![]() |
Najlepsza nagrywarka do archiwizacji danych
Witam szanownych specjalistów.
Cieszę się, że są jeszcze osoby, które zapisują dane na nośnikach optycznych. Ja również od lat z nich korzystam i zaprzestać nie zamierzam. Dobrze jest mieć dane zapisane nie tylko w sposób magnetyczny. Na chwilę obecną potrzebuję zakupić nagrywarkę przeznaczoną wyłącznie do celów związanych z długoterminową archiwizacją danych (pliki komputerowe).
Serdecznie dziękuję i pozdrawiam DataAdmin |
Bardzo dobry jest np. Pioneer BDR-209DBK\209EBK\S09XLT lub serie UHD pioneer, plus obsluga nosnika BDXL zalezy od zasobnosci portwela ale niekoniecznie musza byc XL
https://forum.cdrinfo.pl/f107/jaka-k...y-2019r-96909/ https://forum.cdrinfo.pl/f107/jaka-k...y-2019r-96908/ |
OK, czyli jak dotąd mamy:
------------------------------------------------------------------------------ Z serii UHD znalazłem tylko:
------------------------------------------------------------------------------ Co do obsługi nośnika BDXL - po czym tego szukać? Nie znalazłem w specyfikacjach nagrywarek mowy o "XL", widnieją jedynie oznaczenia:
Przykładowo, napęd Pioneer EBK-BDR-211 ma na obudowie napis BDXL, więc domyślam się, że on takowe płyty obsługuje. Natomiast Pioneer BDR-S09XLT ma "XL" jedynie w nazwie modelu, ale nie jestem pewien, czy takowe płyty obsługuje. ------------------------------------------------------------------------------ Kolejna rzecz, to czy napędy powyższe obsługują technologię/płyty MDISC? Ponownie nie wiem jak jest to oznaczane w specyfikacji. ------------------------------------------------------------------------------ Z dość gruntownego przeglądania forum wynika, że obecne nagrywarki to już nie to co kiedyś pod względem jakości, stąd moje pytanie, czy omawiane dotąd nagrywarki Pioneer'a, z racji marki i cen, są jednak "tym co kiedyś", czy jednak również i na nie należy brać poprawkę. ------------------------------------------------------------------------------ Teraz kwestia napędów LG - bo z tego co widzę, to chyba tylko właśnie LG i Pioneer są głównymi dostawcami obecnych napędów BlueRay (ASUSa pomijam, bo oni chyba tylko naklejają swoje logo). Czy więc np. model BH16NS55 jest również warty uwagi? Rozważam wariant zakupu dwóch nagrywarek różnych producentów i równoległego nagrywania płyt. Cytat:
|
Pioneer BDR-209DBK - nie ma wsparcia dla zapisu DVD-RAM , oraz obsługi BD-R \RE XL czyli BD-R TL \QL -podstawowa standardowa wersja napędu
Pioneer EBK-BDR-211 jest napędem UHD \4K umożliwia odczyt i deszyfracje materiałów UHD\4K BDR-XL TL (triple layer),- to BD-R\RE XL 100GB QL (quadruple-layer) - to BD-R XL 128GB MDISC - wszystkie te modele mają oficjalne wsparcie dla M-Disc BD-R 25GB BluRay x2 , x4 , oraz mimo że nie mają wsparcia dla M-Disc DVD+R 4,7GB to bezproblemowo nagrywają je bardzo dobrze przekładnią x2.4 LG BH16NS55 - dużo bardziej awaryjny , mniej trwały , szybciej optyka siada , słabiej zapisuje płyty BD-RE |
Dziękuję! Bardzo proszę jeszcze dotknąć wątku dotyczącego jakości napędów "wczoraj i dziś".
|
Cytat:
|
Cytat:
--------------------------------------------- Na dany moment wygląda więc, że najlepszym wyborem do długoterminowej archiwizacji danych będzie Pioneer BDR-S09XLT z płytkami Verbatim MDisc BDXL Lifetime Archival. Czyli taka archiwizacja danych na płytkach będzie w perspektywie czasu bardzo kosztowna - wygląda, że nawet bardziej, niż gdyby robić ją w oparciu o dyski twarde/mały serwer. Poczekam jeszcze, jakby któryś z forumowiczów miał coś jeszcze do dodania w tym temacie, a potem pozostaje szykować zamówienie. Dziękuję za dotychczasowe porady! |
A jak ma się sprawa z Plextorami? Kiedyś najlepsze nagrywarki, a dzisiaj nie widzę ich już w sklepach.
Jedynie tu Pan oferuje ich trochę na Allegro - skąd są te urządzenia jeśli można wiedzieć? Jak mają się one do omawianych wyżej Pioneer'ów? |
Tutaj nie ma co do dodania , najbardziej sensowna opcja to pionek oraz BD m-disc , nie koniecznie XL bo koszta drastycznie rosna , stad moja odpowiedz na temat zasobnosci portfela bo nosniki XL do tanich nie naleza ;)
|
Cytat:
Dyski twarde zwłaszcza HDD tak samo są dziś nietrwałe jak każda elektronika ... W przypadku awarii dysku dużej pojemności tracimy całe archiwum Cytat:
Urządzenia są nowe z oficjalnej dystrybucji producenta . |
Cytat:
Z czego wynika ich najwyższa trwałość? Z racji faktu zapisywania na jednej warstwie, a nie na czterech? Cytat:
Czy one będą równie stosowne do moich potrzeb? |
Cytat:
ad1. z tego ze to M-disc ad2. nie, bo nie obsluguja M-disc |
Cytat:
|
:hmm:
|
Może chodziło właśnie o zależność trwałości od liczby warstw na płycie?
Cytat:
|
Najbezbieczniejszy w teori jest mdisc , logiczne ze najlepiej na 1 warswie bo im wiecej tym ryzyko jest wieksze , aczkolwiek jest opcja dostarczenia np 10% danych naprawczych za cene miejsca na plycie .
|
Może Pan czary2mary rozjaśni nam tę kwestię? :)
|
Wedle zyczenia juz sie nie wypowiadam :niepow:
|
Nie to miałem na myśli :haha:
czary2mary zaczął temat tych płytek, stąd prosimy o rozwinięcie z jego strony. |
Cytat:
Według mnie dużo pewniejszym do długotrwałej archiwizacji jest opcja korzystania wyłącznie z nośników BD-R 25GB |
No i otrzymaliśmy bardzo logiczną odpowiedź, ja również rozważałem właśnie ten aspekt i właśnie został on potwierdzony.
A proszę powiedzieć, czy obecne nagrywarki BlueRay nadal mają wewnątrz dwa lasery - jeden do klasycznych płytek CD/DVD, a drugi do BlueRay'ów? Jak ma się kwestia jakości oferowanych przez Pana Plextorów do omawianych tutaj Pioneer'ów? |
Trzy lasery - dwie diody w wspólnej soczewce dla CD i DVD i jedna dioda w oddzielnej soczewce dla BluRay.
Pioneer nowsze konstrukcje i nowsze strategie zapisu, obsługuje wszystkie najnowsze nośniki łącznie z M-Disc. Plextor dobra solidna i trwała konstrukcja , umożliwiająca testy discquality dysków BluRay , ale brak wsparcia dla BD-R XL i M-Disc |
A czy te Pioneer'y o których rozmawialiśmy to są top'owe modele jedynie w zakresie tych, które mamy dostępne w Polsce, czy też jednak jest to najwyższa półka w skali światowej?
Z tego co czytałem, to niektórzy kiedyś sprowadzali dane modele z Japonii, bo tylko u nich były dostępne. |
W przypadku konstrukcji BluRay Pioneer wszystkie one technicznie są identyczne , różnią się tylko oprogramowaniem , w japońskich wersjach jest najwięcej opcji dodatkowych ale do archiwizacji polecam zwykła wersję europejską EBK .
Ma wszystko co potrzeba w tym temacie... |
Czyli podsumowując: wybór zawęża się do jednej z dwóch poniższych:
Pioneer BDR-209EBK - https://www.morele.net/naped-pioneer-bdr-209ebk-630995/ Pioneer BDR-S09XLT - https://www.morele.net/naped-pioneer-bdr-s09xlt-637789/ Czy one różnią się tylko tym, że druga z nich obsługuje płyty MDISC? |
Cytat:
Obie obsługują identyczne nośniki i mają identyczne strategie zapisu. Też różnica w cenie jest nie wielka więc moim zdaniem bez znaczenia który model wybierzesz ...ładniejszy czy brzydszy z wyglądu :) |
Przedni panel "glass" akurat nie jest w moim guście, natomiast nurtuje mnie, że przy tak różnych symbolach rzeczywista różnica pomiędzy tymi napędami jest niewielka.
|
Bierz spokojnie Pioneer BDR-209EBK, idealna do archiwizacji. Sam używam z płytami Panasonic, wszystko działa rewelacyjnie.
|
Ilość załączników: 6
Cytat:
Wszystkie różnice funkcji dodatkowych masz na screen, ale tak jak pisałem do archiwizacji nie mają one wielkiego znaczenia . Pioneer BDR-209M (EBK /UBK) Załącznik 143406 Załącznik 143407 Pioneer BDR-S09XLT Załącznik 143408 Załącznik 143409 Załącznik 143410 Załącznik 143411 |
Panowie, bardzo się cieszę, że udało się odpowiedzieć na tytułowe pytanie. Teraz zarówno ja, jak i każdy zainteresowany, wie, jaki sprzęt zastosować do omawianego zadania.
Bardzo dziękuję Panom za pomoc, czas i zaangażowanie. Reprezentujecie jedno z najbardziej profesjonalnych forów i portali jakie znam - chylę czoła. Szkoda, że we współczesnym Internecie nie ma już wielu podobnych społeczności - na poważnie skupionych wokół danej tematyki - jak miało to miejsce w poprzedniej dekadzie. Życzę Panom, abyście kontynuowali swoją działalność przez długi czas. Pozdrawiam serdecznie DataAdmin |
Witam, pozwalam sobie na odświeżenie tematu.
Potrzebuję dobrego rozwiązania do archiwizacji plików. Na dzień dobry jest tego ok 2TB, miesięcznie dochodzi jakieś 20GB. Zależy mi na trwałości, dlatego zainteresowałem się tematem M-disc i dotychczasowa dyskusja w tym wątku bardzo mi przybliżyła zagadnienie. I tu pojawia się zasadnicza wątpliwość: Obecnie mam nagrywarkę LG HL-DT-ST DVDRAM GH24NSD1, która obsługuje m-disc (tak twierdzi specyfikacja, jeszcze nie próbowałem). Zastanawiam się, czy wskazane tutaj powyżej Pionieery będą znacząco lepsze (znaczy że warto kupić), czy też wystarczy sprzęt, który już mam. Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii? |
Model, który podałeś jest nagrywarką DVD, zatem aby zarchiwizować 2TB danych potrzebowałbyś grubo ponad 400 płyt. Pozostaje kupienie nagrywarki Blu-Ray, a jakiej to już trzeba poczytać na forum. Do M-Disc nadają się zarówno dobrze nowe LG jak i Pioneer'y. Również na standardowych płytach BD-R dobrej jakości ładnie da się archiwizować dane.
|
Przy takich ilosciach danych zdecydowanie lepiej wyjdzie backup na HDD + HDD .
|
Rzeczywiście, początkowo ta archiwizacja danych 2TB może być problemem, wyjdzie i tak sporo płyt - można rozważyć HDD. Później te miesięczne około 20GB to jak znalazł na jednowarstwową BD-R :)
|
Na marginesie dodaję link do filmu, w którym Pan w bardzo radykalny sposób testuje płytki zwykłe i M-DISC. Polecam :)
https://www.youtube.com/watch?v=pekgrP-v5O0 |
Cytat:
Poczatkowo ? To bedzie katastrofa czaly czas, 2tb to ~87 plyt plus 1 misiecznie gdzie to trzymac? a trzeba to zdublowac w celech bezpieczenstwa. A koszt juz nie wspomne. Dysk 2 tb to 100-150zl nowy i ile mniej miejsca zajmuje i starczy na kolejne 87 plyt i nie trzeba sie martwic ze je zje ekologia ;) |
Jak na 2 warstwowych to 41 płyt ;) Kolega pytał o napęd to odpowiadam w kwestii napędu.
Tak sobie tylko myślę co będzie jak padnie mu ten HDD ... |
Bierzmy również pod uwagę, że płytki są innym rodzajem zapisu niż dyski HDD. To istotne jeśli chcemy trzymać się reguły 3-2-1: https://www.youtube.com/watch?v=rFO6NyLIP7M
|
Cytat:
|
Cytat:
Zgadzam się jednak, że 2TB to za dużo danych i trzeba pomyśleć o dysku twardym a nie płytach. Jest tego po prostu za dużo. |
Najlepiej byłoby wiedzieć czy dane będą archiwizowane dla samego archiwizowania, czy też oprócz niego odczyt, no i rzecz jasna jak często. Bo gdybym miał się bawić w żonglowanie płytami co chwila to grubo bym się zastanowił czy warto.
Jak powszechnie wiadomo, nie ma stuprocentowo pewnych sposobów archiwizacji - najbezpieczniej byłoby mieć kilka backupów na zupełnie różnych nośnikach (płyty, hdd, taśma, flash), ale też i często sprawdzać czy dane jeszcze na nich są, więc znowu - ODCZYT! |
Może w takim razie urządzenie NAS? Osobiście stosuję Synology DS218 z dyskami WD Red WD40EFRX (zapis klasyczny CMR - uwaga na dyski SMR!). Sprawdzone, przystępne cenowo.
|
Tylko po co kombinowac z nas jak ma juz zewnetrzny 2tb ? rozwiazanie dla mnie jest proste i oczywiste: kupno 2x 2tb dysk i backup na obydwu tego samego w razie awari mamy 2 dyski z tym samym a prawdopodobienstwo ubicia 2 dyskow naraz jest baaaardzo znikome.
|
Jeśli myślimy o sprawie długoterminowo, to należy brać pod uwagę możliwość automatyzacji. Zastosowanie NAS pozwoli nawet na codzienną archiwizację bez interwencji użytkownika. Z doświadczenia wiem, że ręczne wykonywanie backupów często kończy się po kilku razach - potem użytkownik zapomni, nie chce mu się itp.
Natomiast backup na płytki można by wtedy wykonywać np. raz do roku, co obniży koszty i ilość wkładanej w to pracy. |
Powracam do naszego tematu.
Na dzień dzisiejszy nagrywarki BDR-S09XLT oraz BDR-209EBK wyglądają na trwale niedostępne. Nie ma ich zarówno na Morelach, jak i w hurtowniach takich jak Action czy AB. Czy wiemy coś Panowie na temat ich ewentualnych następców? Jedyne na co nowego natrafiłem, to jeden model w dwóch wariantach: 1. BDR-212DBK 2. BDR-212EBK Czy wiemy coś na jego temat i jak ma się on do wcześniejszych rekomendacji modeli BDR-S09XLT oraz BDR-209EBK? Pozdrawiam dataadmin |
zobacz tutaj
|
U mnie link do testu 212 nie dziala :/ ze tak powiem link w tym linku ;)
|
Ilość załączników: 1
|
Właściciel witryny poinformowany o tym problemie.
|
cieszymy się :D
|
Potwierdzam, u mnie to samo, czekam z niecierpliwością :)
|
Witryna naprawiona, można sobie używać.
|
Strona działa, dziękuję.
Czyli mówiąc w skrócie, model BDR-212EBK jest godnym następcą modelu BDR-209EBK i można go spokojnie kupować. A jak ma się on (BDR-212EBK) do modelu BDR-S09XLT? Oznaczenie modelu jest zgoła odmienne, stąd mniemam, że ma to przełożenie na konstrukcję czy parametry. Przykładowo: za tym postem model BDR-209EBK wyposażony był w PureRead 2, natomiast BDR-S09XLT wyposażony był w PureRead 3+, jak również miał więcej opcji programowych. |
Prawdę powiedziawszy nie mogę znaleźć informacji jakie opcje są dostępne w Drive Utility dla 212EBK. Może ktoś kto ma ten napęd zamieści screen z programu.
Tak czy inaczej, pamiętam że jak kupowałem 209EBK też zastanawiałem się czy nie dopłacić do tych dodatkowych funkcji w S09XLT i po krótkim zastanowieniu stwierdziłem, że nie będę korzystał z niczego co tam jest. Dlatego ostatecznie wybór padł na 209EBK. |
Ilość załączników: 2
BDR-212EBK = PureRead 3+ bez Real Time Pure Read plus Peak Power Reducer.
Pozostałe funkcje dostępne w Pioneer BDR-S12 nie są aktywne . Załącznik 163740 Załącznik 163741 |
Czyli wynikałoby z tego, że model BDR-S09XLT nadal jest najbardziej kompletnym? Tyle, że jest niedostępny, ani też nie widać na horyzoncie jego następcy.
|
Tylko która z tych opcji przy archiwizacji danych mogłaby się przydać ?
|
Nie wiem, jestem laikiem w tym temacie, po prostu szukam dziury w całym :)
Na przykład taki "PureRead 3" ładnie brzmi :D |
Cytat:
Na dziś dostępne tylko z rynku EU https://allegro.pl/oferta/bdr-s12uht...ner-9573470344 https://www.conrad.pl/p/wewnetrzna-n...-1-szt-2233416 https://www.alternate.pl/Pioneer/BDR...roduct/1599855 Cytat:
|
Cytat:
Ciekawe, że to napisałeś, bo jeszcze w tym poście czytamy: Cytat:
|
Cytat:
A ja piszę o BDR-S12 Może warto czytać ze zrozumieniem... |
Cytat:
Chcesz zatem powiedzieć, że robiąc archiwizację powiedzmy na jednowarstwowych BD-R Panasonic 25GB, napęd BDR-212EBK nagra płytę gorzej niż BDR-S12 z włączoną opcją Write Quality Mode ? |
Cytat:
Inaczej działa opcja Write Quality Mode w Pioneer BDR-S12 oraz inne są strategie zapisu oraz zupełnie inaczej działa OPC napędu w trybie Write Quality Mode dla modeli Pioneer BDR-S12 - znacznie poprawiono i zmienione tryb stały OPC w przypadku zapisu w tym trybie przez co wydłużył się nie co czas zapisu . Japończycy mają to do siebie że zawsze chcą zrobić coś najlepiej jak potrafią .......Różnica w cenie między BDR-212 a S12 również wynika z zupełnie innych softów napędów i pracy jaki włożono w dopracowanie poszczególnych napędów. |
Hmm... ciekawe sa wersje S12UHT i S12XLT
|
@czary2mary
Ok, dzięki za wytłumaczenie. Pozostaje poczekać, aż pojawią się testy porównawcze 212 vs S12 z WQM, dobrze byłoby wiedzieć z jaką różnicą mamy do czynienia. |
Czyli mamy:
- BDR-212EBK jest godnym następcą modelu BDR-209EBK - BDR-S12 jest następcą/w tej samej linii jakościowej co BDR-S09XLT Czy dobrze to rozumiem? |
Cytat:
Zapewne jak w przypadku wcześniejszych modeli, 212EBK i S12XLT to dokładnie ten sam technicznie napęd, a jedyne różnice są w panelu przednim i wsparciu programowym dla opcji w Drive Utility przy S12XLT . |
OK, teraz wszystko już jest jasne, widać to nawet z oznaczenia modeli:
1. Poprzedni: BDR-209EBK, obecny: BDR-212EBK 2. Poprzedni: BDR-S09XLT, obecny: BDR-S12XLT BDR-212EBK jest dostępny tutaj BDR-S12XLT na dzień dzisiejszy (2020-09-24) nie jest dostępny w Polsce. Z rynku Unii Europejskiej mamy model BDR-S12UHT: https://allegro.pl/oferta/bdr-s12uht...ner-9573470344 https://www.conrad.pl/p/wewnetrzna-n...-1-szt-2233416 https://www.alternate.pl/Pioneer/BDR...roduct/1599855 Dzięki Panowie po raz kolejny za pomoc :) |
BDR-S12XLT jest dostępny na Allegro, ale cena nie zachęca ...
|
Cytat:
|
UHT będzie znacznie droższa od XLT gdyż wspiera UltraHD, warto posiłkować się tabelką, bo zamieszanie z modelami jest spore.
|
Super! Dzięki! :spoko:
|
Drobiazg :)
|
Cześć, na których nośnikach BD (producent/MID) uzyskuje się z tą nagrywarka BDR-212EBK najlepszą jakość zapisu (jestem zainteresowany zarówno standardowymi dyskami bluray, jak i M-Diskami, a także dyskami dwu- i więcej-warstwowymi jeśli są jakieś godne polecenia).
Btw. ten wątek bardziej pasowałby do działu "Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD" |
Mała aktualizacja :)
Wszystkie modele są już do kupienia w Polsce. BDR-212EBK: Morele | AB BDR-S12XLT: Morele | AB BDR-S12UHT: Morele W AB na dzień dzisiejszy (2021-04-30) brak na magazynie. Aktualizacja Wszystkie modele są już do kupienia w Polsce, także w AB. BDR-212EBK: Morele | AB BDR-S12XLT: Morele | AB BDR-S12UHT: Morele | AB |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:27. |