![]() |
@Predi tak jak ksiazki o nagrywaniu plyt lub fotografii cyfrowej - wstep to ogromne lanie wody a reszta to malo przydatne i konkretne porady.
|
Poprostu uwielbiam te "ameryka***324;skie" ksi***261;***380;ki, gdzie ca***322;***261; stron***281; potrafi zajmowa***263; screen z samym przyciskiem "Dalej>"
|
Cytat:
w 1000 stronicowej ksiedze trudno cokolwiek kokretnego znalezc.... przez pierwsze ok. 30 stron pisza o instalacji linuxa.... co kilka stron pojawia sie naglowek majacy zwiazek z tworzeniem i podzialem partycji, tak jakby sie autorowi cos ciagle przypominalo (z 4, 5 razy pisza o partycjach, poprzepatane instalacja samego systemu) dalej nie wiem jak jest, bo tylko przejrzalem... |
Wi***281;c zam***243;wi***322;em Symfoni***281; C++ w zestawie z Pasj***261; C++. Gdy ksi***261;***380;ki dojd***261; i troch***281; si***281; z nimi zapoznam, napewno opisz***281; na forum swoje "doznania". :)
|
@pawelblu wiecej stron ma ksiazka - wydaje sie powazniejsza lektura :P
|
Cytat:
|
tej drugiej pozycji nie znam, Symfonia jest na tyle dobra, ze nie musze....
z tym Basiciem to sciema, ja zaczynalem nauke C++ kiedy umialem wlaczac programy przez start->programy i zaczynalem po dysku grzebac..... ps. ta druga widze z Heliona... ja do tego wydawnicta mam osobisty uraz, wg mnie pisza trudne ksiazki, czego przeciwnictwem jest Grebosz, ktory pisze "jak do *****a" i ktorego ksiazke kazdy pojmie |
Wracaj***261;c do nauki C++. Przegl***261;da***322;em ostatnio troch***281; pozycji przeznaczonych do tego celu i na "placu boju" pozosta***322;y Symfonia C++ Gr***281;bosza i Szko***322;a Programowania. J***281;zyk C++.
O pierwszym wydawnictwie jest du***380;o wi***281;cej informacji od czytelnik***243;w w por***243;wnaniu z drugim, ale martwi mnie jedna rzecz: ot***243;***380; w Symfonii podobno, aby porz***261;dnie j***261; zrozumie***263; trzeba zna***263; Basica. A ja mam zamiar nauczy***263; si***281; C++ od podstaw (***380;adnego innego j***281;zyka programowania nie znam - no mo***380;e opr***243;cz HTMLa i PHP, kt***243;rego s***322;abo znam, ale to zupe***322;nie inna bajka). Wi***281;c kt***243;r***261; z tych ksi***261;***380;ek poleciliby***347;cie? A mo***380;e znacie jakie***347; lepsze sposoby, metody nauki programowania, kt***243;re sprawdzili***347;cie na sobie? Za wszelkie odpowiedzi WIELKIE dzi***281;ki z g***243;ry. |
Cytat:
Mam tez NetBeansa 5 - to to juz jeden z konkretniejszych kombajnow :) zainstalowalem gdy bawilem sie z progsami pod komorke. Wszystko fajnie, tylko gdyby sie jeszcze szybciej uruchamial :/ A w C# to narazie skompilowalem "Hello world" hahaha no moze troche wiecej :) ale narazie nie ruszam tego -moze przez wakacje |
Cytat:
Natomiast fajnie jest to zrobione w C#, bo w VS wszystko jest od razu pod reka. |
Cytat:
Cytat:
===update=== znalazlem linka :)http://java.sun.com/j2se/1.5.0/docs/api/index.html |
Cytat:
A standardy ze znanych mi z uzycia sa 2: albo brak standardow, albo zestaw standardowych standardow :) (juz nie pamietam jaka to jest opcja kompilatora gcc), ktora polega m.in. na tym ze deklaracje sa tylko na poczatku blokow i jeszcze kilka smiesznych zasad. Cytat:
Ja mam osobiscie wrazenie, ze obecnie dobre programowanie coraz bardziej sie ogranicza do obeznania z bibliotekami, a nie do znajomosci jezyka i algorytmicznych trickow. |
Cytat:
A wiec wracajac do tematu :) do celow ze tak powiem rekreacyjnych -czyli niewielkie programiki, to chyba nie robi roznicy pod czym kompilujemy i szczerze mowiac ja bym sie tym nawet nie interesowal || skoro mam jakies srodowiska programistyczne, do tego jest podpiety automatycznie kompilator i na dodatek wszystko dziala, wciskam tylko F9 i mam skompilowane i uruchomione:) Inna sytuacje jest gdy juz wiemy czego chcemy, i piszemy cos wiekszego :) wtedy tak jak juz napisales kompilujemy z wiersza polecen i dopisujemy interesujace nas argumenty. Z roznic miedzy gcc a borlandem mozna jeszcze dodac zachowanie sie wzgledem standardow np. w jednym cos sie kompiluje pomimo ze standard mowi ze sie nie powinno (ewentualnie wywala tylko jakies errory i sie kompiluje) a w drugim sie nie kompiluje, i odwrotnie -zreszta to zalezy od wersji kompilatora. Cytat:
A z polskich to chyba Symfonia c++ - Grębosza. Przegladalem ja jako material pomocniczy :) nie czytalem wszystkich 3 tomow. Dla poczatkujacych to chyba nawet ksiazka, chociaz tez sa pewne "myki" i nie do konca wyjasnione tak jak to powinno byc. Dostepna w necie :D + przyklady z ksiazki sa przepisane do osobnych plikow cpp Cytat:
Kolejny wal z ktorym mialem problem (podczas robienia zadan z opss.safo.biz :) -moze ktos jeszcze robil?) to liczby long long. Dev traktuje je jako zwykle long'i , zeby miec long longa trzeba bylo to jakos specjalnie zapisac. Zreszta bardziej to moze wina kompilatora dolczonego do deva(?). A moja wersja dev'a to 4.9.9.2 :) |
Cytat:
http://helionica.pl/index.php/Rekompilacja |
Jako ksi***261;***380;k***281; polecam Thinking In C++. Kosztuje ok 70z***322;.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:13. |