Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem z nagrywarką HP cd-writer cd4e (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-nagrywarka-hp-cd-writer-cd4e-9986/)

+++LeWaP+++ 29.08.2002 08:22

Cytat:

SQUERL napisa***322;(a)
No niewiem coś co wynikło z mojej nie wiedzy, i nawet nie zdaje sobie sprawy że mogło to być przyczyną uszkodzenia sprzętu. Poprostu chce się dowiedzieć co się mogło z nią stać, bo wątpie by tak sama nagle przestała działać. :(
Stary skończ z ta ASCEZĄ

Sprawdź ją na innym kompie, jak nie zadziała to do saerwisu i po problemie:cool:

Laser 29.08.2002 08:14

Cytat:

SQUERL napisa***322;(a)
Ekhm... Laser ile jeszcze jesteś w stanie (w ciągu jednego kwadransu) napisać "witam"? przy każdym swoim poscie :P.

Dobra wracając do tematu jak wam się wydaje czy wyminią tą nagrywarkę na gwaranji? czy będe musiał kupić nową (jeżeli przestała działać z mojej winy)? :(

WITAM !

Co do "witam" to tak z grzeczności a co do nagrywarki to service musi ją przyjąć potrzymać ze dwa tygodnie pod pretekstem testowania i

- albo ją wymienia na nową Hurrraaa !
- albo ja naprawia
- albo ja naprawią i każa zapłacić bo powiedzą ze uszkodzenie nastąpiło podczas nieumiejętnego lub niezgodnego z przeznaczeniem uzytkowania .

Ja na twoim miejscu najpierw porozumiał bym się z właścicielem sprzętu bo co oddasz go do servisu bez żadnych papierów gw etc. wiem co to za ból jak oddawałem swoja to się doczepili ze w pudełku była instrukcja po CHIŃSKU papier A4 a teraz jej nie ma musałem zapialać 50 KM po ten papier !

Laser 29.08.2002 08:08

Witam !

Ekkmłaaa ! kurde ja se smacznie śpie po wczorajszej nocy / PILSENER RULEZ / a tu kurde sąsiad wział sprzęta i balustrade szlifuje myślałem ze mu urwię tego czego nie ma !

A tak na serio to jush się wypowiedziałem jedynie przed serwisem bym sprawdził u jakieś bratniej duszy czy jest ok jak nie to do Komputer Service ...

bas 29.08.2002 00:04

Ostatnio po finladii nie miałem kaca, chciało mi się troche spać, ale to chyba przez absoluta(jak brakło finlandii to zamówiliśmy absoluta).

SQUERL 29.08.2002 00:01

No niewiem coś co wynikło z mojej nie wiedzy, i nawet nie zdaje sobie sprawy że mogło to być przyczyną uszkodzenia sprzętu. Poprostu chce się dowiedzieć co się mogło z nią stać, bo wątpie by tak sama nagle przestała działać. :(

Yahol 28.08.2002 23:57

Z jakiej winy? Oddajesz uszkodzony sprzet w normalnej exploatacji.

A moze wodeczka z ryzu!(nie jakies okropne Sake) normalny destylat!
CUDO! Poa jak najbardziej odpowiednia, a i rano glowa po tym nie boli (dozwolone od 18 lat!):-D :P ||

bas 28.08.2002 23:56

A niby co Ty zrobiłeś, że ma to być Twoja wina??? Rzucałeś tą nagrywarką???

SQUERL 28.08.2002 23:51

Ekhm... Laser ile jeszcze jesteś w stanie (w ciągu jednego kwadransu) napisać "witam"? przy każdym swoim poscie :P.
Co do piwa... CZESKI PILSNER JEST NAJOBLEŚNIEJSZYM PIWEM JAKIE W ŻYCIU PIŁEM (sama gorycz)!!!!!

Dobra wracając do tematu jak wam się wydaje czy wyminią tą nagrywarkę na gwaranji? czy będe musiał kupić nową (jeżeli przestała działać z mojej winy)? :(

bas 28.08.2002 23:35

Ostatnio wychaczyłem w carrrouforze finlandie po niecałe 60 PLN za 1litr

murt 28.08.2002 23:33

Cytat:

bas napisa***322;(a)
tak wam sie tylko zdaje heinekonowcy!!! najlepszy jest pilsner!!!!
PILSNEROWCY WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ

A tak naprawde najlepsza jest grecka wodka OUZO :-D :-D :-D :-D Jak ktos pil to wie o co chodzi:-D :-D

bas 28.08.2002 23:10

Dyskusja zeszła w jak najwłaściwszym kierunku zważywszy na porę. Niemam nic przeciwko jasiowi na lodzi ewentualnie martini bianco(też z lodem).
Co do nagrywarki to moim zdaniem pozostaje serwis.

Yahol 28.08.2002 23:06

Dyskusja zwekslowala sie w ciekawym kierunku. Ja czerwone wytrawne z lodem (moze byc Sofia Merlot).
A tak dla spokoju sumienia:
podlaczyl bym ta cholere do zupelnie czystego, innego kompa i tam probowal instalacji od poczatku. Ew. trybem tajniaka do serwisu. Coby sie dorosli nie dowiedzieli!

bas 28.08.2002 22:38

tak wam sie tylko zdaje heinekonowcy!!! najlepszy jest pilsner!!!!
PILSNEROWCY WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ

murt 28.08.2002 22:33

HEINEKEN RULEZZZZZ!!!!:P :P :P :P :-D :-D 8-) 8-)

bas 28.08.2002 22:28

miałem na myśli czeskiego pilsnera!! Ale smacznego PILSENERA skądkolwiek on jest

Laser 28.08.2002 22:26

Cytat:

bas napisa***322;(a)
gdzie kupujesz? Bo ja w Tesco albo w Macro, ostatnio płaciłem po 2,59, ale kiedyś nawet po 2,29.

Witam !

Ostatnio często w M1 / REAL / jest na to ciągła promocja coś koło 1.70 albo parę groszy ponad 2zyle ale uwaga PILSENER to nie to samo co znany czeski PILSNER !!

bas 28.08.2002 22:24

gdzie kupujesz? Bo ja w Tesco albo w Macro, ostatnio płaciłem po 2,59, ale kiedyś nawet po 2,29.

Laser 28.08.2002 22:21

Cytat:

bas napisa***322;(a)

Ja tylko mówie, że urządzenia zewnętrzne zachowują się nieco inaczej niż wewnętrzne.

Ja dopiero pije 2 piwo.

Witam !

Więc nie ma problemu !

PS: Muszę się chyba przejść do lodówki po PILSENERA(R):) :-D :)

bas 28.08.2002 22:20

Cytat:

Laser napisa***322;(a)

WITAM !

Wiem pijany jeszcze nie jestem poprostu pewna analogia do mojego sprzętu !:)

Ja tylko mówie, że urządzenia zewnętrzne zachowują się nieco inaczej niż wewnętrzne.

Ja dopiero pije 2 piwo.

Laser 28.08.2002 22:17

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Rozmawiamy o zewnętrznej nagrywarce
WITAM !

Wiem pijany jeszcze nie jestem poprostu pewna analogia do mojego sprzętu !:)

bas 28.08.2002 22:14

Rozmawiamy o zewnętrznej nagrywarce

Laser 28.08.2002 22:12

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Ale chłopak twierdzi, że nagrywarka powinna się otwierać bez usb, tylko po podłączeniu pod zasilanie.
Witam !

Co ciekawe mój stary RICOH był podłaczony do zasilania i do IDE i czały czas r sie kontrolka paliła a szuflada ani rush ...

Coś mi się wydaję ze było jakieś bzzz i po ptokach / obym się mylił / ...

bas 28.08.2002 22:08

Ale chłopak twierdzi, że nagrywarka powinna się otwierać bez usb, tylko po podłączeniu pod zasilanie.

Laser 28.08.2002 22:04

Witam !

Hej hola prrr !

PODSUMOWYWUJĄC !:-)
Jeśli dobrze zrozumiałem to wszystko mniej więcej żyje tylko dziłać nie chce !
Więc chyba odp jest troche klarowna :-)mianowicie :

- Kabel USB nawalił zwarcie przebicie przerwanie zyły itp itd.
- Walnięty kontroler na płycie gł. ew inny kontroler do którego podłączony jest kabel a do niego HP

- Jeśli to cudo chodzi na USB to możesz zrobić tak.

Odpalasz edytor rejestru po uprzednim wykasowaniu z systemu wszystkiego od tego HP.

Znajdujesz za pomocą F3 wszystkie wpisy które mają w sobie wpis zwiazany z tą nagrywarką / soft sterowniki ścierzki w których został zainstalowany soft / resteartujesz kompa i instalujesz najpierw soft i póżniej podłączasz sprzęt standardowa procedura inst. urządzeń USB.

/ Ja tak miałem ze skanerem zainstalowałem soft i potem go wywaliłem po ponownej inst, tylko w innym kat. skaner się nie zgłaszał / HP SJ 2200 / po usunięciu wszytkich wpisów i ponownej inst wszystko OK !

W grę wchodzi oczywisci uszk. samej nagrywarki i co ciekawe to jest bardzo podobna historia do mojej !

Mianowicie :

Wypalam sobie CD na moim ŚP RICOH'U 7163 ADP no i ...

Nero wykonał symulację zatrzymała się na 100% i komp się zawiesił no to ja go restartuję iku mojemu zdziwieniu BIOS nie widzi nagrywarki !

Poczekałem ash ostygła ale nic to nie dało / zawiozłem do SERVICE po miesiacu dostarczyli mi nową 7240 / z moich domysłów przyczyny mogły być takie - walniecie elektroniki / może temp. albo znany wirus czarnobyl:'( /

Jesli masz taką możliwość to sprawdź ten sprżet u kogoś innego / osobę nie w temacie ...

Jak by co to od czego są kochane servisy...

SQUERL 28.08.2002 01:00

Ważne jest rozwiązanie tego problemu by określić po czyjej stronie jest wina (po mojej czy nagrywarki) bo jeżeli po mojej to mam "pecha" :( :( :( :'( bo nagrywarka tA kosztuje koło 1000zł :(.

bas 28.08.2002 00:51

Cytat:

the_timmy napisa***322;(a)
Ona nie ma tacki tylko u góry klapke która się otwiera jak coś 8)
To jak to wyjaśnisz?
Podlączyłem ja do zasilania i co się okazało?- nie chce się otworzyć klapka (otwierająca się gdy nagry. jest podlączona do prądu) przestraszyłem się.

Skoro tak napisał to znaczy, że się otwiera, z prądem, skąd wywnioskowałem, że się wysuwa, ewentualnie robi coś do czego jest prąd potrzebny.

the_timmy 28.08.2002 00:47

Ona nie ma tacki tylko u góry klapke która się otwiera jak coś 8)

SQUERL 28.08.2002 00:46

to dobrze. Kumpel podłączał ją do prądu (jeszcze jak dziłała) bez uzycia komputera by wyjąc płyte, więc oproaramowanie nie ma nic z tym wspólnego.

bas 28.08.2002 00:44

To pozostaje Ci wizyta w serwisie, ale jeszcze pokombinuj z kablami i oprogramowaniem. Możliwe, że jej się coś zmieniło w ustawieniach i może nie chcieć się otworzyć na samym prądzie.
Upieram się przy oprogramowaniu bo tak czasem bywa, np. Mogę zabronić komuś dostępu do cd-rom'u i nieuda mu się otworzyć tacki nawet przyciskiem(mówię o linuksie).

Mój procesor ma około w tej chwili(nic nie robi)46 st.C
Nagrywarka podczas pracy nagrzewa się bardziej, niż leżąc na Twoim kompie, to raczej nie jest temperatura, która by jej szkodziła.

SQUERL 28.08.2002 00:38

Dodam jeszcze że przyczyną pradopodobnie może byc to że mój procesor rozgrzewa się do 36 celsjusza i komp (na ktorym leżała nagrywarka jest bardzo ciepły) :(

SQUERL 28.08.2002 00:31

Nic nie słychać tylko na początku świeci sie lampka busy, i cały czas świeci się lampka power i nic prócz tego... :(

bas 28.08.2002 00:29

A czy występuje zupełny brak reakcji na polecenie otworz tackę czy coś słychać?

SQUERL 28.08.2002 00:25

To jest tak nagrywarke się podłącza do prądu i do usb lub firewire. Jak się podlączy ją tylko do prądu nie do usb to klapka się otworzy.

bas 28.08.2002 00:18

Sprawdź wszystkie połączenia, wszystkie przełączniki a potem zajmij się oprogramowaniem, jak to nie pomoże to do serwisu. Jak będziesz instalowałnowe oprogramowanie przełącz ją na inny port usb, może usb padło.

Nie jestem ekspertem od nagrywarek zewnętrznych, wiem cokolwiek o usb- wiem na tyle dużo, że jak nie muszę czegoś podłączać pod usb to tego nie robie, ale sprzęt typu nagrywarka, skaner i podobne muszą być pod usb-chyba, że masz firewire.

SQUERL 28.08.2002 00:11

nie, problem nie tkwi w sterownikach ani software ona wogóle po podlaczeniu do zasilania nie chce się otworzyć

SQUERL 28.08.2002 00:09

...ale podlączyłem jak był właczony :(((((((((((((((((

bas 28.08.2002 00:08

Czyli jest to jeden z tych genialnych cudów na usb. Spróbuj ją odinstalować(całkowicie). Następnie zainstaluj wszystko od nowa, jeśłi będziesz pewien, że wszystko zrobiłeś ok a nagrywarka nadal będzie martwa to pozostaje Ci serwis.

SQUERL 28.08.2002 00:05

Sorry zapomniałem dodać to nagrywarka zewnętrzna.

bas 27.08.2002 23:57

Czy przypadkiem nie podłączyłeś nagrywarki do włączonego kompa? ? ?

SQUERL 27.08.2002 23:51

Problem z nagrywarką HP cd-writer cd4e

Mam duży problem z nagrywarką HP cd-writer cd4e. Kumpel przynósł ja do mnie by zgrać płytki, podlączylem nagrywarke, zainstalowałem sterowniki itd. i położyłem ją na obudowie od mojego kompa bo tylko tam miałem miejsce. Nagraliśmy pierwszą płytke i wszystko było spox, więc zostawiliśmy nagrywarke i wyszliśmy na dwór po wcześniejszym odłączeniu ją z zasilania i wylączeniu kompa. Do chaty wróciłem z powrotem gdzieś tak na wieczór (a wypalaliśmy było rano). Jak wróciłem komp był włączony na którym leżała nagrywara, pomyślalem że dobrze by było wypalić płytke z dokumentami. Podlączyłem ja do zasilania i co się okazało?- nie chce się otworzyć klapka (otwierająca się gdy nagry. jest podlączona do prądu) przestraszyłem się. Dziwne bo w nagrywace był prąd bo paliło się światełko POWER. Rano otworzyłem nagrywarke ręcznie po przez specjaną dziurkę od dołu, wystarczyło delikatnie popchnąć taki mały kwadracik, włożyłem płyte by sprawdzić czy czyta. Jak się okazało wogóle nic się nie porusza. Nie wiem co mogło spowodować uszkodzenia, czy moja nie wiedza czy wada nagrywarki. Jedne co jest pewne to że nie została uszkodzxona na wskutek urazu mechanicznego. Błagam o jak najszybszą pomoc co jest przyczyną. Acha i nagrywarka jest na gwarancji, chce się tylko upewnić po czyjej stronie leży wina.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:47.