Browser? Oczywiście na PS2 trzeba to zrobić ręcznie, ale to jest tylko przykład. Cytat:
https://www.sony.pl/electronics/play...specifications. PS3 ma BD 2x: https://pl.wikipedia.org/wiki/PlayStation_3. Znalazłem, że dla BD 2x transfer to 8,6 MB/s, Dla 8x to 34,4 MB/s: https://pl.wikipedia.org/wiki/Napęd_optyczny. Czyli dla 6x wychodzi 25,8 MB/s (34,4 - 8,6). Może jakby dobrze wygłuszyli napęd to by chociaż te 12x (51,6 MB/s) było. ;) GTA: San Andreas też katowało napęd PS2, a po latach nic mu nie jest. ;) |
@Youkai
O to to, ale ma być wersja płytowa. Ponoć. @Jolek No toć piszę, jak trzy kafelki to każda gra musiałaby być na osobnej płycie. Czyli sztuk trzy. Niemożna by, z przyczyn które wymieniłem wcześniej. Musiałbyś o tym pogadać z Sony, żeby taka możliwość się pojawiła. ;) Niczego się nie instaluje (jak mówiłem, konsola kopiuje paczkę z grą z płyty na dysk) i nie robi tego gra tylko system operacyjny. Jest standard do którego trzeba się dostosować wydając grę na PS4, jak się nie dostosujesz to nie wydasz. Takie porównanie nie ma sensu. Już wtedy streaming powodował ogromne opóźnienia w ładowaniu tekstur i trzeba było to kamuflować osobnymi mipmapami (np. GTA), nie mówiąc już o zarzynaniu płyty. Tutaj masz znacząco większy aptet na ilość danych, którego ODD nie jest w stanie zapewnić (na HDD odczyt masz ~60MB/s, a teraz porównaj to z BDx2 (a jak zwiększysz prędkość to zwiększysz jazgot)). |
@MajsterPopsuj a nie można "stworzyć" trzech kafli.
Każdy dla innej części? Czyli każda gra byłaby instalowana osobno. Nadal można by to chyba zrobić na 2 płytach? W drugiej płycie byłby instalator, dzięki któremu można wybrać co się chce zainstalować. Nie mam PS4, więc jeszcze sporo rzeczy nie zrozumiem. To co ty masz za sprzęt? ;) Jak jakiś czas temu instalowałem\grałem w Battlefield na PS4 slim i tylko czasem było głośno, ale to od wentylatora (pewnie gra mocno obciąża sprzęt). Jak instalowałem\grałem w PES 2018 to cisza. Wiem, że tak kiedyś na pewno było z PS3 super szrotem, że napęd i szum obracanej płyty był nieznośny. Z PS3 slim nie miałem takich problemów (tylko napęd czasem stukał jak laser się "poruszał"). Do tej pory mam sprawny laser w PS2 FAT, a one były niezbyt dobrej jakości, bym rzekł nawet wybredne co do płyt. PS4 nie może mieć chyba gorszej jakości lasera? |
@MasterPopsuj, to? https://store.playstation.com/pl-pl/...YROCRASHBUND01
|
@A youkai of love
Widziałem nawet okładkę. Ma być. ;) Nawet jak za 200zł to warto byłoby kupić. @Jolek Nie można, nie ma takich mechanizmów w systemie operacyjnym PS4. Cała gra musi zawierać się w jednej paczce. I oczywiście jest menu z wyborem gry, tylko że prawdopodobnie gra sprawdza czy ma pliki X w miejscu Y i na tej podstawie stwierdza czy ma pozostałe dwie gry. I nie wiem czy ty to rozumiesz, ale PS4 kopiuje i deszyfruje paczkę z płyty na dysk twardy szyfrując ją po swojemu i dodając meta dane żebyś miał opisaną terakotę w menu - nie ma tutaj rozpakowywania jak na PS3. Przekopiowane paczki są montowane jako zasób na czas uruchomienia gry (dlatego w ogóle np. piraci mają te gry odszyfrowane bo konsola robi to za nich). Patche z kolei nie wiem jak dokładnie działają, bo to też są paczki w tym samym formacie i na dodatek delta, a PFS jest przecież unikalny dla każdej konsoli z osobna... No cóż, nie mam tej konsoli złamanej, więc ciężko mi na ten temat coś sensownego powiedzieć. Z płyty nie możesz grać jeśli nie chcesz ogłuchnąć i zabić lasera po kilku latach (tj. możesz ale to są chyba osobne paczki na czas kopiowania tej właściwej, potem płyta służy wyłącznie jako weryfikacja zakupu). ;) Szczerze powiedziawszy to nawet cieszę się że tak to jest rozwiązane bo prędkość odczytu z płyt jest zbyt niska. Tak. I to tępego kotopierza. ;) Mimo wszystko gra ma swój urok i jest to coś wartościowego (nie w sensie pieniędzy rzecz jasna). |
Cytat:
Każda gra to inna paczka, pkg czy jak to tam jest i wystarczyły by 2 płyty. Na jednej (25 GB) masz 1 część, na drugiej (50 GB) do wyboru jedną z dwóch. Chce tylko część 2, to tylko ją wybieram z instalatora, bo np nie mam miejsca na inne części. Gry byłyby w jednym "kafelku" (np Spuro Trilogy). Odpalasz trylogie i masz do wyboru jaką grę chcesz, jak coś nie jest zainstalowane to tego nie możesz wybrać. Swoją drogą to można byłoby gry uruchomić bezpośrednio z płyty, bez instalacji, jak to było kiedyś ma "szaraku". Cytat:
Chyba, że gra wymaga odpowiednio wysokiego FW, bez czego nie ruszy. kotopierza - :hahaha: (The Last Guardian) Resztę rozkminiłem. |
@PsujsterMopsuj coś wspominałeś o dual packu Crasha i Spyro? Kiedy? Bo na takie coś mogę wydać kase. ;)
|
PS3BD-ROM mogą pomieścić maksymalnie około 50GiB. PS3 nie ma napędu BDXL.
Orbis nie ma mechanizmu pozwalającego na zgrywanie paczki w częściach z płyt. Musi być cała, więc jak już to trzy płyty (każda część osobno; ale nie ma takich pudełek nawet). I ja też bym tak wolał. ;) Tak, planuję kupić do kolekcji ale trzyma mnie brak dostępu do danych na HDD (zaczekam też aż cena spadnie skoro na płycie jest tylko jedna gra...). Kupuję tylko wyjątkowe tytuły więc mam jeszcze jamraja, kotopierza i kolosy. Reszta nie jest godna mojej szafki i idzie do żyda. :D Ma być też dwupak, ale nie wiem kiedy wyjdzie, czyli Spyro + Crash. Sądząc po trailerach i graczowych walkthrough-ach to remake równie udany co rudy jamraj. Nie mogę się doczekać, choć podobno nie trzyma 30 klatek nawet na PS4 Pro/XBO X... No, ale może jeszcze poprawią. Uwielbiam Spyro na PSX'a, bardziej niż Crasha, choćby nawet dlatego że jest "relaksacyjno-zbieradczy", a Crash bywa wkurwiający, szczególnie jedynka i szczególnie w time trialach, których nie zrobiłem wszystkich żeby nie demolować mieszkania. ;) |
O patchu wiem tylko tyle, że można grać bez niego (offline). Dobre i to ;).
|
Cytat:
A nawet jest patent na 400 GB: https://pl.wikipedia.org/wiki/Blu-ray. Aczkolwiek pewnie PS4 nie jest kompatybilny z tym rozwiązaniem. Daliby dwie płyty, jedną jednowarstwową (25 GB) i drugą dwuwarstwową (50 GB) i byłoby po problemie. Cytat:
Może były obawy, że w jakimś stopniu ta trylogia się nie sprzeda, dlatego trzeba było ekonomicznie kombinować? Cytat:
|
Na płycie jest tylko pierwsza część, całość waży razem ~70GiB, więc się zmieścić nijak nie mogło. Pocieszające że nie zrobili tego na kodach tylko jako patch (~20GiB)...
Ja niestety nie mam, bo czekam aż złamią fw 5.55. Przynajmniej na tyle abym mógł EAP Key wyciągnąć. Oby coś się ruszyło w te święta. |
Cytat:
A wiesz coś na temat day 1 patch, albo ogólnie coś na temat aktualizacji dla tej gry? |
O co tyle krzyku... ponoć kolejna generacja konsol ma nie mieć wcale napędu (mowa o XBOX), a PS5 pewnie pójdzie w ich ślady.
|
Tylko 1 część.
|
Nie mam ps4 :hahaha:
|
Kupił ktoś tą trylogie?
Niedawno (13 listopada 2018) była premiera. Czy wszystkie gry są na płycie, czy tylko pierwsza część? |
Cytat:
Jeden to Hibernant, drugi Odmrożony leniwiec. Jakby jedna osoba dała sobie spokój na jakiś czas ze sceną ale coś ją korciło i wróciła pod inną ksywą. :> |
Ja biorę jak wszystkie trzy będą na płycie i nie będzie patcha na kilkanaście GiB... Inaczej niech sobie w dupę wsadzą, i zaczekam na cyfrową za max 50zł.
|
Ja tam nie wiem, nie zamierzam być królikiem doświadczalnym, z resztą i tak nie mam konsoli na FW 6.66 tylko 5.05. :D
Jak się okaże, że wszystkie 3 na jednej BDR to biere. ;) |
Z tego wkurzenia aż pomyliłem wydawców. Oczywiście Activision, a nie EA. Aczkolwiek obaj siebie warci razem z Ubisoftem. ;p
Zobaczymy na premierę, ale stawiam browar że polecą w kulki z nami. Jaki Berion? Nie znam gościa. :) |
@Berio....Popsuj (już mi się mylą czasami ci użytkownicy). https://s3.postimg.cc/9dl7d0wpf/8d2ad9671de3.jpg
@MajsterPopsuj, raczej to dobrze podsumował, że teraz kombinują aby ludzie nie odwołali preorderów. |
Nie wiem co myśleć, Activision to kłamcy, tylko kasa się liczy, ale znalazłem to: link.
|
No i teraz czar rzeczywiście prysł. :(
Lipa jak sk**wy**n. |
Jak to powiedział Siarra: no i cały misterny plan w pizdu. Co oni pieprzą, gadają co innego a na stronie jak byk *games 2 and 3 require download via internet.
https://i.imgur.com/kD2ZtdG.jpg |
To nie będzie aktualizacja bo nie da się zrobić obowiązkowych... Skurwysyny kłamią, żeby ludzie nie odwoływali preorderów. Na 100% to będzie tak, że tylko jeden Spyro będzie na płycie, a reszta na kodach do pobrania z SEN. To jest chamski sposób walki z rynkiem wtórnym. Jebane EA... A tak czekałem na tą trylogię. :(
|
To zależy ile ta aktualizacja będzie mieć.
Jak mniej niż 100 MB, to chyba nie będzie płaczu. Jak powyżej 1 GB, to już tak fajnie nie jest. Swoją drogą tak jak napisałem poprzednio, teraz sporo gier w momencie wydania dostaje day 1 patch, bo inaczej może okazać się, że jest albo niegrywalna (może psuć zapisy) albo jest nie do przejścia. |
No, że aktualizacja wymagana, żeby grać.
|
Jakiego problemu?
|
No prysł, bo z Crashem (poza DLC na ps4) takiego problemu nie było.
|
Cytat:
Poprzednio pojawiła się plotka, że tylko jedna część trylogii będzie na płycie, resztę trzeba będzie ściągnąć, co by wymagało (pewnie jednorazowego) kodu. Tak było np z Batman: Arkham Collection na PS3. Czyli tylko jak masz nową grę albo ktoś nie wykorzystał kodu co jest mało wątpliwe, zagrasz w inne części. Teraz aby zagrać w inne części potrzebna jest "tylko" jakaś aktualizacja. Nie wiem tylko, czy to day 1 patch, czy coś innego. |
No i cały czar prysł. Link.
|
Cytat:
|
Spyro Reignited Trilogy (PS4, XONE)
https://s33.postimg.cc/xattdyyun/81638578.png
Kolekcja trzech platformówek 3D, wydanych oryginalnie na pierwsze PlayStation, których bohaterem jest mały, fioletowy smok. Gra jest przygotowywana z myślą o PS4 i XONE. W skład trylogii wchodzą:
Polacy mogą liczyć na pełną lokalizację. Fragment rozgrywki: https://www.youtube.com/watch?v=QaPaqaKs_io. Porównanie wersji 1998 kontra 2018: https://www.youtube.com/watch?v=CYQVONvRBnk. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:42. |