Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Teac CD-W540E problem ktorego jeszcze nie bylo (https://forum.cdrinfo.pl/f2/teac-cd-w540e-problem-ktorego-jeszcze-nie-bylo-14879/)

Santi 03.02.2003 21:11

Tak po jakims czasie tylko na rw nagrywalem bo szkoda mi bylo juz marnowac plytek. I bez zmian, ciagle bady, chociaz musze sie przyznac ze dysponuje tylko plytkami firmy Verbatim o indeksie 10x ale po wgraniu nowego biosu Teac nagrywa je tez 12x ale nie wydaje mi sie aby to mialo jakies znaczenie gdyz po nagraniu nawet dedykowana predkoscia 10x problem pojawial sie nadal. Wlasnie dzisiaj bylem u kumpla aby sprawdzic mojego recordera. Tak sie sklada ze dysponuje on takze tym modelem Teaca, robilem u niego testy odczytu plyt ktore u mnie szczegolnie nie dawaly sie poprawnie przegrac (zaznaczam ze podaczas odczytu nie powstaja zadne bad'y) i wyniki byly identyczne. Zainstalowalem Alcohola 120% i na tym programie wszystko dziala bez zarzutu - zapisuje i odczytuje bez problemowo wiec chyba jednak przyjdzie mi zmienic soft do kopiowania plytek. Dziwna sprawa gdyz wczesniej nie mialem zadnych problemow, problem pojawil sie nagle i do tej pory nie moge sobie z nim poradzic.

Pozdrawiam, Santi

METALLICA 03.02.2003 19:08

a czy próbowaliście może nagrywaś na plytki CDRW?
Bo tylko na tej udaje mi się nie zj.... płytki
nagrywałem ją x12

Santi 02.02.2003 22:32

Nie instalowalem tego cholerstawa, powiem wiecej niczego nie zmienialem w konfiguracji sprzetowej czy programowej, po prostu z dnia na dzien nagrywara przestala dobrze nagrywac i tyle, nie wiem co jest tego przyczyna, chyba bedzie mnie czekala wizyta w servisie, tylko ze te dupki w przypadku nieuzasadnionej reklamacji obarczaja kosztami klienta ( z tego co sie orietnuje to 10 % wartiosci sprzetu). Poza tym moja nagrywara raz dziala raz nie dziala, a to czasami jest dla ludzi z servisu malo przekonywujacy argument do naprawy czy wymiany:(

Pozdrawiam Santi

epol 02.02.2003 21:48

Niedawno miałem podobny problem. Po nagraniu płyty audio i z plikami mp3 miałem trzaski. Po nagraniu obojętnie jakiego filmu na cd pod koniec obraz się wieszał. Wszystkie płyty można było skopiować bez problemu na hdd. Na dodatek nie zawsze nagrywało się źle. WinOnCD 5.02 wykrywał moją nagrywarkę jako model chyba cdw45e, a w właściwościach owej nagryarki nie było możliwości nagrywania płyt w trybie DAO i TAO. Tak więc nie można było nic nagrać. Nie kiedy wszystko było dobrze. Jeśli dobrze pamiętam zrobiło się to po zainstalwoaniu via Hyperion 4 in 1 4.45v. Przywróciłem systme z obrazu i wszystko działa mi normalnie. Wydaje mi się ze ów via nabruździł coś w sterownikach.

Santi 02.02.2003 21:10

Moj problem nie lezy w Deamonie lecz w czyms innym. Spedzilem wlasnie cale popoludnie na testowaniu mojego Teac'a 540 E i mysle ze gdzie indziej jest pies pogrzebany.

Robilem testy na dwoch programach: WinOnCd ver. 3.8 + service pack 2 oraz na CloneCD ver 4.1.0.0 oraz 4.2.0.2. Nagrywarka jest podpieta na osobnej tasmie jako Secondary master, system Win2k plus sp 3.

Podczas wykonywania zapisu z danych na dysku Hdd w winoncd nagrywarka zapisywala i pozniej odczytywala plytki bez problemow (zadnych bad'ow) problemy zaczely sie podczas robienia obrazu plyty zarowno w winoncd jak i clonecd (nie wiem jak jest w nero bo nie uzywam tego programu, ale domyslam sie ze byloby podobie). Podczas odczytu nagranych plyt pojawiaja sie bad blocki. Probowalem roznych mozliwych sposobow ktore moglyby sie za tym kryc: reinstal systemu, wlaczanie i wlaczanie Udma jak i autoplay czy nawet zmiana aspi 4.72 na force aspi 1.7. Nawet bez aspi recorder nie potrafil wykonac poprawnej kopi. Zaznaczam ze kopiowane plyty nie posiadaly zadnych zabezpieczen byly to filmy i programy uzytkowe.

Najgorsze w tym wszystkim jest to, iz nagrywarka nie chrzani kazdej nagrywanej plyty, czasami jest to co druga plyta a czasami potrafi nagrac kilka plyt bez problemu po czym kolejna niszczy.

Kolega Esen twierdzi iz Deamon zle odczytuje image wykonane za pomoca Clonecd. Nie uzywam tego programu czesto a wiec nie moge sie na ten temat wypowiadac ale mimo wszystko wydaje mi sie ze akurat w moim przypadku Deamon odczytuje obraz prawidlowo gdyz pokrywaja sie bledy odczytu zarowno podczas kopiowania obrazu z Deamona jak i po nagraniu obrazu na plytke i pozniejszemu odczycie w clonecd.

To wszystko wskazuje na to iz to nie zapis jest zly tylko teac zle odczytuje dane na plycie. Idac tym tropem wykonywalem kilkadziesiat odczytow roznych nosnikow i daje sie zauwazyc jedna prawidlowosc przy odczycie danych nagrywarka potrafi wyraznie zwolnic (sprawa glownie dotyczy egzotycznych cd takich jak MediaStore, Dvision, Datex czy Acos). Zazwyczaj bledy pojawiaja sie wlasnie w strefie ktora sprawia problemy przy odczycie. Pomimo, ze nie jest to regula gdyz inne krazki tez nie daly sie prawidlowo odczytac, lecz stanowily mniejszy procent. Dopiero pozniej nagrane dane, przy odczycie wywalaly bad blocki (wczesiej clone nic nie sygnalizowal, zadnych badow w logu)

Probowalem roznych ustawien Clonecd, odczyt z korekcja sprzetowa, programowa, bez korekcji, rozne profile, amplify, wolniejsze odczyty i za kazdym razem problem nie znikal. zmiany biosu nagrywarki z z 1.0 E na 1.0f czy 1.0h nie pomagaja.

Nie jestem zadnym lamerem, nagrywam plytki juz pare ladnych latek, ta nagrywarka jest moim drugim Teac'iem i cos podonego nigdy mi sie wczesniej nie zadarzlo, ale teraz szczerze mowiac jestem o wlos od rzucenia recorderem o sciane.

Byc moze siada w tych nowych Teacach odczyt lub legendarna korekcja i trwalosc sa juz nieco przereklamowane. Naprawde nie wiem juz co robic gdyby ktoremus z odwiedzajacych forum wpadl do glowy jakis pomysl czekam z niecierpliwoscia na posty.

Pozdrawiam, Santi

esem 02.02.2003 16:20

O problemach z DEAMON pisałem na forum ZABEZPICZENIA, żle czyta obrazy wykonane Clone.
Wprowadź PROFILE, były dostępne od Zetoxy na ww forum. Wtedy zobaczysz jak Teac czyta zabezpieczenia pod Clone. Powodzenia. 8)

Santi 02.02.2003 13:06

Mam podobny problem z Teac 540E, posiadam go od 3 miesiecy i wszystko bylo ok ale pare dni temu zauwazylem ze nagrywarka nieodczytuje poprawnie plytek w clonecd (zadne zabezpieczenia - filmy, zwykle dane). Wyglada to mniej wiecej tak ze przy odczycie nie pojawiaja sie zadne bledy odczytu, zadne padniete sektory, ale po wrzuceniu obrazu np do Deamona i probie kopiowania z obrazu, pojawiaja sie bledy crc i po zabawie. Co ciekawe kopiowanie plytki np. w Win Commanderze odczyt odbywa sie bez problemowo, czego nie mozna powiedziec o windzie w ktorej odczyt plytki z filmem jest wogole nie mozliwy :( Probowalem roznych biosow od 1.0 C do nawet 1.0 H i dalej to samo, u kumpla po podpieciu nagrywarki jest identycznie. Wczesniej nie mialem zadnych takich problemow. Nagrywarka czasami poprawnie odczyta plyte ale przeciez to nie o to chodzi aby kazda plytke sprawdzac po wypaleniu. Jesli ktos ma jakies pomysly to bede wdzieczny za kazdy post...

pozdrawiam Santi

METALLICA 02.02.2003 00:22

Witam wszystkich JA TEŻ MAM IDENTYKO PROBLEM JAK FORSAKEN ALE MAM TEAC 548E I WYSKAKUJE PRZY KOPIOWANIU NA TWEARDZIELA BŁĄD CRC i KUPA.
I H... wi o co chodzi próbowałem podobnych rzeczy jak proponowaliście na tym forum i dalej kupa!!!
Audio też nagrywa ok ale z DATA CD na nero już se rady nie daje nawet na Clone CD!!!
Jedno co szczaiłem to to, że mi dobrze nagrywa na płytki CDRW x10
Ale nic poza tym.
czyżby to była wina producenta?- (raczej tak) bo u innych też cd maści.
(jak nie bedzie sposobu do rozwiązania tego problemu to bede musial tego Teaca przejechać prądem i do wymiany):chytry:

Jarod 19.01.2003 13:42

kurde nie pomoglo

zrobilem DMA , uzylem force aspi , i dalej dupa !!!!!!! ;( co robic ?? audio dalej nagrywa dobrze a data pieprzy

witkowal 07.01.2003 18:26

Tak jak koledzy powiedzieli. Wylacz DMA i zainstaluj jeszcze raz Aspi

+++LeWaP+++ 07.01.2003 16:05

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Jako zasadę przyjmuję, że świeższe i młodsze jest zawsze lepsze.
Dotyczy również kobiet. 8)

:o :o :cool: 8) ^_^ :D :chytry:

misz_masz 07.01.2003 15:50

Cytat:

esem napisa***322;(a)

Nie potwierdzam Twojej teorii. Wolę czasem starsze i dobrze sprawdzone. A kobiety zostawię w spokoju, bo to nie to forum.:chytry:

misz_masz 07.01.2003 15:47

Ja nie potwierdzam stwierdzenia,że DMA powinno być zawsze włączone.
Mam taką sama nagrywarkę i jak DMA włączę( czytaj wymuszę poprzez Via Hyperion)to się takie cyrki dzieja ,że aż strach opowiadać. Nero nie wykrywa nagrywarki , wiecha się cały system albo były ciągłe samoczynne restarty. A może Ty instalowałeś Via Hyperion? Różnie z nimi bywa. A jeśli chodzi o Aspii to ściągnij sobie ze strony głównej Force Aspii tam jest narzędzie KillAspi , ono wszystko dokładnie usunie. Potem restarcik i zainstaluj to Aspii 4.6 właśnie z Force. Powinno potem być wszystko dobrze. Ręczne usuwanie Aspii nie zawsze pomaga.

esem 07.01.2003 15:44

Jarod 07.01.2003 15:18

kurde zjadlo mi mojego posta

na liczniku mam 3 a widze tylko 2 posty ale nie wazne .

Jakie aspi polecacie , 4.6 czy te 4.71 ??? i skad wziac 4.6 jezeli jesst lepsze ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:58.