Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Dziwny problem z klawiatora.. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dziwny-problem-klawiatora-39499/)

Tribunal 08.09.2004 18:19

Dziwny problem z klawiatora..

Coś dziwnego dzieje sie z moja klawiatoorą yamiazt "Z" wywlal mi "y" i na odwrót zaminieniły sie też zamiast "?" robi sie "-" co sie mogło stać?

Y@nkee_PL 08.09.2004 18:21

Lewy Alt + Lewy Shift :P

Remix 08.09.2004 18:23

Witam!

ustaw sobie w opcjach klawiatury jezyk polski (programisty)

Mich@ł 08.09.2004 21:34

Cytat:

Napisany przez remix
Witam!

ustaw sobie w opcjach klawiatury jezyk polski (programisty)

a pozostałe najlepiej wywal, żeby Ci się spowrotem przypadkiem nie przełączyło :D

mr_spock 08.09.2004 23:19

niemiecki system, oni maja na klawach literke z i y zamienione... Bog raczy wiedziec czemu
;)

Joe_Doe 09.09.2004 00:19

Cytat:

Napisany przez mr_spock
niemiecki system, oni maja na klawach literke z i y zamienione... Bog raczy wiedziec czemu
;)

Bo u nich czesciej wystepuje litery "Z" niz "Y". Taki uklad klawiatury zapewnia wieksza swobode pisania. W polskim ukladzie klawiatury lub w maszynach do pisania "Z" i "Y" tez sa zamienione miejscami. W ten sposob mozna osiagnac wieksza plynnosc podczas pisania "SZ", "CZ", oraz "RZ".
Pytanie dla dociekliwych skad sie wzial uklad QWERTY? Dlaczego akurat taki , a nie np. ABCDEF?

mr_spock 09.09.2004 00:27

mysle, ze to przypadkowo wyszlo...
ktos ukladal klawisze pod wzgledem ergonomi i wyszlo QWERTY

pewnie sie myle :)

pykson 09.09.2004 01:34

a ja slyszalem taka wersje:
w starych maszynach do pisania bylo wlasnie abcdef, ale "maszynistki" zaczely osiagac predkosci pisania nieprzewidziane przez konstruktora maszyny co powodowalo klinowanie sie "tych ramion co tak stukaja" o siebie wzajemnie (tzn. jedno nie zdazylo wrocic przed kolejnymi i sie blokowalo). no i zeby utrudnic zycie owym maszynistkom zmieniono uklad keyboarda na nonsensowny qwerty, co mialo spowolnic pisanie.

a potem krolik zalal zboze czekoladowa polewa, i tak powstal chocapic... :D

mr_spock 09.09.2004 01:55

a swistak siedzi i zawija je w te sreberka :)

podobno klawa jest zoptymalizowana do jezyka angielskiego, tzn do angielskich slow...

a jaka jest prawdziwa wersja??

czy Joe_Doe nas oswieci?

dowiemy sie w nastepnym odcinku.

c.d.n

Zetoxa 09.09.2004 07:56

są klawiatury w bankach, na giełdzie o alfabetycznym układzie liter, to żaden problem, problem był w maszynach do pisania jak to opisał pykson. Ktoś konstruując klawiaturę komputerową bezmyslnie wrzucił układ liter z maszyny do pisania i tyle.

Tribunal 09.09.2004 14:49

Dzięki za pomoc już wszyskto w porządku.
P.S
Jak wam mineły wakacje??

mr_spock 09.09.2004 14:53

Minely?
U mnei sie dopiero rozkrecaja :)

Tribunal 09.09.2004 17:48

Farciarz ja juz zakuwam to testu z Chemii:/

Mich@ł 09.09.2004 22:09

Cytat:

Napisany przez Tribunal
Farciarz ja juz zakuwam to testu z Chemii:/

Bo tak to właśnie jest. Jedni muszą kuć na chemię, a drugim się dopiero wakacje rozkręcają... ^_^

mr_spock 09.09.2004 23:14

Cytat:

Napisany przez DJ HACKER
Bo tak to właśnie jest. Jedni muszą kuć na chemię, a drugim się dopiero wakacje rozkręcają... ^_^

Yeeee!

:banan2: :ja_chce: :banan:

a tak na serio, to tez zaczynam niedlugo ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:20.