![]() |
Ja zdecydowanie nie zgodzę się z tym, że albo wszystko albo nic (w rozumieniu, że jedynym sposobem, żeby nie być śledzonym, jest niekorzystanie z usług w ogóle). Gdzieś musi być jakiś kompromis i złoty środek - nawet jeśli polega on na pewnych wyrzeczeniach.
Pytanie dla mnie jest (też upraszczając), co ewentualnie można używać i w jakim zakresie, a czego nie można wcale (nie chcąc zgadzać się na naruszanie prywatności). Bo dla mnie - jeśli ktoś ma historię wszelkich moich podróży, wszelkich zakupów internetowych i wszelkich wyszukiwań plus odwiedzonych stron plus wysłanych wiadomości, to nawet będąc jeśli nie zupełnie krystaliczny jak to tu padło, ale uczciwy - nie czuję się z tym dobrze. |
Gugiel nie mnie sledzi tylko to forum, a niech sobie zbieraja z forum tutaj wiecej jest botow niz uzytkownikow lol2 , faktem pozostaje ze nie znajdziesz za wiele ;)
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
Załącznik 142486 |
Mi wszystko dziala jak trzeba, a z gugielem nie mam nic wspolnego ;) wiec bladzisz jak dziecko we mgle :P bo da sie i nie trzeba sie na sledzenie godzic ale wymaga to nieco wiecej zaangazowania a nie tylko wzruszenia ramionami ze sie nie da i nie bedzie dzialac tak jak trzeba, bo dziala :P
|
powtorze ra jeszcze i starczy
wylaczajac sledzenie tylko sami przestajecie moc korzystac z uslug z tym zwiazanych telefon i tak sledzi, przegladarka, sklepy... bo zgodziliscie sie na to instalujac system utrudniacie tylko sobie jak kto chce :P |
M@X to ze on ma klucz szyfrujacy i polaczony jest z icloud to malo wazne, tylko ograniczy to proceder ze zlodziejaszkami osiedlowymi , myslisz skad sie biora japka? sa produkowane w chinach, chipsety produkowane w chinach wszystko w chinach i to ich gubi chciwosc, w kazdym japku mozna sciagnac icloud ale nie zrobi tego osiedlowy cwaniaczek , a jak to zrobic to nie rozmowa na to forum i ten temat ;)
|
Cytat:
I tak ma być. Żadnego przyzwolenia dla złodziejstwa. @nimal - jak zwykle pełna zgoda, w tych dyskusjach zawsze czekam na Twój głos rozsądku :) |
Cytat:
W tracking telefonu raczej bym się nie bawił, ktoś kto ukradnie (o ile nie jest *****em) robi reset ustawień i wszelkie superaśne aplikacje do śledzenia idą się kochać. Bardziej trzeba polegać na przyłapaniu i manualnym trackingu złodzieja za pomocą nóg. Następnie użyć tychże nóg do kopnięcia go w jaja oraz w mordę :> |
Cytat:
FB nie używam w ogóle, świadomie. Natomiast to o czym tutaj rozmawiamy to trochę co innego. Świadomie korzystam z usług google, bo są przydatne i ułatwiają codzienne życie. W pełni świadomie akceptuję fakt, że pewne dane są gromadzone i przechowywane przez googla (tak, należę do tego nielicznego grona userów, którzy czytają dokumenty/regulaminy przed wyrażeniem na nie zgody - jeśli coś mi nie odpowiada, to się nie zgadzam/nie używam - jak dotąd wpadek nie miałem). Nie ma co popadać w jakąś paranoję. W większości są gromadzone dane statystyczne służące do zestawień, czy rozwoju usług, gdzie twoje dane są wykorzystywane nie jako dane Kowalskiego, tylko jednego z miliona Kowalskich. Pilnować się należy z udostępnianiem danych wrażliwych, a to że ktoś się dowie, że byłem wczoraj na cdrinfo nie ma dla mnie żadnego znaczenia. A osoby które odkrywają panel ustawień googla i są przerażone gromadzonymi tam informacjami powinni zrezygnować w ogóle z używania telefonu, komputera, kart płatniczych i banków ogólnie, sklepów, ulic i zasadniczo nie powinni wychodzić z domu. Może puszcza białowieszczańska? ;) |
Nie chodzi tylko o to jak zebrane dane wykorzysta ten kto je zebrał. Dużo bardziej istotne jest to jak wykorzysta je ten, co je ukradnie. :ph34r:
|
Czy są, czy nie ma to tylko kwestia ilości informacji zebranych o wszystkich. Masz wiedzę, masz haki, możesz mieć kontrolę i władzę - wiedzą o tym doskonale nawet nasi politycy.
Informacja dziś to bardzo cenny towar i łatwy do spieniężenia. Przecież wszyscy mniej lub bardziej legalnie tym handlują. Jaka byłaby dziś wartość np. gugla, gdyby nie ogromna baza informacji o użytkownikach internetu, a teraz i 'ich telefonów' czyli na dziś większości populacji ludzi? Dzisiaj z internetu można się o kimś dowiedzieć więcej, niż od rodziny i bliskich. Jak ktoś jest tego świadomym i mu to nie przeszkadza, to nie ma problemu, ale większość nie zdaje sobie sprawy że za przysłowiowe gówno w kolorowym papierku oddaje swoją prywatność. To trochę przypomina czasy konkwistadorów, gdy za kolorowe paciorki wyciągali od Indian złoto i inne cenne rzeczy - ba, też sami im przynosili. Normalnie na coś takiego są paragrafy, ale tu ludzie muszą wszędzie coś zaakceptować i wyrażać zgodę, czyli de facto legalizują proceder i interes się kręci. |
Uczciwym, tym mniej świadomym, się wydaje że nie mają się czego bać. Czas pokaże kto ma rację. Ale ostrożności nigdy za wiele. :]
A tak poza tym, to nie ma stuprocentowych, krystalicznie uczciwych ludzi. NIE MA. |
z calym szacunkiem, ale smiesza mnie takie *******y
wyzucajac uslugi czy je blokujac tylko i wylacznie utrudniacie sobie zycie jak zostalo bardzo zlusznie zauwazone wszyscy o nas zbieraja informacje - instalujac windowsa, uruchamiajac Androida lub iOSa, instalujac wiekszosc programow... uzywajac dowolnej przegladarki czy robiac zakupy w dowolnym sklepie i wykonujac za nie platnosci elektroniczne - wszedzie zbierane sa informacje jak sie to komus nie podoba to bezludna wyspa a blokowanie? rootowanie? wspomnielem - utrudnianie SOBIE zycia a nie komus jak wam ukradna telefon to jak go znalesc? jak zapomnicie gdzie parkowaliscie to jak szybko znalesc pojazd? jak znalesc strone przegladana wczoraj? chcecie jadac samochodem otrzymac ostrzezenie o korku przed wami? chcecie to miec - zgadzacie sie na inwigilacje nie chcecie tego - blokujecie SOBIE dostep do uslug a inwigilacja i tak bedzie dzialac bo tak dziala wspolczesny swiat zawsze podkreslalem, ze uczciwi nie maja sie czego bac a o ograniczeniu praw obywatelskich najwiecej zawsze krzycza przestepcy jest to moje zdanie i kazdy moze sie z nim nie zgadzac |
Cytat:
I bardzo dobrze mi z tym. :] |
Tak tobie się tylko wydaje, hihi
To po co kupujecie smartfony? Korzystacie z nawigacji, GooglePay, translatora, wyszukiwarki? Nie? No to rzeczywiście stara Nokia jest najlepsza, tydzień na baterii i raczej się nie rozwali przy upadku na glebę... |
@Jou - ale telefonu z Androidem używasz? Więc nie mozesz nie mieć konta google, bo bez tego się chyba nawet uruchomić nie da.
Inna sprawa to założenie dodatkowego.. O tym nie pomyślałem, choć z drugiej strony.. jeśli jedyne do czego używam googla (z zalogowaniem) to gmail, nie pomyślałem, że może być potrzebne.. |
Wolnemu wolny wybór: łańcuch, obroża, kaganiec... :mruga:
|
Cytat:
|
Najlepiej kupić sobie zarejestrowany starter i Nokie 3310 (albo 6310i żeby było bardziej luksusowo :szczerb: ). Wtedy serwery google Cię nie dosięgną :taktak:
|
Dobra pany cwaniaki , wy wylaczacie wszystko sie wam tak wydaje, a ilu z was przeczytalo polityke prywatnosci gugiela i warunki uzywania telefonu przy pierwszym uruchomieniu ? ilu z was ma firewall na telefonie i widzi jakie procesy chca sie laczyc z zewnetrznymi serwerami wysylajac dane ? a ja wam powiem np ja mam i widze jak telefon ciagle sle dane do serwerow gugiela i nie tylko bo kazda gra/program sie chce laczyc i wysylac dane, wasza prywatnosc to mrzonki bo to jest tak skonstrulowane aby wysylac dane ale genaralizowane jesli sie nie zgodzicie , chcecie czy nie zasilacie baze gugiela i innych w dane statystyczne rozwiazanie jest proste i jedyne: custom rom/root i wywalenie wszystkiego od gugiela ;)
|
Jak kupuje smartfona z zielonym robotem to od razu wyłączam wszystko, łącznie z synchronizacją.
Najlepiej mieć po prostu osobne konto Google do telefonu. Nie używać go do niczego innego. |
Otóż to!
Andrzej - ty już guglowi dałeś na tacy wszystko o sobie. Trzeba było to wiedzieć zawczasu. Cokolwiek teraz zrobisz, nie ma znaczenia. Twój problem jest akademicki. Nieużywanie chroma nie ma znaczenia, jeśli używasz systemu od gugla. To tylko jedna z dróg dojenia danych. W hamerykanckich filmach zmieniają tożsamość. :| |
Nie mam czegoś takiego jak konto google. :]
|
Ustawienia -> Ogólne -> Google -> Konto Google
I tutaj można poprzeglądać (jest tego sporo), ale w szczególności ustawienia prywatności. Jak wejdziesz też w ściągnięcie kopii wszystkich swoich danych z google, to zobaczyć, co tam trzyma (przerażające - nawet jeśli części z tych rzeczy się nie używa). |
Gdzie mam zajrzeć? :pytanie:
|
Cytat:
|
Napisałeś mi o roocie na telefonie, którego mało używam i o wywaleniu Chroma, którego nie używam w ogóle. Więc.. :)
|
Też nie używam chrome'a. Dodam - bo najwyraźniej to ma znaczenie - żadnych z tych rzeczy (pomijając zdjęcia na WINDOWS PHONE) nie robię na komórce. I nic z tego o czym wspomniałeś na żadnym guglu nie mam. :P
Także tu widzisz przed czym można się uchronić i jak do tego podejść. |
Napisalem ci jak podejsc , co wiecej oczekujesz :hmm:
|
Dodam - bo najwyraźniej ma to znaczenie. Ja praktycznie żadnych z tych rzeczy (pomiając zdjęcia i aplikacje na androida) nie robię na komórce - wszystko jest z poziomu komputera. Dodatkowo - ja nie używam Chrome'a.
Teksty 'zapomnij o prywatności' - choć wiele w nich prawdy - mnie tutaj nie przekonują. Ja chciałbym się dokładnie dowiedzieć, jak to działa, przed czym można, a przed czym nie, się uchronić. I jak do tego podejść. |
Ilość załączników: 1
|
A ja właśnie, będąc chwilowo zmuszonym, przełożyłem SIMa do Nokii 6310i. Nie uwierzycie, ale poczułem nagły, silny, rześki, powiew prywatności. Coś niesamowitego, po tygodniu zacznę się zastanawiać gdzie jest ładowarka! :D
W zasadzie tylko operator - ze swoich przekaźników - zna przybliżone miejsce pobytu mojego telefonu. Poza tym nic. NIC! NIIIICCCCC!!! :jupi: Jak ktoś chce korzystać z wygód XXI wieku, to niech zapomni o jakiejkolwiek prywatności. Niech się cieszy, że jeszcze póki co, nie pokazują go na żywo na rynku na telebimie :sciana: k***a |
Ooo no wlasnie pomijajac smartfony to zuo sie szezy na PC w formie guwnianego chroma to jest dopierio sh!t , pomijam tu innych wielkich graczy jak M$ czy japko sa na rowni z wujkiem zuo ale przynajmniej nie sa tak bezczelni i na taka skale :D
|
Poza smartfonami też istnieje życie, naprawdę. :)
|
Jedyne co to zmieni to nastawienie w twojej glowie ze wszystko powylaczales :D , gugiel od zawsze sledzi chcesz sie pozbyc tego badziewia zainstaluj custom rom/root i wywal wszystko z gugiela telefonie , uzwierz mi sa alternatywy do playstora , ja mam wszystko wykastrowane z telefonu . gugiel to zuo witamy w swiecie oswieconych ;)
|
Google prywatność - kilka pytań
Kilka pytań pod wpływem tego, co znalazłem, przeglądając ustawienia google na telefonie - przy okazji jego oddawania do serwisu. Siadłem dzisiaj na trochę dłużej, żeby to dokładnie przejrzeć.
I tak - nie wymienię tu nawet małej części rzeczy, które tam zapisuje, ale - są to między innymi: - lista wszystkich miejsc, w których się było (łącznie z tym ile razy) - i to nie tych, gdzie używało się nawigacji (te też są), ale te, gdzie po prostu się było. Mając komórkę ze sobą - lista wszystkich wyszukiwań w internecie - lista wszystkich zakupów na Allegro.. (prawdopodobnie odczytując dane z maila - bo są informacje na temat numeru zamówienia, ceny, nazwy przedmiotu itp.) - wszystkie zdjęcia z telefonu - łącznie z tymi już dawno usuniętymi - kilka lat wstecz - dokładna lista korespondencji, co z kim kiedy - wśród tego, co mogą zbierać, jest także dźwięk (łącznie z tym, kiedy telefon jest offline) - kilkukrotnie już mi się zdarzyło, że godzinę po rozmwie z kimś na jakiś temat, nagle magicznie pojawiała mi się tego reklama (i nie, nie szukałem tego na internecie). Już wiem, czemu - wszystkie używane na komórce aplikacje - wszystkie kiedykolwiek ściągnięte na komórkę aplikacje - wszystkie wpisywane zadania, spotkania z kalendarz itp. - wiele, wiele, WIELE więcej.. Spędziłem dzisiaj trochę czasu wyłączając praktycznie na wszystko zgody. Czy to wystarczy i coś zmieni - nie wiem. To, czego nie mogę znaleźć, to możliwość skasowania wszystkich zdjęć z synchronizacji i wyłączenie tej synchronizacji. Wie może ktoś, jak można to zrobić? No i chętnie wyłączyłbym też tę historię zakupów, ale pewnie do czytania moich maili google prawa nie odda... Nie mogę się jednak pozbyć wrażenia, że to wierzchołek góry lodowej. Chętnie więc zgłebiłbym temat. Bo naprawdę nie widzi mi się, że wchodzę w jakieś tam ustawienia i widzę, co wpisywałem do wyszukiwarki 2 lata temu... Chciałbym poznać, na co musimy się zgodzić korzystając z google, a może być opcjonalne i co można wyłączyć. Bo to, co widziałem, jest przerażające... |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:22. |