![]() |
LITE-ON 40x Czemu mi nagrywa 8 minut!!!
Wczoraj kupiłem sobie nagrywarkę LITE-ON LTR-40125S BOX. W pidełku były dwie płyty jedna CD-R Multisped oraz CD-RW 12x.
Jak bym jej nie podłanczał czy to na secondary pod master a hdd na primary na master, czy też nagryware razem z cd-romem a hdd sam i inne mozliwości cały czas 700MB nagrywa mi w 7-8 minut. (symulacja). Patrzyłem przy włączonym DMA jak i przy wyłączonym - przy właczonym 7-8m przy wyłaczonym z 10m. Nagrywałem (symulacja) w Nero 5.5.8.3PL oraz CloneCD 4.0.1.10. Nie wiem może to wina nośnika bo mam tylko te które były dołączone do Nagrywarki, czyli LITE-ON 700MB Multispeed. U kolegi ta sama nagrywarka nagrywa w tym samym nero 701MB w 2 minuty 58s na płyte PLATINUM 700MB z indexem 40x. Nie wiem cholera co mam mysleć!!!, czy to wina nośnika czy co!!. Płytki kupię dopiero w niedziele na giełdzie to się dowiem. Ale może wiecie coś na ten temat. Proszę o pomoc!!!!. Dodam że dysk mam szybki bo Maxtor 80GB 7200 U133, ale chodzi mi niestety na U66 bo mam antyczną płyte główną. Ale to nie moze byc tego wina gdyż kolega ma identyczny zestaw PC jak ja (różni sie kartą graficzną) i u niego jak juz wspomniałem wczesniej wypala w 2m 58s. Jak myślicie w czym problem ???? |
To znowu ja.
Dodam że płyte mam na ALI - mam zainstalowane ALI_V3.56. Zainstalowane mam ASPi 4.71 |
Zmień na 4.60 i sprawdź. Poza tym, czasami nagrywarka nie lubi być na jednej tasmie z czyś innym. A upgrade firmware'u też mógłby polepszyć kompatybilność z różnymi płytkami. Co nie znaczy, że polepszy, ale sprawdź też wersję firmware'u u kumpla.
|
Cytat:
|
u mnie sie nic takiego nie dzieje a plytki ktore byly z nagrywarka nagrywaja sie normalnie a nagrywarke mam pod jedna tasma z cdromem ata33
|
Mam ten sam sprzęt (LTR48125W przerobiony z 40-tki) i ForceASPI 4.60.
Dołączoną płytkę RW nagrywa bez problemu, a tą CD-R nie wiem jak bo ją spie%$#liłem przy pierwszej próbie nagrywarki, ale to była moja wina. Początkowo nagrywarka była podłączona na jednym kanale z DVD Hitachi GD2500. Płytki się wypalały ale po odłączeniu DVD wypalały się lepiej (szybciej). Ale aż tak dużych różnic w czasie nie było. Ale jak wiadomo co sprzęt to inaczej działa więc odłączenie 2 napędu może pomóc. No i instalacja forceASPI 4.60 (do ściągnięcia na cdrinfo). Niby wersja niższa ale np. u mnie 4.71 nie działała dobrze pomimo informacji aspichk że jest OK (w Win XP Pro). |
Przykro mi to powiedzieć ale na 99% winnna jest płyta główna. Miałem kiedyś do czynienia z płytą na tym samym chipsecie. Instalowałem sterowniki IDE w różnych wersjach (v354,v355)Problem był w tym że ta płyta nie potrafiła pracować wogóle w trybie UDMA !!! Owszem, kiedy zainstalowało się jej firmowe sterowniki ALI to uaktywniało się UDMA ale Windows zaraz głupiał, i to na różne sposoby ;-) Czasem wyskakiwały niebieskie ekrany, krytyczne wyjątki ,ale najczęściej system wyglebiał się już przy starcie ("błąd ochrony"). Nie dawało się nic z tym zrobić. Musiałem odinstalować firmowe drivery ALI i puścić wszystko na domyślnych sterownikach Windowsa. U ciebie jak widzę nie jest aż tak źle ale problem chyba jest również w kontrolerze IDE płyty głownej.
Jedno co mnie zastanawia to fakt, że u twojego kumpla na tej samej płycie wszystko działa... Sprawdź jakie kumpel ma sterowniki IDE i czy pracuje w trybie UDMA. Może się paradoksalnie okazać ze w trybie PIO ta płyta chodzi lepiej niż w UDMA. Tak czy inaczej w miarę możliwości radzę wymienic sobie płytę. |
Jeszcze jedno pytanie - Czy ta płyta to nie jest czasem "PC Chips" ?
|
Strefadivx
Dzięki Wam za odpowiedź!. Największe dzieki dla Sebastian997.
TAM MAM PC CHIPS !!! - ten szmelc!!. Tzn teraz już jej nie mam bo spaliła mi się i musze kupic narazie cos innego. Nie stac mnie narazie na wymiane ALL czyli płyty + procek + ram, więc kupie cos starszego pod mojego starego celerona. Jeśli chodzi o kolegę to pomyliło mi sie on nie ma Pc Chips tylko Gigabyte. Jedno jest pewne podłączyłem moja nagryware u niego i jest OK nagrywa ok 3m czyli spoks. Więc pozostaje kupic mi jakąś inna płyte główą. Jeszcze raz wam wszystkim dziękują!!!. 3mTaSie |
Jeśli będziesz kupował coś używanego na giełdzie to okaże się pewnie, że nawet płyty "Abita", "MSI" czy "Asusa" będą dość tanie. Jednak prawie wszystko co wybierzesz będzie lepsze od "PC Chips'a" :) Zreszta sam widzisz, że u kumpla na Gigabyte wszystko chodzi. Przemyśl ten zakup dobrze bo od płyty zależy baaaaaardzo dużo. Pozdrawiam i życzę udanego zakupu :)
|
Hej.
Postanowiłem odświeżyć ten temat, ponieważ także mam problem z szybkim nagrywaniem LiteOn'em LITE-ON LTR-40125S opisywanym na http://www.cdrinfo.pl/cdr/hard/liteon-x40/1.php3 . Otóż problem podobny do tego 'pierwotnego', ale... nie nagrywa 8 minut, tylko jeszcze gorzej - 12 minut... tak samo Clon'em 3 czy 4 (różniste wersje) jak i Nero dołączonym do nagrywarki (5.5.3.8)... Dziwię się... 12 minut przy nagrywaniu 40x?! Coś strasznego... co może być tego przyczyną? Nie zmieniałem żadnych sterowników, BIOSów... nic. Przecież po to kupuję nagrywarkę, żeby od razu się zabrać do porządnego wypalania, a nie do zabaw w BIOSY, ustawienia itp... Nie wiem czy to coś pomoże, ale dodatkowo może podam mojego config'a: Celeron 800, 256MB SDRAM, płyta główna Abit (nie z giełdy) VH6 i dysk Samsung 40GB 5600 (nie 7200... nie wiem czy dobrze piszę)... więcej info się raczej Wam nie przyda... jeśli jednak coś jeszcze byłoby potrzebne do ustalenia przyczyny - piszcie :) Na koniec bardzo proszę o pomoc! |
"jeśli jednak coś jeszcze byłoby potrzebne do ustalenia przyczyny" - ustaw w rejestrze zeby nero wyswietlalo realna predkosc nagrywania (uzyj wyszukiwarki) - recorder: showsinglerecorderspeed ustaw na 1 i zobacz co bedzie pokazywalo nero podczas palenia.
|
Prędkości najczęściej były w granicach 9-10x, ale na krótki czas zdarzało się też, że było 8x albo 11x.
Co dalej? |
A bufor ?? Bo jezeli DMA masz wlaczone i takie cyrki to pewnie jest to spowodowane zagraconym systemem (ASPI moze cos pomoc - ale na to bym nie liczyl). Ogolnie defrag dysku, wylaczenie programow w tle i z traya, skaner antywirusowy obowiazkowo off. JAk nie pomoze to zostaje chyba ostateczne narzedzie czyszczace ...
|
problem prawdopodobnie z DMA albo naprawde paskudnymi nosnikami
sprawdzilbym tez tasme IDE |
DMA mam wylaczone bo mój dysk ma z nim jakieś problemy, w tle żadnych programów (tylko Internat, Exploler, Systray i Stimon).
Co do czyszczenia - płytą czyszczącą? |
Cytat:
Cytat:
|
Co może być źle z taśmą IDE?
A co do format c: robiłem chyba z pięć razy - to odpada, to na 99% nic związanego z systemem, jego złym konfigiem... w czymś to musi siedzieć..., ale gdzie? |
Wlaczyles DMA dla nagrywarki?
|
Właśnie to zrobiłem i... jest minimalna poprawa, naprawde mała - na początku prędności 18x-20x a potem (po 30 sekundach) znowu spada, tym razem do 10-11x, bez DMA było 9-10x, więc poprawa bardzo mała.
|
Jaki masz system i jak podlaczona nagrywarke?
|
System Win98SE, a podłączenie... hmm... naprowadź mnie trochę - co mam sprawdzić by móc określić podłączenie?
|
czyli DMA nie bylo wlaczone co tlumaczy utrzymywanie sie niskiej predkosci na calej dlugosci plyty. Jezeli zaczyna Ci wysoko (ok.20x) a potem zwalnia to najprawdopodobniej znaczy ze nagrywarka wykryla ze plyta nie jest przystosowana do wybranej predkosci - sprobuj na innych.
|
Ok, sproboje, ale dlaczego np. płyta PLATINUM 700MB, 48x ma nie działać na 40x ?
|
Jezeli to rzeczywiscie PLATUNUM to odpowiedz jest jasna ;p
Jezeli to Platinum to moze miales niefart (kiepska partia), lub Twoja nagrywarka ich nie lubi. |
Spróbowałem na 24x i... zaczęło się nagrywać z 24x... potem spadło na chwilę do 14x by powrócić do 18-20x i na tych 18-20x się trzymało po to by przy 35% nastąpił Write Error (nero napisał 'niewłaściwy stan zapisu' i 'wykonanie polecenia Zakończ Ścieżkę nie jest możliwe!'
ps. PLATINUM płytka ;) pss. męczę się z tym od pół roku i próbowałem ponad 15 rodzajów płyt różnych marek EDITED: A teraz spróbowałem DYSANA 700MB 48x na prędkości 32x i... do 25% śmigało na prędkości ponad 20x by nagle spaść do 10-11x... to mnie zdecydowanie nie zadawala. EDITED 2: Czytałem, że w tym LiteOn'ie jest ten SmartBurn który zwalnia prędkość, dostosowując ją do jakości nośnika... może to to zmniejsza prędkość? Może to wpłynąć na jakość nagrań ? |
Smartburna lepiej nie wylaczaj. Najlepiej chyba zaktualizowac BIOS.
"pss. męczę się z tym od pół roku i próbowałem ponad 15 rodzajów płyt różnych marek" - no ale DMA wlaczyles dopiero przed chwila :) |
DMA włączyłem niedawno, bo niedawno formatowałem dysk, a dopiero dziś postanowiłem na poważnie ten problem (ponownie) rozwiązać.
|
Wlacz DMA zainstaluj Aspi i stery od EIDE... zrob update biosu plyty :) i nagrywarki polacz oddzielnie RW i dysk powinno pomoc... jezeli masz DVD albo CDROM to zrob probe i odlacz go w ogole... jak bedzie dobrze to sukces jak nie to sprawdz tasmy eide i pamieci RAM od pamieci rozne cuda sie dzieja... powodzenia :)
|
Ok, postaram się to wszystko wykonać i myśle, że jutro będę mógł poinformować o ewentualnych rezultatach :)
Dzięki za tzw. 'fatygę' :) |
A więc... DMA włączone, Aspi zainstalowane... starowników od EIDE nie mogłem znaleść... bios nagrywarki update'owany... RW i dysk połączone oddzielnie... drugi CD-ROM odłączony... i... prędkość w granicach 18x-20x z różnymi odchyłami od 14x do 24x przy nagrywaniu 40x... więc znowu mamy lekką poprawę... ale to jeszcze nie jest 'TO'... cóż jeszcze mogę zrobić?
|
hmm ciezka sprawa...a sprawdziles tasmy i RAM wez od kolegi pozycz na czas sprawdzenia a najlepiej jeszcze jakbys winde przeinstalowal ewentualnie na inny dysk, bo jak moowiles ze masz z nim problemy to moze on cos powoduje.. ja stawiam na tasmy i RAM.. a powiedz mi jaki windows masz ?? jak win98 to zainstaluj XP
|
Cytat:
Cytat:
Sprawdz chipset plyty i wgraj odpowiednie sterowniki. |
hehe ale bez sterow tez powinno chodzic:)
|
Czy chodzi o 'IDE HDD Low Level Format Utility'? Bo takie coś mam na płytce dołączonej do płyty głównej i nie wiem czy to to.
Jeszcze nie próbowałem wyciągać RAM'u i z taśmami oprócz oddzielenia HDD od RW też jeszcze nic nie robiłem. |
Cytat:
|
Cytat:
Raczej nie rob tego teraz :) sproboj z ta tasma i Ramem |
Kombinowanie z RAM'em - żeden problem, niestety nie za bardzo się znam na tych taśmach... dla mnie to wszystko to są 'śledzie' ;)
Proszę o jakąś poradę... w tym akurat jestem zielony ;) |
moze inaczej - jaki dokladnie masz model i producenta plyty glownej? po tym powinno sie ustalic jakich sterownikow do IDE potrzebujesz
co do predkosci - bez DMA raczej x20 nie przekroczysz a to nie bedzie poprawnie dzialalo bez ww sterow - sory winetou |
u mnie nie ma ASPI i wszystko chodzi ze palce lizac .
wrecz odwrotnie bardzo czesto te sterowniki robia wiecej zlego niz dobrego |
Płyta główna Abit VH6-II, na pewno taka bo dziś fleszowałem do niej biosa i jest ok.
|
To jak sie nie myle to jest tam Chipset Via Apollo... sciagnij do niego stery ze strony producenta www.abit.com.tw (moze byc na polskiej) albo na stronie VIA... A dokladniej to masz tu linka http://www.abit-poland.com/prod_mb_show.php?id=18 i sa tam stery VIa 4in1 po lewej stronie w ramce
|
Cytat:
Chodzi o to zebys tez wziol od kumpla i podlaczyl na innych tasmach.. Tasma to to co laczy HDD lub CDRW z płytą główną |
Cytat:
-przy nagrywaniu 32x prędkośći w okolicach 22x-25x -przy nagrywaniu 40x prędkości w granicach 15x, nie więcej... Teraz próba 'RAM'owa'... |
Przy wyjęciu jednej z kości na 40x prędkości 19-22x i przy 20% błąd przy nagrywaniu ('nie można wykonać polecenia 'zakończ ścieżkę'' czy jakoś tak)...
Edited: Z tym błędem przy 20% to mógł być incydent, za 2 razem było dobrze, a prędkości takie same. |
No wiec predkosci juz osiagasz w miare zadowalajace. Teraz kwestia: czy nie masz przypadkiem nagrywarki na jednym kanale z dyskiem ??
|
hehe to juz odlaczyl wiec moze masz cos z dyskiem ( a jak bufor sie utrzymuje podczas nagrywania?) moze winda sie kopnela zainstaluj XP...
|
Sytuacja całkiem się zmieniła!
Otóż któraś z operacji, którą wykonałem od momentu próby rozwiązania tego problemu spowodowała możliwość włączenia DMA dla Dysku Twardego! Wcześniej było to nie możliwe. Teraz jest tak - nagrywam 40x, ok... zaczyna powoli... ale stopniowo zwiększa prędkość, po to, by przy 95% osiągnąć 40x! Teraz pytanie: Czy to normalne? |
Tak jest to normalne bo predkosc 40X nagrywarka uzyskuje dopiero przy koncu a to co spowodowalo wlaczenie DMA dla dysku to to ze sciagnales te stery ktore ci podalem... I mamy nastepny rozwiazany problem :) wspolczuje ci prace wczesniej na kompie bez uDMA...btw od ilu zaczyna wypalac?... pozdrawiam
|
:)
Dzięki piotrek211 oraz pawelblu!! :) Bez Was dalej męczył bym się z tym sam :) Dzięki także dla innych którzy także zechcieli spróbować rozwiązać problem :) PS. Świetne forum :) |
"od ilu zaczyna wypalac?"
pierwsze 2% robi 40x ;) Ale potem tak naprawde zaczyna od 18x i ciągle, regularnie w górę idzie :) |
Cytat:
no to jest wszysciutko w porzadku, wiec 3maj sie i zagladaj czesciej :) btw piotrek211 a nie 221 :P |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:50. |