![]() |
Jeśli to wbudowane w dysk zabezpieczenie to zerknij na to:
http://www.rockbox.org/lock.html |
jak juz wczesniej pisalem, jestem rownie zaskoczony co uzytkownik YAHOL :(
|
Sa trzy mozliwosci:
-dysk ma haslo - jest widoczny w BIOSie i OSie, ale nie ma dostepu. (da sie sformatowac) -dysk jest szyfrowany - widc go w BIOSie, niekoniecznie w OSie (potrzebny jest klucz), lecz jest w menagerze. (nie da sie sformatowac) -dysk jest zwalony widoczny w BIOSie, niewidoczny w OSie, programy pokazuja wadliwe sektory startowe i systemowe. Najprawdopodobniej zachodzi opcja 3 IMHO - dac sobie spokoj, i kupic nowy dysk. |
(...) A dyski na SATA to w ogóle da się "zahasłować"? Myślałem, że ATA Password tyczy się tylko IDE... :hmm:
W każdym razie, dysk z hasłem jest widziany przez OSy, ale nie ma do niego dostępu, nawet podglądu partycji, null, zero, po prostu jest i koniec. Hasła nie zdejmiesz jak go nie znasz (choć kilku producentów kiedyś udostępniało takie narzędzia), a brute forcem prędzej się zestarzejesz. Poproś o hasło. Nie bardzo tylko rozumiem po co ktoś miałby zakładać takie hasło z, nazwijmy ich, zwykłych użytkowników? Takie czary są tylko na Xbox'ie i dyskach w różnych urządzeniach. |
Cytat:
A to czy Cie to obraża to już Twoja sprawa :taktak: Ale skoro, piszesz, że masz papiery to już jakaś informacja, której w tym temacie brakowało co czyniło go wcześniej podejrzanym. |
niewykonalne jest znalezienie nr telefonu do osoby od ktorej kupilem komputer z ogloszenia w gazecie bo bylo to z miesiac temu. komputer chodzi bez problemu dysk ten grtisowy niestety nie, umowe kupna sprzedazy mam wiec wszystko jest tak jak powinno byc zgodnie z prawem. a dysk mnie poprostu zaciekawil jesli chodzi o haslo. Prosilbym a nieinsynulowanie na przyszlosc ze nie pochodzi on z legalnego zrodla tylko z przestepstwa np z kradziezy bo niestety to mnie obraza !!!!
|
A... ten dysk czy rzecz większa, która go zawierała nie zmieniła nieautoryzowanie właściciela ? :P
Skoro to jest gratis to zpytaj właściciela a jak właściciel nie wie to sprawa robi się już dziwna. |
jak pisalem wyzej WINDOWS / DOS / itd nie widzi zadnych partycji np windows XP "zarzadzanie dyskami" wogole nie pokazuje podpietego w SATA dysku, natomiast z poziomu biosu dysk jest widoczny bez zadnych problemow, czyli elektronika jest sprawna. dziwi mnie natomiast fakt ze HDD regenerator od razu wyswietla badsektory. nie wiem czy jest to spowodowane rzeczywistym uszkodzeniem dysku czy wlasnie z powodu hasla zalozonego chyba w epromie (w firmware dysku) nie ma dostepu do klastrow i nie moze ich powtornie zapisac i dlatego wlasnie wyswietla bledy.
|
W jakim stanie masz teraz ten dysk tzn. czy są na nim jakieś partycje?
|
??
w jaki sposób ?? jeśli uraziłem kogoś w jakikolwiek sposób - to przepraszam nie było to zamierzone wiec tak, wyprobowalem nastepujace programy: - Partition Magic Pro 8.05 - nie widzi dysku - Acronis Disk Director 10.0.2160 - widzi dysk niby mozna zalozyc partycje ale po "save changes" zawiesza komputer - Smart Fdisk 2.05 - widzi dysk nie pozwala jednak na zalozenie partycji - i tak moglbym wymieniac i wymieniac ...... programy posumowujac efekt jest taki ze w momencie rzeczywistego zapisu przez jakikolwiek program do partycjonawania, MBR "pokazuje" (tzw gest Kozakiewicza) i niestety odmawia zapisu |
Jeśli w taki sposób będziesz pisał to nawet nie kiwnę palcem aby Ci pomóc.
//No skoro zrozumiałeś, że pisząc "ehhh bez komentarza" nic nie osiągniesz i napisałeś troszkę o problemie to spróbujemy coś zadziałać. 1 Pytanie: Czy próbowałeś usunąć partycję (np. Acronisem) stworzyć nową i sformatować jako NFTS? |
ehh.. wogole nie mozna dostac sie do partycji, winda go nie widzi, przetestowalem juz wszystkie programy z hiren's boota 9.8, nic nie pomaga :(, oczywiscie ze chodzilo o program MHDD, przepraszam za literowki :)
|
Pewnie chodziło o MHDD
|
Cytat:
Cytat:
|
Jezeli jest zahaslowany - format X: - zalatwia sprawe.
Jezeli szyfrowany - nie. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:53. |