![]() |
A tak swoja droga jak dlugo chcecie sie jeszcze spierac jaki dysk jest cacy a jaki be?
|
Cytat:
- Oral B(eee) a dentysta: - Anal cacy. :D ^_^ :D ^_^ BTW, nie ma sie nad czym zastanawiac SEAGATE SEAGATE SEAGATE 8) jesli nie B IV to B V :cool: |
Bylem dotychczas uzytkownikiem 40 GB IBM made in hungary (mala literka h to nie pomylka!). Niestety polegl na polu chwaly! Firma, ktora go sprowadzila tez polegla! Kupilem Seagate 80 GB IV Barakude. Mimo, ze musze sie udac do laryngologa wyraznie slysze roznice w pracy na korzysc Seagate. Jezeli chodzi o transfery sa bardzo podobne. LASER jak ktos ci dorzuci kase kupuj Seagate ale moze z serii V!!!
|
kawiorki 80GB 800JB z 8MB cache sa bardzo dobre (seagte przegrywa z nim, ale to przez ten 8 mbajtowy cache). sam mam, bo padla mi fujka (na szczescie mialem jeszcze rok gwarancji). co dziwne pomimo, ze to 7200 obrotow, a grzeje sie mniej niz fujitsu 5400. jest troche glosniejszy niz barracuda, ale i tak jest bardzo cichy. a co najwazniejsze masz na caviar'y 2 lata gwarancji, a na seagate'y juz tylko rok. jesli chodzi o dzisiejsze ibm'y to syf okrutny.
|
Tylko Barracuda IV, nie V czy VII. "Czwórki" są najbardziej niezawodne. Sam mam Seagate Barracuda IV 80GB i żadnych problemów. System XP Pro odpala sie 40 sekund, film 700 MB z dysku na dysk 25 sekund.
|
Bez komentarza
|
The Best HDD 80GB ?
moim zdanie dobry jest caviar 80 GB z 8 mb cache - nie wiem teraz jak stoi jego cena ale podpiety do plyty glownej z baska IV 60GB (primary i sec master) przy kopiowaniu filmow nie mial problemu z nagrywaniem na teac'u 16x i bzdetow w tle takich jak winamp - odwrotnie bylo minimalenie gorzej - tyle z moch odzczuc do 80 GB caviar'a
poza tym fajna firma. - pierwszy hdd 800MB caviar ('96) dziala do dzis u kumpla - drugi hdd 40 GB caviar serii ab ('01) poszedl do reklamacji bo pci 42MHz go zabilo (ibm 7200 40GB nawet przy tym nie wstawal) - trzeci hdd 80GB 800JB (8MB cache) - dziala od kwietnia czy maja, o przetaktowaniu do pci 42MHz moge zapomniec ale poza tym jest dobry chyba lubie te firme bardziej niz ibm (lipna przy kreceniu magistrala procka) i seagate (u kumpla z 2 poszedl brazowy dymek - w serwisie zreszta tez i spalil im zasilacz, gosc mowil ze pierwszy raz cos takeigo widzial) pzdrwm Nikita_Bennet |
Do Caviarów miałem zawsze sentymend, od czasu mojej 800-setki włożonej w 486, do dzisiaj działa bez problemu :) .
Że IBMy są do bani przekonałem się na własnej skórze 2dni temu moja 60ntka posypała się drugi raz (po naprawie przeżyła 2 miesiące) ale jutro, a raczej dzisiaj bo już niedziela, zamieniam ją na Barakude 60 (już gadałem z gościem w sklepie) z dopłatą 100zł. Niewiem ale jakoś mi tej kasy nie szkoda bo wiem że wkońcu pozbędę się tego syfu marki IBM. Niemyślałem że kiedyś przeklnę tą firmę, napewno już nigdy nie kupię ich dysku. To jest chyba najwiękrza wpadka tej firmy. Pozdrawiam wszystkich ..:::DemieN:::.. |
to i ja dorzuce swoje 3 grosze.
Ibm ci nie polecam kumpel mial i 3 razy mu wymieniali teraz skonczyla mu sie gwarancja i znowu mu sie robia bad sektory.Polecam Barakude naprawdy pozadnie zrobiony HD moze deczko glosniejszy od ibm ale sie przynajmniej nie pier....... sam mam taki 60 i jestem naprawde zadowolony.Maxtor tez jest niezly ostatnio wymienili na niego na gwarancji z Fujitsu(te tez podobno mialy byc bezawaryjne) i jest maly cichy i niezle chodzi....niemniej mam go dopiero 4 miechy i jeszcze trudno cos na temat zywotnosci powiedziec......
|
Mam Caviara, 1,281,9 MB, ma 7 na koncu? Made in Malasia, dziala!
|
Witam !
Dlaczego nie do tej pory nikt na niego nie psioczył !>? |
Caviorek nie jest zbyt dobry, swego czasu robili dobre dyski.
|
Witam !
W sumie chyba bede przymierzał sie do jakiegoś Caviarka ... |
Mam od 6 miesięcy Maxtora 60GB, 7200rpm, 133ATA. Żadnych problemów.
Gdzieś widziałem duży test dysków 80GB, aha na www.wgk.waw.pl 8) |
Cytat:
Obiło mi się coś o uszy ale dokładnie nie pamiętam ze dla IBM dyski robi Toshiba albo Fujitsu ale chyba to pierwsze. Jeśli ktoś wie to niech mnie poprawi proszę ! |
Cytat:
Zbieg12 pewno na urodzinki Ci zrobił prezent ;))) a tak pozatym to najlepszego ! |
Cytat:
O Qur... ! |
Wczoraj rano padł mi trzeci IBM: 13,7GB 7200RPM.
Kto jeszcze jest za KŚ i IBM? |
Cytat:
Poza tym firma IBM nie produkuje już dysków twardych. Zgadnijcie dlaczego... |
To tez zalezy na jakiego sie trafi, ja mam 40gb ma juz ponad rok i chodzi elegancko.
|
Oczywiscie masz racje. Zastanawia mnie dlaczego tak sie psuja??? Czyzby ta fabryka na Węgrzech wszystko pieprzyla?
|
Może i zasuwał szybko, ale krótko. Co z tego, że będę miał dysk IBM o pojemności 10000 petabajtów i prędkości 9999999 terabajtów na milisekundę, skoro dane nie będą na nim bezpieczne i mogę je w każdej chwili stracić?
|
Przeczytajcie sobie test dyskow w najnowszym KŚ. IBM wygral. W tescie najszybciej zasuwal. Co o tym myslicie??
|
te cholerne IBM'y
Jeżeli ktoś twierdzi że IBM jest dobry to nie wie co mówi. Moje dwa IBM'y padły bardzo szybko. Pierwszy 10GB 5400 rpm po miesiącu. Drugi 40GB 7200rpm po roku. Cudem sie załapałem na gwarancje i w efekcie dostałem kolejnego zjechanego IBM'a 40-ke. Błyskawicznie poszła do ludu i teraż jest Baracuda IV 80GB 7200 rpm. Jest cichutki i nic się nie pierd....li. No i chodzi obłednie szybko
|
mialem IBM 20GB posypal mi sie po roku- padla elektronika. cale szczescie byl na gwarancji. wzialem nowy i wtedy qmpel powiedzial mi, ze IMB'y szybko siadaja, wiec jak najszybciej go sprzedalem, troche dolozylem i kupilem SEAGATE Barracuda 4 ata100 rpm@7200. Jestem z niej bardzo huppy! jest bardzo cicha (smialo powiem: nieslyszalna) i bardzo szybka. wybralbym seagate'a.
|
Moje zdanie na ten temat:
Mialem Maxtory 80 GB - cenilem je za niski poziom halasu, ale po tym jak padla mi 1 sztuka i kumplowi rowniez 1 sztuka sprzedalem je i zakupilem Barracude IV 80 GB. Potem zakupilem jeszcze jedna i w tej chwili mam ich 4 sztuki. Dzialaja 24h nonstop (pierwsza od grudnia 2001). Zalety: super ciche i dosc szybkie oraz tanie. Wady: wymagaja malego przewiewu w obudowie - inaczej grzeja sie, a temperatura nie sprzyja dlugowiecznosci HDD. Teraz czekam na barracudy 5, a moze na nowe Caviary na Serial ATA. Dodam, ze koledzy maja w sumie 5 rybek o pojemnosci 80 GB. Jak dotad wszystkie pracuja bez problemow. Pozdrawiam Misiek4 |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Mam IBM 15GB 7200 rpm i nic się nie grzeje ani nie rzezi ! Poprostu albo Węgrzy spieprzyli robotę albo któraś z częsci mechanicznych miała wadę i tylko ona w kólko zawodziła ! IBM powinien te wszystkie dyski zebrać i sprawdzić co w nich walnęło ! A na str IBM nic nie ma i wcale się nie dziwię ! |
Cytat:
2.Tu nie chodzi koniecznie o elektronikę. Po prostu nie ona zawodzi w tym przypadku, a jednynie układy mechaniczne nie wytrzymują prędkości. M.in. talerze. |
1. Skąd wniosek, że są to te same dyski?
2. Czym Twoim zdaniem różnią się dyski 7200 od 5400?(Chodzi mi o aspekt czysto elektroniczny, bo to, żę wszystko musi działać szybciej to oczywiste) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Pewna errata napisałem ze iBM 30gb pożył 48h - małe sprostowanie 30h i pare minut . Co ciekawe teraz wiekszość płyt widzi go jako 68gb dysk !!!!
Clone your hard disc ;))) |
Cytat:
dałem za ten dysk kiedyś 750PLN, ale nie żałuję. A poza tymz tymi częściami trzeba mieć szczeście... |
Cytat:
|
Mam Maxtora (Matroxa zresztą też) 40GB UDMA100 7200 r.p.m. i muszę przyznać, że pracuje bardzo ładnie (od ok. 3 miesięcy - wiem, że to jeszcze krótko, ale mam porządnego kolegę prowadzącego sklep komp. i to on mi doradził, zwłaszcza po tym, jak kilka Seagatów musiał odesłać do serwisu).
Miłego dnia |
Mam 2 dyski IBM-a i uważam, że firma jest porządna.
13GB 7200 rpm ata66 ma już ponad 2 lata i działa bez zarzutu (3 lata gwarancji) 60GB 7200 ata 100 - działał b. dobrze do czasu gdy optymalizowałem dane podczas burzy i piorun gdzieś walnął... wówczas zrobiło się na nim 2gb Bad Sectorów. Został wymieniony w serisie IBM-a w ciągu 2-óch tygodni. Wadą IBM-a dla mnie jest to, że ma odsłonięte układy elektroniczne. SEAGATE - też porządna firma, tylko ich dyki mocno się grzeją. MAXTOR - nie polecam, przynajmniej te starsze modele WC tzn WD :) padały często. Tak samo nie polecam FUJITSU i SAMSUNG. |
Cytat:
1. Zasilacz 2. Chipset 3. karta graficzna 4. procek 5. z tyłu obudowy(od wewnątrz) 6. Z przodu obudowy na dole 5 i 6 to mój wymysł ostatnich 2 tygodzni, i tak było chłodno, ale stwierdziłem, że za kilkanaście złotych zrobie mu jeszcze chłodniej. Wcześniej NIE BYŁO żadnych problemów z temperaturą a mam mały piecyk w środku(athlon XP 1700+). Dysk jest cichutki-jest cichszy od III, zresztą nawet młot pneumatyczny jest cichszy od mojego wentka na procku(colorfull). |
Taaaaaaje w sklepie się smiali ze na wentyle kupe kasy wydałem ale jak sie dowiedzieli jak mi temp spadło to sami sobie pozakłądali - zreszta nie ma co oszczedzac bo jak mówi przysłowie na oszczedzanie musi człowieka stać - bo przykro by było kupowac procka nowego bo sie oszczedziło 20 zł na wiatraczku
|
Ja mam zle wspomnienia z moimi coolerami.W ciagu tygodnia po zakupie kompa 4 je zmienialem.Kazdy warczal a po 2 minutach stawal ze komp sie restartowal.
Wniosek: Nie oszczedzac na wentylatorach tylko kupic pozadny za 60/ 70 zeta bo bedziesz sie JARAL;p :P |
Moja barracuda IV sie nie grzeje a co do trefnych barracudach to słyszałem ale tylko o seri barracuda I i troche o II pozostałe jak narazie sa w pożo - oby
Barracude III ma moja kobieta ( a co tez ma kompa - zreszta sam jej składałem ;)) ) juz bedzie ze 1,5 roku i zero problemu - cicho i ok. Moja ma dopiero z 6 miechów wiec trudno powiedzieco jej jakości.Cos głośności barracud powiem ze cichutko moja B4 - cholera wie na athlonie mam takiego wentyla ze ;))) ( no i mam wentyl na zasilaczu na sledziu pod karta graf na karcie i pod zasilaczem takiego smoka co wywiewa tak ilosc powietrza ze szok i wiecie co po 24h ciagłej pracy temp mojego procka byłoa 38,5 oC ;))) ) no i te wentyle ładnie szumia i niewiem czy dysk szumi - mnie to wisi generalnie jakby zaczeły skrzypiec to by mnie popiesciło - i teraz najlepsze serwis dysków iBM trwa .... 4 tygodnie niezle nie w tyłku maja ze zgodnie z ustawa 2 tygodnie miały byc ;))) |
Cytat:
|
Moze 80 sie tak nagrzewaja?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ja mam Seagete Barracude IV 80 GB i jestem z niego bardzo zadowolony jest bardzo cichy wogole go nie slychac i bardzo szybki. Ja bym ci polecal tylko ten dysk. Ale jest tez minus tego dysku bardzo mocno sie nagrzewa i musisz sie zaopatrzyc w coolera jakiegos.
|
Re: The Best HDD 80GB ?
[QUOTE]Laser napisa***322;(a)
Mam 15GB IBM 7200 i jestem z niego full happy wiec skłaniałem się do kupna IBM'a ale przeczytałem posta od kogoś z Was ze IBM produkuje dyski na Węgrzech i wiekszośc z nich pada po 2 miechach SZOK ! Witam Jeżeli chodzi o IBM to niestety miałem złe doświadczenia z dyskiem z serii DTLA 20GB 7200 rpm - 3 razy padał, a średni okres życia każdego z posiadanych 3 egzemlarzy wynosił ok. 1,5 miesiąca i były produkowane na Węgrzech. Po 3 reklamacjach dostałem dysk IBM DTLA-307030 30GB 7200 rpm i o dziwo chodzi już dwa lata - niestety nie przyglądnąłem się gdzie został wyprodukowany. |
Ja naszczęście nie trafiłem na żadną z tych trefnych serii.
|
Cytat:
Witam ! Jest cichszy bo zastosowano jakaś technologię od Quantum'a któremu nie ufam zresztą wentylator karty graficznej i tak zagłusza u mnie wszystko więc głośność jest u mnie na ostatnim miejscu !:) chyba żwczywiście poczekam aż wejdą na rynek dyski SERIAL ATA i tak mnie czeka zmiana bebechów więc dysk moze być pierwszy. Jak jush pisałem SEAGATE ma jush swoją BV teraz czekam na ruch innych producentów ! PS: Nie ukrywamtesh ze czekam na poprawę jakości IBM'a PS2 Może zamkną fabrykę na Węgrzech PS3 Pisaliście ze Baracudy tesh padają nie wyklczone że IBM tesh ma takie trefne serie i właśnie one trafiły akurat do Polski Zobaczymy moze sytuacja się poprawi dzięki wszyskim za sugestie ! |
Cytat:
|
Co do ibm'a to normalka, co do barakudy to masz wyjatkowego pecha-znam wiele osob ktore maja barakudy(wlacznie ze mna) i jestes pierwsza ktorej padl-nie mowie ze nie moze pasc, kazdy moze sie popsuc i akurat trafilo na ciebie. Mówię tylko ze w przypadku barakud stosunek wyprodukowanych dyskow do tych ktore ulegly awarii wypada zdecydowanie na kozysc barakud.
|
Moja historia to :
Grudzień 2001 kupiłem IBM 41gb po 2 miechach szla.. go trafił dostałem za dopłatą 60 Seagate Barak IV i niestety jutro muszę już iść z tym drugim do serwisu. Wiec wymienię go pewnie teraz na Maxtora 80GB a za około 6 miesiecy powiem ci czy warto kupić tego maxtorka. cześć |
Dokłądnie w 100% sie zgadzam i o Atari i o dyskach ;)
|
Chodzi Ci o Atari?
Co do IBM vs Seagate to mam takie samo zdanie jak Ty.(Seagate-cacy, IBM-fe). |
Cytat:
a sam miałem na poczatku segate 6,4gb potem kupiłem samsunga 13 gb i po pewnym czasie sprzedałem segate 6,4 działał 4 lata bez najmniejszego problemu/błedu/ zero !!!! dopłaciłem 250zł (!!) i dostałem w zamian barracude IV 40gb - oba dyski segate i barracuda działaja bez problemów wiec jak dla mnie to lista wygląda tak : segate/maxtor/............../iBM ps) Bas na groch na groch ( ;)) ) - jeżeli nie wiesz o co mi chodzi to poczytaj odpowiedz na mojego posta - pozdro. |
Przez rok miałem baracude III 40 GB, od maja mam baracude IV 80GB, mam zamiar kupić jeszcze jeden dysk i czekam, aż wejdą baracudy V-jeśli III miały max 40GB, IV max 80, to mam nadzieje, że V będą miały 160GB.
Kup w ciemno baracude, o IBM'ach to ja pisałem, że są produkowane na węgrzech-NIE KUPUJ IBM'a-wiem, że w testach są doskonałę, ale przeciętny zjadacz GB nie jest wstanie zauważyć różnicy(mieści się w granicach błędu pomiaru) pomiędy BIV a najnowszym IBM'em a BV będzie z całą pewnością jeszcze wydajniejsza. Co z tego, że IBM jest ciut wydajniejszy jeśli nie jest trwały??? |
Cytat:
|
Cytat:
A czy SATA będzie chciało działać ze zwykłym ata 100 ? mam ściągniętą stronę o SATA ze str SEAGATE tylko troche tego jest i musze sie wziąsć i to przestudiować 1 Wie ktoś moze czy seagate kożysta z czyiś technologi jak np maxtor czy są to tylko ich opatentowane technologie ? PS a gdzie znajdują się fabryki seagate ? |
Cena będzie zabójcza i na pewno nie będzie to mniej niż 600 zł!:(
Nawet nie wiesz ile może kosztować 8 MB Cache w tym dysku! |
Cytat:
Baracuda V 80GB jush istnieje http://www.seagate.com/cda/products/...81,564,00.html Tylko cena jeszcze nie jest znana ale wiesz co Zip masz rację ! |
Seagate produkuje najlepsze dyski. Zwłaszcza Barracuda i Cheetah (SCSI)! Aktualnie posiadam dysk Seagate 10 GB (ATA-66) i jestem z niego bardzo zadowolony (chociaż ma małą pojemność).
Miałem wcześniej dwa dyski firmy Western Digital - 425 MB i 10 GB - obydwa posypały się z nieznanych mi przyczyn, pomimo idealnych warunków pracy. -> Laser: Sądzę, że jeśli chcesz kupić dysk, to postaw na Seagate. Moim zdaniem powinieneś poczekać na dyski Barracuda V z interfejsem Serial ATA (przecież niedługo chyba zmienisz płytę główną na nowszy model z kontrolerem Serial ATA). |
Witam !
wersja interfejsu ATA/100 rodzina produktów Barracuda IV pojemność (GB) 80 ilość talerzy 2 typ łożyska FDB (Fluid Dynamic Bearing) prędkość obrotowa (obr./min.) 7200 pamięć cache (kb) 2048 transfer zewnętrzny (MB/s) zapis 38.5 transfer zewnętrzny (MB/s) odczyt 100 transfer wewnętrzny (Mbps/s) 555 średni czas dostępu (ms) 9.5 wytrzymałość w czasie pracy (G) 63 wytrzymałość w czasie spoczynku (G) 350 niezawodność MTBF (godz.) 600.000 głośność w czasie pracy (dBA) 24 technologia S.M.A.R.T. tak format szerokości (cale) 3.5 wysokość (mm) 26.1 długość (mm) 147 waga (g) 650 dodatkowe funkcje SeaShield cover, 3D Defense System***8482; Rewolucyjna technologia SoftSonic***8482; Fluid Dynamic Bearing (FDB) zastosowana w silniku powoduje, że ten supeszybki dysk jest .. bezgłośny. Barracuda ATA IV jest dyskiem twardym dla komputerów biurkowych, w którym zastosowano ten typ napędu ***8212; ta technologia umożliwi równiez wzrost gęstości upakowania danych na jednym talerzu oraz przyspieszenie prędkości obrotowej dysków. Korzystając z najbardziej zaawansowanych technologii dotyczących upakowania danych na jednym talerzu - Barracuda ATA IV to pierwszy dysk kręcący się z prędkością 7,200 obr./min. i osiągaąc pojemność 80 GB korzystając tylko z dwóch talerzy magnetycznych. Napęd przełamuje kolejną barierę transferu wewnętrznego ***8212; 69.3 MB/s (555 Mbps) ***8212; jest na tyle szybki, żeby przekopiować godzinę muzyki w formacie MP3 w ciągu 1 sekundy !! Barracuda ATA IV jest na tyle szybka, by wyświetlać dane strumieniowe 8 filmów jednocześnie (jakości DVD) nawet bez utraty jednej klatki filmu ! Barracudy IV wytwarzają hałas o natężeniu poniżej 24 dBA, podczas gdy człowiek jest w stanie usłyszeć dźwięki o sile powyżej 25 dBA. Czyli chodzi o tego dyska ? Aha MAXTOR odpada dlatego że przejęli Quqntum i stosują ich technologie cos nie mam zaufania do tej frmy :) |
polecam baśkę 4 80gb / już od kawałka czasu ją testuję i spoko można brać ją w ciemno/
|
Cytat:
|
Szkoda, że Fujitsu wycofało się z produkcji 3,5 calowych dysków
A teraz to chyba kupiłbym Barac. Seagate. |
Mam w tej chwili 60 IBM i żałuję że mnie na niego pokusiło (myślałem też o barakudzie) bo co jakiś czas mam z nim przejścia, chyba znowu go oddam na gware (może mi go wymienią) ostatnio częściej żęzi ((.
Następnym razem kupię barakudę (nigdy nie miałem problemów z segeytami) http://members.fortunecity.com/initz...amingdevil.gif Pozdrawiam wszystkich ..:::DemieN:::.. |
Yahol, jeśli ten Seagate to Barracuda IV, to czuję się zagięty. :o Ale jeśli to był zwykły Seagate, Laser : kup Barracudę IV w ciemno. To BARDZO szybkie dyski i najcichsze, jakie kiedykolwiek spotkałem.
Yahol, wypowiedz się o tym Seagacie ;) |
Uzywalem (pozyczony!)SEAGATE 80GB, halasliwy ( w porownaniu do IBM!), ale OK. Mimo wszystko optowalbym za MAXTOR`em. IBM to teraz loteria. (ale klasa - w tej pojemnosci!)Sam uzywam 40 Seagate i 10 Samsunga.
|
Maxtor, sam mam taki.
|
Re: The Best HDD 80GB ?
Cytat:
Cytat:
Cytat:
pozdrawiam:) |
The Best HDD 80GB ?
Witam !
zastanawiam się nad powiększeniem mojego komputerowego smietnika /czytaj kupieniu w najbliższej przyszłości HDD / Interesuje mnie dysk o pojemności 80GB interfejśie 100/133 rpm = 7200. W grę wchodzą IBM MAXTOR SEAGATE. I teraz mam metlik w głowie wszystke te dyski są w podobnej cenie, testy które czytałem sugerują taką kolejność IBM MAXTOR SEAGATE lub IBM SEAGATE MAXTOR ! Mam 15GB IBM 7200 i jestem z niego full happy wiec skłaniałem się do kupna IBM'a ale przeczytałem posta od kogoś z Was ze IBM produkuje dyski na Węgrzech i wiekszośc z nich pada po 2 miechach SZOK ! PS Dodam tyle że jeszcze parę dni temu IBM 80 GB kosztował 510PLN a teraz prawie 600 możliwe że jest droższy dlatego że nie od tych partachy bługarów !? Proszę o wypowiedź razem z jakimiś doswiadczeniami DZIĘKI ! |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:59. |