![]() |
marcell / panel sterowania -> system -> menadzer urzadzen -> cd - rom -> "twoja nagrywarka" -> wlasciwosci -> zakladka ustawienia -> zaznacz DMA
niektore napedy tego nie lubia i zaczynaja sie dziac dziwne rzeczy ale jesli po restarcie wszystko ok i nagrasz plyte bez problemu to znaczy ze DMA dziala ok pozdrowionka |
Cytat:
:)) AndyN. |
to moze ktos mi powie jak teaca w58 na u-dma 33 przestawic z pio-4, bo nie weim jak to zrobic. Prosze tylko nie odsyłajcie gdzies na strone bo nie moge znależć.....
|
Cieszę się, że jest wszystko ok. Jak tyko nagrywa to czego nam do szczęścia więcej trzeba prawda ???
|
Cytat:
|
wlasciwie nie ma specjalnych przeciwwskazan zeby to nie szlo jesli nagrywarka ma w miare duzy bufor (2MB lub wiecej). ale nie jest to madre rozwiazanie, drobne zaciecie CD blokuje wszystko
|
na twoim miejscu bym sie pozbyl drugiego dysku albo dokupil za 100zl dodatkowy kontroler IDE. twoj IBM sie bardzo marnuje
|
PIO-4 max transfer 16MB/s (chyba, moze troche mniej) bez DMA (obciazenie procesora)
UDMA-33 - max transfer 33MB/s bez udzialu procesora w samej transmisji. |
Cytat:
U mnie t, tylko że cidik szajski (actima) Ale idzie czasami. |
niemniej jednak nie jest to wskazane jak to się mówi 100 x się uda a 1 :)
jeśli masz możliwość podepnij samą nagrywarę na oddzielnej taśmie z atśmami jest jak z pamięciami częstotliwośdyktuje wolniejsza ... pozdro 6 |
Cytat:
|
No to życzę powodzenia w kopiowaniu w locie jak masz na jednej taśmie podpiętego CDROM i CDRW.
Już sam program do nagrywania wywali Ci komunikat pytając się czy na pewno chcesz nagrywać. |
Tez mam ten problem bo na jednym kanale mam podpiete 2 dyski - jeden to za***isty IBM 7200 i te sprawy oraz kilkuletni WD na dma33, a na drugim nagrywarka lg i cd lg ktory pracuje tylko w pio4. I chyba lepiej sie tego nie da podlaczyc bo dysk i nagrywara, mimo ze oba na udma to chyba nie jest dobry pomysl.
|
zawsze bo to jest ustalane już podczas startu kompa / tzn podczas "dogadywania sie urzadzeń" podpietych na jednym kanale co do trybu i szybkości tramsmisji tak aby spełniona była zasada ze tryp i predkosć szybszego jest dostosowywana do parametrów wolniejszego/ jeśli by szło na ata33w tym wypadku co opisywany przez Ciebie to nici z poprawnej pracy / zasada jest wazna dla każdego typu urz podpietych pod ide /extremalny przyład do dysk ata100 i zip wew razem na kanale to dopiero wygar :)/
|
jeśli mam DVD udma-33 a nagrywarkę pio-4 na jednym kanale IDE to DVD jest spowalniane przez nagrywarkę
Moje pytanie: Czy spowalniane jest zawsze czy tylko wtedy gdy nagrywarka działa? piszcie na analyzer@polbox.com |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:43. |