![]() |
Cytat:
|
U mnie to dziala kwestia odpowiedniego ustawienia anteny i wzmacniacza aby sie nie zapetlal .
|
Nie bede tego rozkrecal ale cos w srodku jakby bylo luzne - moze tez jakas antena jest i sie obijalo o scianki. ALe tak jak pisalem anpost plus koperta a nie karto = sie problem. Do tego ekonomiczna przesylka bez ubezpieczenia i dupa blada.
|
Te plastiki sa malo wazne, u mnie tych bocznych bialych nawet nie ma :D, najwazniejsze czy to grube blaszysko w srodku nie ma uszkodzen mechanicznych i nic nie jest rozleciane ;)
|
|
Wszystkie dane mam odrazu, moze nie masz nadanych uprawnien dla apek ? Antena ma byc skierowana w strone bts-a ktorego jestes polaczony w/g apek, jak sygnal za slaby to antene za okno, a nadajnik ma byc przestawiony wzgledem anteny aby sie sygnal nie zapetlal , wklej fote co jest uszkodzone to ci powiem czy to ma wplyw .
|
Jutro sprawdze jeszcze raz. Po jaki czasie laduja ci sie te wykresy bo mi po 3/5 min nic nie chcialo sie zaladowac. Zakladka dashboard nie pokazuje mi do jakiej sieci jestem podlaczony ani rodzaju polaczenia. Dzis bede w Sligo to sprawdze jak to wyglada tam w apce.
Antena jest kierunkowa ale przeciez jest przyssawka do okna i ona niejako ustawia kierunek. Nie dalem rady odlaczyc tej anteny, musze zobaczyc w instrukcje jak to sie robi dokladnie a nie chce nic popsuc bo i tak bede to zwracal bo ten tylny panel caly sie rusza(moze to ma wplyw na wygnal out ale to tylko plastik(chyba)??). |
Ilość załączników: 5
Pametaj ze antena jest kierunkowa i ma wejscie z jednej strony i MUSI byc skierowana w strone nadajnika, czy jak odlaczysz antene to sygnal wejsciowy spada ? Musi dzialac cos zle ustawiasz bo musi oddawac 3 kreski uruchomie u siebie i pokaze . Sprawdzilem apka ktora masz u mnie tez pokazuje 113dBm sprawdz na innej np. phone signal,network signal info,signal check,open signal.
A tak to wyglada u mnie bez/bez i z wzmacniaczem. Załącznik 161827 Załącznik 161828 Załącznik 161829 Załącznik 161830 Załącznik 161831 |
No out mial prawie zawsze te 3 kreski - to sie zgodze, ale in juz tylko 1, bardzo rzadko 2 a probowalem na pietrze gdzie mam lepszy zasieg. Po 2 i tak repeater przyszedl uszkodzony bo ktos go zapakowal w koperte i sie te zaczepy z tylu polamaly wiec bede go zwracal.
Zaraz edytuje post i pokaze tobie jak to wyglada. Jak zrzuty z innego miejsca w apce to daj znac. Jeszcze raz podlaczylem. Okno na pietrze - lapie 2 oddaje 2 kreski - cos moze w srodku nie styka bo jak tylko rusze urzadzenie to zmienia sile sygnalu OUT na 1-3 i sobie skacze a ruszam o centymetry albo lekko podniose. Wtedy w tym pomieszczeniu zejdzie do 60dbm ale jak juz wyjde z tego pokoju to 90 i schodze w dol to juz 100 przy drzwiach wejsciowych a w salonie 117. Wiec albo cos jest walniete albo siedze w czarnej D.... https://i.ibb.co/BthT9G1/Screenshot-20200824-172607.png https://i.ibb.co/jv5QzDd/Screenshot-20200824-172622.png https://i.ibb.co/yyXbpqt/Screenshot-20200824-172648.png https://i.ibb.co/9sGd77c/Screenshot-20200824-172701.png https://i.ibb.co/TW0vvDV/Screenshot-20200824-172721.png https://i.ibb.co/yVQD6rs/Screenshot-20200824-172740.png https://i.ibb.co/6B6Ww7V/Screenshot-20200824-172800.png |
Zle uzywasz w takim razie nie kierujesz w ta strone co trzeba lub sie sygnal zapetla co by swiadczylo o skakajacych kreskach bo out zawsze ma miec 3 kreski jedyny powod skakania out to kiedy jest feedback loop, lub twoj provider ciagle uzywa do polaczen glosowych 2G w co watpie bo w zasadzie wszystko idzie teraz po 3G . Zainstalowales opensignal ? co tam ci wyswiela z jakimi BTS-ami sie laczysz jaka moc sygnalu itd. Sie nie sprawdzil nalatwiej powiedziec panie fura gwizda ino kierowca .... :P
|
U mnie ten repeater sie nie sprawdzil. Przy oknie niby lapie nawet 2 kreski(zazwyczaj 1;) i 2/3 kreski wysyla w dom ale nie widze aby cos sie poprawilo. Taki urok mieszkania na wsi.
|
Pewno i tak samo, tylko ze irl to stan umyslu i operator ma w to wywalone po czasie umowy, przewaznie cie zobowiazuje do wywiezienia sprzetu na recycling a jak to wyglada to wiesz :> , a odnosnie chinczyka prawnie pewno i wyglada to jak doopa, ale ale ale lepsza taka lewizna od operatora co wiesz ze dziala i jest w miare bezpieczna i na glowe ci nie spadnie jakis ruski satelita , niz taki chinczyk co nie wiadomo co w zasadzie robi bo chinczyki wiele pisza a glupich nie sieja sami sie rodza lol2
|
dokladnie :taktak:
ale przez to odkupienie czyjegos sprzetu (stan prawny na PL) nawet pochodzacego od operatora jest rownoznaczne z kupieniem takiego od chinczyka - brak odpowiednio skonstruowanej umowy powoduje, ze jest to nielegalne jak jest w IE nie sprawdzalem - trzeba przeczytac ustawe i odpowiednie rozporzadzenia regulujace |
A czy ja napisalem gdzies ze dostajesz na wlasnosc ? napisalem ze jest dostarczany przez operatora bo on ma homologacje na urzadzenie i jak piszesz tez i koncesje, a czy to bedzie dzierzawa to juz inna para kaloszy ;)
|
misiozol - obstawiam (do sprawdzenia), ze Play nie sprzedaje urzadzenia tylko je dzierzawi
wtedy spelnialo by wymogi prawa (czyli podmiotem bedacym wlascicielem jest Play, a on ma koncesje) homologacja nie ma nic do rzeczy w przypadku ograniczenia ustawowego tak samo nie mozesz sobie kupic BTSa nawet z homologacja - nie masz koncesji KaiQ - jak pisze Grzeniu - zorientuj sie w kosztach i wez na probe, jak daja taka opcje jedyny sposob by sprawdzic uwazaj tylko na dlugosc umowy - zakresy czestotliwosci nie sa stale na masztach w okolicy i zasieg stacji bazowych sie zmienia generalnie na plus ale na starszych czestotliwosciach moga wystepowac odlaczenia co w szczegolnych przypadkach moze pogorszyc zasieg |
Jeśli jesteś w pleju to przecież możesz się przełączyć na sieć plusa (a na pewno można było), albo kup starter i się przekonaj. Nie słuchaj opowieści, że coś gdzieś ponoć.
Z zasięgiem różnie bywa, wszystko możliwe. To co ci wskazałem wcześniej możesz wziąć na miesiąc testów i im oddać bez zobowiązań. |
Cytat:
|
Cytat:
:czytaj: To uwierz po to sa wzmacnacze i nie na dachu ale w oknie :spoko: |
W tym pleju masz możliwość testowania przez miesiąc i możesz zrezygnować, jak nie będzie chodzić. Poza tym np. w telefonie plej możesz zmieniać sieć w której pracuje ręcznie, nie wiem jak w tym modemie. Trzeba dopytać.
A sprzęt oni sami montują, byle było to w ogóle wykonalne. Nie twój więc to problem. |
Przyglądnąłem się temu co piszecie i tym wszystkim urządzeniom. Myślę że tutaj miał bym jednak za dużo kombinowania i nawet z tą opcją od Play (obecnie mam tę sieć i tu jest tragedia z zasięgiem) to ciężko mi uwierzyć że coś by to dało tym bardziej że antenę musiał bym montować na, lub w okolicach dachu. Chyba najtaniej będzie się dogadać z dystrybutorem sieci i dopytać czy można coś z prędkości okroić aby mieć mini z normy wyłącznie dla utrzymania sieci.
|
Sa tylko takie legalne jakie sa dostarczane przez operatora w danym kraju bo jest na nie homologacja ;) co nie zmienia postaci ze dzialaja wysmienicie w kazdym innym kraju na tym samym pasmie no trzeba zarobic na czyms. Tych chinczykow to ja bym nie bral bo to diabli wiedza jakie ma wzmocnienie i co to robi, sklanial bym sie w rynek wzmaczniaczy od operatorow bo sa pewne i wiesz ze nie bedzie wiecej szkody niz pozytku .
|
No ty z misiem nie, ale temat jest KaiQa a on pyta o kraj.
|
No ale my w Polsce nie mieszkamy:) Nasz operator takie wypożyczał, ale chyba juz tego nie robi ale wciaz mozna je kupic na aukcjach:)
|
Jest opcja legalna https://www.play.pl/kampanie/net-box/
Kiedyś mieli z opcją z limitem za małe pieniądze, teraz nie wiem, trzeba dopytać. Przyjeżdżają, sami montują, a ty korzystasz. Ponoć bardzo dobrze to działa. Cena rzecz gustu, ale skoro bez nie działa... |
fakt, jeszcze odpowiedni wzmacniacz potrzebny na czestotliwosc, w jakiej chcesz pracowac
na aliexpress jest tego od diabla natomiast nie jest prawda, ze to jest legalne w Polsce zawsze jest nielegalne (chyba ze masz koncesje) https://bip.uke.gov.pl/ostrzezeniawy...cze-gsm,1.html |
Tylko to co wstawil Misiozol jest udostepniane przez operatora - czyli ma homologacje i nikt nie zrobi ci wjazdu na chate:)
TO pierwsze to sama antena. |
chyba Panowie cos takiego potrzebujecie
https://www.ebay.com.au/itm/GSM-CDMA...MAAOSwyP5aQFr3 albo https://pl.aliexpress.com/item/33019...archweb201603_ misiozol - to podobne zdaje sie tylko innego producenta niz to co Ty wstawiales, zgadza sie? |
Zainstaluj apke opensignal i tam wszystko ci pokaze ;)
|
Z 3 jestem w tej chwili ale u nas to nic nie wiadomo bo daleko za murzynami.
|
Dzwonisz uzywajac 2G , ale to zalezy od operatora bo glos ma isc po 3G po wylaczeniu 2G, zalezy czy operator to juz zaimplementowal .
|
Czyli 3g a nie 4g jak dobrze szukam. Z danych mobilnych w tel nie korzystam, chce tylko swobodnie dzwonic i odbierac poalczenia.
|
Pamietaj ze to dziala TYLKO na pasmo UMTS/3G .
|
Czyli sam repeater rozsyla sygnal. Bede polowal bo na wsi u mnie sygnal tylko przy drzwiach wejsciowych a dalej juz cisza. potem pojawia sie w sypialniach na gorze - mieszkamy w dolinie.
|
Zestaw jest kompletny ;) moze brakuje stopki bo nie widze, ale to detal.
|
Cytat:
I chyba brakuje anteny wewnetrznej czy ten zestaw jej nie potrzebuje w ogole? |
7591789541 nie bylo ofert kupna moze jeszcze ma ;)
|
Cytat:
|
Mialem 3 takie i wyslalem do polski, dziala na wszystkie sieci po prostu wzmacnia pasmo 3g, zasieg u mnie skakal z 40-50% na 100% razem z predkoscia, antene odbiorcza kierujesz w strone nadajnika na przyssawce w oknie podlaczasz i dziala genialne to jest . Na dzien obecny bialy kruk bo bylo to wypozyczane a nie dawane na wlasnosc ale przy odrobinie (duzej) szczescia do znalezienia, nawet chyba jest jedno na aledrogo teraz a sprzedawca nie ma pojecia co ma lol2
|
Cytat:
|
Cytat:
|
hmm to bardziej powinno działać na zasadzie telefonu, który cały czas udostępnia transmisję danych po WiFi. Dlatego ta Nokia 8110 4G się nie sprawdzi bo jest kiepski zasięg i bez wejścia na antenę się nie obejdzie.
Rodzice mają dwa telefony gdzie jeden to wspomniana Nokia (sim w środku) a drugi bez karty sim smartfon, działający po WiFi z aktywowanym WhatsApp (do karty z Nokii) i Skype. Gdybym miał dobry zasięg wystarczający do komunikacji VOIP to zapewne karta została by w smartfonie. Aero2 jest OK dla kumatych których nie wkurza weryfikacja kodami, dla starszych ludzi to raczej wkurzające jak reklamy w telewizji w trakcie prognozy pogody. Co do wzmacniacza to ta opcja jest chyba nielegalna :hmm: |
Aero2 i tani router 3g jako hotspot ;) a jak slaby sygnal to uniwersalny wzmacniacz sygnalu 3g ;) od SOLiD TECHNOLOGIES hr-3cha-0202
|
Nokia 8110 4G. Ma to moja ciotka, wykonanie takie sobie ale banalne w obsłudze jak stare Nokie, ma Wi-Fi i możliwość udostępniania HotSpota.
|
Czym zamienić Nokię 6310i dla połączeń i Internetu mobilnego udostępnianego po WiFi
Poszukuję telefon stacjonarny na kartę SIM z możliwością podpięcia anteny zewnętrznej i funkcją HotSpot WiFi.
"Ale o co kaman" :hmm: W moim rodzinnym domu ma mi się zmienić dostawca internetu, który chce dwukrotnie podnieść koszty za przyłącze. Mnie w domu niema, a Internet zostawiłem rodzicom by mieć z nimi częstszy kontakt poprzez WhatsApp i Skype. W sumie to tylko w tym celu zostawiłem tam internet, a przez to że jest to wieś to niema za wiele alternatyw a i z zasięgiem bywa problem. Stwierdziłem że do takich celów jak obecnie wystarczający mógł by być pakiet Internetu do telefonu komórkowego, z którego korzystają rodzice (obecnie nie mają żadnego pakietu). Czemu pytam o telefon stacjonarny z opcją HotSpot? Po pierwsze: Telefon musi mieć podpięcie do anteny zewnętrznej tak jak wspomniana Nokia 6310i aby wzmocnić zasięg; Po drugie: Ma rozsyłać Internet jako punkt HotSpot, aby inne smartfony mogły mieć dostęp przy braku własnego zasięgu z sieci; Po trzecie: Ma być to rozwiązanie (do dzwonienia i odczytywania SMS) najprostsze jak się da, dla ludzi około 70go roku życia. (choć to nie jest najważniejszy podpunkt bo odebrać można dosłownie wszystko) Cóż wy moi Specjaliści doradzicie i co o tym sądzicie ??? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:26. |