Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   Test powierzchni (https://forum.cdrinfo.pl/f101/test-powierzchni-97631/)

KaiQ 11.01.2019 16:19

hmm... sprawdź jeśli masz gdzie tego pendriva na innym komputerze. Puść tu proszę zdjęcie z biosu co do Boot options. Sprawdź przy okazji czy ostatnie ustawienie jest zapamiętane od ponownego restartu:idea:

fisiek86 11.01.2019 16:13

Ilość załączników: 1
Komp jest troche stary ale to nie powinno w niczym przeszkadzać w biosie zatwierdziłem ustawienie botowania z pendrive, dalej nie widzi

KaiQ 11.01.2019 15:27

Musisz ostatnią operację zatwierdzić F10.
Jeśli i to nie pomoże to masz tu jeszcze jeden program do przygotowanie pendriva z Ultimate Boot CD.

fisiek86 11.01.2019 15:13

No i jest normalnie wykrywa pendriva przestawiam go do samej gory zaby system z niego startowal a on pomija go i normalnie uruchamia komputer jakby nic nie bylo na tym pendrive

KaiQ 11.01.2019 14:13

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1416449)
Jesli ma uefi musi zmienic na ata z tego co pamietam ;)

Tak, jak najbardziej... ale tutaj kolega musi też troszkę więcej nam powiedzieć jaki ma sprzęt(stary, nowy,... laptop...), bo tak to bawimy się we wróżbitów.
Poza tym kwestie BIOSu są w miarę dobrze opisane w :google2:, więc niech odrobinę doczyta a my możemy potwierdzić czy ok. Nawet zdjęcia były by wskazane bym wiedział co widzi i co robi.

misiozol 11.01.2019 13:30

Jesli ma uefi musi zmienic na ata z tego co pamietam ;)

KaiQ 11.01.2019 12:36

Bo to nie wina pendrive'a a ustawień komputera.
Musisz wejść w BIOS podczas rozruchu komputera i tam w BOOT PRIORITY przestawić na pierwsze z listy Pendrive'a (do góry)
lub jeśli nie wiesz który on jest to HDD przestawić na sam dół.

Najlepiej by był wpięty przy rozruchu bo powinien się pokazać jako Removable Devices... zależy od BIOSU

https://www.howtogeek.com/wp-content...wOsai76WbC.png

BTW.
Czasami BIOS jest na tyle przyjazny że pozwala na jednorazowy wybór pierwszego nośnika i to tutaj przy uruchomieniu czasami klawisz F12 się przydaje.

fisiek86 11.01.2019 11:57

Nie da rady próbowałem chyba wszystkiego, montowałem obraz w ISO2Disc w LinuxLive USB Creator i dalej nie widzi utworzyłem botowalnego pendriva uruchamiam z niego kompa a system sie uruchamia i jakby Tego Pena wogole nie nie widział.

KaiQ 10.01.2019 23:33

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1416422)
bez przesady kilka godzin by zajelo ale nie wieki :P

ja już tak profilaktycznie... jak się kilkanaście lat temu, komuś z użytkowników ATARI lub Commodore gra się wczytała z kasety w 10 albo 15 minut to był szał i demon prędkości. Dzisiaj już mamy pokolenia nowych standardów, którym brak cienia cierpliwości. Lepiej jak się zapuści proces to niech swoje robi, nawet kilka dni jeśli coś tam się zacznie dziać. A poza tym zerowanie zerowaniu nie równe... od ustawienia wiele zależy, więc lepiej się zatroszczyć o dobre warunki :spoko: Przy takim zerowaniu z przykładowym "masowaniem/odzyskiwaniem" klastrów doba może zejść.

misiozol 10.01.2019 22:57

bez przesady kilka godzin by zajelo ale nie wieki :P

KaiQ 10.01.2019 21:16

@Misiozol,.. ale czemu komercyjnym skoro mu zaraz ograniczenia wyskakują w szybkości... a przy 1TB pojemności szło by to wieeeeeki.:rozwal:
Wcale nie potrzeba Ci płyty, wystarczy pendrive i postępowanie krok po kroku zgodnie z instrukcją.

Wyczyszczonego wcześniej z danych pendrive'a należy przygotować jako klucz USB. Zatem do tego potrzeba Ci dwóch rzeczy :
a) obrazu Ultimate Boot CD (podane wcześniej)
b) Programu który zamontuje Ci obraz płyty na pendrive tak by ten był bootujący.
Mam tutaj cichą nadzieję że wiesz co oznacza to ostatnie bo po tym jak napisałeś że montujesz go w DaemonTools to śmiem wątpić:>.
Zatem dla uściślenia... są to narzędzia które się wczytują do pamięci RAM komputera nim wystartuje jakikolwiek system operacyjny z dysku twardego.
To działa tak samo jak instalacja jakiegokolwiek systemu operacyjnego, czyli musisz przełączyć komputer w BIOSie w startowanie z CD-rom, a w Twoim przypadku z pamięci USB.

Najlepiej abyś w powyższym przypadku miał wpięty w komputerze wyłącznie ten dysk który chcesz wyzerować, a wtedy brać się za uruchamianie MHDD z pendrive.
Bardzo szkoda że to dość stare i nie rozwijane już narzędzie, bo jak dla mnie najlepiej pokazywało jakość powierzchni dysku.:spoko:

Resztę działań opisałem wcześniej :czytaj: jeśli czegoś nie wiesz.. pytaj ;)

misiozol 10.01.2019 16:49

Z tego co widac to tylko zerowanie , dysk sam relokuje sektory z automatu przy zerowaniu a z tego co widac to juz nie ma gdzie ich relokowac . A jak ma go wykryc cos po scsi skoro nie ma wgranego systemu :szczerb: , fizyczny naped ci potrzebny. lub np to http://hddguru.com/software/HDD-LLF-...l-Format-Tool/

fisiek86 10.01.2019 00:24

Nie umiem zabotować Tego MHDD jak to zrobić nie mam CDROMU żeby wypalić go na płyte zamontowałem obraz w DeamonToolsie ale przy uruchamianiu kompa jak wciskam F12 nie wykrywa dysków SCSI jak to zrobić?.

KaiQ 10.01.2019 00:02

Szkoda że nie masz starego lapka... może pożycz i się wstrzymaj bo PC to i hałasuje a i więcej prądu Ci zeżre. Poza tym czasami lepiej jak przejdzie jednorazowo 100% aniżeli zaczynać i rpzerywać co chwilę.
Co do dalszyc czynności to właściwie jak mówi definicja "Remap - Uszkodzone sektory zapisuje do G-List" czyli listy sektorów, których już nie użyje.
Sugerował bym zatem najpierw pełne zerowanie, a potem remap. Gdyż zerowanie powinno przynajmniej w teorii wymazać wszystkie błędy logiczne, przywracając sektory do życia. A po takim czymś dopiero remap. Może ktoś mnie poprawić, ale tak podpowiada logika. Z drugiej strony machnij może test zobaczysz te czasy dostępów. Do takich rzeczy nie ma się co śpieszyć, dla tego nie radzę Ci źle z tym laptopem.;)

PS.
Dobrze doczytaj instrukcję, nawet kilka razy i raczej stosuj pojedynczo operacje, a nie łącz ich w multi-zadanie. Powodzenia

fisiek86 09.01.2019 23:26

Jakiego laptopa nie mam laptopa tylko komputer, spróbuje z tym MHDD zostawie go na noc i zobacze co wyjdzie a jak z tym remapem najpierw to czy zerowanie?.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:05.