Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   WC to przezytek nadchodzi LMC! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wc-przezytek-nadchodzi-lmc-52446/)

REi 19.05.2005 20:43

WC to przezytek nadchodzi LMC!

LMC (Liquid Metal Cooling) bo o nim mowa to rewelacyjny nowy uklad chlodzenia opracowany przez Sapphire. Na tyle wydajny aby zchlodzic najpotezniejsza aktualnie karte grafiki - Radeon'a X850XT-PE - do 12 stopni C!

Wiecej o tej technologi tutaj: http://www.vr-zone.com/?i=2214&s=1

smolik 19.05.2005 20:50

Wyglada obiecująco ciekawe jak z kosztami.

adams_a 19.05.2005 20:59

Cytat:

Napisany przez smolik
Wyglada obiecująco ciekawe jak z kosztami.

Koszty proporcjonalne do ceny grafiki ktora jest w opisie :idea:

A tak powaznie to ciekawe rozwiazanie. Tylko dzlaczego nie napisali jaka glosnosc jest z tych 2 wetylatorkow w komplecie???

REi 19.05.2005 21:09

tak jak pisze w opisie ostateczne rozwiazanie przypuszczalnie bedzie bez wentylatorow ale najlepsze jest to ze pompa elektromagnetyczna tu zastosowana jest bezdzwieczna :)

Smartek 19.05.2005 22:19

e tam, wc wciaz rzadzi i rzadzic bedzie.... dopoki LMC nie stanieje :P - a na pewnie nie stanie sie to szybko..
pozdro ;)

Igloo 19.05.2005 22:19

fajny bajer.
tylko ciekawe ile to wpiernicza prądu? i co się stanie jak ci to pocieknie?
zresztą rozwiązanie jest raczej toksyczne bo jedyny metal jaki jest ciekły w 12 stopniach to rtęć o ile się nie mylę a to raczej trujące. i to mocno.

rembrant 19.05.2005 22:26

Cytat:

Napisany przez Igloo
fajny bajer.
tylko ciekawe ile to wpiernicza prądu? i co się stanie jak ci to pocieknie?
zresztą rozwiązanie jest raczej toksyczne bo jedyny metal jaki jest ciekły w 12 stopniach to rtęć o ile się nie mylę a to raczej trujące. i to mocno.

Z tego co mi wiadomo to rtec jest trujaca, ale po polknieciu, wiec w kompie nie powinna nikomu szkodzic :piwo:

Wawelski 20.05.2005 01:32

Takie jest odwieczne prawo natury, że tylko w wyjątkowych sytuacjach (np. przy parowaniu którego tutaj nie ma) czynnik chłodzący może obniżyć temperaturę chłodzonego układu do niższej temperatury, niż ma sam.
Czyli gdyby rdzeń miał 12 stopni, to ciecz krążąca w układzie musiałaby być chłodniejsza (w WC minimum 13*/100W wydzielanego ciepła). Z kolei ciecz musi być cieplejsza od powietrza.
Żeby wodę schłodzić poniżej temperatury jej otoczenia (pomijam tu dorzucanie lodu czy pakowanie chłodnicy w lodówkę) jest bongo - dzięki parowaniu można uzyskać niższą temperaturę wody niż powietrza otaczającego ją.

Reasumując - prawa fizyki oszukać się nie da. Odebrane ciepło od chipa trzeba gdzieś oddać (praktycznie każde chłodzenie polega tylko na przetransportowaniu ciepła dalej od rdzenia - ale w końcu i tak zazwyczaj chłodzi powietrze). Wydajność WC ma ciągle spory zapas jeżeli chodzi o transportowanie ciepła - ważne jest tak naprawdę nie to, żeby w układzie krążyło coś innego niż woda, a żeby wymienniki ciepła były wydajne (blok i chłodnica) - to tutaj jest pole do popisu.
Czyli optymalizować trzeba c/w wymienników, bo pojemność cieplna wody ma jeszcze ogromny zapas.

joujoujou 20.05.2005 03:13

Cytat:

Napisany przez rembrant
Z tego co mi wiadomo to rtec jest trujaca, ale po polknieciu, wiec w kompie nie powinna nikomu szkodzic :piwo:

Niekoniecznie.
Rtęć w temperaturze pokojowej jest cieczą i jako taka podlega parowaniu, zaś opary rtęci są również silnie trujące.

rembrant 20.05.2005 10:25

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez joujoujou
Niekoniecznie.
Rtęć w temperaturze pokojowej jest cieczą i jako taka podlega parowaniu, zaś opary rtęci są również silnie trujące.

Ale z tego co widzialem na rysunku obieg jest zamkniety, czyli ciecz w tym ukladzie stanowi tylko srodek transportu od rdzenia do chlodnicy (ala silnik samochodowy) nie ma mowy o parowniu w ukladzie zamknietym, chyba ze bedzie nieszczelny a wtedy to juz nie bedzie uklad zamkniety.

Igloo 20.05.2005 11:24

Cytat:

Napisany przez rembrant
Ale z tego co widzialem na rysunku obieg jest zamkniety, czyli ciecz w tym ukladzie stanowi tylko srodek transportu od rdzenia do chlodnicy (ala silnik samochodowy) nie ma mowy o parowniu w ukladzie zamknietym, chyba ze bedzie nieszczelny a wtedy to juz nie bedzie uklad zamkniety.

Silinik samochodowy to może nie jest najlepszy przykład ale rozumiem o co Ci chodzi :P.
Właśnie cały bajer polega na tym co sie stanie jak to się rozszczelni.
System pracuje raczej pod sporawym ciśnieniem bo jakos nie widziłem tam jakiegoś zbiornika rozszeżalnościowego.

REi 20.05.2005 11:50

zadajecie beznadziejne pytania ;p czy komus system heatpipe sie rozszczelnil?

rembrant 20.05.2005 12:05

Cytat:

Napisany przez REi
zadajecie beznadziejne pytania ;p czy komus system heatpipe sie rozszczelnil?

Ten co mam w swoim kompie to jeszcze nie ale mam go dopiero od paru dni ;)

-Sid-The-Rat=> 20.05.2005 13:05

metal to nie tylko to co jest metaliczne :) metalem jest też np. sód [wystarczy popatrzeć na układ okresowy :)]

ten cały lmc to nic innego niż heatpipe wypełniony jakimś takim pseudo-metalem - rzecz w tym, że większość jest poważnie niebezpieczna - sód płonie w zetknięciu z wodą a rtęć trwale i mocno uszkadza rozum

nie sądzę, żeby obecne heatpipe były czymś wypełniane - dobra gatunkowo miedź wystarcza - więc ryzyka rozszczelnienia nie ma [dodam, że tylko spekuluję, nie interesowałem się tą technologią]
no i naturalnie nie ma opcji schłodzenia czegoś powietrzem poniżej temperatury powietrza.. więc te 12' wydaje mi się zagadkowe

joujoujou 20.05.2005 13:15

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
[...] nie ma opcji schłodzenia czegoś powietrzem poniżej temperatury powietrza.. więc te 12' wydaje mi się zagadkowe

A słyszałeś o adiabatycznym rozprężaniu gazów?
Chuchnij np. na dłoń, później dmuchnij, czujesz różnicę? To jest właśnie to. :taktak:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:07.