Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Hardware (https://forum.cdrinfo.pl/f105/)
-   -   Wymiana Lasera w PS2 Slim i objawy takie same jak przed wymianą... (https://forum.cdrinfo.pl/f105/wymiana-lasera-ps2-slim-objawy-takie-same-jak-przed-wymiana-83904/)

mariusz531 16.11.2009 12:53

Hehe ,mierząc naginaj ,misja prawie niemożliwa...
Taśmę zmierzyłem wszystko jest OK.Przeczyściłem złącza tej taśmy czystym spirytusem,
jak również laser.Od nowa zrobiłem konserwacje napędu.
I stanęło na tym.Czyta wszystkie płyty nagrane do połowy i ciut dalej.Płyty powyżej 4 GB
czyta tylko firm Titanum :) i Benq :).Z Verbatim i Sony (+) ma o dziwo problemy.Czyta szajs a porządnych płyt nie.Takie tylko miałem płyty do testowania.Trudno ,muszę do tego sie przyzwyczaić,choć pewnie nie na długo bo na takich płytach laser długo nie pociągnie.Pewnie to wina mojej delikatnej regulacji lasera ale nie będe go juz ruszał.

Temat chyba do zamknięcia.....

superrrmario 15.11.2009 07:49

Mierząc - naginaj!

mariusz531 15.11.2009 02:19

Tak Berion , takie objawy jak mówisz , czyta wszystkie płyty ale od połowy w góre sie tak jakby "wieszają".
Może to być ta taśma ale niekoniecznie przecież...I taśma nie jest normalnie zagięta w taki łuk tylko trochę z boku jest wykrzywiona.

Dzieki Panowie za rady.Jutro rozkręcam ,zmierze miernikiem przewodzenie tej taśmy "żyła po żyle".Oczywiscie dam znać czy pomogło.

Berion 15.11.2009 00:44

A też fakt, ale wtedy by żadnej płyty nie zweryfikował. A tutaj jednak coś się udaje.

Chyba, że ja źle zinterpretowałem to nie wczytywani, czyli że np. wszystkie wczytuje ale w tych "od połowy" gry się wieszają, wywalają DRE itp. no to wtedy chyba całkiem dobry wniosek z tą taśmą (laser odjeżdża dalej i pyk, tracimy kontakt z napędem - w tym sensie).

superrrmario 15.11.2009 00:34

Czasem nitka w tasiemce pęka w tak bandycki sposób, że przerwa jest tylko w niektórych położeniach lasera :)

Berion 15.11.2009 00:18

Cytat:

Napisany przez GENERiC (Post 1058738)
Jak laser jest ten sam to flashowanie EEPROMu nie jest potrzebne. Ale jak tak chcesz to jest artykuł o tym na kCDRi.

To zależy od tego czy ten model lasera był fabrycznie montowany w tych modealch PS2. Ja tam ich na pamięć nie znam - taka hipoteza (np. jak ktoś kupił na alledrogo "nówka sztuka" ;)).

Ale jeśli faktycznie był to i faktycznie nie ma potrzeby.

- - -

Cytat:

Panowie ,pisze dalej bo lubie rzeczy doprowadzić do końca i może to komuś się przydać.Do rzeczy.Próbowałem jeszcze wyregulować laser i o dziwo działa,lecz nie do końca.
A czym Waść regulował? Bo jak sięgam pamięcią Slimy nie posiadają zębatek. Jak kręciłeś potencjometrami to już można powiedzieć, że zabiłeś go. Tego się na oko nie robi - od tego są oscyloskopy i nie robi się tego na nowych laserach, które z założenia że są nowe powinny bez problemu czytać wszystko.

Cytat:

polega na tym że nie czyta płyt które mają powyżej 4 GB !tj. są nagranę na całą płyte.
Masz modchip, więc sprawy TOC nie mają tutaj znaczenia. Ja myślę, że to po prostu zbieg okoliczności. ;]

Nawet gdyby coś tam blokowało Ci szyny etc. po którym sobie jeździ laser "do połowy" to i tak nie ma związku z weryfikacją nośnika.

Cytat:

Zauważyłem że taśma łącząca laser z płytą jest lekko zagięta ale nie rysuje płyt.Nie spotkałem sie jeszcze na forum z takim objawem.
Będzie zagięta. Nie wiem jakie to zagięcie jest i jak u Ciebie wygląda, ale nie będzie idealnie "na maksymalną długość" (nie wiem ja kto opisać). Także zagięcie będzie (choć nie może być zbyt długa bo może wyleźć przez ten otwór i ocierać o nośnik).

Jeśli zagięcie jest bardzo mocne to możliwe, że w środku któraś żyła pękła. Ale o to to się trzeba postarać i wg. mnie wtedy by w ogóle niczego nie odczytywał (pewnie nawet nie byłby widziany przez konsolę).

Cytat:

Chyba to jednak jest wina mechanizmu nie lasera...
Jakby ktoś mial jakieś sugestie na ten temat byłbym wdzięczny.
Ja w zasadzie nie mam. Skończyły mi się. Zakładając, że wszystko jest jak opisujesz to ja nie mam bladego pojęcia co może być nie tak.

superrrmario 14.11.2009 22:54

Nie wiem jak jest w konsolach, czy tasiemka jest na stałe montowana w laser lub w płytę, czy daje się z obu stron zdemontować. Jeśli daje się-wymień ją.

mariusz531 14.11.2009 16:15

Panowie ,pisze dalej bo lubie rzeczy doprowadzić do końca i może to komuś się przydać.Do rzeczy.Próbowałem jeszcze wyregulować laser i o dziwo działa,lecz nie do końca.Czyta "kopie zapasowe" nieważne na jakim nośniku są nagrane.Problem polega na tym że nie czyta płyt które mają powyżej 4 GB !tj. są nagranę na całą płyte.Płyty który są nagrane do połowy lub trochę dalej czyta bez problemu nawet na płytach DVD Titanum :).Zauważyłem że taśma łącząca laser z płytą jest lekko zagięta ale nie rysuje płyt.Nie spotkałem sie jeszcze na forum z takim objawem.
Chyba to jednak jest wina mechanizmu nie lasera...
Jakby ktoś mial jakieś sugestie na ten temat byłbym wdzięczny.

Iskander 13.11.2009 13:17

Jak laser jest ten sam to flashowanie EEPROMu nie jest potrzebne. Ale jak tak chcesz to jest artykuł o tym na kCDRi.

mariusz531 12.11.2009 13:46

A jakby spróbować zflashować eeprom ? Zmieniałem ten sam laser więc z tego co czytałem na forum nie jest to konieczne , ale czy mogłoby pomóc ?

Berion 12.11.2009 13:12

Nie musisz kupować koniecznie tego modelu lasera. Ważne aby był jakikolwiek, który montowany jest w Slimach do V14 włącznie. Ale jak kupisz inny niż ten co masz, zrób najpierw sobie DEV1 albo FMCB na karcie żebyś miał możliwość odpalania programów bez napędu (w razie czego ;]).

mariusz531 12.11.2009 13:08

A możesz mi polecić jakiś laser do kupienia ? niekoniecznie przecież z Allegro.
W mojej PS2 Slim jest model PVR - 802W.

Berion 12.11.2009 13:02

Nowy laser za 30zł? Eee coś tu nie tak. ;]

Płyty ok, nagrywarka też. No to możemy w sumie już je wykluczyć.

Iskander 10.11.2009 12:35

O ile wiem to są jakieś podróbki laserów, ale ja się nigdy z takim czymś nie spotkałem. Zawsze można dokręcić tą śrubeczkę od lasera. Jedna jest od DVD druga od CD. Jak przekręcisz za ostro to po ptokach. Nawet jak to zrobisz delikatnie to i tak po jakimś czasie szlag trafi. Więc...

mariusz531 08.11.2009 23:51

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1057912)
Płyty zaczynają wyparowywać, a może po prostu były bardzo słabo nagrane (kiepska nagrywarka).

Hmmm ,mało prawdopobne ponieważ nagrałem jeszcze dziś na Verbatim z predkoscią x4 ,a nagrywarkę w kompie mam Pioneer 215 i jest w/g mnie najlepsza jaką miałem..jeszcze takie coś mi wpadło do głowy , a co z tym całym mechanizmem na którym jest napęd i laser ? na tych 4 podkładkach gumowych ? może jego trzeba bardziej dokręcić czy podregulować ?

- - -

Albo jeszcze inna sprawa , a może laser który kupiłem na (Allegro za 30zł.)
jest kiepskiej jakości ?

Nikt nie wie już co to może być ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:17.