Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Aktualizacja BIOS'u. (https://forum.cdrinfo.pl/f2/aktualizacja-biosu-21576/)

mardonm 22.05.2003 23:16

Aktualizacja BIOS'u.

Ilość załączników: 1
Czy podczas aktualizacji biosu powinny byc wylaczone wszystkie programy wspolpracujace z nagrywarka np. CLONECD tak jak tu...

Y@nkee_PL 22.05.2003 23:36

szczerze... nie mam zielonego pojecia ???
ale dla swietego spokoju bym wylaczyl co sie da ;)

Fantomas 23.05.2003 11:53

Dla świętego spokoju, to ja bym w ogóle nie uruchamiał windowsa, a aktualizację biosa przeprowadził z poziomu czystego dosa, o czym zresztą piszą w plikach readme toworzyszących programom update'ującym. I to bez zbędnych programów. Tylko command.com i ew. mscdex.exe.
Miłego dnia

para 23.05.2003 12:13

Przy aktualizacji biosu zaleca się wyłączenie DMA.

esem 23.05.2003 12:31

A szczególnie antywirusów.8)

Ser_Visant 23.05.2003 13:10

i koniecznie zasunąć szufladę i wyjąć płytę ze środka :)

Maciej 23.05.2003 16:22

Dla bardziej nerwowych ...zasilacz awaryjny UPS 8)

Y@nkee_PL 23.05.2003 16:34

Cytat:

Fantomas napisa***322;(a)
Dla świętego spokoju, to ja bym w ogóle nie uruchamiał windowsa, a aktualizację biosa przeprowadził z poziomu czystego dosa, o czym zresztą piszą w plikach readme toworzyszących programom update'ującym. I to bez zbędnych programów. Tylko command.com i ew. mscdex.exe.
Miłego dnia

tu sie nie zgodzie ;p
aktualizacje mojego Philipsa musialem robic pod Winda, nie bylo nawet jak zrobic tego w DOSie ;)

Fantomas 23.05.2003 23:20

O widzisz Yankee, mówiłem - zawsze można się czegoś nauczyć od innych.:)
Nie dali programu flaszującego pod dosa? Ryzykanci :D Nie mam pojęcia ale może to wyjątek - wszystkie biosy (nie tylko nagrywarek), które podmieniałem - zalecano robić z poziomu czystego DOSa.
Dobrej nocy.

zorg 23.05.2003 23:27

nie koniecznie, bo nagrywarki dvd sony i tdk robi sie pod windowsem

pawelblu 23.05.2003 23:27

Re: Aktualizacja BIOS'u.

Cytat:

mardonm napisa***322;(a)
Czy podczas aktualizacji biosu powinny byc wylaczone wszystkie programy wspolpracujace z nagrywarka np. CLONECD tak jak tu...
BTW masz niezle zawalonego traya :) - to nie wrozy dobrze na przyszlosc :)

puch 24.05.2003 00:00

Cytat:

Fantomas napisa***322;(a)
O widzisz Yankee, mówiłem - zawsze można się czegoś nauczyć od innych.:)
Nie dali programu flaszującego pod dosa? Ryzykanci :D Nie mam pojęcia ale może to wyjątek - wszystkie biosy (nie tylko nagrywarek), które podmieniałem - zalecano robić z poziomu czystego DOSa.
Dobrej nocy.

Kiedyś tak było. Teraz chyba już większość programów flashujących działa spod Windows: LG, Lite-On i jego pochodne - pewnie choćby dlatego, że w nowych Windowsach już nie ma DOS-a, a poza tym prościej, szybciej - tylko nie zawsze skuteczniej, o czym miewają okazję przekonać się posiadacze nowych napędów LG.

memorando 24.05.2003 00:08

Cytat:

Y@nkee_PL napisa***322;(a)
tu sie nie zgodzie ;p
aktualizacje mojego Philipsa musialem robic pod Winda, nie bylo nawet jak zrobic tego w DOSie ;)

Ja też:):) i powiem że philips super zrobil ten update mi biosa bo przy 99% wyłaczyli prąd i spawara nadal chodzi po właczeniu prądu doflashowalem i spox jadę już 3 miesiąc:jupi:

jasut 24.05.2003 13:14

Cytat:

memorando napisa***322;(a)
Ja też:):) i powiem że philips super zrobil ten update mi biosa bo przy 99% wyłaczyli prąd i spawara nadal chodzi po właczeniu prądu doflashowalem i spox jadę już 3 miesiąc:jupi:
Sorry , że nie na temat, ale po czymś takim uznałbym, że mam takiego pecha, że zapewne nie wychodziłbym z domu :D ^_^ Statystycznie wyłączenie prądu w czasie flashowania biosu jest niemal zerowe :cisza:

Victorek 24.05.2003 13:32

Ja ostatnio poraz pierwszy flashowałem swojego litka :) Dla świętego spokoju zrestartowałem Winzgrozę, wyłączyłem co się dało z tray'a, dma zostawiłem włączone, zmówiłem modlitwę do patrona mojej elektrowni ;) i ... udało się :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:22.