![]() |
Dziwny problem z klawiatora..
Coś dziwnego dzieje sie z moja klawiatoorą yamiazt "Z" wywlal mi "y" i na odwrót zaminieniły sie też zamiast "?" robi sie "-" co sie mogło stać?
|
Lewy Alt + Lewy Shift :P
|
Witam!
ustaw sobie w opcjach klawiatury jezyk polski (programisty) |
Cytat:
|
niemiecki system, oni maja na klawach literke z i y zamienione... Bog raczy wiedziec czemu
;) |
Cytat:
Pytanie dla dociekliwych skad sie wzial uklad QWERTY? Dlaczego akurat taki , a nie np. ABCDEF? |
mysle, ze to przypadkowo wyszlo...
ktos ukladal klawisze pod wzgledem ergonomi i wyszlo QWERTY pewnie sie myle :) |
a ja slyszalem taka wersje:
w starych maszynach do pisania bylo wlasnie abcdef, ale "maszynistki" zaczely osiagac predkosci pisania nieprzewidziane przez konstruktora maszyny co powodowalo klinowanie sie "tych ramion co tak stukaja" o siebie wzajemnie (tzn. jedno nie zdazylo wrocic przed kolejnymi i sie blokowalo). no i zeby utrudnic zycie owym maszynistkom zmieniono uklad keyboarda na nonsensowny qwerty, co mialo spowolnic pisanie. a potem krolik zalal zboze czekoladowa polewa, i tak powstal chocapic... :D |
a swistak siedzi i zawija je w te sreberka :)
podobno klawa jest zoptymalizowana do jezyka angielskiego, tzn do angielskich slow... a jaka jest prawdziwa wersja?? czy Joe_Doe nas oswieci? dowiemy sie w nastepnym odcinku. c.d.n |
są klawiatury w bankach, na giełdzie o alfabetycznym układzie liter, to żaden problem, problem był w maszynach do pisania jak to opisał pykson. Ktoś konstruując klawiaturę komputerową bezmyslnie wrzucił układ liter z maszyny do pisania i tyle.
|
Dzięki za pomoc już wszyskto w porządku.
P.S Jak wam mineły wakacje?? |
Minely?
U mnei sie dopiero rozkrecaja :) |
Farciarz ja juz zakuwam to testu z Chemii:/
|
Cytat:
|
Cytat:
:banan2: :ja_chce: :banan: a tak na serio, to tez zaczynam niedlugo ;) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:20. |