Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Najlepsza nagrywarka do archiwizacji danych (https://forum.cdrinfo.pl/f15/najlepsza-nagrywarka-archiwizacji-danych-97951/)

dataadmin 19.09.2019 22:30

Najlepsza nagrywarka do archiwizacji danych

Witam szanownych specjalistów.

Cieszę się, że są jeszcze osoby, które zapisują dane na nośnikach optycznych. Ja również od lat z nich korzystam i zaprzestać nie zamierzam. Dobrze jest mieć dane zapisane nie tylko w sposób magnetyczny.

Na chwilę obecną potrzebuję zakupić nagrywarkę przeznaczoną wyłącznie do celów związanych z długoterminową archiwizacją danych (pliki komputerowe).
  1. Oczekuję maksymalnej jakości zapisu, niezawodności i trwałości na długie lata, ze względu na konieczność długoterminowego przechowywania danych.
  2. Nie będzie żadnych audio-cd czy jakichkolwiek innych zastosowań.
  3. Płyty odtwarzane/odczytywane będą tylko w tym napędzie.
  4. Nie mam żadnych odgórnych wytycznych co do technologii, liczy się jakość.
  5. Należy założyć dużą intensywność eksploatacji sprzętu liczoną w terabajtach rocznie.
  6. Prędkość zapisu/odczytu nie jest najważniejsza.
  7. Nie potrzebuję LightScribe (ale nie trzeba go wykluczać).
  8. Nie potrzebuję wbudowanego szyfrowania danych.
  9. Napęd wewnętrzny.
  10. Stosuję płytki DVD-R Verbatim AZO, jednak z racji rosnącej ilości danych, chcę zacząć korzystać z płyt 25 i 50 GB (oraz większych, jeśli już takowe są). Rozmawiamy więc zarówno o nagrywarkach DVD-R, jak również BlueRay - lub innych, które polecacie.
  11. Dane nagrywane będą programem Nero Burning ROM.
  12. Chcę kupić nagrywarkę nową, najlepiej dostępną w Polsce, stąd takowe są pierwszorzędne. Rozważę jednak inne modele, stąd proszę również i je ująć.
  13. Jestem gotów wyłożyć na tę nagrywarkę, stąd zakres cen to "od paruset złotych" do "nie gra roli" :) Zależy mi na naprawdę profesjonalnym sprzęcie.
Nie jestem specjalistą w tym zakresie, stąd proszę o wyrozumiałość w razie nieścisłości. Jeśli coś trzeba dodać, to proszę pisać.

Serdecznie dziękuję i pozdrawiam
DataAdmin

misiozol 19.09.2019 22:46

Bardzo dobry jest np. Pioneer BDR-209DBK\209EBK\S09XLT lub serie UHD pioneer, plus obsluga nosnika BDXL zalezy od zasobnosci portwela ale niekoniecznie musza byc XL

https://forum.cdrinfo.pl/f107/jaka-k...y-2019r-96909/

https://forum.cdrinfo.pl/f107/jaka-k...y-2019r-96908/

dataadmin 20.09.2019 13:31

OK, czyli jak dotąd mamy:
  1. Pioneer BDR-209DBK
    https://www.morele.net/naped-pioneer...k-bulk-631039/
  2. Pioneer BDR-209EBK
    https://www.morele.net/naped-pioneer-bdr-209ebk-630995/
  3. Pioneer BDR-S09XLT
    https://www.morele.net/naped-pioneer-bdr-s09xlt-637789/
Nie jestem pewien, czym różnią się 1. oraz 2. - ze specyfikacji wynika, że jeden z nich to wersja BOX, a drugi z nich obsługuje standard DVD+R.
------------------------------------------------------------------------------

Z serii UHD znalazłem tylko:
  1. Pioneer EBK-BDR-211
    https://www.morele.net/naped-pioneer...1-ebk-4899750/
Nie wiem czy to jedyny dostępny u nas model. Na ile różni się on od np. "S09XLT"?

Co do obsługi nośnika BDXL - po czym tego szukać? Nie znalazłem w specyfikacjach nagrywarek mowy o "XL", widnieją jedynie oznaczenia:
  • SL (single layer),
  • DL (double-layer),
  • TL (triple layer),
  • QL (quadruple-layer).
Czyżby te dwa ostanie odnosiły się właśnie do nośników XL?
Przykładowo, napęd Pioneer EBK-BDR-211 ma na obudowie napis BDXL, więc domyślam się, że on takowe płyty obsługuje.
Natomiast Pioneer BDR-S09XLT ma "XL" jedynie w nazwie modelu, ale nie jestem pewien, czy takowe płyty obsługuje.

Kolejna rzecz, to czy napędy powyższe obsługują technologię/płyty MDISC? Ponownie nie wiem jak jest to oznaczane w specyfikacji.

Z dość gruntownego przeglądania forum wynika, że obecne nagrywarki to już nie to co kiedyś pod względem jakości, stąd moje pytanie, czy omawiane dotąd nagrywarki Pioneer'a, z racji marki i cen, są jednak "tym co kiedyś", czy jednak również i na nie należy brać poprawkę.

Teraz kwestia napędów LG - bo z tego co widzę, to chyba tylko właśnie LG i Pioneer są głównymi dostawcami obecnych napędów BlueRay (ASUSa pomijam, bo oni chyba tylko naklejają swoje logo).
Czy więc np. model BH16NS55 jest również warty uwagi?
Rozważam wariant zakupu dwóch nagrywarek różnych producentów i równoległego nagrywania płyt.

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1427173)
zalezy od zasobnosci portwela

Ta kwestia na razie schodzi na dalszy plan, skupmy się na tym, co w ogóle jest dostępne, gdyż wybór jest generalnie dużo mniejszy niż kilka lat temu.

czary2mary 20.09.2019 15:16

Pioneer BDR-209DBK - nie ma wsparcia dla zapisu DVD-RAM , oraz obsługi BD-R \RE XL czyli BD-R TL \QL -podstawowa standardowa wersja napędu

Pioneer EBK-BDR-211 jest napędem UHD \4K umożliwia odczyt i deszyfracje materiałów UHD\4K

BDR-XL

TL (triple layer),- to BD-R\RE XL 100GB
QL (quadruple-layer) - to BD-R XL 128GB

MDISC - wszystkie te modele mają oficjalne wsparcie dla M-Disc BD-R 25GB BluRay x2 , x4 , oraz mimo że nie mają wsparcia dla M-Disc DVD+R 4,7GB to bezproblemowo nagrywają je bardzo dobrze przekładnią x2.4

LG BH16NS55 - dużo bardziej awaryjny , mniej trwały , szybciej optyka siada , słabiej zapisuje płyty BD-RE

dataadmin 20.09.2019 15:25

Dziękuję! Bardzo proszę jeszcze dotknąć wątku dotyczącego jakości napędów "wczoraj i dziś".

czary2mary 20.09.2019 15:33

Cytat:

Napisany przez dataadmin (Post 1427213)
Dziękuję! Bardzo proszę jeszcze dotknąć wątku dotyczącego jakości napędów "wczoraj i dziś".

Niebo a ziemia ...tak jak z wszystko z elektroniki...dużo taniej i ze słabszych materiałów i technologii wykonane ..przy normalnej eksploatacji góra 2-3lata sprzęt wytrzyma..czasami do 5lat...

dataadmin 20.09.2019 15:46

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1427212)
Pioneer EBK-BDR-211 jest napędem UHD \4K umożliwia odczyt i deszyfracje materiałów UHD\4K

Czyli mam rozumieć, że właściwość ta nie ma żadnego związku z przechowywaniem plików i do moich zastosowań nie ma sensu rozważać tego modelu?
---------------------------------------------

Na dany moment wygląda więc, że najlepszym wyborem do długoterminowej archiwizacji danych będzie Pioneer BDR-S09XLT z płytkami Verbatim MDisc BDXL Lifetime Archival.

Czyli taka archiwizacja danych na płytkach będzie w perspektywie czasu bardzo kosztowna - wygląda, że nawet bardziej, niż gdyby robić ją w oparciu o dyski twarde/mały serwer. Poczekam jeszcze, jakby któryś z forumowiczów miał coś jeszcze do dodania w tym temacie, a potem pozostaje szykować zamówienie.

Dziękuję za dotychczasowe porady!

dataadmin 20.09.2019 17:17

A jak ma się sprawa z Plextorami? Kiedyś najlepsze nagrywarki, a dzisiaj nie widzę ich już w sklepach.
Jedynie tu Pan oferuje ich trochę na Allegro - skąd są te urządzenia jeśli można wiedzieć? Jak mają się one do omawianych wyżej Pioneer'ów?

misiozol 20.09.2019 19:45

Tutaj nie ma co do dodania , najbardziej sensowna opcja to pionek oraz BD m-disc , nie koniecznie XL bo koszta drastycznie rosna , stad moja odpowiedz na temat zasobnosci portfela bo nosniki XL do tanich nie naleza ;)

czary2mary 20.09.2019 21:13

Cytat:

Napisany przez dataadmin (Post 1427215)
Czyli mam rozumieć, że właściwość ta nie ma żadnego związku z przechowywaniem plików i do moich zastosowań nie ma sensu rozważać tego modelu?

Dokładnie tak w temacie archiwizacji..

Na dany moment wygląda więc, że najlepszym wyborem do długoterminowej archiwizacji danych będzie Pioneer BDR-S09XLT z płytkami Verbatim MDisc BDXL Lifetime Archival.

Czyli taka archiwizacja danych na płytkach będzie w perspektywie czasu bardzo kosztowna - wygląda, że nawet bardziej, niż gdyby robić ją w oparciu o dyski twarde/mały serwer. Poczekam jeszcze, jakby któryś z forumowiczów miał coś jeszcze do dodania w tym temacie, a potem pozostaje szykować zamówienie.

Dziękuję za dotychczasowe porady!

Ja bym się skupił zdecydowanie na najbezpieczniejszych nośnikach jednowarstwowych do archiwizacji BD-R 25GB
Dyski twarde zwłaszcza HDD tak samo są dziś nietrwałe jak każda elektronika ...
W przypadku awarii dysku dużej pojemności tracimy całe archiwum

Cytat:

Napisany przez dataadmin (Post 1427216)
A jak ma się sprawa z Plextorami? Kiedyś najlepsze nagrywarki, a dzisiaj nie widzę ich już w sklepach.
Jedynie tu Pan oferuje ich trochę na Allegro - skąd są te urządzenia jeśli można wiedzieć? Jak mają się one do omawianych wyżej Pioneer'ów?

Plextor BD-R z tej oferty to starsze modele BD-R wyłacznie do nośników BD-R/RE 25GB i 50GB również bez M-Disc BD i DVD.
Urządzenia są nowe z oficjalnej dystrybucji producenta .

dataadmin 20.09.2019 23:24

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1427240)
Ja bym się skupił zdecydowanie na najbezpieczniejszych nośnikach jednowarstwowych do archiwizacji BD-R 25GB

Czyli mówilibyśmy wtedy o Verbatim MDisc BD-R Lifetime Archival.
Z czego wynika ich najwyższa trwałość? Z racji faktu zapisywania na jednej warstwie, a nie na czterech?

Cytat:

Urządzenia są nowe z oficjalnej dystrybucji producenta .

Czy ich jakość będzie wyższa od omawianych wyżej Pioneer'ów?
Czy one będą równie stosowne do moich potrzeb?

misiozol 21.09.2019 08:15

Cytat:

Napisany przez dataadmin (Post 1427250)
Czyli mówilibyśmy wtedy o Verbatim MDisc BD-R Lifetime Archival.
Z czego wynika ich najwyższa trwałość? Z racji faktu zapisywania na jednej warstwie, a nie na czterech?

Czy ich jakość będzie wyższa od omawianych wyżej Pioneer'ów?
Czy one będą równie stosowne do moich potrzeb?

ad1. z tego ze to M-disc
ad2. nie, bo nie obsluguja M-disc

dataadmin 21.09.2019 13:52

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1427260)
ad1. z tego ze to M-disc

Płyty 100 GB Verbatim'a również są płytami MDISC [link], tyle, że nie są to BD-R, a BD XL.

misiozol 21.09.2019 14:02

:hmm:

dataadmin 22.09.2019 15:07

Może chodziło właśnie o zależność trwałości od liczby warstw na płycie?

Cytat:

misiozol 22.09.2019 15:56

Najbezbieczniejszy w teori jest mdisc , logiczne ze najlepiej na 1 warswie bo im wiecej tym ryzyko jest wieksze , aczkolwiek jest opcja dostarczenia np 10% danych naprawczych za cene miejsca na plycie .

dataadmin 24.09.2019 14:16

Może Pan czary2mary rozjaśni nam tę kwestię? :)

misiozol 24.09.2019 16:54

Wedle zyczenia juz sie nie wypowiadam :niepow:

dataadmin 24.09.2019 16:59

Nie to miałem na myśli :haha:

czary2mary zaczął temat tych płytek, stąd prosimy o rozwinięcie z jego strony.

czary2mary 26.09.2019 06:17

Cytat:

Napisany przez dataadmin (Post 1427419)
Nie to miałem na myśli :haha:

czary2mary zaczął temat tych płytek, stąd prosimy o rozwinięcie z jego strony.

Budowa , technologia i stopień skomplikowania wykonania nośnika trzywarstwowego BD-R XL 100GB jest tak z 1000 razy większy jak zwykłego jednowarstwowego BD-R 25GB .

Według mnie dużo pewniejszym do długotrwałej archiwizacji jest opcja korzystania wyłącznie z nośników BD-R 25GB

dataadmin 27.09.2019 17:25

No i otrzymaliśmy bardzo logiczną odpowiedź, ja również rozważałem właśnie ten aspekt i właśnie został on potwierdzony.

A proszę powiedzieć, czy obecne nagrywarki BlueRay nadal mają wewnątrz dwa lasery - jeden do klasycznych płytek CD/DVD, a drugi do BlueRay'ów?

Jak ma się kwestia jakości oferowanych przez Pana Plextorów do omawianych tutaj Pioneer'ów?

czary2mary 30.09.2019 07:24

Trzy lasery - dwie diody w wspólnej soczewce dla CD i DVD i jedna dioda w oddzielnej soczewce dla BluRay.
Pioneer nowsze konstrukcje i nowsze strategie zapisu, obsługuje wszystkie najnowsze nośniki łącznie z M-Disc.
Plextor dobra solidna i trwała konstrukcja , umożliwiająca testy discquality dysków BluRay , ale brak wsparcia dla BD-R XL i M-Disc

dataadmin 30.09.2019 10:53

A czy te Pioneer'y o których rozmawialiśmy to są top'owe modele jedynie w zakresie tych, które mamy dostępne w Polsce, czy też jednak jest to najwyższa półka w skali światowej?
Z tego co czytałem, to niektórzy kiedyś sprowadzali dane modele z Japonii, bo tylko u nich były dostępne.

czary2mary 01.10.2019 07:22

W przypadku konstrukcji BluRay Pioneer wszystkie one technicznie są identyczne , różnią się tylko oprogramowaniem , w japońskich wersjach jest najwięcej opcji dodatkowych ale do archiwizacji polecam zwykła wersję europejską EBK .
Ma wszystko co potrzeba w tym temacie...

dataadmin 01.10.2019 14:54

Czyli podsumowując: wybór zawęża się do jednej z dwóch poniższych:
Pioneer BDR-209EBK - https://www.morele.net/naped-pioneer-bdr-209ebk-630995/
Pioneer BDR-S09XLT - https://www.morele.net/naped-pioneer-bdr-s09xlt-637789/

Czy one różnią się tylko tym, że druga z nich obsługuje płyty MDISC?

czary2mary 02.10.2019 11:01

Cytat:

Napisany przez dataadmin (Post 1427648)
Czyli podsumowując: wybór zawęża się do jednej z dwóch poniższych:
Pioneer BDR-209EBK - https://www.morele.net/naped-pioneer-bdr-209ebk-630995/
Pioneer BDR-S09XLT - https://www.morele.net/naped-pioneer-bdr-s09xlt-637789/

Czy one różnią się tylko tym, że druga z nich obsługuje płyty MDISC?

Pioneer BDR-S09XLT ma tylko trochę więcej dodatkowych funkcji zaawansowanych i przedni panel typu glass.

Obie obsługują identyczne nośniki i mają identyczne strategie zapisu.
Też różnica w cenie jest nie wielka więc moim zdaniem bez znaczenia który model wybierzesz ...ładniejszy czy brzydszy z wyglądu :)

dataadmin 04.10.2019 10:13

Przedni panel "glass" akurat nie jest w moim guście, natomiast nurtuje mnie, że przy tak różnych symbolach rzeczywista różnica pomiędzy tymi napędami jest niewielka.

Arepo 04.10.2019 14:09

Bierz spokojnie Pioneer BDR-209EBK, idealna do archiwizacji. Sam używam z płytami Panasonic, wszystko działa rewelacyjnie.

czary2mary 05.10.2019 07:42

Ilość załączników: 6
Cytat:

Napisany przez dataadmin (Post 1427763)
Przedni panel "glass" akurat nie jest w moim guście, natomiast nurtuje mnie, że przy tak różnych symbolach rzeczywista różnica pomiędzy tymi napędami jest niewielka.

Różnica są jedynie w sofcie dodatkowych funkcji , również w wersji BDR-209 EBK jest niższa starsza wersja PureRead 2, a w BDR-S09 nowsza PureRead 3+.
Wszystkie różnice funkcji dodatkowych masz na screen, ale tak jak pisałem do archiwizacji nie mają one wielkiego znaczenia .

Pioneer BDR-209M (EBK /UBK)

Załącznik 143406
Załącznik 143407

Pioneer BDR-S09XLT

Załącznik 143408
Załącznik 143409
Załącznik 143410
Załącznik 143411

dataadmin 10.10.2019 16:36

Panowie, bardzo się cieszę, że udało się odpowiedzieć na tytułowe pytanie. Teraz zarówno ja, jak i każdy zainteresowany, wie, jaki sprzęt zastosować do omawianego zadania.

Bardzo dziękuję Panom za pomoc, czas i zaangażowanie. Reprezentujecie jedno z najbardziej profesjonalnych forów i portali jakie znam - chylę czoła. Szkoda, że we współczesnym Internecie nie ma już wielu podobnych społeczności - na poważnie skupionych wokół danej tematyki - jak miało to miejsce w poprzedniej dekadzie. Życzę Panom, abyście kontynuowali swoją działalność przez długi czas.

Pozdrawiam serdecznie
DataAdmin

plotter 05.06.2020 10:26

Witam, pozwalam sobie na odświeżenie tematu.
Potrzebuję dobrego rozwiązania do archiwizacji plików. Na dzień dobry jest tego ok 2TB, miesięcznie dochodzi jakieś 20GB. Zależy mi na trwałości, dlatego zainteresowałem się tematem M-disc i dotychczasowa dyskusja w tym wątku bardzo mi przybliżyła zagadnienie.

I tu pojawia się zasadnicza wątpliwość:

Obecnie mam nagrywarkę LG HL-DT-ST DVDRAM GH24NSD1, która obsługuje m-disc (tak twierdzi specyfikacja, jeszcze nie próbowałem). Zastanawiam się, czy wskazane tutaj powyżej Pionieery będą znacząco lepsze (znaczy że warto kupić), czy też wystarczy sprzęt, który już mam.
Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii?

Arepo 05.06.2020 11:00

Model, który podałeś jest nagrywarką DVD, zatem aby zarchiwizować 2TB danych potrzebowałbyś grubo ponad 400 płyt. Pozostaje kupienie nagrywarki Blu-Ray, a jakiej to już trzeba poczytać na forum. Do M-Disc nadają się zarówno dobrze nowe LG jak i Pioneer'y. Również na standardowych płytach BD-R dobrej jakości ładnie da się archiwizować dane.

misiozol 05.06.2020 11:02

Przy takich ilosciach danych zdecydowanie lepiej wyjdzie backup na HDD + HDD .

Arepo 05.06.2020 11:15

Rzeczywiście, początkowo ta archiwizacja danych 2TB może być problemem, wyjdzie i tak sporo płyt - można rozważyć HDD. Później te miesięczne około 20GB to jak znalazł na jednowarstwową BD-R :)

dataadmin 05.06.2020 13:26

Na marginesie dodaję link do filmu, w którym Pan w bardzo radykalny sposób testuje płytki zwykłe i M-DISC. Polecam :)

https://www.youtube.com/watch?v=pekgrP-v5O0

misiozol 05.06.2020 14:29

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1436732)
Rzeczywiście, początkowo ta archiwizacja danych 2TB może być problemem, wyjdzie i tak sporo płyt - można rozważyć HDD. Później te miesięczne około 20GB to jak znalazł na jednowarstwową BD-R :)

Poczatkowo ? To bedzie katastrofa czaly czas, 2tb to ~87 plyt plus 1 misiecznie gdzie to trzymac? a trzeba to zdublowac w celech bezpieczenstwa. A koszt juz nie wspomne. Dysk 2 tb to 100-150zl nowy i ile mniej miejsca zajmuje i starczy na kolejne 87 plyt i nie trzeba sie martwic ze je zje ekologia ;)

Arepo 05.06.2020 16:33

Jak na 2 warstwowych to 41 płyt ;) Kolega pytał o napęd to odpowiadam w kwestii napędu.

Tak sobie tylko myślę co będzie jak padnie mu ten HDD ...

dataadmin 05.06.2020 16:44

Bierzmy również pod uwagę, że płytki są innym rodzajem zapisu niż dyski HDD. To istotne jeśli chcemy trzymać się reguły 3-2-1: https://www.youtube.com/watch?v=rFO6NyLIP7M

misiozol 05.06.2020 17:33

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1436746)
Jak na 2 warstwowych to 41 płyt ;) Kolega pytał o napęd to odpowiadam w kwestii napędu.

Tak sobie tylko myślę co będzie jak padnie mu ten HDD ...

Alez dlatego ma sie 2 dyski z tymi samymi danymi, a BD DL to dopiero wydatek ;)

Arepo 05.06.2020 18:18

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1436751)
Alez dlatego ma sie 2 dyski z tymi samymi danymi, a BD DL to dopiero wydatek ;)

Akurat kosztowo to jakiejś kolosalnej różnicy by nie było, dwa dyski 2TB to około 400-450 zł, nie biorę pod uwagę najtańszych. Jeśli założymy, że płyt nie trzeba dublować (bo mamy mocno rozdzielone dane) i nie uderzymy w najdroższy segment, wtedy za sztukę 50GB mamy 10 zł, czyli za 40 płyt 400 zł.

Zgadzam się jednak, że 2TB to za dużo danych i trzeba pomyśleć o dysku twardym a nie płytach. Jest tego po prostu za dużo.

joujoujou 05.06.2020 18:42

Najlepiej byłoby wiedzieć czy dane będą archiwizowane dla samego archiwizowania, czy też oprócz niego odczyt, no i rzecz jasna jak często. Bo gdybym miał się bawić w żonglowanie płytami co chwila to grubo bym się zastanowił czy warto.

Jak powszechnie wiadomo, nie ma stuprocentowo pewnych sposobów archiwizacji - najbezpieczniej byłoby mieć kilka backupów na zupełnie różnych nośnikach (płyty, hdd, taśma, flash), ale też i często sprawdzać czy dane jeszcze na nich są, więc znowu - ODCZYT!

dataadmin 06.06.2020 11:45

Może w takim razie urządzenie NAS? Osobiście stosuję Synology DS218 z dyskami WD Red WD40EFRX (zapis klasyczny CMR - uwaga na dyski SMR!). Sprawdzone, przystępne cenowo.

misiozol 06.06.2020 11:55

Tylko po co kombinowac z nas jak ma juz zewnetrzny 2tb ? rozwiazanie dla mnie jest proste i oczywiste: kupno 2x 2tb dysk i backup na obydwu tego samego w razie awari mamy 2 dyski z tym samym a prawdopodobienstwo ubicia 2 dyskow naraz jest baaaardzo znikome.

dataadmin 06.06.2020 12:33

Jeśli myślimy o sprawie długoterminowo, to należy brać pod uwagę możliwość automatyzacji. Zastosowanie NAS pozwoli nawet na codzienną archiwizację bez interwencji użytkownika. Z doświadczenia wiem, że ręczne wykonywanie backupów często kończy się po kilku razach - potem użytkownik zapomni, nie chce mu się itp.
Natomiast backup na płytki można by wtedy wykonywać np. raz do roku, co obniży koszty i ilość wkładanej w to pracy.

dataadmin 19.09.2020 15:23

Powracam do naszego tematu.

Na dzień dzisiejszy nagrywarki BDR-S09XLT oraz BDR-209EBK wyglądają na trwale niedostępne. Nie ma ich zarówno na Morelach, jak i w hurtowniach takich jak Action czy AB.
Czy wiemy coś Panowie na temat ich ewentualnych następców?

Jedyne na co nowego natrafiłem, to jeden model w dwóch wariantach:
1. BDR-212DBK
2. BDR-212EBK

Czy wiemy coś na jego temat i jak ma się on do wcześniejszych rekomendacji modeli BDR-S09XLT oraz BDR-209EBK?

Pozdrawiam
dataadmin

Arepo 19.09.2020 17:15

zobacz tutaj

misiozol 19.09.2020 21:44

U mnie link do testu 212 nie dziala :/ ze tak powiem link w tym linku ;)

Arepo 19.09.2020 21:51

Ilość załączników: 1
Nie działa, bo i cała główna padła od wczoraj, może kiedyś naprawią ;)

Załącznik 163503

grzeniu 19.09.2020 22:06

Właściciel witryny poinformowany o tym problemie.

Arepo 19.09.2020 22:08

cieszymy się :D

dataadmin 19.09.2020 22:28

Potwierdzam, u mnie to samo, czekam z niecierpliwością :)

grzeniu 20.09.2020 09:30

Witryna naprawiona, można sobie używać.

dataadmin 21.09.2020 23:32

Strona działa, dziękuję.

Czyli mówiąc w skrócie, model BDR-212EBK jest godnym następcą modelu BDR-209EBK i można go spokojnie kupować.

A jak ma się on (BDR-212EBK) do modelu BDR-S09XLT? Oznaczenie modelu jest zgoła odmienne, stąd mniemam, że ma to przełożenie na konstrukcję czy parametry.
Przykładowo: za tym postem model BDR-209EBK wyposażony był w PureRead 2, natomiast BDR-S09XLT wyposażony był w PureRead 3+, jak również miał więcej opcji programowych.

Arepo 22.09.2020 19:08

Prawdę powiedziawszy nie mogę znaleźć informacji jakie opcje są dostępne w Drive Utility dla 212EBK. Może ktoś kto ma ten napęd zamieści screen z programu.

Tak czy inaczej, pamiętam że jak kupowałem 209EBK też zastanawiałem się czy nie dopłacić do tych dodatkowych funkcji w S09XLT i po krótkim zastanowieniu stwierdziłem, że nie będę korzystał z niczego co tam jest. Dlatego ostatecznie wybór padł na 209EBK.

czary2mary 23.09.2020 08:13

Ilość załączników: 2
BDR-212EBK = PureRead 3+ bez Real Time Pure Read plus Peak Power Reducer.

Pozostałe funkcje dostępne w Pioneer BDR-S12 nie są aktywne .

Załącznik 163740

Załącznik 163741

dataadmin 23.09.2020 13:40

Czyli wynikałoby z tego, że model BDR-S09XLT nadal jest najbardziej kompletnym? Tyle, że jest niedostępny, ani też nie widać na horyzoncie jego następcy.

Arepo 23.09.2020 16:02

Tylko która z tych opcji przy archiwizacji danych mogłaby się przydać ?

dataadmin 23.09.2020 16:40

Nie wiem, jestem laikiem w tym temacie, po prostu szukam dziury w całym :)
Na przykład taki "PureRead 3" ładnie brzmi :D

czary2mary 23.09.2020 18:16

Cytat:

Napisany przez dataadmin (Post 1439303)
Czyli wynikałoby z tego, że model BDR-S09XLT nadal jest najbardziej kompletnym? Tyle, że jest niedostępny, ani też nie widać na horyzoncie jego następcy.

Modele BDR-S11/S12 na dziś są numer jeden
Na dziś dostępne tylko z rynku EU
https://allegro.pl/oferta/bdr-s12uht...ner-9573470344
https://www.conrad.pl/p/wewnetrzna-n...-1-szt-2233416
https://www.alternate.pl/Pioneer/BDR...roduct/1599855

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1439307)
Tylko która z tych opcji przy archiwizacji danych mogłaby się przydać ?

Chyba oczywiste że tryb Write Quality Mode jest dedykowany do archiwizacji i dlatego OPC napędu jest specjalnie ustawione do osiągnięcia jak najlepszej jakości zapisu w takim trybie pracy napędu. Również Pioneer BDR-S12 mają więcej strategii zapisu dla wielu nośników od wersji BDR-212DBK/212EBK..

Arepo 23.09.2020 18:53

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1439312)
Chyba oczywiste że tryb Write Quality Mode jest dedykowany do archiwizacji i dlatego OPC napędu jest specjalnie ustawione do osiągnięcia jak najlepszej jakości zapisu w takim trybie pracy napędu. Również Pioneer BDR-S12 mają więcej strategii zapisu dla wielu nośników od wersji BDR-212DBK/212EBK..

Nie, to nie jest oczywiste. Nie ma o tym słowa w teście napędów 212, nie wiem też aby gdzieś były porównania jak ten sam nośnik nagrywa się z włączonym trybem Write Quality Mode i bez niego.

Ciekawe, że to napisałeś, bo jeszcze w tym poście czytamy:
Cytat:

Napisany przez czary2mary
Wszystkie różnice funkcji dodatkowych masz na screen, ale tak jak pisałem do archiwizacji nie mają one wielkiego znaczenia .

Warto się zatem zdecydować czy mają, czy nie mają znaczenia ;)

czary2mary 23.09.2020 19:18

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1439313)
Nie, to nie jest oczywiste. Nie ma o tym słowa w teście napędów 212, nie wiem też aby gdzieś były porównania jak ten sam nośnik nagrywa się z włączonym trybem Write Quality Mode i bez niego.

Ciekawe, że to napisałeś, bo jeszcze w tym poście czytamy:
Warto się zatem zdecydować czy mają, czy nie mają znaczenia ;)

Warto zauważyć że info które cytujesz dotyczy Pioneer BDR-S09 ..
A ja piszę o BDR-S12
Może warto czytać ze zrozumieniem...

Arepo 23.09.2020 19:31

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1439314)
Warto zauważyć że info które cytujesz dotyczy Pioneer BDR-S09 ..
A ja piszę o BDR-S12
Może warto czytać ze zrozumieniem...

Piszesz o opcji Write Quality Mode, która też jest dostępna w BDR-S09XLT, więc faktycznie nie rozumiem o co chodzi ;)

Chcesz zatem powiedzieć, że robiąc archiwizację powiedzmy na jednowarstwowych BD-R Panasonic 25GB, napęd BDR-212EBK nagra płytę gorzej niż BDR-S12 z włączoną opcją Write Quality Mode ?

czary2mary 23.09.2020 19:45

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1439315)
Piszesz o opcji Write Quality Mode, która też jest dostępna w BDR-S09XLT, więc faktycznie nie rozumiem o co chodzi ;)

Chcesz zatem powiedzieć, że robiąc archiwizację powiedzmy na jednowarstwowych BD-R Panasonic 25GB, napęd BDR-212EBK nagra płytę gorzej niż BDR-S12 z włączoną opcją Write Quality Mode ?

Również ten tryb mają Pioneer BDR-S06/S07/S08/S09... ale w każdym z tych modeli działa zupełnie inaczej ...
Inaczej działa opcja Write Quality Mode w Pioneer BDR-S12 oraz inne są strategie zapisu oraz zupełnie inaczej działa OPC napędu w trybie Write Quality Mode dla modeli Pioneer BDR-S12 - znacznie poprawiono i zmienione tryb stały OPC w przypadku zapisu w tym trybie przez co wydłużył się nie co czas zapisu .
Japończycy mają to do siebie że zawsze chcą zrobić coś najlepiej jak potrafią .......Różnica w cenie między BDR-212 a S12 również wynika z zupełnie innych softów napędów i pracy jaki włożono w dopracowanie poszczególnych napędów.

misiozol 23.09.2020 19:54

Hmm... ciekawe sa wersje S12UHT i S12XLT

Arepo 23.09.2020 20:20

@czary2mary
Ok, dzięki za wytłumaczenie. Pozostaje poczekać, aż pojawią się testy porównawcze 212 vs S12 z WQM, dobrze byłoby wiedzieć z jaką różnicą mamy do czynienia.

dataadmin 23.09.2020 21:11

Czyli mamy:

- BDR-212EBK jest godnym następcą modelu BDR-209EBK
- BDR-S12 jest następcą/w tej samej linii jakościowej co BDR-S09XLT

Czy dobrze to rozumiem?

Arepo 24.09.2020 12:30

Cytat:

Napisany przez dataadmin (Post 1439319)
Czyli mamy:

- BDR-212EBK jest godnym następcą modelu BDR-209EBK
- BDR-S12 jest następcą/w tej samej linii jakościowej co BDR-S09XLT

Czy dobrze to rozumiem?

Tak, choć trzeba trochę uściślić: BDR-S12XLT jest następcą tej samej linii co BDR-S09XLT

Zapewne jak w przypadku wcześniejszych modeli, 212EBK i S12XLT to dokładnie ten sam technicznie napęd, a jedyne różnice są w panelu przednim i wsparciu programowym dla opcji w Drive Utility przy S12XLT .

dataadmin 24.09.2020 12:57

OK, teraz wszystko już jest jasne, widać to nawet z oznaczenia modeli:

1. Poprzedni: BDR-209EBK, obecny: BDR-212EBK
2. Poprzedni: BDR-S09XLT, obecny: BDR-S12XLT

BDR-212EBK jest dostępny tutaj
BDR-S12XLT na dzień dzisiejszy (2020-09-24) nie jest dostępny w Polsce.

Z rynku Unii Europejskiej mamy model BDR-S12UHT:
https://allegro.pl/oferta/bdr-s12uht...ner-9573470344
https://www.conrad.pl/p/wewnetrzna-n...-1-szt-2233416
https://www.alternate.pl/Pioneer/BDR...roduct/1599855

Dzięki Panowie po raz kolejny za pomoc :)

Arepo 24.09.2020 13:01

BDR-S12XLT jest dostępny na Allegro, ale cena nie zachęca ...

dataadmin 24.09.2020 13:02

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1439333)
BDR-S12XLT jest dostępny na Allegro, ale cena nie zachęca ...

Rzeczywiście, jednak jest to ten sam sprzedawca (cyber-labs, adres firmy nie jest polski) co modelu UHT (który nawet jest droższy niż XLT).

Arepo 24.09.2020 13:08

UHT będzie znacznie droższa od XLT gdyż wspiera UltraHD, warto posiłkować się tabelką, bo zamieszanie z modelami jest spore.

dataadmin 24.09.2020 13:17

Super! Dzięki! :spoko:

Arepo 24.09.2020 14:42

Drobiazg :)

mapiet 18.11.2020 00:07

Cześć, na których nośnikach BD (producent/MID) uzyskuje się z tą nagrywarka BDR-212EBK najlepszą jakość zapisu (jestem zainteresowany zarówno standardowymi dyskami bluray, jak i M-Diskami, a także dyskami dwu- i więcej-warstwowymi jeśli są jakieś godne polecenia).

Btw. ten wątek bardziej pasowałby do działu "Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD"

dataadmin 30.04.2021 21:40

Mała aktualizacja :)

Wszystkie modele są… już do kupienia w Polsce.

BDR-212EBK: Morele | AB
BDR-S12XLT: Morele | AB
BDR-S12UHT: Morele

W AB na dzień„ dzisiejszy (2021-04-30) brak na magazynie.

Aktualizacja
Wszystkie modele są… już do kupienia w Polsce, także w AB.

BDR-212EBK: Morele | AB
BDR-S12XLT: Morele | AB
BDR-S12UHT: Morele | AB

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:27.