![]() |
Cytat:
|
Z samba (szczególnie nowszymi wersjami) i OPL są problemy więc nie jest to jakieś bezproblemowe rozwiązanie.
No chyba że lubisz tracić czas i szukać solucji. Jest tam jeszcze 4+ którego nie wiem czy nie chciałeś czy nie zauważyłeś. Szczególnie jest to zauważalne w intrze GT4. Dodatkowo PS2NetBox wyszukiwał aplikacje i gry z PS1 bez problemu. Bez potrzeby zabawy z jakąś listą (conf_apps.cfg). Nawet nie wiem czy do tej pory OPL to potrafi (przynajmniej z aplikacjami). Bo od gier z PS1 można to zrobić inaczej. Dla mnie tylko olanie wsparcia skreśliło ten projekt. Ok. ~220 zł ($60) za produkt który wspiera tylko jedno urządzenie też nie jest jakąś atrakcją, + trzeba jeszcze kupić jakiś*HDD do tego. Nie każdy PS2 ma port podczerwieni. Te które nie mają muszą (już nie pamiętam) zająć jeden port dla kontrolera: https://i.postimg.cc/xjvBKVtJ/pilot.jpg No i nie ma w nich wyłączania. W zasadzie każda aplikacja ma opcję wyłączenia PS2 więc nie jest mi to potrzebne. No chyba że zechce mi się grać z płyty... |
Powiem tobie ze z plusow to ja jedynie widze tam exFAT reszta dla mnie to nic nadzwyczajnego bo juz to bylo, bo jaki jest sens zabawy w to skoro sambe mozna postawic na najtanszej malince albo kupic najtanszy router z dyskiem nvme/mini sata z alichinczyka i miec to samo zdecydowanie taniej. Tak jak sie przygladam to byl to jakis poroniony projekt cos tam mialo z tego wyjsc ale poszlo w niepamiec, a co wylaczania konsoli zmajstruj sobie pilota i wlaczaj/wylaczaj pilotem z podczerwieni znacznie prosciej.
|
Najtańszy to znaczy ile? 400-500 zł?
Nie wiem czy nie lepiej zamiast NASa skorzystać z jakiegoś routera który może udostępniać pliki z USB... Przynajmniej taki który ogarnie OpenWRT firmware. Są nawet dostępne poradniki dla TP-Link TL-WR703N. NAS chyba zazwyczaj jest podłączony do neta, a włączanie protokołu SMBv1... do najlepszych pomysłów nie należy. Z plusów PS2 NetBoxa to znalazłem tylko to: - Dość prosta obsługa i konfiguracja - Zasilanie z portów USB PS2 - Komunikacja poprzez ETH - Wszystkie gry PS2 działają płynnie (nawet na konsolach z MIPS R3000A)*. - Obsługa exFAT Minusy: - Wsparcie zostało dość dawno temu porzucone** - Dość stare oprogramowanie. Przydałby się jakiś bot który "budowałby" nowsze oprogramowanie. - Strona niby działa ale żeby coś tam np wrzucić na forum: https://www.abittop.com/wp-login.php...ation=disabled. - Te tłumaczenie na angielski w OPL jest jakieś "kulawe" - Jak np w Gran Turismo 4 chcę wyłączyć konsole za pomocą R1+R2+R3+L1+L2+L3 "OPL" się zacina i uszkadza OPL.ELF. Trzeba ponownie kopiować OPL.ELF na kartę pamięci. - Umieszczenie diody pracy\odczytu z dziwnej strony - Cena $60 też nie jest jakaś rewelacyjna * - ostatnio zostało zauważone że konsole z DECKARD lepiej radzą sobie zarówno z USB jak i SMB (FMV nie klatkuje w przypadku SMB). ** - swoją drogą to nawet nie wiem czy trwało ono więcej niż pół roku |
No tak tylko jaki sens tego jak po sieci najtanszy NAS to zrobi :D , wiec wiesz.... rozwalmy otwarte drzwi dla zasady bo mozna :D
|
Cytat:
|
Cytat:
|
@fera2 masz PS2NetBoxa/PS2USB2.0? Jak tak to spróbuj odpalić grę z mode9.
|
Możliwe że POPStartera, możliwe że oprogramowania PS2NetBoxa.
Nie próbowałem jeszcze bawić się POPStarterem przez SMB, ale niektóre gry z PS2NetBoxa mają problemy z dźwiękiem (żaden tryb kompatybilności nie pomaga). Z dysku USB wszystko jest "cacy". Aby trochę tę pikselozę zniwelować polecam dodać "$SMOOTH" do "CHEATS.TXT" w katalogu z wirtualną kartą pamięci dla danej gry. "Globalne" opcje dla każdej gry chyba na razie też nie działają. Tzn nie wiem gdzie wrzucić "CHEATS.TXT" aby np każda gra uruchamiała się w 576i ("$HDTVFIX"). Na razie muszę wrzucać "CHEATS.TXT" pojedynczo do każdego katalogu z wirtualną kartą pamięci. Co do SMS to myślałem, że obejrzałeś filmy z dysku w PS2NetBoxie nie z USB. Wtedy wiadomo byłoby czy tak też to "pójdzie". |
Problemy z grami PSX, to chyba generalnie wina POPS-a (projekt już porzucony), a nie samego PS2netbox? W ogóle masz nerwy grać na LCD w gry z pierwszego Playstation? ;) Jak odpaliłem Silent Hill, to mgła składała się z kwadratów, grać się nie dało, bo praktycznie nic nie było widać.
Mi tam to co jest pasuje i więcej nie potrzebuję. SMS działa, chociaż CK Dezerterzy obejrzałem z pendrive, nie przerzucałem na HDD. |
Nie chcę na razie nikogo zniechęcać, ale obecnie autor PS2NetBoxa zajął się projektem Sega Saturn VRCD:
http://www.abittop.com/crowdfunding/. Więc wsparcie dla PS2NetBoxa\PS2USB2.0 jakby trochę "siadło". Mam parę problemów z niektórymi grami PS2 np. Shadow Man: 2econd Coming: https://snag.gy/6hg7WY.jpg Tak gra wygląda załadowana poprzez PS2NetBoxa. https://snag.gy/D43PRT.jpg Tak, załadowana z dysku USB. Z niektórymi grami PS1 mam problem z dźwiękiem (np WWF WrestleMania: The Arcade Game). Tak wyglądają ustawienia gry po włączeniu szerokiego ekranu: https://s18.postimg.cc/vfnky3i3d/23042018390.png Może kiedyś cena tego sprzętu spadnie, ogólnie sprzęt jest warty polecenia. Na razie jednak wstrzymał bym się z kupnem, mam nadzieję że autor nie porzuci wsparcia dla starszych produktów. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- @Meanthord czy poza emulatorami testowałeś coś innego? Np SMS? |
Dzięki raz jeszcze, po zmianie rozszerzenia na sys zadziałało. Za***isty ten PS2netbox ;).
|
Ilość załączników: 1
Wrzucam okładki (około 79) dla gier z PS1:
Kod:
Ace Combat 3 - ElectrosphereNie wiem czy ten fork OPLa pozwala na inny rozmiar, więc wolę nie kombinować. Okładki należy wrzucić do "mass:/OPL/ART" (z poziomu PC może to być "D:/OPL/ART"), gdzie mass, D to litera dysku dla PS2NetBoxa. Jeśli nazwa naszego obrazu gry VCD to "Blood Omen - Legacy of Kain.VCD", to okładka powinna być nazwana "Blood Omen - Legacy of Kain_COV.png". ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- @Meanthord jak uruchamiasz te emulatory? Mam nadzieje, że nie przez uLe\wLe bądź FMCB\FHDB. Ponieważ normalnie nie obsługują one exFAT. Emulatory powinny być odpalone poprzez zmodyfikowanego OPL. Wrzucasz np "snes_emu-024S-160906.elf" (Emulator SNESa z 06-09-2016) do "mass:/OPL/APP" ("D:/OPL/APP"). Zmieniasz rozszerzenie z "elf" na SYS (snes_emu-024S-160906.SYS). I uruchamiasz z zakładki Apps. Teraz wchodząc na "mass:" powinieneś móc przeglądać dysk w PS2NetBoxie. |
Dzięki :).
fera2, udało Ci się przeglądać zawartość HDD po uruchomieniu emulatora SNES-a? Bo u mnie sam emu się odpala, ale romy mogę odpalać jedynie z pena. Niby Chińczyk coś pisał, że na wersji SP193 zrobił przekierowanie i powinno działać, ale u mnie nic z tego. |
Ilość załączników: 1
W razie czego wrzucam około 145 okładek do gier PS2, głównie z naszego regionu PAL:
Kod:
SCES_500.00jak i tym dla PS2NetBoxa (po zmianie nazwy np z "SLES_538.86_COV.png" na "Black_COV.png" jeśli obraz naszej gry to "Black.iso"). Masę okładek przeważnie dla gier NTSC można znaleźć tutaj: https://web.archive.org/web/20160906...opl=cover.html. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:36. |