Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Co kiedy US siada na pobory...? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/co-kiedy-us-siada-pobory-83743/)

pali 21.10.2009 23:47

Niedawno w Angorze było coś na temat mandatów zaocznych za zdjęcie z fotoradaru.
Czytelnikowi zrobiono foto, gdy jechał na wakacje. Mandat przyszedl pocztą, a czytelnik wrócił dopiero po miesiącu i oczywiście skąd miał wiedzieć, że dostał mandat. Termin opłaty minął a mandat zaoczny jest prawomocny dopiero w momencie opłacenia, a nie zgody na przyjęcie mandatu. I czytelnik po powrocie z urlopu już miał wezwanie do sądu za nieprzyjęcie mandatu i chyba coś jeszcze, jakiś drugi paragraf. Jak znajdę, to wkleję, bo to ciekawe było.

andrzejj9 21.10.2009 21:04

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1053846)

Fajne te nasze prawo, nie?

idiotyczne powiedziałbym...

Ale w takim razie.. Jak wygląda to w przypadku zdjęć z fotoradarów, które przykładowo nie zostają na czas spłaty do zainteresowanego wysłane? Coś kiedyś na ten temat było, ale nie mogę sobie przypomnieć.

Stanley 21.10.2009 17:05

Co do listów poleconych, ja ostatnio dostałem poleconym wezwanie do zapłaty 2,50zł ^^ więcej ich ten list kosztował, niż korzyści z tego mieli...

Jarson 21.10.2009 15:02

I urzędnik nie miałby co robić i nie byłoby wymiernych korzyści z pracy urzędnika, czyli 21 zł. I jeszcze trzeba by było wysłać list polecony.

murt 21.10.2009 10:13

@pali, masz racje, myslalem ze to wszystko idzie decyzja/postanowieniem, bede musial kiedys przyjrzec sie tej egzekucji :)
Kolejny przyklad jak latwo zwyklych ludzi ryc z kasy za ich plecami.
Wystarczy ze dojdzie do zwyklej pomylki, a tu US zajmuje Ci konto/pobiera z niego - a czlowiek musi pozniej chodzic i wszystko odkrecac. Nie wiem jaki jest sens robienia takiej egzekucji "za plecami" A w tym wypadku wystarczylo glupie upomnienie wyslac i nie trzeba bylo tej biurokratycznej machiny uruchamiac....

czero 21.10.2009 08:24

no fakt, zadnego upomnienia nie dostalem.
Odmowy przyjecia jakiegokolwiek listu tez nie moglo byc miejsca.
Wydawalo mi sie ze upomnienie jest normalna procedura w takich przypadkach. przeciez kazdy moze zapomniec, zgubic mandat czy cokolwiek. A oni od razu z grubej rury i 21zl dowalaja:/

No nic, trudno, z wyplaty juz odciagniete bedzie bo innego wyjscia juz nie ma, pracodawca ma obowiazek to zrobic.

Cale szczescie ze na tym sie konczy i zadnych konsekwencji dalszych to nie ma.

Dzieki wszystkim za odpowiedzi.

:piwo:

pali 21.10.2009 01:57

@murt,

Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenie:
Cytat:

Art. 100. Ściąganie grzywny nałożonej w drodze mandatu karnego następuje w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji. (...)
, ale w tej Ustawie o egzekucji stoją inne ciekawe rzeczy:

Cytat:

Rozdział 2
Egzekucja z wynagrodzenia za pracę
Art. 72. § 1. Organ egzekucyjny dokonuje zajęcia wynagrodzenia za pracę przez przesłanie do pracodawcy zobowiązanego zawiadomienia o zajęciu tej części jego wynagrodzenia, która nie jest zwolniona spod egzekucji, na pokrycie egzekwowanych należności pieniężnych wraz z odsetkami z tytułu niezapłacenia należności w terminie i kosztami egzekucyjnymi. Organ egzekucyjny jednocześnie wzywa pracodawcę, aby nie wypłacał zajętej części wynagrodzenia zobowiązanemu, lecz przekazał ją organowi egzekucyjnemu aż do pełnego pokrycia egzekwowanych należności pieniężnych.
§ 2. Zajęcie wynagrodzenia za pracę jest dokonane z chwilą doręczenia pracodawcy zawiadomienia o zajęciu, o którym mowa w § 1. Zajęcie to zachowuje moc również w przypadku zmiany stosunku pracy lub zlecenia, nawiązania nowego stosunku pracy lub zlecenia z tym samym pracodawcą, a także w przypadku przejęcia pracodawcy przez innego pracodawcę.

§ 4. Jednocześnie z przesłaniem zawiadomienia, o którym mowa w § 1, organ egzekucyjny:
1) zawiadamia zobowiązanego o zajęciu jego wynagrodzenia za pracę, doręczając mu odpis tytułu wykonawczego, o ile nie został wcześniej doręczony, i odpis wezwania przesłanego do pracodawcy, pouczając ponadto zobowiązanego, że nie może odbierać wynagrodzenia poza częścią wolną od zajęcia ani rozporządzać nim w żaden inny sposób;
Gdy nie zapłaciłem ostatnio 100 zł mandatu od Sanepid, to dostałem taki tytuł wykonawczy (zajęli mi konto). Ale mówimy o mandacie drogowym, więc cholera wie czy nie ma jakichś wykluczeń - ja znaleźć nie mam już siły...

Cytat:

Napisany przez murt (Post 1053839)
Juz nie mowie o tym nie dostarczonym do adresata upomnieniu - ale to juz @pali opisal.

Opisał, ale zaznaczył, że nie sprawdził dokładnie, bo nie miał czasu :)

JEDNAK NIE MUSI BYĆ UPOMNIENIA

Rozporządzenie MF z 22.11.2001r.(Dz.U. 2001 Nr137, poz. 1541)

Cytat:

§ 13. Postępowanie egzekucyjne może być wszczęte bez uprzedniego doręczenia upomnienia w przypadkach, gdy:
(...)
3) egzekucja dotyczy należności z tytułu:
a) grzywien nałożonych w drodze mandatu karnego w postępowaniu w sprawach o wykroczenia
(...)
Fajne te nasze prawo, nie?

murt 20.10.2009 23:44

Sprawa jest ogolnie dziwna.
Nie znam ustawy o egzekucji w administracji ale wszystko powinno sie odbywac wg. regul z KPA.
Z tego co @czero opisuje nie dostaje on zadnych pism z postepowania, a on bedac strona musi je otrzymywac. Dziwi mnie fakt, ze nie dostal pisma o wszczeciu postepowania oraz decyzji/postanowienia (nie wiem jaka forme przybiera egzekucja) o zajeciu czesci wyplaty. Tym samym nie mogl zlozyc odwolania/zazalenia. Jezeli jest to juz decyzja ostateczna, moze to prowadzic do wznowienia postepowania art. 145. par. 1 p. 4.
Juz nie mowie o tym nie dostarczonym do adresata upomnieniu - ale to juz @pali opisal. (no chyba ze ktos odbieral ale byl niedobry i nie przekazal ;) )
Co i tak nie zmienia faktu ze zalegly mandacik sobie wezma :sciana: ale jak sie komus chce to moze o te 21zl powalczyc.

pali 20.10.2009 19:09

Zgadza się, list nie musi być odebrany.

Tutaj doręczenia reguluje Kodeks Postępowania Administracyjnego (a nie korzystniejszy art.61 par.1 KC)

Dz.U. r. 2000, nr 98, poz. 1071

Rozdział 8, Doręczenia

Cytat:

Art. 39. Organ administracji publicznej doręcza pisma za pokwitowaniem przez pocztę, przez swoich pracowników lub przez inne upoważnione osoby lub organy.

Art. 41. § 1. W toku postępowania strony oraz ich przedstawiciele i pełnomocnicy mają obowiązek zawiadomić organ administracji publicznej o każdej zmianie swego adresu.
§ 2. W razie zaniedbania obowiązku określonego w § 1 doręczenie pisma pod dotychczasowym adresem ma skutek prawny.

Art. 42. § 1. Pisma doręcza się osobom fizycznym w ich mieszkaniu lub miejscu pracy.
§ 2. Pisma mogą być doręczone również w lokalu organu administracji publicznej, jeżeli przepisy szczególne nie stanowią inaczej.
§ 3. W razie niemożności doręczenia pisma w sposób określony w § 1 i 2, a także w razie koniecznej potrzeby, pisma doręcza się w każdym miejscu, gdzie się adresata zastanie.

Art. 43. (8) W przypadku nieobecności adresata pismo doręcza się, za pokwitowaniem, dorosłemu domownikowi, sąsiadowi lub dozorcy domu, jeżeli osoby te podjęły się oddania pisma adresatowi. O doręczeniu pisma sąsiadowi lub dozorcy zawiadamia się adresata, umieszczając zawiadomienie w oddawczej skrzynce pocztowej lub, gdy to nie jest możliwe, w drzwiach mieszkania.

Art. 44. (9) § 1. W razie niemożności doręczenia pisma w sposób wskazany w art. 42 i 43:
1) poczta przechowuje pismo przez okres czternastu dni w swojej placówce pocztowej - w przypadku doręczania pisma przez pocztę,
2) pismo składa się na okres czternastu dni w urzędzie właściwej gminy (miasta) - w przypadku doręczania pisma przez pracownika urzędu gminy (miasta) lub upoważnioną osobę lub organ.
§ 2. Zawiadomienie o pozostawieniu pisma wraz z informacją o możliwości jego odbioru w terminie siedmiu dni, licząc od dnia pozostawienia zawiadomienia w miejscu określonym w § 1, umieszcza się w oddawczej skrzynce pocztowej lub, gdy nie jest to możliwe, na drzwiach mieszkania adresata, jego biura lub innego pomieszczenia, w którym adresat wykonuje swoje czynności zawodowe, bądź w widocznym miejscu przy wejściu na posesję adresata.
§ 3. W przypadku niepodjęcia przesyłki w terminie, o którym mowa w § 2, pozostawia się powtórne zawiadomienie o możliwości odbioru przesyłki w terminie nie dłuższym niż czternaście dni od daty pierwszego zawiadomienia.
§ 4. Doręczenie uważa się za dokonane z upływem ostatniego dnia okresu, o którym mowa w § 1, a pismo pozostawia się w aktach sprawy.

Art. 46. § 1. Odbierający pismo potwierdza doręczenie mu pisma swym podpisem ze wskazaniem daty doręczenia.
§ 2. Jeżeli odbierający pismo uchyla się od potwierdzenia doręczenia lub nie może tego uczynić, doręczający sam stwierdza datę doręczenia oraz wskazuje osobę, która odebrała pismo, i przyczynę braku jej podpisu.

Art. 47. § 1. Jeżeli adresat odmawia przyjęcia pisma przesłanego mu przez pocztę lub inny organ albo w inny sposób, pismo zwraca się nadawcy z adnotacją o odmowie jego przyjęcia i datą odmowy. Pismo wraz z adnotacją włącza się do akt sprawy.
§ 2. W przypadkach, o których mowa w § 1, uznaje się, że pismo doręczone zostało w dniu odmowy jego przyjęcia przez adresata.

andrzejj9 20.10.2009 17:47

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1053726)
Tytuł: Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 listopada 2005 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji
Organ wydający: Marszałek Sejmu
Data ogłoszenia: 2005-11-23
Data wydania: 2005-11-02
Treść ujednolicona: Dziennik Ustaw - rok 2005, nr 229, poz. 1954 z dnia 2005-11-23

Dział II, Rozdział 2, Egzekucja z wynagrodzenia za pracę (Art. 72 - 75)

Nie mam teraz czasu, aby dokładnie sprawdzić, ale zdaje się że:

I dalej:

No i dokładnie. Tak na zdrowy rozum powinno być kolejne powiadomienie. Dopiero potem ewentualna dalsza egzekucja. Jeżeli czegoś takiego nie było (ale tu bym się upewnił, bo jeśli zostało jednak wysłane (poleconym) a nieodebrane, to podejrzewam, że jest to traktowane jako skuteczne) to sprawę należałoby wyjaśnić.

Stanley 20.10.2009 16:19

A, fakt, zapomniałem o upomnieniu listownym, o którym policjant nawet kiedyś mi wspominał wypisując mandat ;)

pali 20.10.2009 16:13

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1053697)
A w ogóle to nie ma jakichś przepisów, które mówią o tym, jaka jest procedura postępowania w takich sytuacjach?

Tytuł: Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 listopada 2005 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji
Organ wydający: Marszałek Sejmu
Data ogłoszenia: 2005-11-23
Data wydania: 2005-11-02
Treść ujednolicona: Dziennik Ustaw - rok 2005, nr 229, poz. 1954 z dnia 2005-11-23

Dział II, Rozdział 2, Egzekucja z wynagrodzenia za pracę (Art. 72 - 75)

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1053697)
Też przynajmniej dziwne mi się wydaje, że pierwszy kontakt już jest z pracodawcą i 'wsiadanie' na wypłatę, zamiast zwykłego poinformowania (skutecznego!) najbardziej zainteresowanego. Chyba bym podpytał w temacie, czy wszystko odbyło się tutaj przepisowo..

Nie mam teraz czasu, aby dokładnie sprawdzić, ale zdaje się że:
Cytat:

Art. 15. § 1. Egzekucja administracyjna może być wszczęta, jeżeli wierzyciel, po upływie terminu do wykonania przez zobowiązanego obowiązku, przesłał mu pisemne upomnienie, zawierające wezwanie do wykonania obowiązku z zagrożeniem skierowania sprawy na drogę postępowania egzekucyjnego, chyba że przepisy szczególne inaczej stanowią. Postępowanie egzekucyjne może być wszczęte dopiero po upływie 7 dni od dnia doręczenia tego upomnienia.
I dalej:

Cytat:

Art. 33. Podstawą zarzutu w sprawie prowadzenia egzekucji administracyjnej może być:
(...)
7) brak uprzedniego doręczenia zobowiązanemu upomnienia, o którym mowa w art. 15 § 1,
8) zastosowanie zbyt uciążliwego środka egzekucyjnego,
(...)

Stanley 20.10.2009 16:07

Nie muszą się kontaktować z tego co pamiętam, nieprzyjemności z tego powodu raczej też mieć nie powinieneś. Zwykłe poinformowanie to masz już jak dostajesz mandat i to Tobie powinno zależeć, aby zapłacić go w terminie. Ja tam zresztą problemu nie widzę, ściągają kasę z wypłaty i jest gitara ;)

andrzejj9 20.10.2009 12:50

A w ogóle to nie ma jakichś przepisów, które mówią o tym, jaka jest procedura postępowania w takich sytuacjach? Też przynajmniej dziwne mi się wydaje, że pierwszy kontakt już jest z pracodawcą i 'wsiadanie' na wypłatę, zamiast zwykłego poinformowania (skutecznego!) najbardziej zainteresowanego. Chyba bym podpytał w temacie, czy wszystko odbyło się tutaj przepisowo..

ed hunter 20.10.2009 12:41

Ślad to żaden nie zostaje, bo chyba po 2 miesiącach i udanej egzekucji, to na listę dłużników nie wpisali?

Jak mi komornik skarbowy zablokował konto, to zleciłem przelew przez telefon i było po sprawie, więc nie wiem co za kłopoty z odkręcaniem?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:01.