Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   bez prędkości x8 (https://forum.cdrinfo.pl/f2/bez-predkosci-x8-10099/)

stolek 01.09.2002 10:44

bez prędkości x8

dlaczego nie moe nagrywać z prędkością x8 jak mam nagrywarkę Philips Cdrw2412a i ma ona dostępne prędkości x24 x16 x12 x4 ale x8 nie ma jak to włączyć i czy jest to możliwe. PLIS POMOCY

Druss 01.09.2002 11:08

Jakiego softu uzywasz do nagrywania??

mihau 04.09.2002 19:27

Możliwe, że nie obsługuje takiej prędkości. Moja LG nie chce zejść poniżej 8x, mimo że używam różnego softu, niby umożliwiającego coś takiego. Najbardziej chciało mi się śmiać, jak zrobiłem pierwsze nagranie demówką CDRWIN'a (gdzie jest ograniczenie 1x). Zgadnijcie, z jaką prędkością mi wypala. :-D

ZiP 04.09.2002 19:36

Cytat:

mihau napisa***322;(a)
Możliwe, że nie obsługuje takiej prędkości. Moja LG nie chce zejść poniżej 8x, mimo że używam różnego softu, niby umożliwiającego coś takiego. Najbardziej chciało mi się śmiać, jak zrobiłem pierwsze nagranie demówką CDRWIN'a (gdzie jest ograniczenie 1x). Zgadnijcie, z jaką prędkością mi wypala. :-D
No z jaką? 8x? To pytanie mnie od dawna nurtuje. Tak samo było w demie CloneCD 2 - zapis max 2x.

mihau 04.09.2002 19:50

To może z moim sprzętem jest coś nie tak? Za żadną cholerę nie mogę wymusić niższej prędkości. Oczywiście, zaczyna tak około czterech (jak jej tak ustawię), ale zaraz się "rozkręca". A naprawdę chciałbym wypalać niektóre rzeczy wolniej.

ZiP 04.09.2002 20:27

Cytat:

mihau napisa***322;(a)
To może z moim sprzętem jest coś nie tak? Za żadną cholerę nie mogę wymusić niższej prędkości. Oczywiście, zaczyna tak około czterech (jak jej tak ustawię), ale zaraz się "rozkręca". A naprawdę chciałbym wypalać niektóre rzeczy wolniej.
Nie da się, gdybyś czytał FAQ, to byś wiedział. Po co chciałbyś wypalać wolniej? To bez sensu, nawet dla audio.

DJ_LukBoj 04.09.2002 21:46

Cytat:

ZiP napisa***322;(a)

Nie da się, gdybyś czytał FAQ, to byś wiedział. Po co chciałbyś wypalać wolniej? To bez sensu, nawet dla audio.

Jak to wypalanie AUDIO na mniejszych prędkościach jest bez sensu ?!?!?!
Skoro na stronie pisze że niektóre osoby są wstanie po dzwięku odróżnić płyte nagraną x4 a inną prędkością i na dodatek CD-AUDIO x4 jest lepjej nagrana niż CD z inną prędkością !!!:o :o :o

Niech mnie ktoś uszczypnie :-D :-D :-D to jest chyba dla *****i:-D :-D :-D

ZiP 04.09.2002 21:57

Doskonale rozumiem, że najwięksi maniacy (audiofile) rozróżnią Audio nagrywane z prędkościami 1x oraz 1,000000000001x. Ale prawda jest taka, że technologia się rozwija i dziś najnowsza nagrywarka nagra DOKŁADNIE tak samo z prędkością 8x to, co przedpotopowa nagrywara nagra 1x. Nowe napędy wcale nie przypadkowo nagrywają min. 8x - mają TAK DOBRĄ optykę (w porównaniu do starszego sprzętu), że nie ma sensu wolniej. Ale róbcie co uważacie, ja nie mam zamiaru się z nikim spierać i kłócić. Koniec gadania z mojej strony.:o :'(

ThanatoS 05.09.2002 01:27

Tym razem ja przejmę pałeczkę. Jest taka zasada, że nagrywarka nagrywa najlepiej z połową swojej max prędkości. Już kiedyś były takie testy. Co do audiofilstwa. Należałoby mieć naprawdę super sprzęt aby odróżnić takie rzeczy. I jest jeszcze jeden warunek, musiałby byc krążek nagrany z plików Wave (bez żadnej kompresji), a nie np. z MP3. Bo sam format MP3 już zmienia charakterystykę modulacji dźwięku.

QBUS 05.09.2002 12:13

Cytat:

ThanatoS napisa***322;(a)
Bo sam format MP3 już zmienia charakterystykę modulacji dźwięku.
.. i to O WIELE WIELE bardziej niz nagranie plytki np x16. To samo tyczy sie samego momentu zgrania plytki z oryginalnej do wavow - juz wtedy nie jest to dokladnie to samo co na plycie, wiec co tu mowic o nagrywaniu.
A w zyciu codziennym po co sobie je utradniac? A jesli ktos jest mega-audiofilem to powinien sobie kupowac ORYGINALNE plyty....

robsme 05.09.2002 12:31

Cytat:

ZiP napisa***322;(a)
Doskonale rozumiem, że najwięksi maniacy (audiofile) rozróżnią Audio nagrywane z prędkościami 1x oraz 1,000000000001x. Ale prawda jest taka, że technologia się rozwija i dziś najnowsza nagrywarka nagra DOKŁADNIE tak samo z prędkością 8x to, co przedpotopowa nagrywara nagra 1x. Nowe napędy wcale nie przypadkowo nagrywają min. 8x - mają TAK DOBRĄ optykę (w porównaniu do starszego sprzętu), że nie ma sensu wolniej. Ale róbcie co uważacie, ja nie mam zamiaru się z nikim spierać i kłócić. Koniec gadania z mojej strony.:o :'(

To dlaczego nie wszystkie czytniki czytają płytkę audio nagraną x8 a x4 czytają bez problemu?????????????

ech:'(

QBUS 05.09.2002 12:37

Cytat:

robsme napisa***322;(a)

To dlaczego nie wszystkie czytniki czytają płytkę audio nagraną x8 a x4 czytają bez problemu?????????????

ech:'(

Bo sa mizernej jakosci :P

Marius_The_Mad 05.09.2002 17:08

Cytat:

QBUS napisa***322;(a)

To samo tyczy sie samego momentu zgrania plytki z oryginalnej do wavow - juz wtedy nie jest to dokladnie to samo co na plycie, wiec co tu mowic o nagrywaniu.

Heh - mylisz się. :) EAC, dobrze skonfigurowane, lub NOWE PlexTools, dobrze skonfigurowane, plus niezbyt mocno porysowana płyta i możesz mieć PEWNOŚĆ, że dostaniesz dokładnie to, co jest na krążku. Ale tylko wtedy. 8)

QBUS 06.09.2002 10:37

Cytat:

Marius_The_Mad napisa***322;(a)

Heh - mylisz się. :) EAC, dobrze skonfigurowane, lub NOWE PlexTools, dobrze skonfigurowane, plus niezbyt mocno porysowana płyta i możesz mieć PEWNOŚĆ, że dostaniesz dokładnie to, co jest na krążku. Ale tylko wtedy. 8)

I dostajesz 97-99% oryginalu :P

Marius_The_Mad 07.09.2002 03:14

Dostajesz 100%. Jeśli EAC pokazuje mniej, ale nie wywala komunikatu "read error" ani "sync error", to znaczy, że którąś grupę sektorów odczytywało dodatkowo kilkanaście razy, ale uzyskało jedną wartość, która stanowi PONAD 50% wszystkich odczytanych. Więc skoro płyta nie jest mocno porysowana, to dostajesz dokładnie to, co na niej jest. Przeczytaj readme i faq dostarczone z EAC. :P :-D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:25.