Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Którą drukarkę wybrać: HP Photojet 8050 czy Canon PIXMA 4200? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ktora-drukarke-wybrac-hp-photojet-8050-czy-canon-pixma-4200-a-63133/)

mensir67pl 06.03.2006 16:10

Cytat:

Napisany przez Freddy69
Epson odpadł w przedbiegach przy moich rozważaniach z jednego powodu - ZAMONTOWANEJ NA STAŁE GŁOWICY.

.

W jakm modelu Epsona tak jest

mialem 2 Epsony jedenego 6 lat w tym roku odmowil wspolpracy i padlo na Canona

ale glowiec milaem pare razy na stole ;) z Epsona

Freddy69 06.03.2006 16:01

Cytat:

Napisany przez Ricki
Już to opisywałem, że mam problem z HP 930 C i muszę kupić drukarke, już miałem na oku Epsona R220 za 330 zł z gwarancją, ale wszyscy piszecie, że Canon jest super. Mam więc pytanie czy warto dać o 80 zł więcej za tą drukarkę gdy jedna i druga może "malować" CD/DVD Printable, a Epson jest dodatkowo drukarką Photo? :)

Canon oczywiście też jest drukarką Photo (tylko nie ma tego w nazwie, bo po co?).
Ja przyjąłem przy rozważaniu zakupu drukarki pewne kryteria: co, jak i jak często będę drukował.
Co do różnic pomiędzy Canonem a Epsonem, to po lekturze kilkuset stron w necie, forów itp, Epson odpadł w przedbiegach przy moich rozważaniach z jednego powodu - ZAMONTOWANEJ NA STAŁE GŁOWICY. W przypadku awarii głowicy (zatkania, zaschnięcia itp) praktycznie cała drukarka idzie do kosza. W Canonie głowica jest wyciągana, więc można próbować ją udrożnić (są specygiki do tego) a jak się nie da, to zakupić nową (i liczyć na to, że będzie tańsza od drukarki;)).
Spotkałem się też z opiniami, że Epson lepiej drukuje zdjęcia od Canona (jak jest - piernik wie).

To tyle - jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie.

zene_k 06.03.2006 14:01

Cytat:

Napisany przez Ricki
Już to opisywałem, że mam problem z HP 930 C i muszę kupić drukarke, już miałem na oku Epsona R220 za 330 zł z gwarancją, ale wszyscy piszecie, że Canon jest super. Mam więc pytanie czy warto dać o 80 zł więcej za tą drukarkę gdy jedna i druga może "malować" CD/DVD Printable, a Epson jest dodatkowo drukarką Photo? :)

Canon też jest photo, jest o tym kilka postów wcześniej.

Ricki 06.03.2006 11:22

ro29 06.03.2006 03:02

Witam !
Cytat:

Napisany przez Freddy69
Jednak niewielki problem jest, chciałbym drukować raz na 5-7dni. Ale, niestety będzie tak, że jak będzie drukowanie to od razu kilkanaście. A potem postój. Poza tym, do komputera mam podpiętą laserkę - a plujka ma stać tylko do "zadań specjalnych" czyli do druku w kolorze.

Chyba się nie rozumiemy - po prostu jeśli chcesz uniknąć zaschnięcia głowicy, to drukujesz cokolwiek min. raz na tydzień, żeby się drukarka przeczyściła, przegrzała itd.
Cytat:

Napisany przez Freddy69
Z tego, co się orientuję, to tusze są oddzielnie od głowic - i to właśnie stanowi, moim zdaniem, tą NIŻSZOŚĆ Canona - tak to nie byłoby problemu - wymiana tuszy połączonych z głowicami na nowe i nie ma tematu zasychania głowic.
(...)

Akurat dla mnie to raczej zaleta - bo jak pojawią się zamienniki, to będą tanie - i nie będzie problemy z napełnianiem itd. Chyba, że chcesz kupować oryginały ;)

Cytat:

Napisany przez ryba120
Witam !
Od ok. 2 miesięcy jestem w posiadaniu CANONA IP4200.
Muszę powiedzieć, że drukarka jest naprawdę rewelacyjna.
Posiada oddzielne pojemniki z tuszem, a nie tak jak ro29 mówi razem z głowicą.
(...)

Nie napisałem, że ta drukarka ma razem z głowicą !! - tylko zadałem takie pytanie - przeczytaj mój post - bo nie byłem zorientowany w specyfikacji tej drukarki.

Cytat:

Napisany przez ryba120
(...) Jest to nowa drukarka, która pojawiła się na rynku od niedawna i nie ma jeszcze zamienników tuszy, ale mam nadzieję, że do momentu zakończenia się okresu gwarancyjnego pojawią się w sprzedaży. Na gwarancji wolę nie ryzykować z zamiennikami.
Zresztą koszt oryginalnych wkładów nie jest aż tak wysoki jak w HP. Cena jednego koloru, a jest w CANONIE ich pięć wynosi ok 45-50zł. Biorąc pod uwagę ich wydajność to niewygórowana cena. (...)

Wszystko zależy po pierwsze czy stać Cię na oryginały oraz jaka wychodzi różnica pomiędzy nimi a zamiennikami - zarówno w jakości, ale też w przeliczeniu na koszt strony. Oczywiście przy droższych drukarkach jak ta, może się mniej opłacać ryzykować na gwarancji, niż przy tańszych modelach (gdzie raczej nie opłaca się stosować oryginałów nawet w okresie gwarancyjnym).

Aczkolwiek w kwestii stosowania zamienników, to czasem jest tak, że właśnie przy wydruku kolorowym różnice są większe (tzn. gorsza jakość) niż przy czarnym - w stosunku do oryginałów, a skoro @Freddy69 będzie drukował głównie kolor - to sprawa może nie być tutaj taka prosta.
Pozdrawiam
ro29

czero 06.03.2006 01:55

Zycze udanego zakupu i zadowolenia z drukarki ;) :piwo:

Freddy69 06.03.2006 01:49

No więc cóż mi pozostało??? Jutro udaję się do sklepu zakupić Canona IP 4200.
Takie proste to było, a ja tydzień się biedziłem (ale co się dowiedziałem przez ten czas o drukarkach, to moje;)).
Dziękuję wszystkim za tak szybkie udzielenie porad (muszę częściej korzystać z Forum czynnie - a nie tylko biernie tzn. czytać - co robię od chyba 3 lat???).

Jeszcze raz dzięki.

mensir67pl 06.03.2006 01:22

Ja posiadam Canon PIXMA 3000 :spoko: jeszcze bardziej rewelacyjna :P

Wszytkie drogi prowadza do Canona zgadzam sie ze wszytkimi przedmowcami ;)

czero 06.03.2006 00:43

Takze jestem posiadaczem Canona IP 4200 od jakichs 2-3 tyg i jestem naprawde z niego zadowolony :spoko:.
Bardzo mi sie podoba rozwiazanie z tonerami - kupujesz tylko ten co sie zuzyje, dzieki czemu drukarka staje sie tansza w eksploatacji. Drukuje dosyc szybko, cicho i naprawde ladnie odwzorowuje kolory. Zakrywany dolny pojemnik na papier, ktory miesci spokojnie prawie ok 1/4 ryzy papieru. Drukowanie na CD/DVD :spoko:.

Drukarka jest rewelacyjna!!!
Polecam!

ryba120 05.03.2006 23:51

Witam !
Od ok. 2 miesięcy jestem w posiadaniu CANONA IP4200.
Muszę powiedzieć, że drukarka jest naprawdę rewelacyjna.
Posiada oddzielne pojemniki z tuszem, a nie tak jak ro29 mówi razem z głowicą. Jak na razie nie zmieniałem jeszcze ani jednego tuszu, chociaż wydrukowałem już sporo rzeczy na niej. Zdjęcia na papierze firmowym Canona są rewelacyjne. Nie widać żadnej różnicy od zdjęć z fotolabów. Drukarka jak na atramentówkę drukuje bardzo szybko (strona A4 w kolorze ok 25 sek)i jest cicha. Posiada wiele przydatnych funkcji między innymi ustawienie cichej pracy w danych godzinach. Bardzo przydatne jeśli ktoś drukuje w nocy i nie chce nikomu przeszkadzać z domowników. Po włączeniu tej funkcji bardzo nieznacznie wydłuża się czas wydruku. Kolejną funkcją jest wydruk dwustronny. Bez przewracania kartki drukarka automatycznie drukuje najpierw na pierwszej a potem na drugiej stronie. No i dla mnie najważniejsza to możliwość nadruku na płytkach CD/DVD. Jakość naprawdę EXTRA !
Jest to nowa drukarka, która pojawiła się na rynku od niedawna i nie ma jeszcze zamienników tuszy, ale mam nadzieję, że do momentu zakończenia się okresu gwarancyjnego pojawią się w sprzedaży. Na gwarancji wolę nie ryzykować z zamiennikami.
Zresztą koszt oryginalnych wkładów nie jest aż tak wysoki jak w HP. Cena jednego koloru, a jest w CANONIE ich pięć wynosi ok 45-50zł. Biorąc pod uwagę ich wydajność to niewygórowana cena.

Ja polecam CANONA z czystym sumieniem. Jest to naprawdę drukarka godna polecenia. Dokładny opis i inne opinie CANON IP4200
Pozdrawiam !

zene_k 05.03.2006 23:47

Cytat:

Napisany przez Maciej
... a dlaczego?, uzasadnij.

niedługo też będe miał taki dylemat z kupnem nowej drukarki, teraz mam HP.

Skrótowo, ale myślę, że wystarczająco uzasadnił to kolega @Bartek1989, dodam tylko od siebie, że:

1. Oddzielne pojemniki z poszczególnymi kolorami. Wiadomo, że nie zawsze zużywają się jednakowo wszystkie trzy kolory tuszu. Mamy więc możliwość dokupienia tylko tego koloru, który się zużył. W hp jak na razie takiej możliwości nie ma.
2. Zamykany pojemnik na papier. Zamykany górny podajnik papieru oraz tacka wyjściowa - pełna ochrona wnętrza przed kurzem.
3. Możliwość nadruku na płytach CD/DVD. Wiem,że @Bartek1989 już o tym napisał, ale powtórzyłem to specjalnie.

Polecam tę drukarkę. Jak dotąd jestem z niej naprawdę bardzo zadowolony.

B@rtek 05.03.2006 22:24

Canon PIXMA 4200 :spoko::taktak:
Piękne wydruki na papierze i CD/DVD i tania w ekspoatacji :D

Freddy69 05.03.2006 21:33

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !
To chyba nie problem - drukujesz powiedzmy raz na 5-7 dni, 1-2 stronki i na pewno przedłużasz tym żywotnośc głowicy. Bo jak raz na miesiąc, czy nawet 2-3 tygodnie - to może być zdecydowanie za rzadko ...

Jednak niewielki problem jest, chciałbym drukować raz na 5-7dni. Ale, niestety będzie tak, że jak będzie drukowanie to od razu kilkanaście. A potem postój. Poza tym, do komputera mam podpiętą laserkę - a plujka ma stać tylko do "zadań specjalnych" czyli do druku w kolorze.

Cytat:

Napisany przez ro29
A ten Canon ma głowice razem z pojemnikami na tusz ??

Z tego, co się orientuję, to tusze są oddzielnie od głowic - i to właśnie stanowi, moim zdaniem, tą NIŻSZOŚĆ Canona - tak to nie byłoby problemu - wymiana tuszy połączonych z głowicami na nowe i nie ma tematu zasychania głowic.

WIELKIE DZIĘKI wszystkim za odpowiedzi - i czekam na następnych użytkowników plujek zorientowanych w temacie.

Ice 05.03.2006 20:24

Cytat:

Napisany przez zene_k
Canon PIXMA 4200 :) :spoko:
Mam taką, niedawno kupiłem. Wcześniej miałem tylko drukarki hp, ale w tej chwili nie zamieniłbym canona na żadną drukarkę hp.

Zgadzam sie z przedmowca :)
Wez Canona - pracuje w firmie komputerowej i od ponad roku sprzedajemy glownie canona i jaki wniosek .... o wiele mniej jest reklamacji na Canona niz HP mimo ze tego drugiego sprzedaje sie mniej. A druga sprawa to nie wiem czy wiecie ale po usterce drukarki HP mozemy dostac drukarke zupelnie inna (znaczy oczywiscie ten sam model) .... naprawiona.

Maciej 05.03.2006 20:23

Cytat:

Napisany przez zene_k
Canon PIXMA 4200 :) :spoko:
Mam taką, niedawno kupiłem. Wcześniej miałem tylko drukarki hp, ale w tej chwili nie zamieniłbym canona na żadną drukarkę hp.

... a dlaczego?, uzasadnij.

niedługo też będe miał taki dylemat z kupnem nowej drukarki, teraz mam HP.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:27.