![]() |
jak odzyskać?
Zdarzyła mi się taka historia. Na jednym z dysków miałem zbiór polskich piosenek w folderach. MP3. Był już pełen. Chciałem co nieco zmodernizować cały dysk/40 GB, 4 partycje/ i coś tam porobiłem, że nagle połowa, co mówię trzy czwarte piosenek /mam koło 4 tys./ zniknęło. Niezupełnie bo katalogo pozostały. Standartowo mają po 8kb, nieciekawą ikonę i nie mogę ich otworzyć bo system żąda podania programu w jakim zostały utworzone. Powstał nowy folder samorzutnie oznaczony FOUND.000 w którym znajdują się moje piosenki ale mają inne ikony, brak opisów i nie są w poszczególnych katalogach.Pliki mają rozszerzenie .chk. Jak to odzyskać ? Pracuję pod WIN XP
|
Te pliki z rozszerzeniem .chk to pozostałość po "nieocenionym" scandisku. Widać więc że była jakaś awaria systemu plików albo dysku. Scandisk jak znajdzie jakieś śmieci na dysku (pozostałości plików, uszkodzone fragmenty itp) konwertuje je właśnie do pliku z ".chk" w katalogu FOUNDxxx Miałes jakieś problemy z tym HDD ? Jak tak, to napisz coś więcej. Czasami wystarczy zmienić rozszerzenie ( w twoim przypadku na .mp3) i wszystko działa. Niestety, czasem scandisk tak namiesza że nic juz nie da się z tym zrobić
|
chk
Sam już nie wiem, dwukrotnie wyłączył mi się komputer w czasie czegoś tam robienia, potem włączył się scandisk a potem były problemy. A nie wiesz co zroboć z tymi folderami co miałem piosenki i nie ma już nic w nich?
|
a to cie trafilo.Sprobuj zmieniac rozszerzenia ( tak jak radzi Sebastian). No i zawsze mozesz liczyc na moje archiwum plikow mp3
|
Cytat:
|
Ale mówiąc serio - postawa szlachetna i godna naśladowania :) W tym układzie ja też poratuje kolegę swoimi zbiorami mp3 :)
|
znam ten bol, a z avocatusem znamy sie osobiscie. A na plik mp3 ode kazdy moze liczyc - jestem jak Janosik - nie kupuje to i nic u mnie nie kosztuja:)
|
telefon
zatelefonuję w poniedziałek. Pozdrawiam
|
Cytat:
:) :) :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:56. |