Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   DVD -komp czyta a odtwarzacz nie... (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dvd-komp-czyta-odtwarzacz-nie-38561/)

Calineczka* 21.08.2004 17:32

DVD -komp czyta a odtwarzacz nie...

Witam...
PAnowie, a moze Panie....w czym moze byc problem jesli skopiowana przeze mnie plyte DVD komputer czyta normalnie i odtwarza, a sprzetowy odtwarzacz DVD-nie widzi jej...czy ma znaczenie czy ona jest +R czy -R...czy cos innego??Robilem to bodajze dvdshrinkiem...nie zglaszalo zadnych problemow....wogole jaki soft polecacie do robienia kopii zapasowych??Wiem ze temat byl walkowany....niemniej poprosze jeszcze raz o wypowiedzi.Pozdrawiam.Arek

Popielaty 21.08.2004 18:14

Napisz coś więcej.
Jaka nagrywarka
Jaki nośnik
Jaki odtwarzacz

Wtedy coś pomyślimy

Calineczka* 21.08.2004 21:59

NAgrywarka LITEON 832, bios-najnowszy, jak pisalem-komp odtwarza ten film, nie wiem czy filmow nie powinno sie nagrywac na plytach DVD-R, nagralem na +R...czy to mozliwe??Odtwarzacz jakis starszy philips, nosnik verbatim +R
Dzieki...

Czołgista 21.08.2004 23:00

Spróbuj z Booktype przy DVD+R powinno zadziałać.

legion 21.08.2004 23:05

Cytat:

Napisany przez Calineczka*
NAgrywarka LITEON 832, bios-najnowszy, jak pisalem-komp odtwarza ten film, nie wiem czy filmow nie powinno sie nagrywac na plytach DVD-R, nagralem na +R...czy to mozliwe??Odtwarzacz jakis starszy philips, nosnik verbatim +R
Dzieki...

sluchaj liteon raczej preferuje plusy ktore mozesz przerobic booktypem na DVD-ROM(tlok) co pozwal na to ze starsze odtwarzarki a nie kiedy nowsze smigaja bez problemu na tak przerobionej plytce ale jezeli masz nowy bios i nie przejechany omni to nie mozesz sie cieszyc auto bitsettingiem:)

B@rtek 21.08.2004 23:17

Ja nagrywam na Bulkpaq Printable DVD-R i mój Thomson czyta bezproblemu :taktak: Na Verbatimie DVD+R czasami czyta a czasami nie. :taktak:

Calineczka* 22.08.2004 00:17

...panowie, troszke mniej enigmatycznie poprosze-mam nagrywarke od 2 dni i skrot "omni" nic mi nie mowi....a ten booktype to jakis programik jak rozumiem???Zmienia sposob "przedstawiania" sie plytek czy co??Mozecie mi przedstawic swoje osobiste wizje w temacie kopiowania dvd czyli jakim softem i dlaczego wlasnie tym?
Pozdrawiam...

Czołgista 22.08.2004 00:53

Cytat:

...panowie, troszke mniej enigmatycznie poprosze-mam nagrywarke od 2 dni i skrot "omni" nic mi nie mowi....a ten booktype to jakis programik jak rozumiem???Zmienia sposob "przedstawiania" sie plytek czy co??Mozecie mi przedstawic swoje osobiste wizje w temacie kopiowania dvd czyli jakim softem i dlaczego wlasnie tym?
Pozdrawiam...

Dokładnie ! Booktype przy DVD+R powoduje że stacjonarne DVD
rozpoznają te płytki jak tłoczone DVD.
Poszukaj na forum.
Ja mam pionka to więcej nie pomogę.

Calineczka* 22.08.2004 02:14

dZIEKI-ZNALAZLEM PROGRAMIK ALE PLYTKA JUZ WYPALONA-CZYLI JUZ NIE ZMIENIE....TRZEBA PRZED WYPALANIEM ZMIENIAC....POZDRAWIAM!i DZIEKI....

legion 22.08.2004 11:25

Cytat:

dZIEKI-ZNALAZLEM PROGRAMIK ALE PLYTKA JUZ WYPALONA-CZYLI JUZ NIE ZMIENIE....TRZEBA PRZED WYPALANIEM ZMIENIAC....POZDRAWIAM!i DZIEKI....

tak i programik musi byc wlaczony do konca dopoki nie nagra sie plyta

omni(http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=35045 -wiecej tu sie dowiesz) jest to programik do poprwaiania jakosci biosow w litkach miedzy innymi pozwala na regulacje lepszej jakosci nagrywania nosnikow oraz ustawiena automatycznego bitsettingu(czyli nie trzeba miec booka bo plyta po nagraniu byla DVD_rom)
programy jakie uzywam do wypalnia dvd to nero( przereklamowane) ,roxio easy dvd, cloneDVD(najlepszy moim zdaniem)
a do obrubki filmu Decrypter(na twardy zawartosc plytki) a potem shrink do kompresi:)
plus jeszcze X-DVD ripper do robienai Divx-ow i tym podobnych :D

Calineczka* 22.08.2004 11:52

Wielkie dzieki Legion-dawka konkretnej wiedzy.Poeksperymentuje sobie jak znajde chwilke czasu.Swoja droga ciekawe co jeszcze nagrywrki DVD beda potrafily robic....wiele sie zmienia z czasem....technologie szybko ida do przodu...a nawet niektore sa chyba specjalnie "hamowane"-zeby stare sie zwrocily finansowo.Aha-powiedzcie mi prosze, czy nagrywarka DVD ma jakies zabezpeczenie ktore zapobiega zniszczeniu plyty jesli dysk jest za wolny i nie nadaza z dostarczaniem danych....lub antywirus w tym przeszkadza...etc??
Dzieki jeszcze raz, pozdrawiam...Arek

legion 22.08.2004 11:58

Cytat:

Wielkie dzieki Legion-dawka konkretnej wiedzy.Poeksperymentuje sobie jak znajde chwilke czasu.Swoja droga ciekawe co jeszcze nagrywrki DVD beda potrafily robic....wiele sie zmienia z czasem....technologie szybko ida do przodu...a nawet niektore sa chyba specjalnie "hamowane"-zeby stare sie zwrocily finansowo.Aha-powiedzcie mi prosze, czy nagrywarka DVD ma jakies zabezpeczenie ktore zapobiega zniszczeniu plyty jesli dysk jest za wolny i nie nadaza z dostarczaniem danych....lub antywirus w tym przeszkadza...etc??
Dzieki jeszcze raz, pozdrawiam...Arek

no to sa zabezpieczen typu system ochrony zapisu smart-burn czy bufor nagrywarki i to pozwal na lepsze chwile z popkornem przed telewizorem:) :spoko:
jest tesz taki programi DVDIdle Pro v5.12 ktory pomaga (ale czasem nie)
http://www.cdrinfo.pl/newsy/archiwum/006659.php#006659

Calineczka* 22.08.2004 12:03

...a potrafisz dokladniej powiedziec na czym ten smrt-burn polega??Bo bufor nagrywarki ma zaledwie 2M z tego co wiem-a co to jest w obliczu pojemnosci plyty???Przy takiej szybkosci nagrywania danych-mgnienie....

legion 22.08.2004 12:12

Cytat:

...a potrafisz dokladniej powiedziec na czym ten smrt-burn polega??Bo bufor nagrywarki ma zaledwie 2M z tego co wiem-a co to jest w obliczu pojemnosci plyty???Przy takiej szybkosci nagrywania danych-mgnienie....

Jak sama nazwa wskazuje madre wypalnie czyli maksymalna szybkosc zapisu przy kontroli opcji Smartburn. W teorii powinno to zapewnic najlepsze rezultaty powierzchni nosnika pod katem mniejszej ilosci bledow (uszkodzone lub nieczytelne sektory) a tak na proste rozumienie reguluje szybkoscia nagrywani :)
jak wiesz ze czym wolniej tym dokladnie :)

slawekj 22.08.2004 12:31

Cytat:

Jest to technologia stworzona i opatentowana przez firmę Sanyo, zapobiegająca niszczeniu płyty w chwili opróżnienia wewnętrznego bufora nagrywarki, z którego pobierane są dane do nagrania. Stopień zapełnienia bufora jest stale monitorowany i gdy spadnie on poniżej bezpiecznego poziomu, proces zapisu jest przerywany w kontrolowany sposób. Po nadasłaniu kolejnych danych zapis jest automatycznie wznawiany. :taktak:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:30.