![]() |
z VHS na CD ??
Siemano
Jak zgrać komunię brata ;) z kasety video na płytę CD. Co trzeba mieć w komputerze jakich kabli używać i jak to wogóle zrobić? Jeżeli ktoś wie to proszę o pomoc. Z góry dziękuję. |
Re: z VHS na CD ??
Cytat:
2. jakis software ktory przenosi taki obraz na postac cyfrowa 3. potem to przerobic wg uznania na avik, mpeg, divix 4. zachowac na plytce CD-R (dla potomnych dobrze kupic bardzo dobra plyte ktora wytrzyma przynajmniej 50-100 lat :) ) pozdrawiam:) |
Myślę, że to jest topic na inny dział forum,... ale
moim zdaniem potrzebujesz karty graficznej (ATI, matrox, nvidia), tunera TV (avermedia) ewentualnie do obróbki video :) z wejściem np. na chinche lub s-video. Co do kabli to ci nie powiem bo nie mam kamery w domu, a nie pamiętam jakie są w niej wyjścia i kable, to zależy poza tym od firmy. Mogę ci jeszcze powiedzieć, że fajne programy do obróbki wideo były razem z kartam firmy ELSA, ale królem w tej dziedzinie jest na pewno Adobe Premiere. Film możesz później przerobć na divx-a i nie powinien dużo zająć. Virtual DUB też może ci się przydać, ale przede wsystkim porządna karta graf. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:33. |