Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Dwadzieścia lat minęło... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dwadziescia-lat-minelo-98627/)

KaiQ 15.03.2022 23:03

Dwadzieścia lat minęło...

Ilość załączników: 1
Takiego tematu nie spotkałem, a raczej przecieracie szlaki w internetach obchodząc 20tą rocznicę aktywności na forum. Uważam, że każdy który przekroczył tę magiczną barierę powinien mieć przy profilu jakiś medal czy cuś :1miejsce:
Więc zachęcam do dzielenia się informacjami kiedy dokładnie stuknęła Wam dwudziesta rocznica na forum Załącznik 185901 i jak to uczciliście. ( i najważniejsze czy latorośl która urodziła się w okresie bliskim rejestracji, a jest już pełnoletnia kontynuuje tradycję i jest zarejestrowana na forum?)

Z tego co widzę to w zasłużonym gronie mamy już kolegów (oczywiście aktywnych):
Misiek4 - 26.05.2000;
woitas - 16.06.2001;
Weron - 29.09.2001;
Zetoxa - 20.12.2001;
rycho - 16.01.2002; [*] Nie sposób nie wspomnieć...
grzeniu - 19.02.2002;

Moje gratulacje i kolejnych 100 lat chlania i pijaczenia w temacie Imprezki, Wasze zdrowie. Nie wymienionych a zasłużonych a tym bardziej solenizantów zapraszam do wpisywania się. :spoko:

:party:toast2toast2

PS.
Jeśli kogoś przeoczyłem to przepraszam, ale trzeba się naklikać by sprawdzić ostatnią aktywność, a dobrze by było podpiąć tą kolumnę w oknie wyszukiwania zarejestrowanych użytkowników.

grzeniu 15.03.2022 23:07

Moją, dopiero co, obchodziliśmy, nawet całkiem hucznie :D

KaiQ 15.03.2022 23:08

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1451514)
Moją, dopiero co, obchodziliśmy, nawet całkiem hucznie :D

Paaanie, ale my nie o urodzinach :D

grzeniu 15.03.2022 23:10

No nie mówię o urodzinach :czytaj:

KaiQ 15.03.2022 23:20

no nie kojarzę wydzielonego wątku.... a być POWINIEN, nieprawdaż? :> toast2 Zatem Twoje zdrowie toast2

grzeniu 15.03.2022 23:25

Nie, nie było osobnego tematu, raczej gdzieś w imprezce albo w urodzinowym napomknięte. Nie chce mi się kopać.

Aż sprawdziłem Werona. Miło że zajrzał niedawno i nie zapomniał o nas. Swego czasu (no już dawno) pogadywaliśmy na gadu. Ciekawy człowiek i całkiem w porządku :spoko:

SEBAW 16.03.2022 15:58

Wy to macie fajnie. Tacy starsi jesteście. :P

@do moderatorów. Czy te forum dalej stoi na tym samym serwerze?

grzeniu 16.03.2022 19:44

Ty rób porządek w barku, bo już niedługo i będzie musiał być pełny :D

KaiQ 16.03.2022 20:27

Pomożemy opróżnić... :D
Heh, mi to daleko do takiego osiągnięcia, a nawet gdybym się zarejestrował w tym 2002 roku to na pewno pisał bym post raz na miesiąc jeśli nie rzadziej... ehhh co to były za czasy. I bez komputera i bez internetu się człowiek wychował, a wszystkie piksele w grach były takie fajne..., nikt nie narzekał że kanciaste, a każdy się cieszył że "to się rusza".

Dla mnie 2002 to początek szkoły średniej, a dla Was? Heh kiedy to było... https://forum.cdrinfo.pl/attachments...elo-oldman.gif

SEBAW 16.03.2022 20:55

Twoja strata, że nie chciałeś się ujawnić. Pewnie o jakiś zlot byś zahaczył. :)

2002r. - to środek/końcówka technikum. Jak to się liczyło? :hmm:

grzeniu 16.03.2022 21:00

W 2002 to miałem już sdi (kto dziś pamięta co to było? :D ). Zabójcze 115,2 kbps i stały IP. Komp mógł wisieć na necie 24/7, to był wtedy szpan. Twardziele potrafili to podzielić na dziesięciu i działało :O Do dziś pamiętam swój IP i hasło logowania do netu.
Faktem jest, że sdi załatwiłem jak na modemie nastukałem rachunek za telefon na ponad 7 stów i mnie zagotowało :rotfl: A tendencja była rosnąca.

KaiQ 16.03.2022 21:03

Czyli jesteś rocznik 82, 83, 84 lub jakoś tak, technikum wtedy miało 5 lat, później to było gimnazjum, odbierające jeden rocznik ze szkół średnich. Więc środek/końcówka nie pasuje do szkoły 5 letniej, a do liceum 3 lata (które wtedy trwało 4 lata) :P .
Z dotarciem na zlot w centralną Polskę z Podkarpacia.... hmmm, a kto by puścił nastolatka 400 kilometrów od domu do anonimowego grona i to busem. Pojazd miałem parę lat później.

SEBAW 16.03.2022 21:08

@grzeniu, ja miałem przez okres świąteczny BN + do sylwestra i nastukałem ok. 170zł.

@KaiQ, nie zmuszaj mnie do myślenia, bo to dawno było. Technikum 5 letnie.

KaiQ 16.03.2022 21:41

Cytat:

Napisany przez SEBAW (Post 1451544)
@grzeniu, ja miałem przez okres świąteczny BN + do sylwestra i nastukałem ok. 170zł.

@KaiQ, nie zmuszaj mnie do myślenia, bo to dawno było. Technikum 5 letnie.

Co chcesz?, ja bardzo miło wspominam okres szkoły średniej. Daleko jej do ideału, ale nie był to czas zmarnowany. Poza tym te dziewczyny coś w głowach jeszcze miały i szło coś do życia znaleźć, a dzisiaj to tylko ręce załamać. (Nie poruszam kwestii wyglądu i atrakcyjności) :nie:

SEBAW 16.03.2022 21:46

Cytat:

Napisany przez KaiQ (Post 1451549)
Co chcesz?

Czekoladę bym teraz wszamał. :haha:

Dziewczyny, jak dziewczyny, a za to chłopy, to były szamany... :> One mówią odwrotnie, tzn. że to "my" byliśmy tacy, jak my je opisujemy.:taktak:

Gadzina18 17.03.2022 01:09

Jestem tu krócej, ale mam ogromny sentyment do tego miejsca. Na tyle duży ze wystarczy spojrzenie na CD-R z epoki i już kręci się łezka w oku. Pozdrawiam wszystkich ciepło

Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka

KaiQ 17.03.2022 22:25

Samo to że odzywają się ludziska, których na co dzień nie widać a data rejestracji to już dobra nastolatka bardzo dobrze świadczy tak o tych ludziach, jak i o forum.
Heh... jak to mawiali kiedyś "kiedy dorośli zasiadają do stołu, to dzieci idą do swojego pokoju" i tak poniekąd z racji swojego stażu się czuję... cóż :ysz:

grzeniu 17.03.2022 22:28

Nie marudź dzieciaku :D

KaiQ 17.03.2022 22:41

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1451594)
Nie marudź dzieciaku :D

dobra... to się zwijam. Wrócę na swoją dwudziestkę tutaj... Adieu... Załącznik 185920

Jarson 17.03.2022 23:40

W 2002 również zaczynałem liceum. To były czasy, w których miałem już dostęp do netu przez modem, natomiast tak naprawdę za bardzo go nie potrzebowałem, bo miałem również dostęp do płyt CD oraz do akademika Femina... Może fraza "łącze symetryczne 100 Mbps" dziś nie robi żadnego wrażenia, ale do wyobraźni raczej przemówi porównanie z tamtymi realiami - to było prawie 1800 razy szybciej niż przez najpopularniejsze w tamtych czasach modemy analogowe i 200 x szybciej niż w zasadzie dopiero co debiutująca i jeszcze mocno droga Neostrada :)

Wtedy nie było jeszcze zbyt wielu rzeczy, które wymagały nieustannego dostępu do sieci. To były czasy dzielenia się filmami i muzyką, od newsów wciąż jeszcze były prasa, radio i TV, a od kontaktów społecznych telefon ("mamo, ale to Ania dzwoni!") i własne nogi. Było też tyle świetnych sklepów komputerowych, które robiły co mogły, żeby sprzedać ludziom narzędzia do uniezależnienia się od konieczności chodzenia do sklepów komputerowych ;) W Lublinie był świetny sklep Comp na Narutowicza, gdzie jak się wiedziało co się chce i jak się chce, to można było to mieć za naprawdę dobre, trudne do uzyskania gdzie indziej pieniądze (mieli też drugi oddział na 1 Maja - dziś już nie ma obu lokalizacji).

BTW, gdybym dziś miał jednym tchem wymienić co mam w komputerze, to nie wiem czy dałbym radę to zrobić bez zawahania. Wtedy miałem płytę Foxconna (przez krótki czas oni robili całe płyty), Pentium 4 2,8 GHz (3.0 to już był zbyt duży skok cenowy), Nvidię GeForce FX 5600, 512 MB DDR, 2x 80GB HDD i oczywiście nagrywarkę CD-RW x52... Quake III Arena, wtedy już nie absolutna nowość, ale wciąż niezły benchmark dla komputerów, szedł w ponad 100 FPSach na rozdzielczości 1152x864 (bo taką szaloną rozdzielczość, a nie jakieś marne 1024 x 768 osiągał mój LG Flatron :D)

joujoujou 18.03.2022 07:32

Dla mnie i dzisiaj symetryczne 100 Mbps to nieosiągalne cenowo marzenie. :kreci_gl:

Głównie z powodu lokalizacji.

Pierwszego (i jedynego w Polsce) komputra złożyli mi coś koło 2002 roku, specyfikacji za diabła nie pamiętam, chociaż pewnie w domu jeszcze gdzieś są papiery. Papierów było dużo, bo komp jak na owe czasy był dosyć dosyć wypasiony, bo PFRON dofinansował. Był jakiś Athlon XP, był jakiś Radek z vivo, karta telewizyjna, dysk miał szalone 120 giga pojemności, Litek 52327S plus jakiś LG co już umiał odczytać DVD.

Internetu nie było, bo nie było. Jeździłem z dyskietkami do brata, który w firmie miał dial-upa.

DarkSlide97 18.03.2022 09:08

To jak tak wszyscy wspominają to i ja się dołączę, choć staż na forum mam dużo krótszy. Pierwszego kompa miałem w 2003 i był to Pentium III 450Mhz (na Slot 1 :rotfl:) , 64MB albo 128MB RAM oraz Rivia TNT2. Wszystko pod kontrolą Windows 98. Już wtedy był stary ale za to razem z komputerem mieliśmy od razu internet, z takim białym modemem TPSA. Nie wiem jak, ale używałem tego komputera aż do 2007/2008 roku kiedy się (wreszcie) zepsuł i rodzice zgodzili się na coś nowszego.

Najlepsze było to, że musiałem wszystkiego uczyć się sam, bo w najbliższej rodzinie nie było osoby która znała się na obsłudze komputerów. Nie wiedzialem nawet co to jest Windows i Menu Start, po prostu klikałem jak popadnie i starałem się ogarnąć, co do czego służy. Pamiętam jaką rewolucją było ściągnięcie WinRAR, bo mogłem rozpakować wszystkie te pliki z dziwnym rozszerzeniem .rar które naściągałem z internetu :szczerb: Innym razem nauczyłem się, że nie można usuwać pewnych plików bo potem komputer nie chce działać :P

Ile godzin przegrałem w Quake II albo w NFS II SE (w trybie software, bo nikt nie wiedział nawet jak się zwiększa rozdzielczość, co dopiero przełączanie takich rzeczy :P) Dobre czasy jak siedziałem godzinami przed kompem i grałem w Quake II, słuchając jakiś tandetnych składanek dance na walkmanie :haha:

Arepo 18.03.2022 13:02

Mi jeszcze trochę ponad 2 lata brakują do 20-stki :) Pamiętam jak zaczynałem, od jakiegoś wesołego posta o kolorach diody w nagrywarce czy coś podobnego. Miałem wtedy Pentium 200 MMX, co za sprzęt, dało się podkręcić do 225 MHz. Potem przesiadka na Athlona XP i płytę z nForce 2 co było niesamowitym przeżyciem. Wyciskało się ze sprzętu wszystko co się dało. To były czasy, że od przetaktowania spaliła mi się pamięć cache w Athlonie, niebywała historia, ogólnie procek działał ale bez tej pamięci było trochę wolniej :D

Forum tamtych lat pamiętam jako niesamowitą kopalnię wiedzy o sprzęcie, filmach, muzyce, a nawet na tematy społeczne czy o ogrzewaniu domu :haha: i czym tylko przyszło do głowy komuś kto zakładał temat. Dużo ludzi i burzliwe dyskusje na różne tematy sprawiły, że człowiek został na dłużej. Po kilku latach mocno się wszystko uspokoiło, ale nadal warto tu zaglądać. Niesamowite, że forum działa tyle lat w praktycznie niezmienionej formie wizualnej i funkcjonalnej. Po spędzeniu tutaj 18 lat czuje się jak w domu :taktak:

scalak77 18.03.2022 22:36

Ech......
U mnie stuknęła już 18 na forum.
Pierwszy komp w latach 95/96 na i8088 sprowadzony z zagranicy za marki. W Polsce dostępność PC była na poziomie niskim. Przeszedłem procesory Intela, AMD, Cyrix. Wspominam dopałki do grafiki w postaci 3DFx. Internet pierwszy na modemie ISDN cyfrowym, nie blokowałem telefonu bo korzystałem z 1 kanału a drugi miałem podłączony do cyfrowego telefonu ISDN.

siwymariusz 19.03.2022 09:54

O , dzisiaj sprawdziłem, że też stary jestem - stażem :) co prawda nie tak aktywny jak inni.

SEBAW 19.03.2022 22:12

Cytat:

Napisany przez siwymariusz (Post 1451649)
O , dzisiaj sprawdziłem, że też stary jestem - stażem :) co prawda nie tak aktywny jak inni.

No nie mów, że masz siwe włosy, Mariusz? :)

siwymariusz 20.03.2022 09:01

Cytat:

Napisany przez SEBAW (Post 1451668)
No nie mów, że masz siwe włosy, Mariusz? :)

Siwe jeszcze nie ale zawsze wołali mnie siwy i tak zostało.
Chociaż w wieku 63 to nie wszyscy mają jeszcze włosy :)

SEBAW 20.03.2022 09:16

Prawda.

grzeniu 20.03.2022 09:28

Mają wszyscy, tylko nie wszędzie.

siwymariusz 20.03.2022 10:08

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1451705)
Mają wszyscy, tylko nie wszędzie.

No tak :D

yahol 26.03.2022 21:38

Data rejestracji 27.05.2003- chyba tej drugiej, bo jakoś po drodze się obraziłem :)
I wtedy już bylem stary, a teraz już prastary. :)
Czyli jakby pełnoletność już mam, rozumu jednak wcale nie przybyło :)
(oczywiście na forum - bo w życiu.....)

Zetoxa 26.03.2022 21:44

Yasiu, jak ja cię dawno nie widziałem :spoko::D

grzeniu 26.03.2022 21:52

Zlot starych zgredów? :D
To co, kolejka dla wszystkich pełnoletnich :kolejka:

SEBAW 27.03.2022 07:53

Dzięki. :piwo:

yahol 27.03.2022 10:11

:tancerka:Bawmy się! Starsi przodem! :) toast2

superrrmario 27.03.2022 18:14

Mnie dopiero 18 strzela!

grzeniu 27.03.2022 18:15

Nie martw się, na razie będziesz donosił :rotfl:

Smartek 28.03.2022 11:19

Za lekko ponad pół roku i mi wybije 20-ka :-).

Pierwszy komputer na komunię, więc rok 2000. Celeron 500MHz, HDD 10GB i bodajże Riva TNT2 32MB(?). Pierwsze zabawy z internetem i jakoś po kilku latach, ale nie pamiętam w którym roku, coś około 2002 pewnie, łącze SDI i zaczęło się internetowe szaleństwo. Później to wiadomo - Neostrada, którą miał prawie każdy :-D, dopiero jak byłem pełnoletni to wjechała kablówka.

Obecnie w swoim mieszkaniu 1gigabit z TOYA i już takie prędkości wrażenia na nikim nie robią.

KaiQ 30.03.2022 10:46

Ja to aż dumny jestem z tak zacnie stworzonego tematu. Heh, na co dzień widać garstkę użytkowników, a wyłaniają się tutaj osobistości z takiego ukrycia i z takiego prainternetu gdzie dźwięk od GG był oznaką nowoczesności że heej

Smartek 30.03.2022 16:14

Oznaką "teraźniejszości" to był dźwięk modemu w momencie wdzwaniania się :-D.

https://www.youtube.com/watch?v=98HEDLwXbvI

KaiQ 30.03.2022 20:56

możliwe... mnie jeśli ktoś by zapytał o to co kojarzy mi się najbardziej ze starymi Windowsami, to na myśl mi przychodzi zarówno dźwięk jak i wizualizacja defragmentacji realizowanej na Windowsie 98... no normalnie aż można było usłyszeć ten wysiłek związany z porządkowaniem klastrów. No nie do podrobienia, materiały na ten temat na Youtube czy gdziekolwiek nie oddają tego klimatu oczekiwania he he https://forum.cdrinfo.pl/attachments...elo-oldman.gif

Heh... i właśnie się zorientowałem że to mój TYSIĘCZNY post tutaj toast2

:party:

Jarson 30.03.2022 21:53

@Smartek
Na ten dźwięk od razu mam flashbacki z dzieciństwa ;)

A skoro o dźwiękach z dawnych lat jest mowa, to tego ostatnio słuchałem:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:14.