![]() |
pracę znalazł ?
czy baba znów odeszła ? że zaczęły się problemy egzystencjalne, czy dalej na dołku ... |
|
Oczywiście, każdy z nas pije piwo z poczucia obowiązku i z myślą o tych biedakach, którym nie jest to dane;P
|
norma sama się nie wyrobi, Niektórzy piją za tych co nie mogą...toast2
|
Takie ilości są chore, przychodzi taki do baru i pije jedno małe, przecież to się wykończyć można. :jezyk:
|
Nie no z tego co słyszałem to piwo... no ale nie w takim ilościach w jakich przyjęło się je pić:P
|
No przeciez napisal ze wazyl slod;)
|
O, następnych dwóch zważonych :rotfl:
|
ja z bratem ważyłem... z Norweskiego słodu. Było specyficzne, ale dobre. Teraz się na wino przerzuciłem, bo lubię jak ładnie "bulba" a i na moją nerwicę ma lepsze skutki. Ale fakt piwo najzdrowsze... aha Cola ma jedno super zastosowanie... Jak grypa żołądkowa męczy człowieka to świetnie się spisuje w leczeniu, Pepsi w zasadzie też
|
I jedna wiosna w dupę radosna. :szczerb:
|
Dwie wieże :szczerb:
|
Nie wieżę. :szczerb:
|
Cytat:
|
Ja się nie odwarzę :)
|
Tylko ja zrozumiałem Jarsona? Wszystko jest w porządku.
Jarson robi piwo na wagę, a nie na objętość - co jest logiczne, bo jak tu mierzyć litry jak piana zakłóca pomiary? Cytat:
|
Cytat:
|
Ankiete zrobcie.
Oczywiscie ze piwo. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Dla osób zajmujących się renowacja śrubek jest to nawet okoliczność sprzyjająca.
Z drugiej strony - to dziwacy:) Słyszał ktoś kiedyś o tym albo przyszło mu do głowy, żeby produkować, na własne potrzeby colę? |
Rdzę z zardzewiałych śrubek :D
|
Cola, prawdopodobnie, też coś oczyszcza.
|
Piwo oczyszcza nerki. A po za tym Ferdek Kiepski zawsze powtarzał, że piwo to nie alkohol :D
|
Ja się chyba za to wezmę, mam własną kuchnię, mogę działać, ba, teraz mogę z niej piwniczkę zrobić zakręcając kaloryfer. ;)
|
80 flaszek to by mi spokojnie na 2-3 miesiące starczyło. Nigdy nie robiłem, ale mam doświadczenie, że jak się człowiek za coś nowego zabiera, to zajmuje to znacznie więcej czasu niż to się wcześniej wydawało ;)
|
W sumie, to ile tego piwa chcesz wypijać, że mówisz o narobieniu się? :>
Kupujesz 2 wiadra fermentacyjne, co tydzień, 10 dni, odstawiasz 80 flaszek do dojrzewania. Na początku trzeba poczekać, później masz nadmiar. :D Chyba, że chcesz słód zacierać, wtedy więcej roboty i syfienia, ale myślę, że można dobre piwo zrobić na gotowych słodach i na przykład miodzie, patrz filmik. /Oczywiście moje kalkulacje biorą pod uwagę, że takie piwo jest walutą, bo nikt chyba nie ma zamiaru pić 10 piw dziennie, po dwóch tygodniach będzie problem z trzęsącymi się rączkami. :D Mój sąsiad z działki, który nie przepada za grzybami, zbiera i przerabia ich masę, później na wymianę dostaje dżemy i inne przetwory. :D |
Domowe piwo to nie jest taka znowu trudna sprawa, ale żeby cały czas tylko takie pić, to trzeba by się było narobić niesłychanie. Oczywiście efekt przewyższa o niebo wszystkie koncerniaki, ale dopiero jak zacznie wychodzić. To raczej temat na miłe spędzenie czasu przy ważeniu a potem konsumpcji raz na jakiś czas, na pewno nie na zastąpienie zwykłego piwa, nawet jak się nie pije za wiele...
|
|
Na pewno znacznie zdrowsze (mniej szkodliwe...) od coli, ale czy te butelkowane/puszkowane takie zdrowe to wątpię. Zdrowe piwo to własne piwo, tylko kto takowe umie zrobić? :(
|
Piwo zdrowsze nawet od wina, jeśli liczyć te same ilości do spożycia.
Ja tam takich codziennych potrzeb nie mam. Jeśli zbyt często to mi nie smakuje. |
|
Znajomy zapytał się lekarza, czy jak sobie walnie codziennie setkę, to mu to nie zaszkodzi, doktorek powiedział, że tyle, to nie, więc znajomy wymyślił, że nie będzie pił codziennie setki, tylko w sobotę 0,7. ||
|
Cytat:
Ze dwa czteropaki na tydzień - to samo zdrowie - do tego wskazane jest spożywanie whiskacza oraz czyścioszki (np. dembowej lub pana tadzia) raz na jakiś czas :taktak: |
Tylko piwo , ale musi to być dobre piwo :)
|
2 - 3 piwa na tydzień, to nie jest problem? To ogromny problem z alkoholem, a dokładnie z jego brakiem. :taktak:
Cola dziwnie smakuje bez wódki... :hmm: |
Cytat:
|
Gorszy wpływ ma cola.
Co do uzależnień, cola uzależnia bardziej - cukier uzależnia :) 2-3 piwa na tydzień to w mojej opinii nie jest problem. |
Co jest zdrowsze piwo czy cola?
Pytanie całkowicie na serio :)
Przy założeniu że dwa-trzy razy w tygodniu pijemy po 0,5 któregoś z tych napojów to który będzie miał gorszy wpływ na nasze zdrowie? Bo z jednej strony cola zawsze kojarzyła mi się z mnóstwem cukru i różnych konserwantów czy barwników a z drugiej strony piwo choć teoretycznie mniej sztuczne ma w sobie uzależniający alkohol. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:18. |