Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   nowy bios do CDRW CED-8080B (https://forum.cdrinfo.pl/f2/nowy-bios-cdrw-ced-8080b-14959/)

merlin390 18.11.2004 01:24

a jak juz sciagne to gdzie go zainstalowac??

merlin390 18.11.2004 01:15

skad moge sciagnac biosa 1.6 do nagrywarki Lg ced 8080b??

netkafejas 12.01.2003 13:08

ja tez posiadam to "cacko" i z biosem 108 migala mi tylko jedna dioda(ta od zapisu)obojetnie czy to czytalo czy zapisywalo
co ciekawe od nowosci mialem 106 i wrocilem bez problemu ale nowe 106 rozni sie od mojego starego(pierwszego i oryginalnego 106) trybem dao96 ktorego w tym 1-wszym 106 od nowosci nie bylo??? i co wy na to?
i wlasnie wszedzie pisza ze 8080b nagrywac ma rw 4x a u mnie tylko 2x i mialem juz dwie 8080b i w obu przypadkach tak samo
ach

BuLee 12.01.2003 03:32

Jezeli tak jak piszesz nagrywarka jest na gwarancji to sprobuj oddac ja do serwisu i moze ci sie poszczesci dostaniesz za nia szybszy model.

Electron 10.01.2003 12:18

Re: nowy bios do CDRW CED-8080B

Cytat:

jarreau napisa***322;(a)
Czy nikt nie ma żadnych doświadczeń w tym temacie?
Nie chciał bym kolegi zasmucić ale z moich poszukiwań na necie wynika, że te nagrywarki do wersji BIOSU 1.04 mają zdaje się BIOS zaszyty w pamięci stałej i nie można jej "sflaszować". O tym powiada właśnie ten cytat:

"Ściągnięta aktualizacja przeznaczona jest dla Shrink Micom Sets
(flashable) - mikroprocesora współpracującego z pamięcią typu flash"

Nie posiadam tej nagrywarki i nie ręczę za to co napisałem. Może akurat twoja nagrywara ma pamięć BIOSU typu EEPROM i da się ją sflaszować. Sam musisz to sprawdzić - po prostu spróbuj wgrać nowy BIOS - jak nic z tego nie wyjdzie, najwyżej przyjmiesz to z pokorą, a jak da się to tym lepiej.
Ja osobiście mam LG CED 8081B z BIOSem 1.0 - to jest praktycznie to samo co LG CED 8080B ale nie nie ma dla niej nowych BIOSów. Zastanowiło mnie to i zacząłem drążyć temat - dowiedziałem się właśnie, że dlatego nie wypuszczono do niej nowego BIOSu bo BIOS siedzi w pamięci stałej - ot taka oszczędność kilkudziesięciu centów dla producenta, a wielka strata dla użytkownika :'(

artoor 10.01.2003 10:56

Re: Hmm

Cytat:

wolander napisa***322;(a)
Tak czytam co piszecie i sprawdziłem swój bios ver. 1.07 i taka mam od zakupu w sklepie. Czy radzicie zmiane na 1.06 (jeżeli jest to wogóle mozliwe)?????/
Słuchaj Przyajcielu. Musisz sobie zadac jedno bardzo wazne pytanie. Czy cos z tym biosem jest nie tak?? Czy nagra nie chce Ci palic plytek, lub pali je niepoprawnie?? To sa rzeczy istotne, bo skoro dziala wszystko dobrze, to po co to zmieniac?? Jedynym plusem chyba bedzie (o ile sie nie myle) fakt, ze przy nagrywaniu bedzie Ci migac dioda nagrywajaca, a nie jak dotychczas (jak sadze) dioda odczytujaca ;) Kiedys experymentowalem z biosem 1.07 i 1.08 i mnie ten szczegol wpienial, ale teraz widze ze to byl maly szczegol. Wiem jedno. Nie bylo mi latwo wrocic do biosu pierwotnego - 1.06. Chcesz to probuj, ale powtarzam z wyzszego biosu trudno jest przejsc na 1.06 i ja osobiscie sie niezle napocilem przy powrocie. Hmmm... Powroty sa trudne :D

Pozdrawiam
artoor

wolander 10.01.2003 00:03

Hmm

Tak czytam co piszecie i sprawdziłem swój bios ver. 1.07 i taka mam od zakupu w sklepie. Czy radzicie zmiane na 1.06 (jeżeli jest to wogóle mozliwe)?????/

artoor 09.01.2003 19:58

Cytat:

CrazyLucas napisa***322;(a)
hehe - poskupuje wszystkie starocie na osiedlu i potem beda jak znalazl...

mam nadzieje ze moj palnik: LG CED8120b tesz sie do "stare nagrywarki" zaliczy

Hihi musimy sie nad tym zastanowic :D bo wiesz... LG x12 to nawet ze starszymi wersjami Clona pozwalala wybrac opcje wzmacnianie slabych sektorow, a na naszych x8 to jest mozliwe tylko z nowym clone ;) No ale subkanalow nie chwyta wiec... niech Ci bedzie. Twoj palnik moze byc zaliczony do "satare nagrywarki" ;)

Pozdro!!

Martin_TP 09.01.2003 19:52

Heh.. stare i jare jak to sie mawia :) Niestety moja najstarsza juz od roku nie zyje.. (SP Philips CDD 3610)... ostatnio poszedl na smietnik, nie dazylem nia sympatia ani setnymentem by nie wyrzucac tego. Od poczatku byla pechowa.. ??? A jak na ironie czasem bywa ze stare sprzety lepiej dzialaja i dluzej niz te super nowosci. Byl chocby teraz post na forum ze ktos potrzebuje nagrac plyte ze speedem 1x (jak mowil dla DTS audio taka predkosc jest najlepsza ponoc..) ale sie nie da bo nowe maja min. speed 4x :) No i cuz.. tylko stare nagrywarki to umieja ^_^

CrazyLucas 09.01.2003 19:46

hehe - poskupuje wszystkie starocie na osiedlu i potem beda jak znalazl...

mam nadzieje ze moj palnik: LG CED8120b tesz sie do "stare nagrywarki" zaliczy

artoor 09.01.2003 19:20

:D Niebawem wejda na rynek zabezpieczenia ;) ktore tylko te "antyki" beda potrafily zlamac :zeby: i wowcza my bedziemy gora :D :D :D. Juz nawet wiem o co bedzie w nich chodzilo ^_^. To bedzie tak: na rynq pozostana juz tylko nagrywarki, ktore samoczynnie beda mialy wlaczona opcje "nie naprawiaj danych subkanalowych" - i nie bedzie sie dalo jej wylaczyc. A w zabezpieceniu bedzie szlo o to zeby nagra takie dane zreperowala :D ^_^ :D :jezyk: Hahahaha... Niech zyja "antyki"

Pozdrawiam ;)
artoor

Yahol 09.01.2003 18:47

Cytat:

artoor napisa***322;(a)
:ysz:

ZETOXA Ty tez jestes szczesliwym posiadaczem LG 8x4x32?? Jesli tak to milo wiedziec ze jest nas wiecej ;) Moze by tak nowy dzial Forum - STARE NAGRYWARKI :zeby: Hihi... Zartuje oczywisciu ;)

Pozdro bracia
artoor

Qrde malo!!!
Ja tez mam LG8080B v. 1.06
Jakie stare! Calkiem nowe i dobre^_^ 8) :cisza: || :jezyk: :3msie:

MariuszD 09.01.2003 16:17

Wielkie dzięki za informacje. Spróbuję zastosować właśnie takie płytki mam nadzieję że wszystko będzie OK. Pozdrawiam Mariusz D.

artoor 08.01.2003 23:31

MariuszD jezeli chodzi o bios to juz nie kombinuj. 1.06 (nie mylic z 1.6 :D) jest najlepszy. Lepiej nie bedzie!! A co do RW to ja nie moge palic tylko tych HighSpeed. Ale x1-x4 bez problemu ;)

Pozdrawiam
artoor

MariuszD 08.01.2003 22:06

Ja też posiadam to cacko z biosem 1.06 tyle że moja nagrywareczka nie chce mi nagrać płytek CD-RW. Może ktoś by mi coś podpowiedział bo cieszę się że trafiłem na ten post ponieważ chciałem już robić update do wersji 1.08. Zaoszczędziłem jak wynikia z wypowiedzi kolegi wiele cennego czasu za co z góry dziękuję.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:18.