![]() |
co oznacza ten komunikat? boot from...
boot from cd: disk boot failure insert system disk and press enter
i jak sobie z tym poradzic? przez ten komunikat nie moge otworzyc komputera, pokazuje sie ten komunikat i wisi. |
Nie bootuj z CD tylko z dysku
|
Wyciagnij dyskietke/plyte z kompa i wtedy go odpal. Albo zmien w biosie zeby ci odpalalo kompa z dysku twardego.
|
to trochę podejrzana sprawa
bo bez względu czy w BIOSie jest ustawione BOOT z CD i czy w napędzie znajduje się płyta nie bootowalna czy napęd jest pusty powinno zaraz odczytywać z HDD czy ten komp działał normalnie a komunikat wyskoczył ni stąd ni z owąd? czy też przy kompie było coś grzebane? w pierwszym przypadku trzeba by było sprawdzić połączenia HDD z płytą lub HDD z zasilaniem - w najgorszym przypadku czy w ogule HDD działa albo też ktoś usunął z partycji systemowej pliki odpowiedzialne za rozruch - albo całego Windowsa ;) he he a w przypadku drugim jeśli grzebanie miało coś wspólnego z HDD czy odpowiednio podłączony (zworki i zasilanie oraz kolejność) |
A.... przypominam sobie takie coś ;). Miałem takie coś jak usunąłem folder Windows z poziomu DOS :). To raczej to samo ;).
Prawdopodobnie jakieś pliki ci kopło i już się nie uruchamia. Ten komunikat jest w Windows 9x-Me ;) Pozdro |
Cytat:
|
Cytat:
|
to bylo tak: dzieciaki graly na komputerze, nagle sie zawiesil i po restarcie juz nie dzialal, wkladalam i wykladal;am plytke z napedu i nic, ustawilam w biose zeby jako pierwze odczytywalo z dysku twardego (HDD0). nie wiem moze cos zle ustawilam, komp na ktorym mi sie to zrobilo to win 98
|
nie stety
format c: :spoko: |
Najbardziej prawdopodobne jest uszkodzenie plików systemowych przez ten zwis. Najlepiej zmienić na Windows 2k lub Windows XP + Tuning jak słaby sprzęt ;)
Pozdro |
uszkodzenie plikow systemowych? czyli co format? jak ktos napisal wyzej?
|
Tak format
|
dziekuje za pomoc.... chcialabym jeszcze wiedziec jak doszlo do tego uszkodzenia plikow, nie raz komp sie zawieszal i byl resetowany, nigdy sie tak nie dzialo jak teraz....
|
Przypadek ;)
Podczas restatartu głowica pewnie zapisywała/zmieniała plik sysmowy i zostła przerwana praca więc się uszkodził czego konsekwencją było uszkodzenie całego systemu. |
nieźle
tu prawie jak na chacie było he he |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:39. |